Šta je novo?

2x2GB ili 4x1GB DDR2 800?

OldMan

Slavan
Učlanjen(a)
02.11.2005
Poena
320
Moja oprema  
CPU & Cooler
I7 12700F & DEEPCOOL AG400
Matična ploča
ASUS TUF GAMING B760M-PLUS D4
RAM
2x16GB ddr4 3200 kingston fury beast
GPU
Asus GeForce RTX 4060 Ti DUAL O16G
Storage
SSD Silicon power 512GB + 2TB sata III
PSU
NZXT C650
Kućište
Lian li O11 air mini
Monitor
benq GW 2780
Miš & tastatura
genesys
Mobilni telefon
poco f3 8/256
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
  2. Mobilni internet
Koja kombinacija bolje radi na P35 plocama (ako uopste ima razlike) tj sta je bolje uzeti 2x2GB ili 4x1GB DDR2 800?

2x2 Gb definitivno, jer em ces moci dodati eventualinih jos 2x2Gb za godinu dana,ako bude nekih zahtevnih stvari na visti u DX10, em ce se to lakse prodati...

kao sto bi sada lakse prodao 2x1Gb nego npr 4x512mb.

A sto se tice performanci ako su isti memorijskki cipovi razlika bi bila veoma veoma mala

Evo ja uzeo 2x2GB i zadovoljan sam sasvim sa izborom i cena je bila korektna 110eura Geil Black Dragon Evo One 800Mhz latencije 5-5-5-15.
Sve preporuke i probana je na 1066Mhz radi bez problema.

Poslednja izmena:
VISHE OD 3 GIGA MOGU DA TI vide 64 BITNI XP I VISTA.Ali 2 prazna slota za eventualiju nije zgoreg imati.Ukoliko su u dual chanel konfiguraciji radice dobro pa preporuchujem i ja 2x2gb

2x2 GB svakako ali i neki 64bit operativni sistem koji ce to pravilno da iskoristi (na primer Linux, nisu Windows OS jedini na svetu). :)

Sad je cena za ove moje modele malo veca ali u sustini po meni je bolje dodati malo pa uzeti 2x2GB nego 4x1gb jer ako kasnije ocete upgrade samo dodate a ne da menjati kasnije sve module. Po meni je ovako ispaltljivije.

@Serbianboss:
Mogu, za Intel procesore i nije toliko bitno (kao i ostale latencije). Kod AMD je dosta vise izrazen pad performansi sa 2T.

Nece sa svim memorijama, neke nece a neke hoce. Treba imati ili srece pri kupovini ili se u napred raspitati.

Ovo nisu moja iskustva, vec sam to procitao po raznim casopisima (D!, SK itd.), posto nisam imao tu generaciju AMD-a.
Pogledajte teme vezane za vase ploce, memorije, procesore... Mozda nadjete neki koristan savet.

@bmwgoran:
Tebi, kao i meni, kao i svima sa Intel procesorom 1T i 2T ne znace mnogo, daleko vece performanse se dobijaju sirovim podizanjem FSB-a.

Ja imam 4x1Gb i radi mi savrseno.
Posto vidim da si vec kupio 2x2Gb ne treba ti vise ni savet sta da kupis ali moram da kazem da kada bude doslo vreme da eventualno stavis jos 2x2Gb u ostala dva slota tada ce, nadam se, vec DDR3 memorija biti aktuelna tako da ces menjati i ploci, CPU i preci ces na DDR3.
Isto pitanje je i mene mucilo ali sam se ja odlucio za malo jeftiniju varijantu (4x1Gb) a sledeci upgrade (kad god to bilo) bice DDR3. Do sada nisam primetio da je ijednoj aplikaciji zafalilo RAM-a.

Poslednja izmena:
@Serbianboss:
Mogu, za Intel procesore i nije toliko bitno (kao i ostale latencije). Kod AMD je dosta vise izrazen pad performansi sa 2T.

Netačno!
Za Intel čipset-ove nije bitno, nVidia čipest-ovi u kombinaciji sa Intel procesorima itekako "vole" 1T Tajming memorije uz što zategnutije ostale.
Sa druge strane, pad performansi na DDR2 + AMD CPU mašinama gotovo da ne postoji kada je pitanju 1T / 2T tajming.
AMD u kombiniciji sa DDR2 najviše voli što veći takt a sve ostalo je gotovo nebitno.

...kada bude doslo vreme da eventualno stavis jos 2x2Gb u ostala dva slota tada ce, nadam se, vec DDR3 memorija biti aktuelna tako da ces menjati i ploci, CPU i preci ces na DDR3...

Slažem se u potpunosti.

Poslednja izmena:
@SuperStarr:
Na Intel cipsetove sam i mislio, moja greska za nepreciznost. Sto se tice AMD-a nekad je bio znacajan 1T, a priznajem da slabije pratim sta i kako za AMD od kad imam Intela.

Hvala na pojasnjenju u svakom slucaju.

izvinjavam se ali ddr3 je tesko s..nje tako da ne vidim poentu za tim,prakticno da nema porasta performansi,to od 1-3% nemojte ni racunati.
druga prica je sto nas proizvodjaci primoravaju da predjemo tako sto nam ponude ploce sa ddr3 memorijama itd itd.

Ista prica je bila i sa DDR2 na pocetku kada se pojavila, radila na 533 i to stidljivo sa slabim latencijama itd.
A kakva je prica sada... Proslo nekoliko verzija cipsetova, izbacene vece brzine (667, 800, 1000+) itd. Isto tako ce ti biti i sa DDR3 za godinu dve.

A i niko te ne uslovljava da predjes. X48 je prvi samo DDR3 najavljeni cipset, a da te podsetim da je i za X38 bila ista prica pa sada ipak mozes da biras izmedju DDR2 i DDR3. Takodje cene DDR3 memorija ti jasno govori da se nece jos uskoro spustiti u mase i da ce DDR2 biti jos razvijan.

Suma sumarum:
I dalje top cipset podrzava DDR2 (u mid i low ne vredi kometarisati trenutno DDR3) i bice mozda jos malo brzih DDR2 po (iskreno se nadam) jos malo nizim cenama.
Znaci nema nikakvih uslovljenosti.

To je isto kao da si rekao da je DDR2 sada tesko ****** zato sto je pre 2 godine to bila. Daj joj vremena, zahuktace se sve to...
/offtopic

Malo sam okasnio, ali ajde...
Ako ti je steping procesora E4, onda je dobro sto si uzeo 2x2 posto znaju da prave problema sa 4 slota memorije, ali ako je E6 onda nikako ne bi pogresio da si uzeo 4x1.
sa 4x1 imas malo rasterecenije DIMMove...
Ako ne koristis 64bitni OS onda ti je i ovo previse, a da ne spominjemo 8GB sto je cista nebuloza, bar za danasnje desktope, tako da ta prica o slobodnim slotovima apsolutno pada u vodu. [32bitna Vista takodje ne vidi 4GB - prekinite da tovarite ljude!]

Provereno je da ni 32bit. Vista ne vidi svih 4Gb tako da ako koristis x64 os onda je ok, i sam sam presao na x64 ali nisam nesto presrecan moj XP je radio extra posao sa 2GB. Sve u svemu od viska glava ne boli a pre ili kasnije svi cemo preci na x64, bio to Windows ili Linux :type::wave:

Upravo je ovo moja dilema... posto ide nova kupovina :D
... prvo uzimam C2D E2180 i 2x2GB (a za koji mesec stavljam Q6600 plus još 2x2GB)...

Namena je PS CS3, Illustrator CS3, DW CS3, 3DS Max 9, Rhino, Autocad... mozda i Maya kasnije.
Često paralelno radim u PS, DW i Illustratoru mada su najčešće istovremeno aktivna dva zahtevna programa ...

Interesuje šta će biti kad instaliram 64-bitni Win XP... ???
Hoće mi brže raditi gore navedeni programi ili su u pitanju "kozmetičke" razlike???

Poslednja izmena:
Koliko se ja secjam razlika je svega par procenata brze u korist XP x64

Ista prica je bila i sa DDR2 na pocetku kada se pojavila, radila na 533 i to stidljivo sa slabim latencijama itd.
A kakva je prica sada... Proslo nekoliko verzija cipsetova, izbacene vece brzine (667, 800, 1000+) itd. Isto tako ce ti biti i sa DDR3 za godinu dve.

A i niko te ne uslovljava da predjes. X48 je prvi samo DDR3 najavljeni cipset, a da te podsetim da je i za X38 bila ista prica pa sada ipak mozes da biras izmedju DDR2 i DDR3. Takodje cene DDR3 memorija ti jasno govori da se nece jos uskoro spustiti u mase i da ce DDR2 biti jos razvijan.

Suma sumarum:
I dalje top cipset podrzava DDR2 (u mid i low ne vredi kometarisati trenutno DDR3) i bice mozda jos malo brzih DDR2 po (iskreno se nadam) jos malo nizim cenama.
Znaci nema nikakvih uslovljenosti.

To je isto kao da si rekao da je DDR2 sada tesko ****** zato sto je pre 2 godine to bila. Daj joj vremena, zahuktace se sve to...
/offtopic

Inace vec sada postoje veoma brze DDR3 memorije (DDR3 1800 CL7) ;)
Problem je sto dobar DDR3 mnogo kosta, a brzina je vec dostignuta :wave:

NHF... ali sve je to ok, to je uvek tako sa memorijama bilo, samo sto to nije tema ove rasprave... ;)

Nego niko ne odgovori... za razliku 2x2gb vs. 4x2gb u Photoshopu CS3 itd...???

Poslednja izmena:
Tebi PS treba za web desing?jel tako?znaci layeri cje biti max 1280pix tako da ti je 4GB i vise nego dovoljno,8GB je totalno nepotrebno za tako "male" layere.E sad ako je tebi popaljen 3ds max,DW,PS i jos nesto u isto vreme to je vecj druga stvar...Ali sto se tice samog PSa ako samo radis u njemu necjes osetiti razliku izmedju 4 i 8 GB,opet se ogradjujem pod uslovom da ne radis neke postere koji su 5000+ x 5000+pix pa gomila filtera i efekata e tu bi MOGAO da stucne...

Poslednja izmena:
Radi se svašta... ;)

Pazi meni je 1GB koje sada imam premalo... često ostajem bez memorije... a razlog nisu samo pixeli već broj layera kojih zna biti mnooooogo, i onda drmneš neki filter...
...ali nije ni to toliki problem već činjenica da i DW i PS i Illustrator zbog nedostatka memorije swapuju... što zna MNOGO da iritira
a svi su zahtevni pojedinačno, a pogotovo kada su uporedo aktivirani.... :S:

Čini mi se da je od kada su se spojili u jedan paket Macromedia i Adobe u CS3 bolje rešeno upravo to...
3DS Max je naravno tek posebna priča... :p

Saznao sam da P35 lepo radi sa 2x2GB pa se vraćam se na pitanje...
ako je neko baš radio sa 4gb i sa 8gb pa da mi kaže razliku, tj. kada je ima a kada ne!!!

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno