Šta je novo?

226cw perfekcija za sve osim za mene

outlawz

Slavan
Učlanjen(a)
08.11.2007
Poena
304
Posle silnih cekanja natezanja par meseci jurnjave ,uzeh ovaj na izgled prelep a i po mogucnostima mnogo mocan monitor,kvalitet plastike je na vrhunskom nivou,kao i boje zaista su za klasu bolje od svih standardnih monitora,ali imam jedan nevidjen problem.
Jednostavno mi ne prija da gledam u ovaj monitor pogotovu kad stavim native rezoluciju peku me oci ne mogu ni 10 minuta da izdrzim da radim sa ovim monitorom.
Samo meni smeta svima ostalima ne smeta i cak su odusevljeni mogucnostima ovog mocnog samsungovom wcg monitora.
Prosto ne znam sta je u pitanju kod ortaka na 205bw perfektno mogu da igram igrice i po par sati nista mi ne smeta ali na ovom mom 22-o incnom monitoru nikako.
Ako bi neko mogao da mi kaze kako da resim ovaj problem bio bih mu zahvalan,gde da vracam sada monitor koji sam uzeo pre par dana.Ako nekoga nesto zanima o ovom monitoru slobodno neka pita.

Jesi li probao da podesavas osvetljenje, kontrast i ostalo po svom ukusu? :D Ja sam imao problem sa svojim 940n, pa sam stavio osvetljenje na 0 i sad mogu da buljim nekoliko sati u njega bez problema :d .
Koliko ti je daleko od ociju, da li u toj sobi imas neke druge izbore svetlosti (osim monitora)?

Imao sam isti problem kad sam kupio monitor. Koja god podeshavanja da stavim nisam mogao da gledam duzhe od 2 minuta(em sitno, em peku ochi, itd.), ni na tamnijim pozadinama ... Posle 7 dana navikao sam se, i sad mogu da buljim non-stop bez ikakvih posledica.
Trenutna podeshavanja su : osvetljenje 70, kontrast 75, oshtrina 52 .. :)

:wave:

hvala momci i ja isto imam takav problem sta god da podesim ne odgovara,daj boze da je do navikavanja i onako sam puko ko lajsna zbog ovoga :smash:

ok ja sam malo imao prob na 226bw tako najbolje odalji ga ispred sebe negde OKO 50cm :D

meni je cak brithnes na 100% to jes kalibrisao sam ga :D da bih dobio sto prirodnije boje.

samo odalji ti monitor narocito ako gledas film ili igras.

Ma samo dok se priviknes, 3-4 dana. Mene su isto pekle oci prvog dana, kao da mi je neko prasinu bacio. Zamalo da vratim CRT nazad. Ali kad se priviknes, milina. I nemoj odmah da preterujes, budi za kompom 20-30 minuta pa odmor, pa opet tako dok se ne priviknes 100%

Poslednja izmena:
Pogledaj koliki je Refresh rate mada mislim da to nije problem...

hvala svima,ja koristim monitor vec jedno 5 dana i nikako da se priviknem,refresh rate je 60,jel moze neko mozda da mi kaze kako da kalibriram te boje ne razumem se bas u tft monitore.

pozdrav

Poslednja izmena:
Ma smanji malo brightness i contrast, stavi oba negde ispod 50, ili koristi one modove u zavisnosti sta radis za kompom. Nije isti monitor ali ja drzim ja mislim brightness 30, Contrast 40, tako nesto i nema nikakvih problema, kao u papir da gledam.. Kad recimo gledam neki tamniji film stavim na ono "movie" podesavanje i to je to.

Kolicina ambijentalnog svetla igra veliku ulogu kad je u pitanju gledanje u monitor. Prostorija nikako ne treba da bude mracna vec poprilicno osvetljena. Probaj da popalis sva svetla u prostoriji, ali izbegavaj da ti svetlo sija direktno u oci.

Vidim da pricate i o kalibraciji, http://www.photofriday.com/calibrate.php gde je potrebno podesiti monitor tako da su sva polja vidljiva. Time se podesava osvetljenje i kontrast i to odokativnom metodom. Za ozbiljniju kalibraciju potreban je hardverski kalibrator.

Probaj da ukljucis Clear Type ako vec nisi. Mene su manje bolele oci sa ukljucenim Clear Type-om, a posle kada sam se privikao sam ga iskljucio jer hoce da brljavi boje u tekstu.

Kolicina ambijentalnog svetla igra veliku ulogu kad je u pitanju gledanje u monitor. Prostorija nikako ne treba da bude mracna vec poprilicno osvetljena. Probaj da popalis sva svetla u prostoriji, ali izbegavaj da ti svetlo sija direktno u oci.

Donekle si u pravu, ali meme na primer bole oci kada su popaljena sva svetla (i nijedno mi ne bije u oci) i gledam u monitor.

Nego, provereno dobar nacin je da stavis neko svetlo (npr stonu lampu) da ti osvetljava zid iza monitora - eliminise napor u ocima garant!!!!

Poslednja izmena:
Pazi ovo: dobio na poslu lg od 22 inča umesto crt-a od 19 inča i počele da me peku oči. Ja tu pošizeo, kako sad da me peku oči na LCD-u, a ne peku me na CRT-u - nema logike. Probao sam da se naviknem na njega i ništa. Na kraju se setim: odaljio sam monitor na jedno metar - metar i po, instalirao operu browser i povećao zoom na 140% tako da mi se sve web stranice povećaju. Od tada uživancija. Blagostanje. Buljim u njega i po 8 sati bez ikakvih problema. Probaj, možda ti pomogne. Nikakav kontrast i brightness i kalibraciju boja nisam menjao.
Inače CRT je bio na rastojanju manjem od 50 cm od očiju.

Pozdrav

Poslednja izmena:
Smanji kontrast

I normalno je da te peku oci na TFT-ju, zbog niske frekvencije osvezavanja.. TFT vise zamara oci od CRT-a, znam da kad god pogledam u neku od onih CRT poluloptica od monitora osetim kako mi odmara oci.. U neonku kada gledas duze oslepis ,)

Poslednja izmena:
I normalno je da te peku oci na TFT-ju, zbog niske frekvencije osvezavanja.. TFT vise zamara oci od CRT-a, znam da kad god pogledam u neku od onih CRT poluloptica od monitora osetim kako mi odmara oci.. U neonku kada gledas duze oslepis ,)

E ovde stvarno svašta može da se pročita :wall:

aaaaaaahahahahahahahahahahahahahahaaaahahahaahhahhaaahahahaa!!!!!!!!!!!!!!

Hvala vam svima na savetima majstori,takodje hvala na savetu impreza ovo sto je rekao momak da tft vise zamara oci od crt-a stvarno ne mogu da prokomentarisem jel se ne razumem bas nesto u monitore, ali mislim da to nije tacno da je bas obrnuto jel kolko sam cuo osvezavanje ne igra bas bitnu ulogu kod tft kao kod crt-a, ,ali ja se samo plasim da nije do tog njegovom gamuta koji je navodno 97%,ali opet kapiram ti ako smanjis kontrast i osvetljenje opet mozes da uklonis te jake boje mozda i gresim ko zna.

Srecna vam nova i sve najbolje.

Poslednja izmena:
ko se zadnji smeje najsladje se smeje..

P.S.
To vam kaze neko ko vec skoro 4 godine koristi TFT....
Ako niste jos nabavili cvike uskoro ce vam biti potrebne.

А ти имаш студију која је показала да је баш ТФТ изазвао твој проблем са видом? Да си остао на ЦРТ-у још увек би имао вид као пилот?

@IRS

Ajde ne lupetaj više molim te. Osvežavanje kod TFT-a je nebitno jer ne iscrtava linije po ekranu kao CRT.

Ono što eventualno može da zamara kod TFT-a je prejako pozadinsko osvetljenje. Ako se osvetljenje (brigthness) lepo podesi nema zamora očiju. Nema potrebe da se drži na 70-80% kao što je većina držala na CRT-u. Može da se spusti i na 10-15% naročito ako se čita dosta teksta, a da se eventualno poveća u nekim mračnijim igricama...

Ok. Lupetam

Nemam pojma i ti sigurno znas bolje od mene koji radim sa grafikom sta i kako vidim.

Ne zelim da me pogreno svatis nemam nista protiv tvog misljenja, naravno da svako ima pravo na svoje misljenje, ali cisto sumnjam da bi velike kompanije prodavale nesto od cega ljudi oslepljuju, gube vid i slicno. Do sada bi se to proculo sto posto da je tako. Nisam strucnjak i ne znam kako radi monitor ali i da je istina da od neonskog svetla moze da se oslepi, pa mi ne gledamo direktno u neonku, vec u monitor. Pozz

Meni je Brightness na 55 a Contrast na 45 :D kad sam stavio monitor na sto bilo je 90 60 :D hteo sam da umrem :D

Nemam nameru da sirim raspravu

Samo smatram sebe dovoljno kompententnim da stanem iza onoga sto sam rekao.
Zeleo bih da kazem vidimo se za 5 godina ali ne bih da sam sebi skacem u usta..

Koristim i dalje TFT ali ozbiljno razmisljam da se vratim dobrim starim ormaricima.. :D

TO nije do TFT-a, to je od proklete Televizije sto buljite u nju non-stop. I Homeru je u jednoj epizodi ostala senka na zidu :d

Treba nekom odlicno iskalibrisane boje za 226BW? Ako nije bilo....pa evo onda :D Inace super je kalibrisano......nasao na sajtu:
http://andrewswihart.net/blog/review-samsung-226bw-lcd-c-panel

Dole ima 4 komada, zadnja 3 su setovana za brightness 75, 50 i 25.
Ja uzeo prvi, i morao da instaliram WinColor od M$ofta, plus sto je jos skidao i netframework neki....ma smorio......ali u njemu se lepo startuju icm fajlovi.......i mogu reci bruka dobro je namesteno cak i za 931BW koji imam..........

Ovaj............reci isto sra'nje veca dijagonala :D

Ehhhhhh sad jos da resim pozadinsko probijanje :p:d

Nazad
Vrh Dno