Šta je novo?

2 OS-a !?

misterx

Čuven
Učlanjen(a)
07.01.2002
Poena
619
kako da instaliram XP i win 98 zajedno ? treba mi neki boot manager !? ili ?

hvala

Najpre instaliras Win98 na jednu particiju, a zatim u instalaciji XP-a kazes da hoces da ga instaliras na drugu, i on ce sam da ti ponudi izbor izmedju ova dva Windows-a na pocetku boot-ovanja.

misterx je napisao(la):
kako da instaliram XP i win 98 zajedno ? treba mi neki boot manager !? ili ?

hvala

A ukoliko vec imam instaliran Xp na prvoj particiji?

Re: Re: 2 OS-a !?

zeka je napisao(la):
Moraces prvo da instaliras win98, mozda ima neka fora ali je ovako sigurnije zbog mbr-a, jer kasnija instalacija win98 ume da napravi haos.

Re: Re: Re: 2 OS-a !?

RamOne je napisao(la):
Moraces prvo da instaliras win98, mozda ima neka fora ali je ovako sigurnije zbog mbr-a, jer kasnija instalacija win98 ume da napravi haos.

Haos je mala rec...

Uradi preparticionisanje, napravi jednu particiju, formatira je i instalira se na njoj... i dok trepnes baj baj 2 OS...

****** jedan registrovao si se !?

e hvala ljudi sile ste:) nigde nema ovako brzih i efikasnih odgovora

Re: Re: Re: 2 OS-a !?

RamOne je napisao(la):

Oki i niste me bas utesili,moram onda sve iz pocetka a to mi se nikako ne radi..:(

Re: Re: Re: Re: 2 OS-a !?

zeka je napisao(la):
Oki i niste me bas utesili,moram onda sve iz pocetka a to mi se nikako ne radi..:(

Ma ne mora da se radi iz početka! Potreban ti je samo partition magic 7 i boot magic 7. Iz PM napraviš particiju pri čemu izabereš da ćeš na nju da instaliraš system...potom pomoću BM podesiš da ti se jedna particija vidi, a druga ne vidi i obratno...Nadam se da si razumeo:)

PS: C: će uvek da ti bude ona particija na kojoj je system koji si podigao a druge neće ni biti....

Moguće je prvo instalirati WinXP pa Win98. Onda se staruje recovery konzola i ukuca komanda addboot (ili nešto slično, nije mi dostupan sada bootabilni CD...setiće se već neko tačnog naziva komande) posle toga će biti ponuđena lista raspoloživih operativnih sistema i odabere se WinXP i trebalo bi da radi. Meni jeste.

delimir je napisao(la):
Moguće je prvo instalirati WinXP pa Win98. Onda se staruje recovery konzola i ukuca komanda addboot (ili nešto slično, nije mi dostupan sada bootabilni CD...setiće se već neko tačnog naziva komande) posle toga će biti ponuđena lista raspoloživih operativnih sistema i odabere se WinXP i trebalo bi da radi. Meni jeste.
To je moglo sa win2k, samo se uradi dupli repair instalation da bi se sredio mbr i boot sektor, za xp nisam siguran.

misterx je napisao(la):
****** jedan registrovao si se !?
Misterx, ovde nema psovanja, ako bas ne mozes da se uzdrzis stavi zvezdice, postuj pravila ovog foruma !

RamOne je napisao(la):
To je moglo sa win2k, samo se uradi dupli repair instalation da bi se sredio mbr i boot sektor, za xp nisam siguran.

Mislio sam na Windows XP i Windows ME kombinaciju. Naime ranije sam koristio dual-boot (sada sam nažalost eliminisao sjajni WinME i ostao samo na XP). Jednom prilikom kada mi je neko društvo tu bilo onako ne gledajući sam prvo pustio instalaciju WinXP pa posle ME. Naravno posle toga više nije mogao da se podigne XP. Onda sam podigao sostem sa startup disketica i pokrenuo Recovery konzolu iz setup-a WinXP-ja. Nakon toga sam ukucao datu komandu i pojavio se izbor koji OS hoću da pridodam u boot sekvencu. Dodao sam XP posle toga sam još jednom ponovio postupak i dodao sam ME i radilo je sasvim lepo.

RamOne je napisao(la):

U XP-u je mnogo jednostavnije, dignes ga sa Boot CD-a, kazes mu da startuje Recovery Console - ili ako cd nije butabilan dignes sistem sa diskete pa kucas "CD:\i386\winnt32.exe /cmdcons", i sa HELP dobijes spisak podrzanih komandi. FIXBOOT popravlja boot sektor particije, FIXMBR -- MBR, a sa BOOTCFG mozes da dodajes/menjas OS-ove u boot.ini-ju. U ostalom, sve to ima i u helpu XP-a.

Da FixBoot je komanda ne Addboot...rekao sam da će se neko već setiti :)

Vrh Dno