Šta je novo?

2.1 zvucnici do 70-80€

Rale45

Čuven
Učlanjen(a)
24.10.2004
Poena
620
Bas me zanimaju 2.1, jer mi je takav raspored u sobi da ne moze 5.1 nikako lepo da se namesti.

Po mogucstvu da imaju OK bas, i odvojene kontrole, da ne moram da se zavlacim ispod stola da smanjim ili utisam.

Predlozi? :)

Pozdrav!

Al su zato ti VS4121 ružni za medalju.
Gde njih da stavim i da izledaju lepo??

Z4 ima lep zvuk sto se tiche satelita ali mu je bas upola slabiji od altecovog vs4121 jer nije bas reflex nego kompresiona kutija.Ja da sebi uzimam, uzeo bi vs4121 pre od z4 jer em sto su jeftiniji za par hiljada em su bolji..

ATP3, izbalansirani su bolje , ali im fali utichnica za slushalice na njima i neshto su slabiji.

Poslednja izmena:
I ja malo obilazio ovih dana u potrazi za nekim 2.1 sistemom:banana:. Meni je bitan kvalitet i definisanost zvuka, a manje jacina - buka i silni bass za zurke. Po onom sto sam malo mogao cuti Altec 4121 radi prilicno fino i definisano za klasu 60eur, bolje sviraju i izgledaju od atp3. Logitec z-4 sam slusao u nekoj prodavnici i zvuce odlicno obzirom kako izgledaju smesno mali i sateliti i woofer. Steta sto nemaju malo vise kontrola na daljincu - samo jacina i jacina woofera, al to se da srediti softverski. Dakle u tom rangu 80-90eur mislim da su oni OK. Za manje pare (50eur) su se opet pojavili Neo - Bluebery G25 - drveni sistem 2.1 sa odvojenim pojacalom, njih sam slusao - po meni ozbiljan kandidat u ovom cenovnom rangu (za slisanje muzike - filmove):wave:

z4 review

Uzeo sam logitech z4 - to bi bilo u ovom cenovnom rangu (oko 90e). Evo prvih utisaka, sto se tice muzike:

Sateliti su tanki, zapravo je samo jedan zvucnik 2" a ono gore i dole je za ukras :p. Tanki su po dimenziji i po zvuku. To znaci srednjih nema nista, ali su u visokim izdefinisani do maksimuma. Woofer nadoknadjuje donji deo srednjih, i on je definisan u dubokim al nema najdubljih tonova koji ce vam pomeriti dijafragmu kad odsrafite na max. Ostaje ta rupa u delu visih srednjih, uostalom kao kod svih kompjuterskih zvucnika ove klase, ali ne toliko kao kod atp3 i sl. (oko50e).

Sta to znaci u praksi: za neki smooth jazz, clasic jazz, rock, pop, ambient - instrumenti su savrseno cisti i jasni, nema muljanja, gitare, klavir, duvaci, sve sasvim OK. Iznenadjujuce dobro zvuci akusticni kontrabas - dzez trio! Kad dodju vokali, tu se vise oseti ta rupa u srednjem opsegu. Ko slusa nesto savremeno, elektronsku muziku, techno... bice mu slab bas. Isto vazi i za igrace, koje pretpostavljam nece zadovoljiti jacina woofera.

Mogu da ga uporedim sa Creative Inspire 2900, koji sam ranije kupio deci. Creative ima par wati snage manje ali ima ozbiljniji satelit - drvena kutija, bogatiji zvuk u srednjem opsegu i ozbiljnije jaci woofer (mozda malo manje definisan) iako je i on smesno mali. Kontrole na oba sistema potpuno iste - zicni daljinski, on-off, jacina, jacina woofera, 1 ulaz (za mp3 ili bilo sta - ja sam nakacio stari tuner Pioneer;)), i izlaz za sluske. sasvim dovoljno, Creative sistem je bio 20e jeftiniji i mislim da ga vise nema, sad postoji neki 7900 sa 7 zvucnika. Steta sto Creative nema nesto 2.1 u klasi 100-120e, ili bar ja nisam nasao, mislim da bi to bio pun pogodak za slusanje muzike!

Poz, Bane

E i ja imam jednu dilemu.Hocu da uzmem zvucnike i kod jednog lika sam vidio 4121 i cini mi se skroz ok,kristalno cist zvuk.Medjutim testirao sam ih otprilike 2 minuta(tj odslusao samo ono sto mi je on pustio).Imao sam prilike da cujem u vise navrata cuveni atp3 i cini mi se da je 4121 dostojan nasljednik.E sad, malo sam prelistavao decembarski broj Sveta Kompjutera i naletim na neke Genius-ove 5.1 zvucnike za 5000 i pomislim garant neki shit.Pogledam malo po netu i dizajn mi je skroz ok cak stavise po meni su odlicni.A sto se ocjena tice variraju,neki kazu ovako a neki onako.U pitanju je model Genius SW HF 5.1 4000.E sad ako je neko imao priliku da testira,cuje,vidi i jedne i druge nek mi javi sta mi je pametnije da uzmem.Bio bih mu izuzetno zahvalan da se ne ganjam vise jer sto vise trazim po netu i citam komentare sve vise sam zbunjen i stalno ima preporuka za neke druge zvucnike.

To što nemaju izlaz za slušalice i meni je u početku bio nedostatak, medjutim danas svako normalnije kućište ima izlaz za slušalice tako da mi je to i praktičnije nego da ubadam u zvučnike i da se kabal vuče po stolu

Ali šta ako imaš SB Live 5.1 za koju ne možeš da nađeš kako se ubadaju svi ti silni kablići pa da ti rade sluške i mikrofon preko izlaza i ulaza na kućištu??

Ali šta ako imaš SB Live 5.1 za koju ne možeš da nađeš kako se ubadaju svi ti silni kablići pa da ti rade sluške i mikrofon preko izlaza i ulaza na kućištu??

Kako misliš ne možeš da nadješ, pa mora nekako da radi, samo treba da pronadješ :p.
Zezam se, ne razumijem te baš najbolje. Ja na integruši sve ovdje podešavam. Valjda je sličan princip i na SB 5.1

Prilozi

• Clip.jpg
    Clip.jpg
    87.4 KB · Pregleda: 50
Meni treba kako šema kako da povežem kabliće koji su na kućištu na SB Live 5.1, a to nigde ne mogu da nađem, znači onih 8 žičica (ili 7 koliko li ih već ima) koje se kače kao front USB, znači na konektor na ploči u ovom slučaju na muzičkoj.

Microlab Solo 5c ili 6C, 60-80e. To je 2.0 sistem ali su veliki zvucnici teski 5-7kg po komadu. Ima basa na pretek, a zvuci daleko, mnogo daleko bolje od svega sto su naveli ovde. Imao i atp3, AL621, Z-3, Z-2300.. cuo sve i svasta i tek ovo me je impresioniralo. Bez ikakvog preterivanja, zvuci kao Hi-Fi, kao da su bar 200e. Tesko se nalaze, nisu poznati siroj masi, ali ih ima jos ;)

Hmm...kažeš da su Microlab Solo 5c, 6c ili 7c bolji od Alteca 621 ? Pošto imam dotični u Šapcu i prezadovoljan sam!

Jel ima razlike u kvalitetu između ova 3 modela ili je samo u snazi?

p.s. Kolko vidim nema ih nigde u BGu? ili se varam :) Aj baci na PM ako je reklama :)

AL621 sam cuvao 4 godine.. eto koliko je dobar. Nisam ga menjao jer nije bilo bolje od toga. Z-2300 sam prodao odmah cim sam ga kupio. Ima samo bolji bas od alteka ali sve ostalo buljsons.

Inace, Microlab Solo je daleko bolji za muziku, bas daleko.. neuporedivo bolji...bez trunke preterivanja. Kad budes cuo bice ti jasno o cemu pricam. I za filmove je bolji solo, pogotovu kad dodje muzika:). Iako sam gejmer u dusi, nisam probao igre.. nisam imao vremena. Kazem ti, a kazu i ostali.. to je Hi-Fi zvuk, stavio pored B&W 601 i uporedjivao, bolji je naravno bower al' to je druga prica.

Ima razlike u modelima.
Najmanji je 5c, koji ima 5.25'' drajver, 6c ima 6.5" drajver, a 7c ima dva po 6.5"
Svi modeli imaju iste tviter, ali solo 5c ima krosover na 1khz sto ce reci da veci deo srednjih tonova uzima tviter, dok 6c i 7c imaju na 3khz pa je zvuk malo masniji-dublji u srednjim tonovima. Bas zvuci slicno kod svih modela, malo je mekan ali vrlo prijatan samo se razlikuje snaga.

SAmo 5c je sa drzanje na stolu i to mozda.. 6c i 7c su ogromni. Mora na zid, stalci ili neka polica nesto. Takodje 5c je idealan za sobe do 10-15m2, 6c recimo 15-20, a 7c ja koristim u dnevnoj od 25-27m2 i vise nego dovoljna snaga, isao do 80%, nisam probao jace, zbog komsija.

Ima boljih resenja od microlaba, ali...
1. Ne u sferi PC zvucnika
2. U drugim sferama NE za te pare, ne cak ni za duplo vece, a i vece.

Do pre nedelju-dve sam pricao: "ma.. kaki crni mikroljab".. dok nisam cuo... sramota me sad sta sam pricao.

Ne znam da li je reklama.. ali sta ce nam forumi ako ne mozemo svima da kazemo gde sta ima da se kupi, zar ne.

Ovde ima Solo 1, 2, 5c, 6c, 7c
http://www.bcc.co.yu/

imali su sve modele pre nekoliko dana, proveri u ponedeljak. Grappolo je uvoznik ali odmah su svi oteli od njih, tako da nemaju odavno. Novi kontigent svi kazu nece skoro, kako sam cuo ne pre februara, stizu 3-4 puta godisnje. Mislim da je jedan kontigent stigao u julu, a ovaj sad u novembru.

Znači za sobu 4*4 6C dođe najbolje rešenje :) Još samo da ga ujurim :))

p.s. Vidim da je razlika u snazi između 6C i 7C jako mala a razlika u ceni poprilična pa me zanima koji su bolji izbor? Znači cena nije presudna a ni snaga , već kvalitet ? (u pitanju je soba 16m^2 kao što rekoh :) )

Poslednja izmena:
Najmanji model je solo1, a za sobu od 16mkv je dovoljan solo2, naravno na ozbiljnim masivnim stalcima do 1m visine racunajuci sa kutijama i sa dosta mesta oko kutija. Nikakvi stolovi nabijeni do zida ne dolaze u obzir, jos manje zidni nosaci. Idealna pozicija na 4x4m je metar od bocnih zidova i do pola metra od zadnjeg zida. Nema smisla koristiti ih drugacije, jer kao i svakoj kutiji kojoj je bass-reflex port pozadi, zahteva prostor da dise. Pored dobrog rasporeda, zahteva i dobru zvucnu, neku koja nije 5.1 ili 7.1, vec stereo. Jos bolji izvor je pravi CD player. Pozeljna je i zamena zvucnickog kabla za levi zvucnik nekim boljim preseka do 2,5mm kvadratnih sto boljeg bakra, posto je onaj kineski ocajan i ne dozvoljava dovoljnu razdvojenost obe kutije. Toliko o tome...i eksperimentisite sa njihovom pozicijom, iznenadicete se.;)

U sobi 4.5x3.5 i koristim solo 6c zato sto ima malo lepsi zvuk od 5c (po mom ukusu), inace nije mnogo jaci. 7c mi se cini prejakim je bez obzira sta kaze RMS. Solo1 i 2 se kod nas prodaju verzije bez daljinskog, volume pozadi, iz prakticnih razloga ne preporucujem, a i imaju losije pojacalo, a cena slicna.

Nema nikakvog smisla favorizovati AL621, nad Solo serijom. Takve tvrdnje sluze samo za prepucavanje. Pa cak i ako ti se ne svide, prodaces ih odmah.. uzasno su trazeni, al' ne verujem da ce se to desiti.

Samo ti pazari solo dok jos ima, ulepsace ti dan kad ih cujes ;)

Niko ne napisa... Jel se isplati dati 4000din više za SOLO 7C u odnosu na 6C...RMS je sličan ali s obzirom da 7C ima 2 bassića od 6.5" verovatno radi rasterećenije i ima lepši zvuk ?
Kao što već rekoh...soba je 4x4 a zgrada puna penzionera? :)

Razlika u SNR-u izmedju recimo dvojke i sedmice nije 15dB, vec 10-tak, mada pitanje je sta je od tih specifikacija i tacno. Ima malo jaci pojacivac i to je to. Kvalitet elektronskih elemenata nije na nekom nivou da zasluzuje duze rasprave. Normalno je da ce nekog da iritira sustanje i cviljenje iz mid/bass membrana ako nema pristojan izvor, pa koristi komp kao izvor sa losom 7.1 zvucnom. U sustini, sve je to kineska boranija koja je mnogima otvorila oci i usi posle smesnih 2.1 i 5.1 sistemcica. Uvek je bilo koliko para-toliko muzike. Ja licno nikad ne bih uzeo 7c, iako sam ga slusao, jer ne vredi te razlike u parama u odnosu na prethodne modele, odnosno ne vredi bacati 10000 na obican 2.0 kineski kompjuterski sistem. Te pare je pametnije uloziti u solidno polovno pojacalo, pa otom-potom kupiti i zvucnike za to pojacalo, a to je vec druga prica i drugi pojam zvuka... Znam da ce biti kritika na ovaj komentar, ali to je samo moje misljenje, svako neka kupi ono sto misli da treba. Pozdrav

Gde je najbolje staviti SOLO 6C ? Na sto ili na pod? (ovo pišem pošto ne verujem da ću imati mesta na stolu za dotične :) )

Na pod, stvarno nikako. Minimum visina stola, malo povuces od zida koliko mozes, a stavi na sta god imas, ako neces da dajes pare za stalke. Imas zidne nosace sa kojim mozes da dobijes 20-30cm od zida, ali i to ima da te kosta kao zvucnici.

Ne vredi...merio sam širinu 6C zvučnika i nikako ne bih mogao da ih stavim na sto...onaj izdignuti deo stola mi kvari koncepciju :)

Pošto su stalci i koja je najbolja varijanta..? (ne bih zidne nosače možda ću menjati raspored u sobi )

P.S. Možda da pazarim 7C pa da ih stavim na pod oni su malo viši ? :p

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno