Šta je novo?

226cw perfekcija za sve osim za mene

evo malo edukacije onda:
Slowly-discharging capacitors fitted to the electrodes of each LCD cell on an FPD monitor allow the image to remain steady even at low refresh rates of below 60Hz.
i jos nesto:
CRT monitors use a phosphor gun to refresh the screen, causing screen flicker. TFT LCD monitors do not.

Poslednja izmena:
hvala svima,ja koristim monitor vec jedno 5 dana i nikako da se priviknem,refresh rate je 60,jel moze neko mozda da mi kaze kako da kalibriram te boje ne razumem se bas u tft monitore.

pozdrav

Ne pokusavaj da se naviknes, jer ces se navici tako sto ces navuci neku dioptriju (ili je povecati ako vec imas). Nego, lepo ti to vrati i zameni za neki drugi. Ako to ne moze, onda ga prodaj podhitno i baci se u potragu za necim sto ce ti odgovarati i nece te zamarati. Pusti sve price koje drugi pricaju, tvoje oci su jedine merodavne, a ako njima ne odgovara, onda se tu prica zavrsava. Apsolutno je neprirodno da se napinjes da gledas u nesto sto ti stvara zamor i ne prija. Resenje postoji i ogleda se u nekom drugom monitoru. Dakle, jos jednom, veruj svojim ocima, a ne sta neko drugi prica.

Hvala na savetu Leksa,verovatno si u pravu kidao sam se sa ovim monitorom vec 20 dana i nisam se naviko,sve me vise bole oci ko zna mozda sam vec navuko neku dioptriju,ali sada postoji problem,gde da ja sada probam koji mi monitor odgovara,mozda mi nijedan 22 inca ne odgovara,pojma nemam iskreno sta da radim ali izgleda da cu ga prodati posto sam ispao ****** pa sam bacio kutiju pa zbog toga nece da mi zamene, na kraju iako je monitor perfektan u svakom pogledu,ali zdravlje ispred svega.

Pozdrav

@Outlawz

Sto prave monitore od kojih se raspadaju oci u 21 veku. Ako njemu smeta logicno je da i svima ostalima smeta. Kakvi su to krsevi

@Outlawz

Sto prave monitore od kojih se raspadaju oci u 21 veku. Ako njemu smeta logicno je da i svima ostalima smeta. Kakvi su to krsevi

Znam da se nisi meni obratio ali ja ne razumem sta si hteo da kazes ovim postom. :)

A i nije logicno da svi vidimo isto, nemamo svi potpuno isti vid i iste oci.

Poslednja izmena:
Ja sam kada sam seo ispruyio ruku i ostavio sam monitor tamo gde sam jedva mogao da ga dohvatim.
Podešavanja naravnop na custom, i prelazak sa 17-ice crt na 205bw je bilo više kao otkrovenje nego prilagođavanje. u početku sam držao podešavanja u zavisnosti od onoga šta sam radio, ali u poslednjih par meseci samo na custom... jednostavno, samo ga pomeri od sebe i smanji kontrast dok se ne navikneš.

ot: moram da vam kažem, bio sam kod ortaka i povezali smo soni 3 na projektor... joj miline i uživanja... ali najveće uživanje je to što sam posle sati i sati buljenja u platno nisu bolele oči ali ni malo... koji vrh... čak nisam bio ni umoran.. kao da se nisam ni igrao...

Hvala na savetu Leksa,verovatno si u pravu kidao sam se sa ovim monitorom vec 20 dana i nisam se naviko,sve me vise bole oci ko zna mozda sam vec navuko neku dioptriju,ali sada postoji problem,gde da ja sada probam koji mi monitor odgovara,mozda mi nijedan 22 inca ne odgovara,pojma nemam iskreno sta da radim ali izgleda da cu ga prodati posto sam ispao ****** pa sam bacio kutiju pa zbog toga nece da mi zamene, na kraju iako je monitor perfektan u svakom pogledu,ali zdravlje ispred svega.

Pozdrav

jos ostaje da nam ispises na koje si sve nacine pokusao da se prilagodis 22" monitoru, posto su ovde definitivno ljudi davali korisne savete, a ni jedne reci od tebe vec samo kuknjava u smislu "ne mogu na 22" ni 5 min, a na 20" mogu satima"

pa onda par pitanja za tebe:
da li si odaljio monitor na 1m od sebe ili vise?
da li si smanjio brightness i contrast na recimo b20% c40% i kako se onda ponasaju tvoje oci?
da li si ubacio neki profil sa sajta koji je neko ovde postovao da bi dobio lepsu i uverljiviju sliku, da ne kazem vrhunsku sliku koja se moze meriti sa daleko skupljim monitorima, i podesio monitor prema savetima iz naziva samih icc profila ili experimetiso makar 10 minuta sa brightness ili contrast uz icc profile?
da li si experimentisao sa osvetljenjem u sobi? npr, da li si primenio savet nekog ko je rekao da pojacas sobno osvetljenje ili ga smanjis kao ja (od 4 neonske lampe preko dana rade mi samo 2 sada i to iza monitora u zadnjem delu office jer meni recimo nije odgovaralo da imam bljestavu svetlost tj zamara mi oci buljenje u monitor uz 4 neonke, ali nocu obavezno ukljucim stonu lampu koja je opet sa strane iza monitora)

ja sve ovo dobronamerno jer prosto ne mogu da verujem da ne mozes da gledas u 22" native a opet mozes na 20" native satima???

ako je "da" tvoj odgovor na ova pitanja onda ostaje da definitivno poslusas @leksa i prodas ili zamenis monitor za neki 20" ko sto ima tvoj drugar i da uzivas u native 1600x1050 decenijama bez zamaranja ociju

p.s. i ja sam se navikavao na monitor danima dok nisam montiro osvetljenje samog monitora u odnosu na prostoriju da mi ne zamara oci jer je po default osvetljenje preterano, a kad sam kasnije ubacio profile i experimentiso iz saveta experta prosto nisam mogao da verujem kako to ranije nisam uradio
p.p.s. imam samsung 223bw i ne tvrdim da je ista slika kao na 226 ali tvrdim da je sa icc profilom svakako 2x bolja nego bilo koji 226 na default bez icc profila
:wave:

Pa evo i mene posle 10 dana nisam mogao da vam se obratim imao sam neke obaveze.
Ovako djape upravu si moje kuknjave i je su bile sve vreme,jednostavno sam iznenadjem tolko sam jurio ovaj monitor a ovako mi se vraca sada posle vise od mese dana koriscenje opet potvrdjujem da mi smeta ovaj monitor medjutim,u native rezolucija sada mogu da gledam ali me peku oci posle pola sata recimo koriscenje a evo i odgovori na tvoja pitanja :)

1.Monitor nisam odaljio toliko ako toliko odaljim onda necu moci nista da vidim ali sam ga odaljio nekih 80cm,a gde si ti video da lse ljudi odaljuju metar od monitora :) kad svi po kancalarija bleje na njima maksimum pola metra mozda sam ovo i lupio mada ne bih rekao
2.Brajnes i kontrast sam menjao milion puta stavljao i na nulu na 20 ma sve sam kobinacije promenio ne znam vise sta da radim ,
3.Stavljao sam te profile ali ako imas i ti neki daj da probamo posalji mi pa da vidim kako to funkcionise.
4.jesam probao sam to sa lampom i dobijam isti efekat jednostavno mnogo mis e zamaraju oci sa ovim monitorom sto je neshvatljivo.

Pa na kraju sam otisao i kod oftamologa :)) sta vise reci jos uvek se razmisljam dal da ovaj za sada mogu reci vrhunski monitor stavlam ovde u oglas odlucicu ovih dana.

Pozdrav

@outlawz

pa eto ja ga gledam sa 1m rastojanja mada mozda ima i vise od 1m, dok sam stari fj 19" otprilike imao na udaljenosti od 70-80cm :)
stvarno mi je zao ako i posle ovog zongliranja nisi uspeo da se prilagodis ovom 22" monitoru pa ti preostaje da ga ipak prodas ili zamenis kako ti rece @leksa, ali 5cm veci je ipak 5cm veci :D i ovaj monitor ne mos nikako se meri sa 20" monitorima tj ostavlja ih sve u gustoj prasini ako se dobro podesi

Vrh Dno