Šta je novo?

2.0 za oko 100€

sasa022

Znamenit
Učlanjen(a)
14.11.2004
Poena
1,045
Da mnogo ne duzim ( sta,kako,za koga... ) - potrebna preporuka za neke aktivne "kompjuterske" stereo zvucnike.

Pored Microlab SOLO serije tu su jos i Xwave K10U i SAL 20 ACTIVE

Da li imate jos neki predlog ?
Sta izabrati ?

Ma lako su nabavljivi, nego je najveci problem to sto sigurno nece zadovoljiti prosecnog konzumenta zvuka. To kupuju ljudi koji znaju sta hoce. A i realno, ti mini monitori su dno ovih firmi i naravno da jedan takav brendirani zvucnicic mora da ima tu cenu zbog imena firme, a kupuju ih uglavnom pocetnici amateri koji bi da budu DJ-evi ili nesto sl. sa malo ulaganja.
3" i switch bass boost- nece moci. :D Skroz neozbiljno za jedan kogajagi "studijski" monitorcic. To je cisto da i M-Audio kaze da ima nesto u najnizoj ponudi za svakog. Za nekog ko zeli da se upusti u obradu zvuka, solidan bi bio model Studiophile BX8a Deluxe (oko 600$) pa na dalje. Ovo sa 3-4" i 15-20W je brendirana plasticna igracka, sto se i vidi na njoj samoj.

tako nesto ne postoji ako neces polovno

Pa drzimo se Sasa teme... pricamo o aktivnim 2.0 alternativama kod nas. :) Na pojacalo i pasivne zvucnike mozes da nabasas po oglasima, naravno novo nista za te pare. Pa i za polovno bi bilo nategnuto, ali bi se naslo vec nesto. Doduse, za takav pravac, nije lose dodati jos neki dinar, jer je upravo u tim sitnim paricama dosta i velika zvucna razlika izmedju uredjaja i zvucnika.

Trenutno od zvucnika koji su prikaceni na komp imam Logi X-540. Odlucio sam se da predjem na stereo zbog nedostatka prostora za 5.1 i zato sto mi treba nesto jace.

Necu ih silovati, kao sto nisam silovao ni ove X-540, posto mi je mala soba, ali nesto jace za 30% ne bi skodilo. Pored malo vece jacine, naravno zanima me i kvalitet zvuka, koji ne bi smeo nikako biti manji od ovog Logija. Bass mi ne treba, odnosno nikada nisam zudeo da mi bass udara u glavu, a i ne slusam tu vrstu muzike. Ali naravno, mora da ga ima.

Razmisljam se izmedju 4 modela:

Microlab Solo 1 III - Nisu jaci od Logija koji imam, ali jos se razmisljam da li da kupim jace ili jeftinije i ustedim pare. Logi nikada nije isao preko pola, obicno ga slusam na oko 40%. Logi je (kao) 70W, pa me zanima da li bi ovaj microlab izdrzao 40-45% od toga za svakodnevno slusanje. Ako bi neko mogao jos i da mi objasni koja je fora sa 26+26=60W ,)

Microlab Solo 6c - Kada bi uzimao jace, uzeo bih ove. Skoro duplo su jaci, zanima me kvalitet zvuka u osnosu na Solo-1 III i Logi koji imam.

Microlab Solo 7c - Dodatnih 10W u odnosu na ove iznad mi nije potrebno, pa me zanima sta oni mogu da pruze sto Solo 6c nema i da li je vredno tih 40-ak evra da dodam i kupim ove.

Listajuci teme naleteo sam i na SAL20ACTIVE, zanima me kakav je kvalitet zvuka u odnosu na Microlab, da li su to samo razglasne kutije ili semogu koristiti za svakodnevno slusanje i uzivanje, i ako da, da li mogu da pariraju Microlabu.

Hvala unapred :), i molio bih vas da ovo ne eskalira u nesto sto nema veze sa zvucnicima :D.

Trenutno od zvucnika koji su prikaceni na komp imam Logi X-540. Odlucio sam se da predjem na stereo zbog nedostatka prostora za 5.1 i zato sto mi treba nesto jace.

Necu ih silovati, kao sto nisam silovao ni ove X-540, posto mi je mala soba, ali nesto jace za 30% ne bi skodilo. Pored malo vece jacine, naravno zanima me i kvalitet zvuka, koji ne bi smeo nikako biti manji od ovog Logija. Bass mi ne treba, odnosno nikada nisam zudeo da mi bass udara u glavu, a i ne slusam tu vrstu muzike. Ali naravno, mora da ga ima.

Razmisljam se izmedju 4 modela:

Microlab Solo 1 III - Nisu jaci od Logija koji imam, ali jos se razmisljam da li da kupim jace ili jeftinije i ustedim pare. Logi nikada nije isao preko pola, obicno ga slusam na oko 40%. Logi je (kao) 70W, pa me zanima da li bi ovaj microlab izdrzao 40-45% od toga za svakodnevno slusanje. Ako bi neko mogao jos i da mi objasni koja je fora sa 26+26=60W ,)

Microlab Solo 6c - Kada bi uzimao jace, uzeo bih ove. Skoro duplo su jaci, zanima me kvalitet zvuka u osnosu na Solo-1 III i Logi koji imam.

Microlab Solo 7c - Dodatnih 10W u odnosu na ove iznad mi nije potrebno, pa me zanima sta oni mogu da pruze sto Solo 6c nema i da li je vredno tih 40-ak evra da dodam i kupim ove.

Listajuci teme naleteo sam i na SAL20ACTIVE, zanima me kakav je kvalitet zvuka u odnosu na Microlab, da li su to samo razglasne kutije ili semogu koristiti za svakodnevno slusanje i uzivanje, i ako da, da li mogu da pariraju Microlabu.

Hvala unapred :), i molio bih vas da ovo ne eskalira u nesto sto nema veze sa zvucnicima :D.

Solo1 moze da izgura skoro cistih 2x20W ispod 1% THD-a. Pitam se koliko X-540 ima THD na tih "70W" ili 25w+5x9w. Ispod 10-15% nije sigurno, mozda i vise. Kvalitetnije i cistije bi se culo tih 2x20 (iako su deklarisani na 2x25w, ali tih zadnjih 5w po kanalu prelazi preko 1% izoblicenja, pa ih ne racunam) nego svih 70W tog logija.
Kod Solo6 se ta razlika jos vise povecava u korist solo6. Slicno je i sa solo7. Ovaj model SAL-a nisam slusao, i za razliku od vecih modela SAL-a koje sam slusao, nije namenjen za razglas, vec za neku sobnu varijantu. Poslusaj ga ako mozes...kao i solo modele. Uvideces i sam razliku u tipologiji zvuka u odnosu na 5.1 logi. Ne verujem da ce ti zafaliti snage ni sa jednim. Solo6 i 7 imaju u odnosu na solo1 nesto veci zvuk, vise rezerve snage i za 10-tak Hz nizi odziv bass-a na -3db. Sada su precenjeni sa nabijenim cenama, pa ne znam koliko ti se isplate...

Ne verujem da bi mi u Elementi prikljucili SAL na komp i pustili lossless koji ja donesem... to mi je glavni problem, da mogu ja da poslusam sve ne bih ni pitao nego bi se uverio ciji mi je zvuk najprijatniji i koji modeli su mi dovoljno glasni, ali ovako .. :S:

Glavni problem mi je sto ne znam da li bi mi solo1 bio dovoljan, solo6 mi je onako najoptimalniji, ali onda kada se razmislim dodao bih pare i uzeo ultimativno resenje a to je solo7... SAL mi je kasnije pao na pamet kada sam ga video ovde na forumu, ali sad se sve vise odaljujem od njega, em sto nisu fokusirani ka kvalitetu nego ka jacini, pa im je ovo jedini model ovakve prirode, sajt im je retardiran, prodaju se u Elementi, pa mi to lici kao kupovina monitora u hipermarketu, a svi znamo kakve modele oni imaju :p.

Je l' ima negde da se proba Microlab? Ako ima otici cu pa cu poslusati Solo 1, ako mi je jacina dovoljna, uzecu ga, ako nije, onda solo 6.

Je l' bi mogao jos da mi opises razliku izmedju solo 6 i 7, to me najvise lomi sada, znam da su precenjeni ali sta je tu je, hocu da se resim ovih mojih i da dodam pare i da kupim, ako to ne uradim otici ce pare polako na stvari koje mi nikako ne mogu koristiti kao neki lep stereo :p.

Pa meni je uvek bolja kombinacija neko polovno stereo pojacalo i par bookshelf zvucnika, u odnosu na kompjuterske zvucnike, sad sve zavisi...

Ja sam pre slusao preko stare Sony linije, i mislim da je i to bolje od vecine kompjuterskih zvucnika, tj. sigurno je bolje, jedino sto nisam probao preveliki broj tih pc sistema..

Drug je zamenio velike Aiwa trosistemske zvucnike sa manjim Sony sa linije i zivot mi se smucio kada sam cuo... Testirao je razliku da vidi da li mu se isplati da stavi one posto mu treba prostora na stolu. Znaci neka su njegovi stari 10, moji plastikaneri su od prilike 6-7, ona linija je 2.

Plus malo teze cu naci polovno i u odlicnom stanju za 100 evra, niko nije lud, a i Microlab nisu obicni kompjuterski zvucnici, nego je verovatno kvalitet na nivou, "kako sam cuo" :D.

Drug je zamenio velike Aiwa trosistemske zvucnike sa manjim Sony sa linije i zivot mi se smucio kada sam cuo... Testirao je razliku da vidi da li mu se isplati da stavi one posto mu treba prostora na stolu. Znaci neka su njegovi stari 10, moji plastikaneri su od prilike 6-7, ona linija je 2.

Plus malo teze cu naci polovno i u odlicnom stanju za 100 evra, niko nije lud, a i Microlab nisu obicni kompjuterski zvucnici, nego je verovatno kvalitet na nivou, "kako sam cuo" :D.

Pazi, ovo je bila old school Sony mini-linija, 2x50w...a to o cemu ti pricas je verovatno neka novija micro-linija, nije bas isto. Ja ni tad nikad ne bih povezao zvucnike od micro-linije.

Poslednja izmena:
Pa i ja sam uvek za polovan jeftiniji hi-fi nego za PC plastiku. Microlab je sa ovom serijom ni tamo ni ovamo. Jednostavno je most izmedju. Bolji od plasticnih PC sistema, i mnogo blizi nekom bookshelf zvucniku. Ranije je bez sumnje bio odlicna investicija za malo para- mnogo zvuka. I sad je isto toliko zvuka, ali za vece pare. Opet, poredeci sa nekom jeftinom hi-fi varijantom, tesko je sklepati nesto za 100-nak evra (nije nemoguce naravno, ali ljudi koji prelaze sa PC zvucnika nemaju hrabrosti niti iskustva da jure nesto starije polovno, a i vode se pogresnim aksiomom da je danasnji kvalitet za te pare bolji kod novih uredjaja).
Razlika izmedju 6 i 7 (slusao sam ih uvek u razlicitim uslovima, nikad u istoj sobi, jedan do drugog, na istom ostatku sistema) se pre svega ogleda u velicini zvuka, odnosno 7-ica zbog duplog drivera ispunjava lakse prostor, ali taj dupli mid/bass ne treba shvatiti uvek kao prednost i uslov za dubok bass. Taj drugi mid/bass pokriva isti opseg kao i prvi. Sve solo kutije iznutra nisu dampirane, pa pogotovo 7-ica moze da ima dosta akustickih problema unutar same kutije, iako su podeljene komore. Koji god od njih da uzmes, savet ti je da im dampiras unutrasnje stranice, to je jedan od najjeftinijih i najefikasnijih upgrade-a. Zavisi i od sobe u kojoj ces ih slusati, jer ako je veca, 7-ica ce bolje ispuniti veci prostor. Kao ""mana" moze im se navesti nemogucnost stelovanja za bass i treble bez daljinca, a podlozni su kvarenju. S druge strane, solo1 nema daljinac (ali ima potenciometre i za bass i za treble pozadi), pa mu to moze biti "mana", mada ako ih povezes na PC i slusas odatle, stavis potenciometre po zelji, i stelujes sa PC-a jacinu. Pored 6-ice i 7-ice, solo1 bi ti mozda zvucao malo posno ako ih slusas u istim uslovima, sto je i normalno, s obzirom na velicinu kutije i drivera, sto za posledicu ima i nesto plici bass i manji zvuk, sveukupno gledano.
Ne znam gde ih trenutno imaju sad, javice ti vec neko gde mozes da ih sada poslusas uporedo.

Pazi, ovo je bila old school Sony mini-linija, 2x50w...a to o cemu ti pricas je verovatno neka novija micro-linija, nije bas isto. Ja ni tad nikad ne bih povezao zvucnike od micro-linije.
Da u pravu si, ja sve imam u glavi ovo... nismo se razumeli. Ali kao sto nikk kaze, ja nemam ni iskustva, a pored toga ni vremena, ni para da udjem u ovakav rizik kupovanja polovnog.

Pa i ja sam uvek za polovan jeftiniji hi-fi nego za PC plastiku. Microlab je sa ovom serijom ni tamo ni ovamo. Jednostavno je most izmedju. Bolji od plasticnih PC sistema, i mnogo blizi nekom bookshelf zvucniku. Ranije je bez sumnje bio odlicna investicija za malo para- mnogo zvuka. I sad je isto toliko zvuka, ali za vece pare. Opet, poredeci sa nekom jeftinom hi-fi varijantom, tesko je sklepati nesto za 100-nak evra (nije nemoguce naravno, ali ljudi koji prelaze sa PC zvucnika nemaju hrabrosti niti iskustva da jure nesto starije polovno, a i vode se pogresnim aksiomom da je danasnji kvalitet za te pare bolji kod novih uredjaja).
Razlika izmedju 6 i 7 (slusao sam ih uvek u razlicitim uslovima, nikad u istoj sobi, jedan do drugog, na istom ostatku sistema) se pre svega ogleda u velicini zvuka, odnosno 7-ica zbog duplog drivera ispunjava lakse prostor, ali taj dupli mid/bass ne treba shvatiti uvek kao prednost i uslov za dubok bass. Taj drugi mid/bass pokriva isti opseg kao i prvi. Sve solo kutije iznutra nisu dampirane, pa pogotovo 7-ica moze da ima dosta akustickih problema unutar same kutije, iako su podeljene komore. Koji god od njih da uzmes, savet ti je da im dampiras unutrasnje stranice, to je jedan od najjeftinijih i najefikasnijih upgrade-a. Zavisi i od sobe u kojoj ces ih slusati, jer ako je veca, 7-ica ce bolje ispuniti veci prostor. Kao ""mana" moze im se navesti nemogucnost stelovanja za bass i treble bez daljinca, a podlozni su kvarenju. S druge strane, solo1 nema daljinac (ali ima potenciometre i za bass i za treble pozadi), pa mu to moze biti "mana", mada ako ih povezes na PC i slusas odatle, stavis potenciometre po zelji, i stelujes sa PC-a jacinu. Pored 6-ice i 7-ice, solo1 bi ti mozda zvucao malo posno ako ih slusas u istim uslovima, sto je i normalno, s obzirom na velicinu kutije i drivera, sto za posledicu ima i nesto plici bass i manji zvuk, sveukupno gledano.
Ne znam gde ih trenutno imaju sad, javice ti vec neko gde mozes da ih sada poslusas uporedo.

Hvala puno, sad mi je sve jasno, samo si me malo uplasio sa pretposlednjom recenicom, pa mi reci samo da li je bolji utisak kod ovih sad sto imam ili solo 1? Razmisljam se njih sada da kupim, a kasnije kada budem dosao do nekih para da kupim solo7 a ove stavim pozadi.

Solo1 i X-540 su skroz drugacija koncepcija reprodukcije zvuka, tako da bi sam morao da vidis/cujes da li ti solo1 odgovara. Verujem da bi u pocetku bili cudni s obzirom da si navikao na woofer kod Logitech-a. Solo1 ima suptilan i precizan bass. Za razliku od mnogih woofera kod PC sistema, nema muljanja, razlivanja, plivajuceg bass-a bez definicije i cvrstine. Takvi su i ostali solo modeli, samo su veci primerci sa nesto nizim odzivom. 5.1 sistemi imaju opstu odliku da nekontrolisano prezentuju bass koji i nije prisutan u onoj meri u kojoj ga oni predstave, tako da takve koloracije uopste ne mozes da ocekujes od ovih solo modela. Pa u sustini, svi delovi opsega su realnije prezentovani na njima... Cuces zvukove koje na X-540 i nisi mogao.

Nadam se da pricas generalno o prelasku sa 2.1/5.1 na stereo, sto se tice drugacijeg zvuka? Posto ako je tako, poslusacu kod par drugova i kod caletovog prijatelja stereo da vidim razliku, pa cu videti da li bi mogao da se naviknem, mada mislim da mi ne deluje nimalo cudno. Jeste da se nisam bas udubljivao i obracao mnogo paznju, niti je bilo jace, a i uvek je tu bilo drustvo, pa cu probati ponovo ovih dana kada se resimo ispita ;).

Nije mi jasno kako cu cuti zvukove koje na X-540 nisam mogao? Ja sam mislio da je ovo do frekventnog opsega, koji je kog logija 40-20k, dok je kod solo1 70-20k? Znam da lazu ali nisam abs ni siguran da je opseg manji kod logija a da je microlab merodavan, ili ima veze jos sa necim? :)

Da, mislio sam i generalno za prelazak na stereo, a i za tvoj konkretan slucaj. Odlicna ti je ideja da cujes kod nekog ko ima neki solidan sistem.
Za solo zvucnike znam kako izgleda grafik frekventnog opsega. Za logi ne verujem ni da moze da se negde nadje (ako neko ima, neka okaci). Kada bi ih uporedio (pod uslovom da mozemo da nadjemo za X-540), ukapirao bi zasto sam rekao to da ces cuti neke stvari koje sa logijem nisi mogao. Btw, solo modeli sviraju i ispod 70Hz, i iznad 20KHz. Za logi ne bih da gresim dusu, ali se plasim kako bi to izgledalo i do 20Khz sa onim satelitima.

Nije mi jasno kako cu cuti zvukove koje na X-540 nisam mogao? Ja sam mislio da je ovo do frekventnog opsega, koji je kog logija 40-20k, dok je kod solo1 70-20k?

Za solo zvucnike znam kako izgleda grafik frekventnog opsega. Za logi ne verujem ni da moze da se negde nadje (ako neko ima, neka okaci). Kada bi ih uporedio (pod uslovom da mozemo da nadjemo za X-540), ukapirao bi zasto sam rekao to da ces cuti neke stvari koje sa logijem nisi mogao.

Pa nije valjda frekventni opseg jedini faktor koji utiče, mislim da preciznost, utegnutost zvuka nema veze sa fr.opsegom a da najviše utiče na to što sa nekim zvučnicima čuješ neke nove stvari. Pre solo zvučnika sam koristio HSR140 (2x70w) koji su garant imali veći fr.opseg ali su jako mutili, i kada sam uzeo solo1 čuo sam gomilu tonova po prvi put.

Sa druge strane, jedan period vremena sam imao istovremeno solo1 i solo6c u sobi. Pošto ti je već snaga bitna, tačno je da 6c ima skoro duplo više vati ali kada je u pitanju glasnoća zvuka, razlika je neprimetna u korist 6c. Bitnija razlika je u kvalitetu zvuka. 6c su mi davali daleko precizniji zvuk dok je jedinica bila mutnija ali nekako mekša. Treća stvar koja je bitna je to da solo1 možeš da nađeš za 5200rsd a 6c za duplo više. I, naravno, potencijalni problemi sa daljincem... Da bi sve to izvagao moraš da čuješ jedne i druge ali imaj na umu i to da oni ne zvuče isto kada su ganc novi i kada se drajveri razrade...

Poslednja izmena:
Pa nije valjda frekventni opseg jedini faktor koji utiče, mislim da preciznost, utegnutost zvuka nema veze sa fr.opsegom a da najviše utiče na to što sa nekim zvučnicima čuješ neke nove stvari. Pre solo zvučnika sam koristio HSR140 (2x70w) koji su garant imali veći fr.opseg ali su jako mutili, i kada sam uzeo solo1 čuo sam gomilu tonova po prvi put.

Sa druge strane, jedan period vremena sam imao istovremeno solo1 i solo6c u sobi. Pošto ti je već snaga bitna, tačno je da 6c ima skoro duplo više vati ali kada je u pitanju glasnoća zvuka, razlika je neprimetna u korist 6c. Bitnija razlika je u kvalitetu zvuka. 6c su mi davali daleko precizniji zvuk dok je jedinica bila mutnija ali nekako mekša. Treća stvar koja je bitna je to da solo1 možeš da nađeš za 5200rsd a 6c za duplo više. I, naravno, potencijalni problemi sa daljincem... Da bi sve to izvagao moraš da čuješ jedne i druge ali imaj na umu i to da oni ne zvuče isto kada su ganc novi i kada se drajveri razrade...

U pravu si za mnoge stvari. Tacno je da nijedan nov zvucnik ne zvuci isto u momentu kupovine i za par nedelja recimo. Tacno je i da sam treba da cuje i proceni sta mu odgovara, uzimajuci i cenu u obzir a i potrebe.
I da, naravno da frekventni odziv ne utice jedino na boju zvuka. Frekventni odziv uglavnom pokaze linearnost kutije i njena odstupanja, a svaki zvucnik ima svoju neku koloraciju od koje ne moze da pobegne. Ali isto tako, i grafik dosta govori o njegovom karakteru.

Nazad
Vrh Dno