Šta je novo?

20 godina

mali off, ali i cela tema je ono takva :)

imamo isti rodjendan, ti na forumu, ja for real :D

Ako si ti onaj sto je pisao o istoriji (opsadi Lisabona od strane Krstasa) onda da ti kazem da si trebao da se otisnes u spisateljeske vode odavno.
Nadam se da si u medjuvremenu iskoristio dobro dar koji si tada pokazao.
Na žalost nisam. Imao sam spremnu knjigu za izdavanje pod radnim nazivom "Tehnologija i ratovanje" koja se bavila paralelom između napretka tehnologija, ratovanja i uspona i padova civilizacija.

Tipa uspon grčkih polisa i pobede nad Persijancima bile su uslovljene uvođenjem teško oklopljenih jedinica kod Grka koji su naspram sebe imali Persijsku vojsku koja je bila brojnija ali oklopi su bili od kože. Normalno, nije dovoljno samo opremljenost već i taktika. Tako su Grci koristili formaciju falange koja je faktički poređan živi zid sa 8 redova u dubinu. Taj zid na šta naiđe pregazi. Ali je upotrebljivost istog odnosno falange samo na ravnom terenu, gde ima maksimalana učinak. Upotreba iste u brdovitom područiju pravi kontra efekat i dolazi do raspada iste, prave se pukotine i neprijatelj može da ubaci manje jedinice u te pukotine. To su iskoristili Rimljani u bici kod Pidne 168. godine p.n.e. i tako strašno otrsili Makedonce i okončali eru Makedoskog carstva,Itd. itd. kroz istoriju. Mnoštvo primera i sl.

Ali na žalost, krepo hard disk, a i disketa na kojoj sam imao backup. S obzirom da sam celu knjigu imao u glavi, a prvom verzijom nisam bio zadovoljan, mislio sam da krenem da pišem iz početka. Onda došlo jedno dete, drugo dete, treće... Ode sve u... I nikad ne počeh iz početka. Ostadoh u IT-u, dok mi je istorija ostala kao hobi. Možda kad odem u penziju.

Izuzetna tema. Zašto ne bi otvorio blog pa kako ti misli dolaze pisao tamo, ja znam da bih to rado čitao?

Posle možeš to da složiš u neku formu i izdaš, ili ne.

Auuu ja sad video da sam tu od 18.04.2007
sve mi se čini da sam se pre "par godina" registrovao .....
au kakva smo gerijatrija 😂
🤣😂

Ovako brzinski što sam primetio Respected 50-100 poena, Honored 100-200, Famed 200-500, Laudable 500-1000, Renowned 1000-1500, Eminent 1500-2000, Noble (Alister) 2000+.
Admired, pa Remarkable su valjda nekadašnji Newcomer <50.

Sad sam bacio pogled - registrovan 07.2006. Nije loše, 16 godina, uprkos kašnjenju!

Benchmark forum sam pratio mnogo duže, ali sam se registrovao tek tada. Mislim da je Sezam tada počeo da mi nedostaje, pa sam se odlučio na taj veliki korak...

Kao u vicu o malom Crnogorcu - Nijesam imao primedbe 😁

Duze sam na benchu nego sinovi na svetu...
+1 za mene, -1 za sinove! :ROFLMAO::ROFLMAO:
(-2, ako cemo logikom hihi)

EDIT:
Mislim da je dosta ljudi doslo sa Sezama @rkramer! 🥰

Poslednja izmena:
Duze sam na benchu nego sinovi na svetu...
+1 za mene, -1 za sinove! :ROFLMAO::ROFLMAO:
(-2, ako cemo logikom hihi)

EDIT:
Mislim da je dosta ljudi doslo sa Sezama @rkramer! 🥰
Taj sam :)
Kada se samo setim konferencija i OLR, te pre toga BBS-a (krajem osamdesetih i početkom devedesetih).

BBS Politika, pa nema online citanja i odgovaranja nego DL baze, pa citas, odgovaras i onda se zakacis i UL. Sto krace zauzmes konekciju kako bi i drugi stigli da skinu, procitaju i odgovore. Imam jos uvek kopiju baze koju sam poslednji put koristio na starom kompu, mada ne znam da li bi to matoro napajanje izdrzalo ukljucivanje.

Kad je već spomenut Sezam, da li neko ima diskusiju PC vs Atari ST da upload-uje, vredi podsetiti se posle ~25 godina :)

Nazad
Vrh Dno