Šta je novo?

19` Tft Wide! Da Ili Ne ?

THE SERB

Čuven
Učlanjen(a)
08.05.2002
Poena
619
Napokon sam prelomio u sebi da uzmem neku 19-cu tft i premetio sam da su se pojavile Fujitsu Siemens 19` Wide sa 8ms ,kontrastom 500:1 i DVI prikljuckom i garancijom 3 godine :type: ! Zvucim kao reklama!
E sad sve to na papiru izgleda vajno i bajno al` da li je u praksi isto tako!
Meni moj racunar prvenstveno sluzi za igranje,gledanje filmova i tv-a,surf.
E sad kako ce se taj monitor ponasati u igrama i gledanju tv programa!
Da li postoji neka varijanta kao na 16:9 televizorima da kada se gleda tv program moze da se prebaci na 4:3 a za igre ajde de navikao bih se,a i vidim da sad sve novije igre imaju varijantu 16:9!

Ajde da cujem vase misljenje! A evo i nekih karakteristika vezanih za monitor!

19 inch
Rezolucija 1440x900
Veličina tačke 0,285 mm
Osvetljenje 300 cd/kvm
Kontrast 500 : 1
Vreme odziva 8 ms
TCO Standard TCO 99
Osvežavanje 60 Hz 56-75Hz
Ugao gledanja - horizontalno 150 °
Ugao gledanja - vertikalno 130 °
Line in
P.M.P.O. Snaga 40
RMS Snaga 2 2 x 1 W
Analogni VGA
DVI

Poslednja izmena:
Bahati [SiD] je napisao(la):
pa oba su po istoj specifikaciji: http://www.ddwg.org/lib/dvi_10.pdf
kablovi ne moraju biti isti, moraju zadovoljiti specifikaciju.
Hoces da kazes da je sve jedno sta se gde koristi? :p
Nisu po istoj specifikaciji, vec svaki ima svoju. Inace i ja sam nailazio na problem DVI konekcije na nekim ATI kartama.

Prilozi

• 180px-Dvi_types.png
    180px-Dvi_types.png
    36.6 KB · Pregleda: 84
E lepo da se jos neko smilovao da to kaze za ati, posto sam u jednom topicu gde se ati i dvi pominju napljuvan i naprozivan, jer sam rekao tako nesto..

Gedza je napisao(la):
Hoces da kazes da je sve jedno sta se gde koristi?
upravo tako. :)

mis'im neces povezati dvi-a na dvi-d??? ili oces? :d

poenta je da u kontekstu ovog problema nema razlicitih specifikacija, mada ih nema ni inace. monitor ima dvi-d konektor (sem ako ima dvi-i), graficka nema dvi-a (nisam siguran ni dal se ovo koristi bilo gde :)) i to mora da radi.
ako ne radi nesto nije u redu sa monitorom, kablom ili grafickom. ili se sve desava u cernobilju, ili... sta god, bitno je da nema veze sa specifikacijom.

Bahati [SiD] je napisao(la):
upravo tako. :)

mis'im neces povezati dvi-a na dvi-d??? ili oces? :d

poenta je da u kontekstu ovog problema nema razlicitih specifikacija, mada ih nema ni inace. monitor ima dvi-d konektor (sem ako ima dvi-i), graficka nema dvi-a (nisam siguran ni dal se ovo koristi bilo gde :)) i to mora da radi.
ako ne radi nesto nije u redu sa monitorom, kablom ili grafickom. ili se sve desava u cernobilju, ili... sta god, bitno je da nema veze sa specifikacijom.
Hoces da kazes da ako graficka ima DVI-A izlaz, a monitor DVI-I sve ce da fercera kako treba? Nesto nisam siguran u tu teoriju, pa sto bi stavljali "visak" zica i konektora. kada ne trebaju?
Konkretno desava se kod nekih ATI kartica da rade normalno na CRT konektoru, a na DVI ili uopste ne rade ili baguju. Sta im je u kvaru DVI konektor? :D
Razlika u ova tri tipa (5 pod-tipova) povezivanja postoji i moraju oba uredjaja (VGA i monitor) da podrzavaju istu konekciju da bi sve funkcionisalo kako treba. Istina da sve to postaje standard, ali ispostavilo se da je ATI nesto zabrljao sa nekim karticama. Konkretno zadnji put mi 9200ViVo nije radila na Neovu M17 preko DVI (preko CRTa radi), a na MX4000 sve fercera preko DVI.

napisah masu txt-a, al' reko da ne komplikujemo pa evo samo sustina:

dvi specifikacija podrazumeva sve tri kombinacije analognog i digitalnog signala i sve MORA da radi ako se ne zahteva da se "u letu" desi a/d ili d/a konverzija (sto je potpuno drugaciji problem i ne moze se resiti kablovima ili adapterima). a ne zahteva se jer je situacija u najvecem broju slucajeva (pa i ovom) da monitor ima dvi-d, a graficka dvi-i. znaci koristi se signal koji podrzavaju obe strane - digitalni.

sad su poceli i na monitore da stavljaju samo po jedan dvi-i (samsung 970p, 960bf...). oni dolaze sa kablovima koji s jedne strane imaju dvi-a (ili dvi-i, nisam gledao, a uputstvo je konfuzno po tom pitanju), a s druge d-sub. i imaju jos po jedan kabl sa dvi-d ili dvi-i sa obe strane (opet, verovatnije je ono prvo).

naravno, 'visak' bi se desio u slucaju da je kabl namenjen jednom tipu signala (a ili d), a da ima dvi-i konektor(e). to bi svejedno ferceralo, a mogli bi samo da nagadjamo zasto je njima bilo isplativije da stave dvi-i umesto dvi-d ili dvi-a.

najvise volim kad modovi odu u totalni offtopic, pa nema ko da im brise postove...
Poenta je da ovaj monitor + ati dvi nikom dosad nisu radili kako treba...

danijel00 je napisao(la):
najvise volim kad modovi odu u totalni offtopic, pa nema ko da im brise postove...
Poenta je da ovaj monitor + ati dvi nikom dosad nisu radili kako treba...
Ovo je rasprava iz koje pokusavamo naci razlog zasto ova kombinacija ne radi, a problem postoji i iz tog razloga ovo nije offtopic. Tema je doduse nakalemljena na topic o ovom monitoru, ali tu se definitivno uocio ovaj problem.
Bahati videcu ovih dana malo vise o kombinaciji DVI monitora i Ati kartica u kombinaciji , pa da izvucem neki ozbiljniji zakljucak iz prakse.

Sasa je napisao(la):
Ma koji bre drajver za monitor, ko to jos ziv koristi ?
Monitor je defektan ako lose prijavljuje DDC informacije grafickoj tj. Windowsu.
Drajveri su imali smisla samo pre P'n'P tj. DDC ere, sada, totalna glupost.

Jedino gde koristi je kolor profil, koji je svakako bolji od sRGB profila koji win po defaultu koristi za P'n'P monitore.

sinoc mi stigao Fujitsu Siemens i prva reakcija je bila "sta je ovo pobogu" :d
skinuo dotadasnji monitor i nakacio ovaj i odmah se presekao...izbacio mi poruku "No signal, going to sleep"....jedan restart racunara je resio stvar..
desktop mi je u pocetku bio veoma cudnih dimenzija, dok se nisam navikao na 1440*900 rezoluciju (trebalo mi je citavih 5 minuta :p )..a onda sam ubacio DVD....znaci, doslo mi je da ponovo pogledam sve filmove, odnosno, samo ivice filmova :d zena me pitala jesmo mi to sada u bioskopu :d
nakon toga sam poterao COD2 u 1440*900, a on ima nativnu podrsku za wide...e to je tek poseban dozivljaj...boje su zive, brightness odlican, sa odzivom nikakvih problema (film, COD2)...zaista topla preporuka za odlican monitor
a sad ne mogu da docekam da dodjem kuci da nastavim :d

da li moze negde u beogradu da se pogleda ovaj monitor? razmisljam da menjam svoj lg 1730s a ne bi da kupujem napamet. takodje kakav je stav fs-a prema losim pixelima i da li je do sada naisao neki panel sa mrtvacima? :)

E sad posto nameravam a kupim ovaj monitor,stvar koja mene brine je kakvo je stanje sa podrskom njegove rezolucije u igrama?Da li ovde medju ljudima koji su kupili ovaj monitor ima onih koji se igraju i ako ima kakvi su utisci? bio sam widescreengaming forumu i koliko mi se cini podrska bas i nije jaka,uglavnom samo najnovije igrice i isto tako oni hackovi i ini fajlovi i ono hor+ i ver- meni tu nista nije jasno...da li to znaci da on rastegljuje ii skuplja sliku ili ako vec nema moze da se podesi npr. 1024*768 i sta onda bude sa slikom(crno okolo ili rastegli)?
Sve u svemu nije da sam bas neki strastveni gamer ali volim da odigram po koju igricu pa me zanima da li predstavlja problem kod ovog monitora cinjenica da je wide i to 1440*900 ?Ili jednostavno da uzmem samsung940b i igram se?Pitam ovo jer me kod ovog monitora privlaci cinjenica da ima hd podrsku tj moci ce da se na njemu igra ps3 i gledaju hd filmovi a na samsung to nemoze ili se varam?
Aj pa ko moze da pomogne jer moram sto pre da se odlucim kako bih uskladio ostatak sistema.

Znaci moze i ps3 na 940b znaci?...nego igre kakva su iskustva sa trenutnim igrama na fujitsu w19-1 monitoru?

LiLa tebe izgleda muche isti problemi kao i mene :)
Vidi ovako: ja sam kupio FS 19W pre nekih mesec dana. Monitor je stvarno odlichan, nema mrtve pixelei stvarno mu nemam sta zameriti. Ne igram se puno ali sve sto sam do sada probao ima podrsku za wide rezoluciju (FarCry, Unreal... i josh par igara, uglavnom sam ih instalirao i deinstalirao cisto da vidim da li imaju wide podrsku ali ne mogu da se setim tachno koje su igre bile u pitanju...). U slucaju da ne postoji 16:10 rezolucija u igre vec ona radi samo u 4:3 monitor razvuche sliku od leve do desne ivice. U pochetku izgleda malo chudno ali se brzo naviknes (jedina igra koju sam probao a nema 16:10 rezoluciju je prvi Hitman, mozda bi i on radio u 16:10 kad bi se editovao ruchno .CFG file). Duhova nema nikakvih u igrama. E sad za HDTV rezoluciju tre 1080 linija a FS 19W ima samo 900. Iz tog razloga se razmisljam da kupim Dell 24" wide ali je on za sada preskup kod nas (a i u evropi) ali se nadam da ce cene uskoro ici dole. Za sada bestbuy je ovaj FS 19w (ako nista bar moze da prikaze 720P rezoluciju ok).

Da li neko zna gde ima da se pogleda ovaj monitor (tj. FS-19-1), ukljucen ??

I da li je neko mozda primetio da postoje neki programi sa kojima ima problema zbog wide ekrana, u smislu slike tj. rezolucije naravno ??

U nekoj slicnoj temi (mozda i u ovoj) sam video da je neko rekao da ima u Big Apple na Slaviji, isao sam tamo - izlozen je na polici pored nekog Sony-ja, stvarno cudno deluje :D ali je ugasen pa i nije moglo bog zna sta da se vidi, jedino dizajn......

Inace oni daju garanciju 3 godine, i preko 3 mrtva pixela (nemojte ovo da shvatite kao neku reklamu, video sam da je neko pitao za garanciju pa zato pisem :) )

Poslednja izmena:
Nemas nikakve brige oko programa, svi rade perfektno. Od igara, imao sam problema samo sa Home World 2 u 1280x1024 rezoluciji, jer se onaj command bar nije video, ali verujem da je to moglo lako da se resi menjanjem nekih parametara unutar ini i sl. conf. fajlova.

To vam je to. Rad sa Wide ekranima mi je definitivno prijatniji i prirodniji.

Tom^Cat je napisao(la):
U nekoj slicnoj temi (mozda i u ovoj) sam video da je neko rekao da ima u Big Apple na Slaviji, isao sam tamo - izlozen je na polici pored nekog Sony-ja, stvarno cudno deluje :D ali je ugasen pa i nije moglo bog zna sta da se vidi, jedino dizajn......

mislim da sam ja spomenuo big apple. i meni je delovao cudno. u trenutku sam pomislio da ima i fs od 17 incha jer deluje na prvi pogled bas mali u odnosu na taj sony pored. :D ako te zanima kako izgleda upaljen probaj da iscimas servisera u big apple da ti prikaci na masinu i da pogledas. ne bi trebalo da bude problem ako nisu u guzvi.

bio sam zagrejan za fs ali sam ubrzo ukapirao da mi ne treba wide monitor vec wide tv od nekih 82cm. :)

Poslednja izmena:
velko je napisao(la):
bio sam zagrejan za fs ali sam ubrzo ukapirao da mi ne treba wide monitor vec wide tv od nekih 82cm. :)
Pa :p mislim toliko sam i ja ukapirao ali nesto mi se ne da da ga kupim :p :)
Mozda klasican wide lcd tv nesto kasnije kad cene padnu a sada neki 4:3 monitor...
Jel neko zna kada se slika sa tv out-a prebaci na neki takav tv da li iskoriscenost prostora zavisi od wide aspekta tv-a ili 4:3 monitora(u slucaju da nije wide) ?
velko je napisao(la):
hd mozes da gledas i na 940b. samo sto nece izgledati tako dobro kao na fs. posto je fs wide imaces daleko bolje iskoriscenje prostora.
Znaci razlika je samo u iskoriscenosti prostora a ne i kvalitetu slike?
@kovacm
Dobro vidis da me muci isti problemi :) Pa super je taj dell nego nije samo problem u njegovoj ceni nego za njega treba i valjana grafa da potera neku igru u native rezoluciji...

Nego ako kad igrica podrzava 1280*960 a ne 1440*900 kako to onda izgleda kad se vrne u tu rezoluciju?nesto slicno mozda kod kad se kod klasicnog 19" lcd-a prebaci sa 1280*1024 u 1024*768 tj. da li se isto tako gubi u kvalitetu slike?Mislim jel dovoljno da podrzava bilo kakav vide ili bas mora 1440*900?

p.s. Kako warcraft 3 i kotor izgleda?Razvuceno ili ne?Mnogo toga zavisi kako war3 radi u wide-u :)Da li postoji jos neki sajt pored widescreengaming foruma gde se moze naci odrska za widscreen igranje?
Moracu ja u radnji vidim kako izgleda razvucena slika da ja vidim koliko je to cudno tj. da li se da navici...

Poslednja izmena:
LiLa je napisao(la):
@kovacm
Dobro vidis da me muci isti problemi :) Pa super je taj dell nego nije samo problem u njegovoj ceni nego za njega treba i valjana grafa da potera neku igru u native rezoluciji...

Nego ako kad igrica podrzava 1280*960 a ne 1440*900 kako to onda izgleda kad se vrne u tu rezoluciju?nesto slicno mozda kod kad se kod klasicnog 19" lcd-a prebaci sa 1280*1024 u 1024*768 tj. da li se isto tako gubi u kvalitetu slike?Mislim jel dovoljno da podrzava bilo kakav vide ili bas mora 1440*900?

p.s. Kako warcraft 3 i kotor izgleda?Razvuceno ili ne?Mnogo toga zavisi kako war3 radi u wide-u :)Da li postoji jos neki sajt pored widescreengaming foruma gde se moze naci odrska za widscreen igranje?
Moracu ja u radnji vidim kako izgleda razvucena slika da ja vidim koliko je to cudno tj. da li se da navici...
WoW nema podrsku za Wide koliko se secam. za Warcraft3 ne znam...
Ako igra podrzava bilo sta od wide rezolucija bice OK. Recimo FarCry ti uopste ne nudi Wide rezolucije ako nije prikacen Wide monitor. Ako rezolucija nije tacno 1440*900 nema veze, moze bilo sta sto ima odnos 16:10, monitor ce sam pravilno razvuci sliku i pri tome ces dobiti besplatan hardware-ski antialiasing :)
Meni su bitniji programi od igrica tako da ti ne mogu puno pomoci... :) a svi programi su daleko prakticniji u wide varijanti uglavnom zbog rasporeda prozora sa alatkama (npr. Adobe programi, 3Dmax, Macromedia tu i tamo...)

hm, ja nisam primetio da mi WoW cudno izgleda?! koliko ja znam WoW ima podrsku za wide...uostalom, primetio bi da mi je elf deb'o k'o da su ga celog zivota drzali u spajzu i trpali slaninom i cvarcima, pa ga onda pustili da je*e mamu orcima :d

moguce, nisam siguran, davno sam probao WoW... ;)

@ Boyce: hvala na info, posebno me je zanimalo kako je raditi sa njima, i ja sam imao neki utisak da je to prirodniji odnos nego 4:3 ali nisam imao prilike da proverim u radu.

velko je napisao(la):
mislim da sam ja spomenuo big apple. i meni je delovao cudno. u trenutku sam pomislio da ima i fs od 17 incha jer deluje na prvi pogled bas mali u odnosu na taj sony pored. :D ako te zanima kako izgleda upaljen probaj da iscimas servisera u big apple da ti prikaci na masinu i da pogledas. ne bi trebalo da bude problem ako nisu u guzvi.

I ja mislim da si bio ti.
Monitor stvarno deluje malo pored Sony-ja, ali zato ide iza njega jos dosta.... :) , a visina stvara opticku varku
Bili su tad malo u haosu pa nisam hteo da cimam, ima vremena .... ;)

I ja sam ukapirao da mi treba neka lepa kuca, i auto, i jahta, i ..... :bottle: ali za sada bih bio sasvim zadovoljan i sa FS 19-1

Poslednja izmena:
nebomilo je napisao(la):
.. Ali je zato za rad sa Office paketom, Coreldraw, Auto Cad i sl. prava milina. :)

a e si probo CAD na 14490x900 na sta to lici?
jel su krugovi - krugovi, ili elipse??

Naravno da su krugovi krugovi. samo u slucaju da stavish neku rezoluciju koja nije u 16:10 odnosu monitor ce deformisati sliku, odnosno rasiriti/razvuci je.
Probaj na 4:3 monitoru da stavish neku ne 4:3 rezoluciju (npr. 1360*768) pa vidi sta ce se desiti. Znaci sve dok se koriste rezolucije koje imaju odnos 16:10 na wide monitorima sve izgleda najnormanije. Nvidia ima drajvere u kojima mozes zadati koju god hoces rezoluciju za Windows tako da nema nikakvih problema ni sa jednim programom, sve sto ces dobiti je dodatna povrsina levo i denso.

Nazad
Vrh Dno