Šta je novo?

2600xt & 8600gt

Zoran037

Slavan
Učlanjen(a)
11.10.2006
Poena
320
Kolike su prave razlike izmedju ove dve grafike posto su im slicne cena:
Sapphire Radeon HD 2600XT 256MB DDR4
MSI NX8600GT-T2D256E-OC

Odnosno sta se vise isplati 2600XT ili 8600GT, nemoraju u obzir da se uzmu ova dva modela vec serija.

Da ako mu treba graficka da je urami za zid, a ako mu treba u funkciji onoga za sta je napravljena onda definitivno 8600GT, ima Inno3D za 98e ili GAINWARD 8600GT GS (600/1600) za 110e koji jos i izgleda kao zmaj, ako ce vec da ide na zid ili vitrinu.

Poslednja izmena:
performanse obe karte su "za zid" kako kod okrenes :d tako da...uzmi lepsu lol

performanse obe karte su "za zid" kako kod okrenes :d tako da...uzmi lepsu lol

Е управо. Мада је најбоља куповина 1950Pro или 7900GS, а то што 8600 и 2600 подржавају dx10 можеш да окачиш мачку о реп јер о играњима неких DX10 игара нема ни говора јер су превише слабе. Али ако баш мораш између те двије изабери 2600XT па после можеш да је урамиш.

Da ako mu treba graficka da je urami za zid, a ako mu treba u funkciji onoga za sta je napravljena onda definitivno 8600GT, ima Inno3D za 98e ili GAINWARD 8600GT GS (600/1600) za 110e koji jos i izgleda kao zmaj, ako ce vec da ide na zid ili vitrinu.

Ti prijatelju bas ne volis ATI :D

Е управо. Мада је најбоља куповина 1950Pro или 7900GS, а то што 8600 и 2600 подржавају dx10 можеш да окачиш мачку о реп јер о играњима неких DX10 игара нема ни говора јер су превише слабе. Али ако баш мораш између те двије изабери 2600XT па после можеш да је урамиш.

A otkud znash kakve su performanse u dx10ci jel' to iz bogatog iskustva sa njima ili stha lol.

@obi_van
Jest' i ja sam primetio :d

Kolike su prave razlike izmedju ove dve grafike posto su im slicne cena:
Sapphire Radeon HD 2600XT 256MB DDR4
MSI NX8600GT-T2D256E-OC

Odnosno sta se vise isplati 2600XT ili 8600GT, nemoraju u obzir da se uzmu ova dva modela vec serija.
Ja bi' uzeo 2600XT jer je u pitanju DDR4 verzija, možda bi mogao da porazmisliš o onoj Inno3D 8600GT koja se sigurno klokuje do taktova GTS verzije.

Jes' da nas u ovoj generaciji j*b* u zdrav mozak i AMD i nVidia, al' s obzirom da imaš X700 razlika će biti itekako primetna :bottle:
A otkud znash kakve su performanse u dx10ci jel' to iz bogatog iskustva sa njima ili stha lol.
U testovima po netu se u DX10 maltene vuku i najjače grafičke u ponudi kao što su 2900XT i 8800GTX, kol'ko li su tek ''jake'' ove iz mainstreama :d

Problem je što su to sve u stvari DX9 igre, koje su patchevima nabudžene na DX10, stanje mora biti bolje kad se pojave prve prave, da kažem native DX10 igre, Crysis i slično.

Poslednja izmena:
Ti prijatelju bas ne volis ATI :D

volim ati koliko i nvida-u, znaci ni malo.

Samo je jednostavno takvo trenutno stanje.

Sad vi mozete da za svakog autora gomile testova po netu da kazete da je placen od nVidia-e i da je ATI precenjen. Moze biti, ali vrlo tesko. Pa dal je moguce da ATI nije platio nikoga da im zbudzi testove.

U gotovo svim testovima po netu 8600 serija je brza od 2600 serije, negde manje a negde drasticno.
Vi mozda stvarno "volite" ATI pa sami sebe tesite da ce biti bolje sa novim driver-ima, igrama...
Moze biti a i ne mora!

Ja jednostavno se odlucujem za hardware po tome koji u trenutku kupovine ima bolji odnos cena/performanse, s'obzirom da nisam neko ko bi prodao kola da kupi najnoviji ultra mega giga procesor ili graficku kartu koja je izasla juce.

Kada je intel bio bolji, ja bio na intelu, kada se AMD profurao, ja presao na Athlon, pa na Barton, pa Sempron64 (754), pa Sempron64 (AM2) da bi njega pre nekoliko meseci zamenio X2 Athlonom koji su sada vise nego povoljni.

Ukoliko Barcelona ne donese neku prednost AMD-u, a ja se budem spremio za novu masineriju, npr. pred kraj godine, nece me ni malo zaboleti prelazak-povratak na INTEL platformu. Naravno to sve pod uslovom da je odnos cena/performase OK.

Isto se odnosi i na graficke karte.
Jednostavno, vezivanje za neki Brand hardware-a i uopste svakakve masinerije je po meni malo bolestan.

cena/performanse je jedini razlog zasto kupiti ono, a ne ovo!!!

tako da je taj odnos trenutno na strani nVidia. Ja znam da i vi to znate al "volite" ATI.

Ukoliko se promeni situacija, npr. tamo do jeseni u korist 2600XT, a ja se ipak odlucim da uzmem nesto iz segmenta 2600XT/8600GT vrlo rado cu uzeti ATI.
Jedino me kod ATI-ja smaralo dok sam imao 9600PRO ono dugotrajno instaliranje driver-a i isto tako predug postupak ulaska u ATI catalist meni.

Poslednja izmena:

@obi_van
Jest' i ja sam primetio :d

Надам се да гријешим али у односу на оно што смо очекивали у сваком аспекту везаном за directX 10, мало тога смо добили, поготово везано за перформансе. НАдам се да ће коначно изаћи права dx10 игра па да ме разувјери. Мада што се мене тиче да купујем графичку дефинитивно бих ишао на 2900XT или 2600XT.

Ako im ono nije greška u cenovniku za 110 eura ima da se nađe Gainward 8600 GT Golden Sample,za te pare ne može bolje nema šanse.Klokovi su 600/1600.

@NokolaT

Call of juarez dx10 demo radi lepo na atiju, sto znaci da se moze optimizovati softver da radi ok, videcemo.

@djwibe

Nije totalno tacna izjava da je 8600gt brzi od 2600xt, u testovima moze da se vidi da 2600xt bez AA ostavlja 8600gt iza sebe, dok sa AA gubi trku, a u odredjenim slucajevima cepa i 8600gts.

Poslednja izmena:
@NokolaT

Call of juarez dx10 demo radi lepo na atiju, sto znaci da se moze optimizovati softver da radi ok, videcemo.

@djwibe

Nije totalno tacna izjava da je 8600gt brzi od 2600xt, u testovima moze da se vidi da 2600xt bez AA ostavlja 8600gt iza sebe, dok sa AA gubi trku, a u odredjenim slucajevima cepa i 8600gts.

U koliko testova to "cepa" 8600GT.
Pa u gotovo svim testovima je 8600GT brza, a 8600GTS je u nekim testovima bas drasticno brza. AA nemoj ni da spominjes. Tu upravo mozes da vidis koliko su se za**bali sa arhitekturom.

I ajde mi reci jos samo ovo. O kakvom suparnistvu mi u opste i govorimo, kad 2600XT ima 120 silnih shader jedinica, a ne moze da izadje na kraj sa "bednih" 32 jedinica nVidia-e.
Pa ovaj 2600XT ima shader jedinica ko 8800GTX a gde je po performansama.
To ti je samo dokaz koliko im je chip u globalu inferioran naspram nVidia-nih.
Isti slucaj i sa 2900XT, koja sa mega giga 320 jedinica jedva izlazi na kraj sa 96-128 jedinica sa druge strane (8800GTS-8800GTX).
Mislim sta dalje reci.

Dalja prica je suvisna.

Svako ima izbor, samo je pitanje da li ce napraviti pravi korak.

Trenutno je u ovoj cenovnoj klasi o kojoj trtljamo, po meni najbolji izbor 8600GT (npr. ako je stvarno u DESK-u onaj GAINWARD 8600GT GS za 110e, to je ekstra) a vi izaberita sta vam dusa iste. Ja verovatno chekam jesen da vidim sta ce se do tada desavati sto se tice grafike.

Ali i cekamo rezultate testova ukoliko se odlucite za kupovinu neke iz ovih serija o kojima se govori.

cheers

Evo npr u X3, Half life2, call of j, je brza od 8600gts , u call of duty 2 frejm2 sporija od 8600gts, a tek treba da se vidi kako ce rediti na 7.7 driverima. To da je 8600gt brza je bilo mozda na pocetku inzinjeskim primercima i prvim driverima.

To sa sejderima nije bash tako jednostavno, atijevi stream procesori nisu isto sto i nvidijni.
Ati ima "stream shadere" (ili tako neki naziv) koji moze da izvrsi 5 paralelnih instrukcija , tako da Ati ima 24 stream shadera (koji imaju ekvivalent snage 120 stream procesora), nvidia u 8600 ima 32 stream procesora koji mogu da izvrsavaju samo jednu funciju po procesoru.

2600XT jeste trenutno (mozda trajno) slabija kartica i od 8600gt i od 8600gts bar za aktuelne naslove (DX9) e sad kako ce se ponasati sa DX 10 naslovima za koje je i pravjena tesko je reci posto ih vrlo malo ima, vreme ce pokazati.
S obzirom da cene nisu velike i: 2600XT, 8600gt, 8600gts su kartice za kratke staze dok 2900XT i 8800 takodje kartice za kratke staze ali sa obzirom da im je visoka cene bolji izbor je u svakom slucaju jeftinija paleta (ovaj moj zakljucak vazi samo za dolazece DX 10 naslove)

JA sam uzeo Gainward 8600GT Golden Sample i moram da vas razocaram samo u vezi cene onaj od 110e je obican GT dok je GS 11800din...
A sto se tice snage Gainwarda Golden Sample recimo da sam se usro kad sam video kako sada Oblivion ide i przi!!!!rezolucija je 1280*1024 skoro sve na max samo sam malo stedeo na AA i AF i igra klizi...
Ne znam koji je bolji tabor trenutno u mainstream ali ja ne zalim ni trenutak sto sam uzeo 8600GT

Pogledajte samo slike Gainwarda i bice vam jasno....ISkreno se nadam da ce se situcaija poboljsati za ATI sa novim driverima al istinu za volju odavno nemaju dobre drivere

JA sam uzeo Gainward 8600GT Golden Sample i moram da vas razocaram samo u vezi cene onaj od 110e je obican GT dok je GS 11800din...
A sto se tice snage Gainwarda Golden Sample recimo da sam se usro kad sam video kako sada Oblivion ide i przi!!!!rezolucija je 1280*1024 skoro sve na max samo sam malo stedeo na AA i AF i igra klizi...
Ne znam koji je bolji tabor trenutno u mainstream ali ja ne zalim ni trenutak sto sam uzeo 8600GT

Pogledajte samo slike Gainwarda i bice vam jasno....ISkreno se nadam da ce se situcaija poboljsati za ATI sa novim driverima al istinu za volju odavno nemaju dobre drivere

A na cemu si pre GAINWARD-a igrao Oblivion.
Aj baci neke testove, 3Dmark03, 06, Oblivion (avg FPS uz pomoc Fraps-a)...

ma daj ja sam sa 7600gs ddr3 malo oc igrao oblivion u toj rez sve na max

Igrao sam na 2200+ semron socket A,1gb DDR1 i GIGABYTE 7600GS DDR2 400/800

Kacim testove 3dmarka cim nadjem instlaciju trenutno kopam, a i Oblivion cu pa sve zajedno...
Posle idem na overklok jer izgleda moze do 700 za procesor a memu neznam

Evo rezultata 3d marka...Oblivion ce kasnije posto ne znam da radim sa FRAPSOM tj neznam da save-ujem rezu...
napomena 3dmark 06 je 1.02 verzija neregistrovana a 03 je pro verzija registrovana...nista klokovano sve na defaultu

Prilozi

• 3dmark 2006.jpg
    3dmark 2006.jpg
    192 KB · Pregleda: 104
  • 3D MArk 2003.jpg
    3D MArk 2003.jpg
    190 KB · Pregleda: 101
Fini rezultati, narochito za 06. Kad bi jos kloknuo kartu i CPU na nekih 2.4-2.5GHz eto bez vecih problema 8600GTS performansi.

Evo settings za FRAPS.

Mozes i Bench da namestis na 60se.
U toku igranja shibnesh F11, fps ce nestati sa ekrana i pikas dok se ne ponovo ne pojavi.

Rezultati su na lokaciji C:\Program Files\Fraps\Benchmarks

Ajd' igraj se.

2005711830869063264_rs.jpg

Poslednja izmena:
Hvala za Settings...Sta cu kad ne znam...kad prodje prijateljska utakmica idemo malo da se igram...mada me smara posto sam ga presao al ajd sad...kad se navucesh jednom to ti je

To sa sejderima nije bash tako jednostavno, atijevi stream procesori nisu isto sto i nvidijni.
Ati ima "stream shadere" (ili tako neki naziv) koji moze da izvrsi 5 paralelnih instrukcija , tako da Ati ima 24 stream shadera (koji imaju ekvivalent snage 120 stream procesora), nvidia u 8600 ima 32 stream procesora koji mogu da izvrsavaju samo jednu funciju po procesoru.
Može da izvrši 5 paralelnih instrukcija, al' samo u teoriji. Pričao je yooyo i možda još neko ko se tako dobro razume u grafiku da to u praksi ne radi ni blizu tako dobro tj. da su potrebne posebne optimizacije tako da u aktuelnim i skorijim igrama malo vajde, opet ATi trči pred rudu s ''naprednim dizajnom'' čije će se blagodeti osetiti tek kad će grafička već ionako trebati da se menja.
2600XT jeste trenutno (mozda trajno) slabija kartica i od 8600gt i od 8600gts bar za aktuelne naslove (DX9) e sad kako ce se ponasati sa DX 10 naslovima za koje je i pravjena tesko je reci posto ih vrlo malo ima, vreme ce pokazati.
S obzirom da cene nisu velike i: 2600XT, 8600gt, 8600gts su kartice za kratke staze dok 2900XT i 8800 takodje kartice za kratke staze ali sa obzirom da im je visoka cene bolji izbor je u svakom slucaju jeftinija paleta (ovaj moj zakljucak vazi samo za dolazece DX 10 naslove)
Nije slabija od GTa, već između GTa i GTSa, u zavisnosti od starosti testa tj. verzije drivera, i zbog specifičnosti igara, negde može da bude rame uz rame s GTSom, a negde i sporija od GTa, prosek je znači između.

Nisi naveo neke konkretne cene?

Poslednja izmena:
Evo i reze u Oblivionu

znaci rezolucija je 1280*1024 sve do panja sa 2AA mada sam ga gurao i jace al nesto ne primecujem razliku

Prilozi

• Oblivion 2007-07-24 23-48-43-37 minmaxavg.zip
    259 bajta · Pregleda: 78
pa to je bilo sa HDR ukljucenim nisam ni je mogao da verujem kad sam igrao...Cak i kroz sumu(doduse malo redju i mozda sam imao srece jer je sveza instalacija Windowsa) se leo ponasao...
E sad kontam da bi reza opala kad bi ga okinuo na max AA i AF ali meni je ovo super znaci ko hoce max detalje u nekoj normalnoj rezoluciji sa blagim AA= 8600GT GAINWARD GS

Dobri rezultati...Nego da pitam jel 1280*1024 default rezolucija za 3dmark06 posto sam ja pod njom radio test?
A oni testovi za CPU u 06 su stvarno uzas...mislim ne pamtim kad mi je uhvatio 1 FPS uvek je bilo na NULA FPS...kakav li je C2D...?

Vrh Dno