Šta je novo?

20 pina u 24

DON

Čuven
Učlanjen(a)
01.01.2005
Poena
620
Imam napajanje sa 20 pina a uzeo sam plocu sa prikljuckom za 24 pina. Kako da ga stavim? Rekli su mi da ne treba adapter, dovoljno je da ga samo spustim u ovo sa 24 pina ali bojim se da ne pogresim pa da spalim. Onaj P4 prikljucak valjda ostaje na istom mestu, stekuje se u odvojen prikljucak, zar ne? Koliko sam probao da udje 20 pinski u ovaj sa 24 on pasuje da sa strane ostanu po 2 znaci ne moze 4 levo ili 4 desno.
Help plizzzz ne zelim da spalim novu plocu.
Jos nesto, ako ga stavim u sredinu, znaci da ostanu 2 levo i 2 desno, onda se onaj jezicak ne poklapa sa onim na ploci.
Napajanje lcpower 550w, ploca dfi infinity.

Poslednja izmena:
Samo ga priblizi donjoj ivici konektora (sa gornje str ostaju cetiri prazna), kada je ploca uspravljena.... Ako omanes ploca nece moci da se upali, ali nista neces spaliti.

Pardon, ispravka, moze da udje SAMO kada pocinje od gore, znaci da dole ostanu 4 prazna, tj to je suprotno od ovoga sto si ti naveo. Ploca je uspravljena a jezicak je za leve strane i mashi se za jedan, ne poklapaju se ali konektori ulaze samo ovako.

A koliko je opasno po plocu da se koristi ovakav vid napajanja, tj. samo 20pina u odnosu za zahtevanih 24.Da li ovakva varijanta moze da se koristi samo privremeno ili nema problema kao dugorocno resenje.Posto znam da postoje nastavci za taj naponski sa 20 na 24. Nekih 2Evra kosta.
pozzz

Samo ga priblizi donjoj ivici konektora (sa gornje str ostaju cetiri prazna), kada je ploca uspravljena.... Ako omanes ploca nece moci da se upali, ali nista neces spaliti.

Ma nemoj a sta ako je konektor okrenut za 180°, saveti gore dole levo desno nisu bas najsrecniji.

@DON

Lepo na 20-pinskom molexu procitaj koji je pin 1 (obicno su obelezeni pinovi 1,2 i 3 rimskim ciframa sa duze strane konektora)) i na ploci procitaj koji je pin 1 (obeleceno je ili sa arapskim 1 ili strelicom) i tako ne mozes da imas nedoumice. Ta dodatna 4 pina su +12 VDC, +3.3 VDC, +5 VDC i Ground i postoje adapteri koji ovo resavaju a mozes i sam da ih napravis a sav potreban materijal mozes da kupis u Radio Klubu.

Slika sve govori.

Prilozi

• 24-20.jpg
    24-20.jpg
    147.7 KB · Pregleda: 321
Pardon, ispravka, moze da udje SAMO kada pocinje od gore, znaci da dole ostanu 4 prazna, tj to je suprotno od ovoga sto si ti naveo. Ploca je uspravljena a jezicak je za leve strane i mashi se za jedan, ne poklapaju se ali konektori ulaze samo ovako.

Pa onda ga tako i zabodi.... Trebalo bi da samo u jednom polozaju i moze da udje i da je nemoguce pogresiti....

@ Misko
Pa delovalo mi je logicno da ce jezicak na konektoru okrenuti kao na ploci tako da je nemoguce okrenuti konektor za 180stepeni.... Ali u sustini u pravu si...

Pozdrav

Naravno da će da radi bez problema i može da se ubode samo u ispravnom položaju ako ne koristiš čekić.

U svakom slučaju preporuka je da se za 24pin ATX konektor na ploči koristi i 24pin ATX napajanje, ali radiće i sa 20pin.

Kao sto su ti vec rekli radice i bez ta 4 pina ali kako i sam znas da 20 u 24 pina adapter nije skup kupi ga jer ti je napajanje solidno i nema potrebe da ga menjas.

1.) Konektor ima sigurnosne uglove na nekim pinovima tako da paše samo na jedan način
2.) Mislim da je najbolji 24 pinski konektor, a ako imaš 20 - pinski i ploča radi s 20 pinskim onda 20 pinski, a tek ako neće s 20-pinskim onda adaptor na 24 pinski (ili novo napajanje).
Obrazloženje: ta 4 pina su "izmišljena" da bi bilo manja struja na pojedinom pinu/žici. Ako spojiš adapter onda samo problem velike struje na konektoru seliš s ploče na adapter, a unosiš još jedan konektor čime povečavaš šanse za loš spoj. Također kod nekih adaptera možeš naići na puno lošiju kvalitetu konetkora od onih na napajanju i ploči, pa time imaš još dodatnu mogučnosti za loš spoj, pad napona i rušenej sistema.

Meni je radilo godinu dana sa 20 i nije bilo problema

pa ako ti je napajanje kao ovo sa linka
http://www.vesalia.de/e_lcpower550wsw.htm
treba da ima 24pinsko napajanje.
proveri mozda se preostala 4 pina ne "vise" sa strane, posto kod nekih mogu da se odspoje da bi bila kompatibilna sa plocama sa 20pin
ako je imas treba da je "prilepis-navuces" na 20pinski deo i imas 24pinsko napajanje - netreba ti prelaz

Jel utice konkretno 24p u odnosu na 20p.na stabilnost,oc,ne znam ni ja...?koja vajda od toga?

24 pina su zbog nekih mogucnosti kao sto je gasenje u stand by mode i slicno
a ubodes ga tako da ti ostane poslednja 4 sdonje strane prazna i nikakvih problema nema
onaj izdvojeni utikac je za procesor

Jel utice konkretno 24p u odnosu na 20p.na stabilnost,oc,ne znam ni ja...?koja vajda od toga?
navodno, utice pri jacem overkloku. takodje, nesto se pricalo da je malo veci rizik kada se koristi samo 20 jer je celokupno opterecenje na tim vodovima, umesto da je rasterecenije. mada, nigde i nikada nisam cuo ili procitao da je nekome stradala ploca zbog ukljucivanja na 20, umesto na 24 konektora.

ako imas mnogo kartica i ako bas nimalo ne zelis da rizikujes, najlakse je da kupis 20>24 adapter (sigurno nije mnogo skup, evro-dva-tri), moze da se nadje u svakoj bolje snabdevenijoj radnji, ali mislim da nema nekog specijalnog rizika i ako ga ne kupis.

Nego...imam jedno pitanjce :)

Na biostar ta690g imaju 4 dodatna pina za napajanje kod procesora...kvadratnog preseka...jel to obavezno? :)

Nego...imam jedno pitanjce :)

Na biostar ta690g imaju 4 dodatna pina za napajanje kod procesora...kvadratnog preseka...jel to obavezno? :)

Pa ako mislis na ovaj 4-pin to ti je napajanje za proc i sigurno da je obavezno...

Prilozi

• biostarTa690G_m2.jpg
    biostarTa690G_m2.jpg
    150.1 KB · Pregleda: 62
Dodjavola! postoji li produzni kablic za to? Hvala za objasnjenje i sliku :D

Poslednja izmena:
to mi nije dovoljno dugo, a i ovako sam u deficitu sa molexima :( izgleda da cu morati da sechem, i produzim za 20ak cm :(

Trebalo bi da na napajanju imas takav 4-pin koji sluzi za procesor(ne molex nego bas isti takav kao na ploci) .Jedino ako ne moze da dohvati do ploce sto bi bilo cudno jer su uglavnom dovoljno dugacka cak iako kabal stavis iza ploce...U tom slucaju produzni..

samo i ja da potvrdim rade ploce sa 24pin. kada se koriste napajanja sa 20 pinskim konektorom

Ma....Odustao sam od cele varijante, skidam racunar sa zida, kupujem ms industrial gold sa 12cm fanom...yebesh ti to :) Fala svima na odgovorima :wave:

ahhahaha dobar si :D. Lici na neki aviJon:d. Jel si probao da zamenis mesto DVDRW i napajanja?

ne mere....ispred toga mi je monitor, ovako su vratanca izlazila taman 2-3mm iznad monitora :D

Vrh Dno