Šta je novo?

19` Tft Wide! Da Ili Ne ?

THE SERB

Čuven
Učlanjen(a)
08.05.2002
Poena
619
Napokon sam prelomio u sebi da uzmem neku 19-cu tft i premetio sam da su se pojavile Fujitsu Siemens 19` Wide sa 8ms ,kontrastom 500:1 i DVI prikljuckom i garancijom 3 godine :type: ! Zvucim kao reklama!
E sad sve to na papiru izgleda vajno i bajno al` da li je u praksi isto tako!
Meni moj racunar prvenstveno sluzi za igranje,gledanje filmova i tv-a,surf.
E sad kako ce se taj monitor ponasati u igrama i gledanju tv programa!
Da li postoji neka varijanta kao na 16:9 televizorima da kada se gleda tv program moze da se prebaci na 4:3 a za igre ajde de navikao bih se,a i vidim da sad sve novije igre imaju varijantu 16:9!

Ajde da cujem vase misljenje! A evo i nekih karakteristika vezanih za monitor!

19 inch
Rezolucija 1440x900
Veličina tačke 0,285 mm
Osvetljenje 300 cd/kvm
Kontrast 500 : 1
Vreme odziva 8 ms
TCO Standard TCO 99
Osvežavanje 60 Hz 56-75Hz
Ugao gledanja - horizontalno 150 °
Ugao gledanja - vertikalno 130 °
Line in
P.M.P.O. Snaga 40
RMS Snaga 2 2 x 1 W
Analogni VGA
DVI

Poslednja izmena:
Na mom primerku X800Xl uopste nemaju analogni izlazi nego su oba DVI.
Sad je to valjda po nekom novo standardu ili sta vec!
Ja nakacim na levi DVI izlaz sa adapterom moj stari CRT i dobijem sliku a onda nakacim na drugi DVI FSC i windows mi signalizira da je nakacen novi hardver ali slike nema.
Onda skinem crt i nakacim preko adaptera FSC-a i sve radi ok, ali nemogu da udjem u bios jer mi prijavljuje da mi je refresh rate veci nego sto treba, do trenutka kada se pojavi login informacija!
Kada udjem u ati control centar on vidi monitor kao FSC 19w a windows ga vidi kao plug and play!
Borbu nastavljam kada dodjem kuci! :crash: :whip:
Pozdrav!

Imam 19" 957MB CRT i sad se ozibiljno razmisljam da predjem na doticni monitor samo sto mi nekako malo deluje po dimenzijama 41x25.6cm... Nisam imao prilike da ga vidim uzivo pa bih molio od nekog ko ga ima da napise nesto o tome kakav je kao i kakav mu je prikaz boja

Poslednja izmena:
Da, video sam da ljudi imaju problema sa DVI prikljuckom na ATI kartama i to bi bilo to.. Nista konkretno tipa poredjenje sa nekim drugim 19" TFT-om u tom cenovnom rangu (ne mora da bude 16/10).

pozdrav

Chekaj a shta ti je tu malo 41 ili 25.6, neshto mi je chudno da ti je malo, pa mnoge 20" nemaju tu velichinu (41).
Ako si pogledao isti takav monitor od FS-a (19") samo u 5:4 odnosu ima stranice od 37 i 30.

lucky2001 je napisao(la):
odredjeni kompresioni paterni a koji se nalaze, na putu od grafichke karte do samog piksela u monitoru, odnosno primenjuju se optimizacioni paterni kako bi se usinhronizovalo prikazivanje sub pixela, nachin i duzina emitovanja, veshtachko ugliranje je takodje ukljucheno, pri odrednjenim paternima i pozicijom prednjih filtera postize se brza osetljivost ali se dobija manja uglovna vidljivost, ali na kraju krajeva to je josh jedna kompresiona industrijska optimizacija na nivou elektronike LCD monitora.
kakvi kompresioni paterni? sta kompresuju? zasto je to lose?
kojih prednjih filtera? za boju? analizator?
Inache o tome se vodila jedna velika borba to jest pricha na jednom stranom forumu
pa daj link. :)

da, ni meni nije bas najjasnije. da li to znaci da kroz DVI kabl ne idu informacije serijski, pixel za pixelom? onda ispadne da je bolji analogni konektor koji nema kompresione paterne :D zar DVI ne treba da nosi najpreciznije podatke o poziciji pixela?
BTW Samsung 720T ima sirinu od ~37cm (ne znam da li merite vidljivu povrsinu ili celo kuciste monitora) ali sutra cu da ga precizno premeriti :)

Ne, ne ispada zato shto se na kraju svodi na to da analogni signal (Dsub) mora da se pretvori u digitalni kako bi dopreo do panela.
Znachi, analogni je sakacenje na sakacenje. Dvi nosi precizniju informaciju svakako i svakako da donosi precizniji pixel. Kod nekih monitora ta chinjenica i ne donosi drastichne razlike, bash zbog chinjenice o loshe izabranoj digitalnoj komponenti u elektronici.
Upravo na toj chinjenici i padaju monitori, i na tom faktoru se i pojavljuju razlike u prikazu kod LCD-a.

Idu samo kad mu omogucish pixel na pixel tip slike, medjutim chim mu pruzish patern slike koji vishe nije pixel na pixel onda se deshavaju chuda u slici, zamucenja , prelom slike i slichno, a o rasteru da i ne govorimo, scaliranje pomaze ali "ne"-dovoljno.

Medjutim i kod slika pixel na pixel postoje razlike u prikazu na razlichitim monitorima, upravo zbog razlichite elektronike i primene paterna za pobudu elektrona. Svaki patern moze biti kompresovanog i ne kompresovanog oblika, pojava losheg rastera je poznata osobina kompresionog RGB, YUY2, YV12, IF09, YVU9, UYVY, VBID UYVY, YUY2, Y41P, Y42T, Y41T, RGBT, RGB16 (555), RGB16 (565), GREY, RGB32. CLJR, V210, Y211, YVYU. MTX1, MTX4, MTX5, MTX3, YV12VY, UYNV, YUY2, YV12, YVU9, IF09, IV32, IV31, RAW8 HMCR i masa onih koje sam preskochio.
Morate uzeti u obzir da se mnogi pixel rasporedi, transferuju jedan u drugi primenom nekog od kompresionih algoritama. Imao sam tablicu, kako koji prelazi iz jednog u drugi.
Kod nekih monitora se lako moze prepoznati kako se menjaju paterni prikaza.
U pitanju je ushteda na materijalu odnosno elektronici, naravno faktor koji odluchuje po tom pitanju je cena, recimo to kao nachin, kako mini procesor u elektronici odluchuje kako ce svaki pixel da se ponasha. Objashnjenje o samom nachinu prikaza je dosta opshirno.

Verovatno ste primetili velike razlike u izgledu i prikazu mnogih slika i video materijala na razlichitim grafichkim kartama grupa:Ati, Nvidia, Matrox itd.

Uglavnom ih je Nvidia pojela po tom pitanju u zadnjih godinu dana. Nekad je Matrox vodio, pa Ati a Nvidia je bila tek na 4-5 mestu. Medjutim sad vishe nema konkurenciju u prikazu kompresovane slike. Oduvan je chak i matrox u mpeg2 standardu prikaza.

---
Prednji filteri su razlichiti, u zavisnosti od proizvodjacha, noviji tipovi su apsolutno industrijska tajna, mogao bih samo da pretpostavim koje su tipove izabrali, znam tachno za neke starije modele, medjutim ovde se pricha iskljuchivo o novim modelima, poshto ne zelim da nagadjam koji su filteri u pitanju, ostaje, da se nadamo, da ce nekakva kvalitetnija informacija iscureti sa vec poznatih mesta.
----
Pogledacu u bekapu oko tog linka, znam da je na kraju zakljuchan, poshto su se Taiwan-ci pokachili jedni sa drugima, a Kinezi su ih ponapushavali, uglavnom su u tom threadu bili prisutni projektanti, ing. i ljudi iz branshe odnosno, vecina je bila u chlanstvu FOURCC-a.
Sa jednim Taiwan-cem sam u boljem kontaktu, videcu da mu poshaljem mail mozda je on sachuvao text, ipak njemu vishe treba nego meni.

Poslednja izmena:
Ok, fino ste vi to potkrepili teorijom, ali da li neko zna zasto ovaj konkretni FS model ne radi sa ATI/DVI i ima li driver za njega i da li driver ista resava?

Ma koji bre drajver za monitor, ko to jos ziv koristi ?
Monitor je defektan ako lose prijavljuje DDC informacije grafickoj tj. Windowsu.
Drajveri su imali smisla samo pre P'n'P tj. DDC ere, sada, totalna glupost.

Kod nas sve teoreticari |> ja stvarno nemam pri ruci masinu sa atijem i ispravnim dvi, pa ne mogu da probam...
inace sam primetio da od juce i moj radi na 59hz, a pre toga je radio na 60hz... ne znam sta se desilo, osim sto sam menjao drajvere, ali pre 2 dana... ladno mi je slika treperila (ko na tvu starom |[ )
sreca povratak na stare drajvere i pretnja cekicem je urodila plodom |)

lucky2001 je napisao(la):
medjutim chim mu pruzish patern slike koji vishe nije pixel na pixel onda se deshavaju chuda u slici, zamucenja , prelom slike i slichno, a o rasteru da i ne govorimo, scaliranje pomaze ali "ne"-dovoljno.
ovo je jedino sto sam razumeo iz tvog posta. :) i to verovatno zato sto je notorna cinjenica da LCD ima fiksiranu poziciju svakog piksela, za razliku od CRT-a. u nekim kriticnim operacijama naravno da je glupo ostaviti monitoru da resi pitanje razlike izmedju koriscene i fizicke rezolucije ekrana. ali ovde pricamo o igranju igara, gledanju filma i tome slicnom.

za ostalo sam se zaista potrudio da razumem, al' ne ide mi.

chinjenice o loshe izabranoj digitalnoj komponenti u elektronici.
sta je digitalna komponenta u elektronici?

primene paterna za pobudu elektrona.
sta je patern za pobudu elektrona? kojih elektrona?
Svaki patern moze biti kompresovanog i ne kompresovanog oblika,
sta je patern u ovom kontekstu?
pojava losheg rastera je poznata osobina kompresionog RGB
sta je los raster? sta je kompresioni RGB?
Morate uzeti u obzir da se mnogi pixel rasporedi, transferuju jedan u drugi primenom nekog od kompresionih algoritama.
sta je pixel raspored? kako radi kompresioni algoritam?

Prednji filteri su razlichiti
sta je prednji filter?

Bahati [SiD] je napisao(la):
sta je digitalna komponenta u elektronici? - ako imamo analognu komponentu u elektronici, onda imamo i digitalnu komponentu u elektronici- u sushtini najkrace recheno, adda konveror i pratece komponente odnosno elektrichni uredjaji u vidu chipova za konverziju signala (kod analogije), a u sluchaju digitalije multiplekser, replikator i mini procesor (chip koji vodi rachuna o tome da primljeni digitalni signal rasporedi, sortira i po nekom odredjenom paternu upotrebi kako bi stvorio sliku).
Kako bi smanjili cenu proizvoda smanjuje se i logichno cena elektronike, odnosno proizvodjach se odluchuje za jeftinije chipove koji primljeni signal sortiraju po odredjenom paternu shto bi ti jednostavno mogao da razumesh kao codec, ti bi to mogao da zovesh kao neki lossless ili kompresioni algoritam bez gubitaka, medjutim ko to kaze, "fabrika", da je njihov isporucheni signal bez gubitaka u kvalitetu, upravo se radi o situaciji da se javljaju compresioni defekti svojstveiniji nizim (nizim od raw i lossless codec-ima) codec-ima.

Kad kazem patern algoritam- rachunam na to kao na bilo koju funkciju koja je u stanju da opishe neku brojchanu situaciju mnogo manjim brojem ili samo manjim i optimizovanijim brojem, koji je mnogo optimizovaniji za kretanje digitalnim putevima. Recimo jedna sinusoida moze da prodje kroz grupu podataka, taj patern prolaska moze da pokupi mnogo vishe podataka nego shto sama sinusoida poseduje, krajnja situacija je mnogo manja kolichina informacija i mnogo jednostavniji i jeftiniji nachin transporta. Ovo je doba digitalija, kako vreme prolazi sve smo precizniji i precizniji.

sta je patern za pobudu elektrona? kojih elektrona? - pardon mali lapsus za pobudu tranzistora, bash sam u tom trenutku chitao o SED-u (novi tip display-a) pa mi izletelo.

sta je patern u ovom kontekstu? - gore sam ti opisao, prostije ne znam.

sta je los raster? sta je kompresioni RGB? - Recimo imamo stranicu na kojoj je putem rastera poslat prikaz nijansiranja 4 boja (odnosno sliku), recimo da bi na ekranu trebale da se pojave 250 nijansi, kod losheg rastera ce se pojaviti samo 50-100 nijansi, kada kompresujesh neki signal bilo koji sa spiska nabrojanih, nastaju te vidljive okom promene. U nekim situacijama su teshko primetne dok su u nekim lako primente.

sta je prednji filter?- prednja maska koja utiche na nachin prezentacije boja, ugliranje i nachin da se tachka prikaze shirokougaono, recimo kada imash 10 pixela koji bi se prosto palili i gasili bez paterna slika bi bila spora , vrlo malog vidljivog ugla, raster bi bio bolji ali bi definicija bila loshija, patern osiromashuje prikaz boja, bez paterna bi crkavali tranzistori ko blesavi, poshto patern vodi rachuna i o nachinu i duzini, odnosno o titranju tranzistora

Chisto da spomenem kod svih modernijih CRT televizora radi smanjivanja cene proizvodnje nashiroko se upotrebljava digitalna komponenta koja ima izuzetnih gubitaka u slici u odnosu na stariju generaciju televizora koji su pochivali na anolognoj tehnologiji. Samo najskuplje klase televizora poseduju skuplju elektroniku koja je u stanju da prikaze Vernu i bez mnogo gubitaka preciznu sliku.
Inache slika kod jeftinijih modela pati od defekata svojstvenim najgorim mpeg1 paternima, nashiroko se primenjuju u Philips chipovima.

Sta bi na kraju sa pomenutim wide modelom Fujitsu-Siemens, moze li se naterati da prikazuje sliku kako treba?

@lucky2001:
krenuo sam opet po stavkama, al' samo je postalo jos konfuznije. jel ja tripujem ili koristis rec 'patern' u 3 razlicita konteksta bez naznaka o kojem se radi? :)

aj da probamo ovako:
1) jesi li do sada video neki monitor koji bez greske prikazuje 24bit RGB?
i sta uopste smatras za savrsen prikaz 24bit RGB?
2) jesi li do sada video neki monitor kod koga prikaz nimalo ne zavisi od ugla gledanja, vec se samo menja njegov oblik relativno na pravac gledanja?
i sta uopste ocekujes od monitora pa da budes potpuno zadovoljan?
3) da li si do sada video monitor na kome promena vrednosti jedinice slike (piksela npr.) traje beskonacno kratko (tj. koliko je potrebno da informacija o promeni stigne) i ne zavisi od prethodne i trenutne vrednosti?
sta je rezultat kojim bi bio zadovoljan?

pitanja nisu vezana za neku posebnu vrstu monitora, tipa CRT ili TFT.

evo i ja da odgovorim na sopstvena pitanja:
1) ne! najpre, nijedan monitor ne pokazuje apsolutno crnu i apsolutno belu.
pitanje je samo da li se monitor, zajedno sa korisnikom moze kalibrisati i prilagoditi za odredjeni zadatak. s tim u vezi, svakog ko se profesionalno bavi nekim grafickim poslom ne da nemo's da ubedis da predje na TFT, nego ne bi pristao ni da svoj monitor zameni drugim CRT-om, a verovatno bi gundjao i za isti model. razlog je jednostavan, realni svet ili stampana stvar ne svetle. monitor svetli. nikada neces postici da boja na monitoru savrseno odgovara realnom svetu ili odstampanoj stvari. mozes samo da naucis koja boja na monitoru odgovara boji u stvarnosti, tj. vremenom stvoris neku simbiozu sa svojim monitorom tako da rezultat bude ono sto si zamislio.

2) ne!
zadovoljan sam ako dok gledam u ekran u odredjenom polozaju, sa udaljenosti ispruzene ruke mogu da pomeram glavu npr. po 10cm u svim pravcima a da ne primetim nikakvu razliku u prikazu.

3) ne!
e ovo jesta bolna rana za svaki TFT. sto se upotrebljivosti tice bio bih zadovoljan da kad igram igru ili gledam film ne primetim kad se zabluruje ako bas ne sednem da pixel peepujem na 10cm od ekrana. stvarno bih bio zadovoljan kad ne bi primetio blur ni da kad ga trazim.

do sada sam naisao na ne mali broj TFT monitora koji me zadovoljavaju po nekom od prva dva kriterijuma i delimicno po trecem. manje ih ima, doduse, koji zadovoljavaju sva tri odjednom ali nit su ekskluzivna roba, nit su neznam kol'ko skupi - jednostavno valjaju.

upravo se vratih sa monitorom od druga koji ima 6600gt pci-e mislim da je gigabyte.
Tamo monitor sa svojim kablovima radi besprekorno u svim kombinacijama!
Moze da se udje u bios vidi se startup ekran windowsa sve radi besprekorno 1440 x 900 (valjda sam ubo prave cifre!)!
Dolazim do zakljucka a je moja kartica neispravna!
Da li mozda postoji nesto u biosu same kartice da se upali DVI ili nesto slicno?

Pozdrav!

probaj da flashujes karticu sa nekim nvidiinim bios-om :D (morao sam)
btw sad sam potrosio pare, moracu da se strpim nedelju-dve dana da ponovo sakupim pare za monitor i GRAFICKU (offtopic: prodajem X550) :) ...

Problem sa 1440x900 rezolucjom je resen,sad sve radi bez problema(instalirao sam nove drajvere)!
Problem sa butovanjem resen(sam od sebe!?)!
Problem sa DVI-om nije resen!
Dosao sam do zakljucka da ili mi treba drugi DVI kabl (ovaj je sigurno ispravan ali mozda postoji neka druga vrsta?) ili meni ne ferceraju DVI izlazi (kartica nema analogni izlaz vec oba DVI, mada uz pomoc adaptera preko obicnog kabla sve radi normalno?!?!) na kartici.
A u tom slucaju bih se smorio i to do maximuma! :bottle: :wall:

Pozdrav!

Aj da i ja nesto lupim....

Pominjalo se da je problem visok refresh rate, a u ati driveru ima opcija Reduce DVI frequency on high-resolution displays, pa mozda da to cekiras, al ovo je cisto nagadjanje....

Pozdrav!

DVI bi trebao da radi u samom startu!
Znaci kupim monitor nakacim na dvi kartu a ono cela sklopka ne radi, a onda odnesem taj isti monitor kod drugra nakacimo na dvi bez ikakvog podesavanja i radi monitor iz prve!Znaci da je monitor ikabl su ispravni a da moja grafika ne radi bas najbolje!
Ide na reklamaciju!

Pozdrav!

Problem je do DVIja na ATIju. Jedino resenje ti je da potrazis novi BIOS za graficku i ako ga ima da ga flesujes i da se prekrstis, a ako to ne upali onda menjaj grafiku (ili monitor :d ).

Kod mene na x800gto, DVI izlaz radi bez greske (na dva razlicita monitora). Mozda je kod starijih kartica problem?

Ne, nisam probao bas taj model, nego kazem da generalno DVI izlaz radi. Ne vidim zasto ne bi radio i na tom monitoru. Osim toga, Bahatom nije radio DVI ni na nvidia karti, znaci ipak je pre do monitora problem nego do Ati-ja i njihovog DVI-a.

Postoje razlicite DVI konekcije (specifikacije).

Bahati [SiD] je napisao(la):
Za pocetak DVI-D, pa DVI-I (pisem napamet, a mrzi me da trazim po literaturi) i proizvodjaci kazu da se koriste odgovarajuci kablovi za povezivanje monitora sa PCijem, sto znaci da nisu isti.
Nadjoh, ukratko:

"DVI-I stands for Digital Video Interface - Integrated and means a DVI connector that can transmit both analog and digital video data.

DVI, Digital Video Interface, is a specification created by the Digital Display Working Group (DDWG).

The DVI specification has created an uniform connector that can accommodate both, digital and analog video signal. DVI has three subsets: DVI-A, for analog signals, DVI-D, for digital signals, and DVI-I (integrated), for both analog and digital signals."

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno