Šta je novo?

2600 Oc

Auuuuuuu, pa neke ovde treba :smackbum:
Mislim, znam da boli kad shvatis da si dao 50evra vise a dobio manje, ali treba ipak zadrzati elementarnu pristojnost ;)

E majke mi, ovde ima čudnih ljudi.
Dule, imaš štivo (igre), imaš 2600 DDR3, evo ja se nudim da nabavim 8600GT i da odradimo jedan dan par testova. Ti izaberi 3 igre i ja ću 3. Pa da jednom za svagda izmerimo **** je veći. :D
Ako hoćeš, pomoćiću ti i oko vmod-a.

BTW, Maxa je to već odradio, zašto niko ne pogleda test na sajtu?

ne serunjaj... :wave:
Auuuuuuu, pa neke ovde treba :smackbum:
Poenta je da sve sto moze jedna moze i druga, negde je bolji ATI negde Nvidia. Ono sto je sigurno tamo gde 2600 zaglavi, neces se vala naigrati ni sa 8600. A kad vec stedis za nesto bolje onda treba ustedeti maximalno.
Probaj pa zadrzi bar elementarnu pristojnost, kad je vec glupost neizleciva ;)

Ne bi da ulazim u vasu advocacy raspravu ali sam siguran da ako je 13k 3dmarkova dovoljno onda je dovoljno i 10k. Smanjis naku stavku u podesavanjima i radi. Sto neko od clanova foruma rece kad fali brzine onda to nije 10 ili 30% vec duplo.
Igre nemaju prag zahtevnosti koji treba preci kao filmovi pa da posle toga rade glatko a ispod toga nikako. I sama zahtevnost nije kontinualna vec se usporenja javljaju sporadicno i budu vidljiva i na mnogo jacim kartama.

khm, ne pricajte mi o pristojnosti ko boga vas molim.

Dule pominjes neki MOD za tu radeonku, a sto ne pomenes cuveni volt mod za 8600 ???? Evo ja upravo akam 3dmark 05 i bacio sam ko iz pichke 15800 poena, ako modujes radeon, onda moduj i 8600, napravi malo komplementarniju analogiju kad uporedjujes kartice. poz

E majke mi, ovde ima čudnih ljudi.
Dule, imaš štivo (igre), imaš 2600 DDR3, evo ja se nudim da nabavim 8600GT i da odradimo jedan dan par testova. Ti izaberi 3 igre i ja ću 3. Pa da jednom za svagda izmerimo **** je veći. :D
Ako hoćeš, pomoćiću ti i oko vmod-a.

BTW, Maxa je to već odradio, zašto niko ne pogleda test na sajtu?

Nemam nesto vremena za opsezne testove, imam nekih 300 obaveza, a i nema potrebe da se mucimo da testiramo, pa ima milion testova na netu, samo treba da se pretrazi malo. Sto da mi dzabe mlatimo, da me neko placa to da radim, pa ok :D.

Maxa je u tom testu koristio u svim igrama 2AA ili 4AA sto je promasaj, a i rezultati testova su diskutabilni, tj 3dmark skor kod 2600XT je manji za 1000 pona nego sto bi trebao biti ako se dobro secam.

U svakom slucaju hvala na ponudjenoj pomoci :)

@Bane87

O aman, zaman, ovde se prica kako rade igre na kartama a ne 3dmark. 8600GT je sjajna ako je kupish da bi samo vrteo 3dmarkove i tu je jaca od R630, ali su igre druga prica. Naravno ne sve, ima igara gde je 8600 jaci dosta, ali to su mahom starije, doduse nadje se i poneka nova, kao World in conflict.

Moja skroz ok radi na 860/2350

Ladno sam 2 puta odgovorio na isti post. Izgleda da sam sinoc bio baš :mad:, čini mi se da nisam :bottle: ta na nana ta na nana, welcome to the twilight zone

@Dule13, naravno da nije 3dmark bitan, ali opet kada je razlika 3000 poena onda se zapitas, pa opet i da i tada nije merodavan, ni kod tolike razlike u poenima, cim nabavim neku igru novu, a zgodnu za testiranje dobices frejmove, pa cemo da vidimo da li tolika tvoja galama ima osnova. Jos nesto mi koji spominjemo Nvidiu ovde ne pricamo, o 8600GTS, vec o kartici koja debelo brije 8600GTS. A sto se drajvera tice, za Nvidiu uzmes drajvere i instaliras, a za ATI ti treba C++, pa NET framework, sto je opet komplikacija, pa tek onda drajveri.

Poslednja izmena:
C++ i NET framework nisu neophodni za instalaciju dravera. Mnogo je bolja kombinacija display driver + ATI Tray Tools. Em je sve na jednom mestu i dostupno na jedan desni klik, em jako malo zauzima memorije, em moze custom profile za svaku aplikaciju... bla bla. Jedini zez je sto ATT trenutno ne podrzava o/c 2x00 serije...

CCC sam na masini imao jedno 3 dana, pre nego sto sam se vratio na gornju kombinaciju.

@Dule13, naravno da nije 3dmark bitan, ali opet kada je razlika 3000 poena onda se zapitas, pa opet i da i tada nije merodavan, ni kod tolike razlike u poenima, cim nabavim neku igru novu, a zgodnu za testiranje dobices frejmove, pa cemo da vidimo da li tolika tvoja galama ima osnova. Jos nesto mi koji spominjemo Nvidiu ovde ne pricamo, o 8600GTS, vec o kartici koja debelo brije 8600GTS. A sto se drajvera tice, za Nvidiu uzmes drajvere i instaliras, a za ATI ti treba C++, pa NET framework, sto je opet komplikacija, pa tek onda drajveri.

Kad neko ima fanboy stav dzaba svi testovi na planeti. ;)

Nazad na temu:

Uspeo sam da navijem ovu kartu do ~960 mhz, i verovatno bi moglo josh samo potrebno je odlicno hladjenje koje ja nemam. Naravno karta je bila nestabilna zbog manjka napona, ali ovo je cisto radi testa uradjeno.

Problem je u tome sto riva tuner posle 870 prebaci klok na 0 mhz i krene od pocetka. Resenje je AMDGPUClockTool koji radi kako treba, tj. on nastavi da klokuje kartu preko 870, doduse i on pogresno ocitava klok, ali oc radi kao treba.

Posto nije prekticno paliti svaki put gpu tool, vratio sam se na 860 i to je to.

Evo sta kazu "napolju" na tu temu. Obratite paznju na post #454.

I josh na sve to uveli su neku vrstu potpisa na video BIOS tako da ne moze bez neke ogromne muke da se edituje i flesuje editovan bios. Interesuje me samo sta je razlog uvodjenja "zasticenog" biosa?

Moze da se edituje, samo treba znati sta preskociti a sta "cacnuti". Ja sam saznao sta treba da se preskoci ;).

Ako hoces, mogu da ti izeditujem BIOS za tog Safira. Ti kazi koji klokovi, ali se uveri 200% da to hoce da radi tako da ne bude posle kuku-lele :D. I obavezno bekapuj originalni BIOS, just-in-case ako bude morala da ide na programator.

Pa meni ne treba promena kloka, treba mi promena maximalnih vrednosti u katalistu...

Video sam da mora da se vrati shecksum na istu vrednost pre promene, i uradim ja to , windows se bootuje flesh prodje dobro, ali driveri ne prepoznaju graficku.

Jel mozesh to da izmenish?

@Bane87
Aj na spavanje, sutra shkola.

Poslednja izmena:
Mogu da probam. Na mvktech su ljudi vec menjali CCC oc limit i prolazilo im je. Posalji BIOS na PM, pa cu odraditi prvom prilikom.

Ne sporim da se 8600gt dobro klokuje i da je dobra kartica, ali ovde previdjate jednu sitnicu...oni rezovi koje Bane87 pravi u markovima 05, 06 itd su delimicno zasluga Q6600 koji ima...tu dobije koju hiljadu poena u krajnjem rezultatu.Mislim da je taj palit 2600pro za oko 65-70e odlicna kartica.

Iskreno mislim da za 50 eura koliko stvarno Palit 2600 DDR3 kosta, u istoriji hardvera za te pare nije bilo bolje kartice. Ali je takodje cinjenica i da je Palit 8600GT Sonic+ dosta bolja kartica, te je i skuplja. Kada je vecina ljudi kupovala 8600GT Sonic, razlika izmedju ove dve kartice je bila max 20 eura, sada je ta razlika dosta veca jer je ATI krenuo da spusta cene, sto je dobro, jer za male pare moze da se uzme pristojna karta.

PS/ Sada me je podsetio neko iz ove teme, da za overklokovanje 2600 Pro, treba ti jedan program, za profile u igrama drugi program, i verovatno za merenje temperature treci program, sto je veliki propust, ali zato su iz ATI-ja i spustili cenu.

Poslednja izmena:
Pardon, moja greska, 60e.

Realno gledajuci, mozesh koristi 52 programa ako hocesh, ali u sustini, ni jedan ti ne treba pored CCC, u njemu je i OC i merenje temperature. A sto se tice koristi profila to je vec diskutabilno, korisno je ako igrash masu igara koje trzaze razlicit hardver. Na igrama u iz neke bliske proslosti i sadasnjosti i onako ima smisla sa kartama iz te klase samo paliti 2xAF ili 4xAF.

Sto se tice ATI 2600: treba vam drajver za njega, ATI Tray Tools za profile i prikaz fps-a (umesto FRAPS-a) i ATi Tool ili Riva Tuner za klok i monitoring.

To nije 100 programa, vec 2.

bajdvej, ocekuje se da ATi Tray Tools u sledecoj reviziji podrzi 2x00 seriju, tako da ce biti potreban samo on i za klokovanje i monitoring i profile.

Da tako je, samo što ti za CCC treba giga RAM-a... :D

Eh, pa sta je sad giga rama, ja imam 2 :D.

Sad ozbiljno CCC trosi kod mene 3 mb izgasen i 40mb ukljucen, ali naravno da ga necesh drzati maximizovan. Glavni razlog zasto mi je CCC smetao je vreme paljenja, ali to je ranije bilo, sad se pali instantno tako da mi vise nikavu razliku ne cini. Pa i nek trosi 10mb stalno, boli me ...cosak :D

Poslednja izmena:
Bila je kartica 50 €, sigurno znam, pa su je posle izgleda poskupeli na 57, inace pre par dana kada sam video cenovnik bila je 50, verovatno i oni shvatili da je isuvise jeftino.

@Dule13, Vidis Dule, ja ne racunam operativni sistem da je osposobljen kod mene ako nije PES6 instaliran, za taj fudbal, mora iz drajvera da se ukljuci VSync kao i AA i AF, drugacije ne moze, dok je to kod Nvidie vrlo prost i efikasan postupak, ovamo je to recimo ako mene pitas vec *******cija nepotrebna, taj konkretan slucaj me je stvarno iznervirao, a sto se CCC tice potpuno je u pravu SuperStarr.

Poslednja izmena:
Bila je kartica 50 €, sigurno znam, pa su je posle izgleda poskupeli na 57, inace pre par dana kada sam video cenovnik bila je 50, verovatno i oni shvatili da je isuvise jeftino.

@Dule13, Vidis Dule, ja ne racunam operativni sistem da je osposobljen kod mene ako nije PES6 instaliran, za taj fudbal, mora iz drajvera da se ukljuci VSync kao i AA i AF, drugacije ne moze, dok je to kod Nvidie vrlo prost i efikasan postupak, ovamo je to recimo ako mene pitas vec *******cija nepotrebna, taj konkretan slucaj me je stvarno iznervirao, a sto se CCC tice potpuno je u pravu SuperStarr.

Jeste lakse je kad imash predefinisane profile, znam imao sam 7600 ranije, super je to fora, ali ono sto hocu da kazem da nije kriticno nista, tj opusteno moze i bez toga, Ati trey tool je sasvim dovoljan za manipulacije tog tipa, naravno stoji da je lakse sa Nhanser-om.

Superstar se zezao, pa nije valjda da verujesh da CCC trosi 1 GB :d

Ati Tool 0.27b4 neznam da li imate.(izgleda da radi)

WindowsXP bez CCC koristi oko 130MB rama, sa instaliranim .net-om i CCC ~200MB.
I samo da dodam CCC od prve vrezije sa podrskom za R630 (cini mi se da je ver.7.5)
moze da klokuje karte..

Ako nekog zbunjuje kada u CCC namesti zeljeni clock pa mu se isti ne prikaze
pod 'Current Clock Settings' ne znaci da oc nije odradio ;)
Kod mene na Sapphire 2600XT radi odlicno i razlika se vidi naravno u svakom testu :)

Vrh Dno