Šta je novo?

19` Tft Wide! Da Ili Ne ?

THE SERB

Čuven
Učlanjen(a)
08.05.2002
Poena
619
Napokon sam prelomio u sebi da uzmem neku 19-cu tft i premetio sam da su se pojavile Fujitsu Siemens 19` Wide sa 8ms ,kontrastom 500:1 i DVI prikljuckom i garancijom 3 godine :type: ! Zvucim kao reklama!
E sad sve to na papiru izgleda vajno i bajno al` da li je u praksi isto tako!
Meni moj racunar prvenstveno sluzi za igranje,gledanje filmova i tv-a,surf.
E sad kako ce se taj monitor ponasati u igrama i gledanju tv programa!
Da li postoji neka varijanta kao na 16:9 televizorima da kada se gleda tv program moze da se prebaci na 4:3 a za igre ajde de navikao bih se,a i vidim da sad sve novije igre imaju varijantu 16:9!

Ajde da cujem vase misljenje! A evo i nekih karakteristika vezanih za monitor!

19 inch
Rezolucija 1440x900
Veličina tačke 0,285 mm
Osvetljenje 300 cd/kvm
Kontrast 500 : 1
Vreme odziva 8 ms
TCO Standard TCO 99
Osvežavanje 60 Hz 56-75Hz
Ugao gledanja - horizontalno 150 °
Ugao gledanja - vertikalno 130 °
Line in
P.M.P.O. Snaga 40
RMS Snaga 2 2 x 1 W
Analogni VGA
DVI

Poslednja izmena:
aha, shvatio sam, hvala, znaci "vise" radne povrsine ili vise stvarno?

vise jer je bolje iskoriscena radna povrsina.

vise=manje? tacnije, kada se pomnoze pixeli, vidi se da ovaj monitor ima manje pixela od standardnih 4:3 19-ica. Sto znaci ima i manje radne povrsine. Jedino sto je "razvucen" pa onda kao da ima vise mesta u sredini.

Da, li ima zanemarljivo manje pixela nego 4:3.
1440 x 900 = 1296000
1280 x 1024 = 1310720
znaci 14720 pixela razlike sto je na ove cifre stvarno zanemarljivo - wide ima oko 1-1,5 % manje pixela od 4:3

U sustini sve se svodi na ukus, tj. ko sta gotivi vise ......

Gledao sam ga kod drugara pre koji dan i stvarno je jako dobar. Naviknes se za 3 minuta na wide, igre nisam probao, ali je slika extra... Inace, prvi monitor u koji sam gledao a da sam morao da pomeram glavu levo-desno dok gledam od ivice do ivice :)

Stvarno sve preporuke, ja ga uzimam za par dana sebi...

Vule je napisao(la):
Gledao sam ga kod drugara pre koji dan i stvarno je jako dobar. Naviknes se za 3 minuta na wide, igre nisam probao, ali je slika extra... Inace, prvi monitor u koji sam gledao a da sam morao da pomeram glavu levo-desno dok gledam od ivice do ivice :)

Sta si sedeo na 5cm od ekrana? |PP na normalnih pola metra ili vise vidi se ceo monitor iz jednog ugla |))
i igre su fenomenalne... malo patchevanja za one koje ne podrzavaju wide i uzivanje...

Koliko taj 19" wide sad kosta i gde i koliko mislite da vredi klasican tft 17" polovan?

leksa je napisao(la):
vise=manje? tacnije, kada se pomnoze pixeli, vidi se da ovaj monitor ima manje pixela od standardnih 4:3 19-ica. Sto znaci ima i manje radne povrsine. Jedino sto je "razvucen" pa onda kao da ima vise mesta u sredini.

Gde nađe 4:3 19"? :d

Pitaje za vlasnike Fujitsua W19-1. I sam razmisljam o njemu, pre svega zbog odlicne cene, i jer je Wide.
Medjutim, vidim da te panel TN tipa i to me jako muci. Potpuno sam nezainteresovan za brzinu odziva, radi igara. Niti me zanima ponasanje Wide ekrana u igrama.
Ali me veoma brine kvalitet boja i problem sa uglom gledanja, posebno kod gledanja TV-a (preko TV kartice) i filmova. Recimo sa kreveta.
U firmi imam LG 1910B sa S-IPS panelom i on je divan, brine me da cu biti nezadovoljan sa tim Fujitsuom, na zalost ne mogu ga nigde videti uzivo pre kupovine..
Kakvi su vasi utisci i iskustva?

rekao sam vec, meni je FS19W bolji nego Samsung 720T (sigurno neki PVA panel) cak i sto se tice boja i kontrasta. Ugao jeste malo problematican ali nista specijalno...

jaksa je napisao(la):
Koliko taj 19" wide sad kosta i gde i koliko mislite da vredi klasican tft 17" polovan?

fs moze da se nadje za nekih 350€. a 17" polovan... hm... ja sam svoj lg 1730s star godinu dana, bez mrtvaka i garancijom od jos dve godine prodao za 250€ pa proceni sam koliko vredi tvoj monitor. :)

velko, tebe je bas posrecilo za tu prodaju... nov je toliko kostao (sad ga nema, istina...)

definitivno fsc vredi te pare... gledajuci obicne 19"tft koje sam mogao dobiti za te ili slicne pare i dalje mislim da sam najbolje pazario, ne racunajuci wide, kojim sam posebno odusevljen...

danijel00 je napisao(la):
velko, tebe je bas posrecilo za tu prodaju... nov je toliko kostao (sad ga nema, istina...)

ma to je profesionalna deformacija. :) kad kupujem hardver vise gledam koliko mi je isplativo, tj. za koliko cu moci nesto da prodam posle recimo godinu dana nego da li mi to stvarno treba. :D ekonomista u dushi....

Danas sam video Apple cinema display 23".
Na moju nesrecu (jer ja kuci imam 17" tft) pored njega je stajao jedan ubogi HP 17" tft koji se je tu slucajno zatekao. Pored tog monstera od 23" stajao je G5. G5 ko G5, ali monitor....
(cene mozete videti ovde: http://www.apple.co.yu/scr/High/store/10118/SCG+Apple+PL+0511.pdf zastrashujuca je, svaka, i za G5 i za tft)

Posle ovog traumaticnog iskustva :d ne pada mi na pamet da kupujem nekitamo ubogi 19" :)

Cuo sam da wide monitori imaju problema sa GF MX karticama a da kako treba rade tek sa FX i ostalim novijim modelima kao i da iste probleme imaju sa sa nekim starijim Ati-jima. Stvar je u tome sto ove kartice ne podrzavaju te rezolucije.

Da li je ovo tacno ??
Meni licno deluje malo sumljivo, postojali su i tada wide ekrani nije to juce izmisljeno .....

A šta mislite o ViewSonic-u VA1912W http://www.viewsonic.com/products/desktopdisplays/lcddisplays/aseries/va1912wb/

1440x900
500:1
300cd/m2
8ms

...da li bi on mogao da bude bolji od Fujitsua W19-1...???....a tu im je i slična cena:)
mislim prvenstveno na prikaz boja,pa na kvalitet izrade,pa bez problema na bilo koju grafičku i na kraju ViewSonic je ViewSonic.....ili prdim zato što imam ViewSonic-a :D:D:D

Bahati [SiD] je napisao(la):
'ladno je jos ruzniji od fsc-a, al' je za nijansu bolji (sto se ugla i boja tice, pa i odziva), a nije mi pravio probleme sa dvi-jem.
Drugar je upravo pazario fujitsu i ati x1600pro i nema nikakvih problema sa dvi-jem i slika i boje su meni barem extra a kasnjenje u unreal-u i quake-u nisam primetio,nego zna li neko gde u ns-u mozda ima da se pogleda taj viewsonic i mozda koje su cene otprilike(u beogradu ako ne u novom sadu)?

neznam dal' sam pominjao ranije, a sad me mrzi da prelistavam:

nadam se da je svima jasno da je ova diskusija "radi/ne radi" cisto akademska jer dvi MORA da radi. jeste mozda malo cimanje da kupis/probas/vratis ako ti ne radi, ali u sustini nema sta da se izgubi, tako da to slobodno moze da se zanemari. :)

jaksa je napisao(la):
Danas sam video Apple cinema display 23".
Na moju nesrecu (jer ja kuci imam 17" tft) pored njega je stajao jedan ubogi HP 17" tft koji se je tu slucajno zatekao. Pored tog monstera od 23" stajao je G5. G5 ko G5, ali monitor....
(cene mozete videti ovde: http://www.apple.co.yu/scr/High/store/10118/SCG+Apple+PL+0511.pdf zastrashujuca je, svaka, i za G5 i za tft)

Posle ovog traumaticnog iskustva :d ne pada mi na pamet da kupujem nekitamo ubogi 19" :)
A sto samo 23"???
Bolje odma' prostri preko zida 30" za trichavih 200k i nesto sitno :D

Poslednja izmena:
Da li na pomenutom viewsonicu VA1912W postoje predefinisani profili poput onih na samsungu(internet,text...)?
Dakle koji od ova dva modela(fsc w19-1 i vs va1912w) ostavljajuci izgled kao subjektivnu kategoriju po strani i uzimajuci cenu u obzir bi trebalo da predstavlja bolji izbor onda?

VS nema nikakav ekstra meni i to je veliki propust sto se mene tice.

dok se ne pojavi nesto osetno bolje najpametnije je pogledati oba pre kupovine. razlika je tolika u korist VS da nije pogresno kupiti i FSC ako ti se vise svidja kako izgleda. mozda najupadljivija razlika je u uglu, pa odziv, pa boje. jednostavno su "too close to call", ***...

I sam zainteresovan za ovaj ViewSonic VA1912W-b. Gde mogu da nadjem review ili tako nesto? U kojoj prodavnici u BG-u bih mogao da ga pogledam(naravno ukljucenog)? Ne znam kakvi su oni likovi iz PC IMPULS-a, da li bi moglo kod njih?
To Max: Mozda bi mogao neki ROUNDUP Widescreen monitora. ;-)

Da li je fujitsu monitoru moguce naterati da radi u 1024*768 a da ne razvlaci sliku nego da ona bude u sredini i uokvirena crnim ivicama,ili to zavisi od drajvera i graficke,u kom slucaju me takodje zanima da li je ovo moguce izvesti i kako?

LiLa je napisao(la):
Da li je fujitsu monitoru moguce naterati da radi u 1024*768 a da ne razvlaci sliku nego da ona bude u sredini i uokvirena crnim ivicama,ili to zavisi od drajvera i graficke,u kom slucaju me takodje zanima da li je ovo moguce izvesti i kako?
Dakle da se ponovim sa naglaskom da mi je prilicno hitno s obzirom da sutra ostajem bez monitora,citao sam test na benchmarku 244t monitora i video sam da monitor podrzava 4:3mod pa pitam da li to isto podrzava i fs w19-1 i ati graficka jel postoje igre koje i nemaju podrsku za wide a sama graficka bi lakse isterala nize rezolucije pa pitam da li je moguce na ovom monitoru da se centrira slika u 4:3 aspektu sa crnim straftama okolo prilikom igranja neke igre?
cenio bih odgovor s obzirom na urgentnnost situacije.poz.

ja nisam uspeo... probao sinoc kad si pitao, ali sam zaboravio da ti odgovorim...
nvidia je imala nesto vise opcija za menjanje mesta skaliranja, ali tamo nisam ni probao...

Nazad
Vrh Dno