Šta je novo?

1900 xt ili 7900 gt?

DTK

Slavan
Učlanjen(a)
24.04.2005
Poena
320
Posto imam dobru kombinaciju za obe karte ,zanima me koje je bolja za 3D aplikacije(FS2004)

Proday je napisao(la):
Pa jos sto ce imati dodatni sporet u sobi, a mozda covek nevoli buku itd?!?
A mozda je taj X1900XT bas - HIS X1900XT IceQ 3? :smoke:
I 'ladno, i tiho... najtise! ;)

EDIT. E, ipak nije, sad vidim da je rec o Connect3D-ovom X1900XT-u... prevarih se ja u mastanju... :)

starac je napisao(la):
@DTX

Pazi, X1900XT je poprilično brži, i za tu lovu je odlična kupovina. Ono što mi se ne sviđa kod tih karti je grijanje i prebučan cooler.
7900GT je trenutno best buy, jer ima ogroman oc potencijal. Jako malo se grije, radi na maloj voltaži...i lako se može pretvoriti u 7900GTX. Još čujem da imaš Zalmana?
Ako si sklon overkloku, i ako ti se ne daje tih 50€, kupi 7900GT. Tako bih ja uradio. U suprotnome idi na X1900XT.

@Hajime
Za Fear i BT2 ti ne treba karta sa 512mb. Treba 2GB ram memorije.
Pa i ne zuji bas toliko koliko se prica ;) Vise bruji 7600GT

ova 1900xt je zivotinja videh ga kod yotija, ali ja nekako vise naginjem ka nvidiji

Yoti je napisao(la):
Pa i ne zuji bas toliko koliko se prica ;) Vise bruji 7600GT

Poslušaj X1900XTX, pa onda poslušaj 7900GTX. Cooler na 7600GT-u je smiješno mali i nekvalitetan, i čuje se više od GTX coolera. A isti takav je na 7900GT-u.

Ma slusam je po celi dan veruj mi da se jako retko pali u drugu brzinu prilikom igranja, a ne igram nista ispod maximuma :) ne mislim na maximum perfomance naravno :d a kad nema muzike ili neke igre znaci kad je "tisina" tj. 2D rezim rada GPU Fan se ne cuje, na maximum rpm-a Fan odlazi jedino pri paljenju kompa to je bas bucno ko BOX cooler na P4 :d

starac je napisao(la):
7900GT je trenutno best buy, jer ima ogroman oc potencijal. Jako malo se grije, radi na maloj voltaži...i lako se može pretvoriti u 7900GTX.

X1900XT se moze jos lakse pretvoriti u X1900XTX, a kakav je XTX o tome ne vredi pricati. sto nemam ja takvu ponudu?

uzimaj x1900xt bez razmisljanja mozes ga sutra prodati za 350e recimo pa onda kupi 7900gt za 200e i stavi 150e u pdze :d

Chinaski je napisao(la):
X1900XT se moze jos lakse pretvoriti u X1900XTX, a kakav je XTX o tome ne vredi pricati. sto nemam ja takvu ponudu?

E pa ko će drugi ako nećeš ti? Ima li potrebe XT pretvarati u XTX?

Ama sta vam je?
Uopste mi nije jasno kako neko moze da preporuci nvidi-u pored ovakve cene ati-a.
Jel to pokusavate da zeznete coveka a vi da uzmete ati sram vas bilo :p
Razlika izmedju 1900xt i 1900xtx je 25mhz u GPU i 100mhz u mem.
1900XT kao 7900gtx, potpuno druga klasa a razlika u ceni mala.
Ko kaze da da 7900gt moze da se overklokuje pa moze i XT.
Uostalom je licno ne verujem da bi on ista dirao sto se toga tice.
A sto se tice 512mb rama, treba i videces da ce se razlika sa nadolazecim igrama jos vise povecati za ATI, barem dok ne izadju DX10 karte, 256mb je malo.

@Chinaski

Pa neće baš ići u nebesa. Mislim da će imati isti overklok? Sa Zalmanom može samo imati tišu karticu.

@Hajime

Sve se može overklokati, samo je pitanje koliko i kako? No X1900XT se ne može niti blizu overklokati kao 7900GT, sa konvencionalnim hlađenjem.

Kada se pojave te igre, obje ove karte će biti spore, i ta razlika u memoriji će biti nebitna. A prve DX10 karte će se možda pojaviti za koji mjesec?

@starac:
mislio sam da na XT-u memorija moze mnogo brze da radi nego na GT-u, prvenstveno zbog mnogo boljeg kulera od serijskog na GT-u.

Poslednja izmena:
U svakom slucaju 1900XT ce biti skuplji i kada je budes prodavao mada izgleda da neces skoro. Neces imati razlog. Meni je NV uvek prvi pik ali za 250e se nebih razmisljao...

Starac u velikoj si zabludi
1. Kada overklokujes 7900gt on opet sporije radi nego 1900xt.
2.1900xt(1.1ns) se overklokuje podjednako dobro kao i 7900gt1.4ns),pa zamisli tek onda kolika ce razlika biti OGROMNA
3.Ajde ovo i nije za isticanje ali ne skodi(dve igre)ali 1900XT podrzava HDR+AA
4.Avivo bolji nego pure-video
5.Jos jednom 512MB rama znaci kao sto rekoh igre koje izlaze ce to bolje iskoriscavati a igara u kojima ce 7900gt moci da prati 1900xt ce biti sve manje zbog 256mb rama.
6.DX 10 igre izlaze tek 2007 a tada ce moci mnogo bolje da proda 1900xt.
Plus sto za dx10 treba vista.
7.Razlika u ceni je mnogo veca nego 50 evra kolika je ovde i tu nema sta da razmislja.
Zakljucak 1900xt je bolja karta, a tih 50 evra vise sto das veruj mi da vredi.

Ustvari zakljucak je da je tip LUD sto prodaje 1900xt po toj ceni, ako mozes pozajmi pare od nekoga i kupi obe karte, probaj obe i koja ti se vise svidi nju zadrzi a drugu prodaj a od para sto ti ostane kupi jos 1gb rama :D

Poslednja izmena:
Far Cry, Serious Sam 2, i Oblivion su igre kojima HDR i AA rade samo na Ati kartama.
Ima tu igara koje podrzavaju HDR i AA i na nvidia kartama kao HL2, ali ne radi kao na ati karticama, filtering se menja ili tako nesto, ma uglavnom ako te interesuje imas na netu rasprava koliko hoces o tome,glava ce te zaboleti :D

Hajime je napisao(la):
Far Cry, Serious Sam 2, i Oblivion su igre kojima HDR i AA rade samo na Ati kartama.
Ima tu igara koje podrzavaju HDR i AA i na nvidia kartama kao HL2, ali ne radi kao na ati karticama, filtering se menja ili tako nesto, ma uglavnom ako te interesuje imas na netu rasprava koliko hoces o tome,glava ce te zaboleti :D
SS2 radi sa AA i HDR i na 7600GT, postavio sam slike jos pre 2-3 meseca, tako da pre nego sto "odvalis" nesto ne bi bilo lose da to i proveris u praksi ;)

@Hajime

Ja sam čovjeku već predložio da kupi X1900XT ako neće overklokati, i ako mu nije problem dati još 50€. Tako da ne vidim u čemu je tu problem?

I nisam je u zabludi jer ne pričam na pamet, za razliku od tebe. Provjereno, 7900GT overklokan na 725/1700, overvoltan na 1.55v sa Zalmanom na sebi, daje score oko 6500 u 3DMarku06. 7900GTX na sličnoj konfig, daje oko 6000, a XTX nešto manje. 7900GT ti je ultimativni best buy jer ima veliki oc potencijal. To ti je GTX jezgro sa smanjenom voltažom.

Nije bitno kada će se pojaviti DX10 igre, već kada će se pojaviti DX10 hardver. A to bi moglo biti uskoro.

Poslednja izmena:
Au ovo ce da ide u beskraj.
@GoranM
Lepo sam mu napisao da pogleda na netu a i fraza "tako nesto" upucuje na to da nisam najbolje informisan o tome zato sam mu i rekao da pogleda na netu.

@Starac
Pominjes voltmod i overklokovanje interesuje me da li je taj 7900GT overklokovan imao visi FPS u igrama od 7900gtx?
E da a sto se ti nisi raspitao koliko moze da se overklokuje 1900xt volmodovan?

Uglavnom umorio sam se od ovog smaranja kao sto rekoh najbolje ti je da kupis obe.
Pozdrav.

Poslednja izmena:
@DjoleNS@Hajime

Pa ja gore rekoh da 7900GT ima isto jezgro kao i 7900GTX, samo je razlika u voltaži. To vam sve govori. GT radi na 1.2v, a GTX na 1.4v.
I 7900GT overklokan na 725/1700 je brži od GTX-a u svemu. To je sasvim logično jer GTX radi na 650/1600.

Vi bi overvoltali X1900XT koji se i ovako nenormalno grije. Sa čime biste to hladili? No poenta je u tome da se za nekih 125€ manje može kupiti 7900GT, i od nje se može napraviti karta brza kao i GTX/XTX.

Pogledaj neke testove i videces da je 1900xt jednako brza kao i 7900gtx, a ti treba da voltmodujes 7900gt, stavis novi kuler da bi bio skoro kao 7900gtx, moras da imas u vidu da ce igre koje sada izlaze biti slicnije BF2 i fearu nego Prey-u koji koristi stari endzin i one se prave da iskoriste tih 512mb rama. Razlika koju GTX i XT imaju u odnosu na GT je bas u tome bez obzira na taktove.
A da i 1900xt ide do 765/1700+ a bez voltmoda trebalo bi svaki da radi na 700/1600 na stock kuleru.
Evo zamisli ovako jel bi uzeo 7900GTX za 50 evra vise ili 7900gt + kuler.
Jos jedna stvar 7900gtx ima 1.1ns a GT 1.4ns
Naravno da je kod nas i u svetu 7900gt best buy ali pod uslovom da je 1900xt skuplji kao sto ti rece 125evra, a ovde pricamo o razlici od 50 evra.
Ovo je stvarno zadnje sto pisem ne mogu vise :D

Poslednja izmena:
Ej čovječe, ti stvarno bubaš na pamet! Za Fear ti treba 2gb ram memorije i grafička od 256mb, a za BF2 je dovoljno 1,5gb. Čak je i za Fear dosta 1,5gb memorije, jer rijetko kad trzne i to na sekundu.
Količina memorije na g. karti (512 vs 256) uopće ne utječe na framerate, već samo umanjuje sjeckanje u nekim igrama, jer se podaci koji ne mogu stati u VRAM prebacuju u sistemsku memoriju. A igre koje budu tražile 512mb mem. tražit će i duplo jači g. procesor od ovih trenutno, no problem je što će to sve krenuti drugim pravcem zbog unificirane arihtekture i DX10.
Evo kod mene BF2 radi perfektno sa 1,5gb rama na maks. detaljima u 1280x1024 4xAA/16xAF. Daj probaj neku od tih karti prije nego što se upustiš u ovakvu raspravu!

Svoj stav u vezi ove dileme, kupovine, sam iznio već ranije, i nije mi jasno zašto se uvijek vraćaš na to pitanje? I ja lično ne bih uzeo niti jednu tu kartu, jer mogu izvući nov gore spomenuti 7900GT za nekih 200€, a Zalmana imam kao i DTK. Meni je gušt izvući iz karte maksimum, još kad je takav potencijal u pitanju!? No i ovo što imam je dovoljno. Čekam G80/R600.

Nemoj me shvatiti pogrešno, ali bi stvarno bilo dobro da više ne pišeš ;)

Poslednja izmena:
Pa kad me isprozivas moram jos nesto da napise :D

Sto pominjes ram, sta ti meni pricas koliko je potrebno ram memorije za neku igru, kakve to veze ima sa tim kako kartica radi, koliko ja znam kada se karte testiraju to se radi na istim masinama.

Opet se vrtimo u krug. Kad imas 512mb rama igre ce ti bolje raditi nego sa 256mb. Koji *urac pricas o kartama koje ce izaci za par meseci, pa on ne kupuje te kartice on ima izbor izmedju 7900gt i 1900xt, i ako je kao 99% ljudi ovde verovatno ce tu imati sledecih min godinu dana.

I evo i da "prepostavimo" da sada 512mb rama nema nikakve veze, sta ce biti sa novijim igrama kojima ce to sigurno trebati, sta ce onda raditi sa 7900gt koji ima 256mb, da kupi novu a?

Sta mislis kako ce onda igre raditi kada obrada bude prelazila na sistemski ram? UZAS!

Koju god kartu da uzme sve igre ce mu "klizati" ali koliko dugo, po tvojoj prici vidim da imas para, izvini ako gresim, a i kod vas u Hrvatskoj je verovatno malo drugacije nego kod nas sto se tice plata i svega, ali ovo covek kupuje da ima a ne da promeni cim izadje nesto novo ne mozemo svi da cekamo G80/R600.

Tih 512MB su najvazniji u celoj ovoj prici.

E da i 1900xt nije skuplja nego je cena ista posto bi onda trebalo da uzme i kuler.
A kada bude prodavao mislis da ce ljudi uzeti pre kartu sa 512mb ili 256mb rama i sta ce vise prodati, evo posto ovo ni jedan ni drugi ne mozemo da 100% dokazemo najbolje je da za 1god ponovo ozivimo temu i vidimo koje bio u pravu.

Cini mi se da je on odavno kupio kartu :p

Poslednja izmena:
E dobro je da si tu evo jos jedan test na koji sam nabasao sada.

Battlefield 2 High Quality FSAA 4X + Aniso 8X
----------------------1024x768------1280x1024---1600x1200---2048x1536
7900GT 550/1580-------96.52----------86.84-------- 63.67------- 40.24
7900GT 450/1320-------92.79--------- 72.17--------- 54.71------ 34.68
X1800XT 625/1500------97.41--------- 96.66-------- 86.32-------- 62.10

Evo ovde sam naleteo na 1800xt koji je ranija generacija a 1900 je jaci od njega
Pogledaj razliku izmedju fabricki overklokovanog i stock 7900gt cak i kada bi ga doterao do maxsa voltmodom (700/1700) ne bi mogao da dostigne 1800xt, mada ovo ne vazi za svaku igru. Znaci imas vec neke igre koje dobro iskoriste visak rama.
Znas sta ti je najbolje pogledaj samo po netu malo testove i vidi sta tebi najvise odgovara.
Pozdrav i sta god uzmes lepo ces se igrati.

Poslednja izmena:
Vrh Dno