Šta je novo?

17 DIFFERENT THERMAL PASTE BENCHMARKED

psyman

Slavan
Učlanjen(a)
23.07.2007
Poena
319
thermalpastechatcpu.png

thermalpastechatgpu.png

* Motherboard: DFI LANPARTY DK X48-T2RS (Intel x48), LGA 775, Bios 29/08/2008;
* Processor: Intel core 2 Extreme QX9650, 3.0 GHz, 1.25 v, L2 2 x 6 Mb, FSB: 333 MHz x 4, (Yorkfield, C0);
* Processor cooling system : ZEROtherm ZEN FZ120 (~1130 rp/min X 2);
* Video card : HIS radeon HD 4870 GDDR5 512 Mb/256 bits, @830 (300)/3600 MHz;
* Video card cooling system : Arctic cooling accelero twin turbo (~2090 rp/min x 2);
* Memory:
o 2 x 1024 Mb DDR2 corsair dominator TWIN2X2048-9136C5D (Spec: 1142 MHz/5-5-5-18/2.1 v);
o 2 x 1024 Mb DDR2 CSX DIABLO CSXO-XAC-1200-2GB-KIT (Spec: 1200 MHz/5-5-5-16/2.4 v);
* HDD : SATA- II 300 Gb, Western digital velociRaptor, 10 000 rp/min, 16 Mb, NCQ;
* Drive: SATA- II DVD RAM & DVD±R/RW & CD±RW samsung SH-S183L;
* Case: ATX ASUS ASCOT 6AR 2B black&Silver
* Power unit: Thermaltake toughpower 1500 watts (W0218) (130- mm fan);
* Monitor: 24 inches BenQ FP241W (Wide LCD, 1920 x 1200/60 Hz).

http://xtreview.com/addcomment-id-6863-view-17-different-Thermal-paste-benchmarked.html

Poslednja izmena:
AS 5 best buy... ? Objasni, molim te.
U danasnje vreme, sasvim prosecna pasta... sto ovaj, a i gomila drugih testova pokazuju i dokazuju. A cena joj je ista/slicna/minorne razlike u odnosu na ostale (konkretno, Freeze moze da se nadje kod nas bez problema, i cena je 350 dinara).

Jednostavno, pojavile su se neke nove paste, napredak je prisutan, i sada ima boljih izbora od legendarne AS petice.

Poslednja izmena:
U danasnje vreme, sasvim prosecna pasta... sto ovaj, a i gomila drugih testova pokazuju i dokazuju. A cena joj je ista/slicna/minorne razlike u odnosu na ostale (konkretno, Freeze moze da se nadje kod nas bez problema, i cena je 350 dinara).

Jednostavno, pojavile su se neke nove paste, napredak je prisutan, i sada ima boljih izbora od legendarne AS petice.

Apsolutno !

AS 5 može u peMziju što se mene tiče, a od Freeze extreme teško da će biti viđena bolja kupovina skoro.

ma lik samo pricha napamet pogledaj malo njegove postove videsh da samo hvali svoj HW i da pricha napamet od njega neshto pametno nisam chuo

A gde da nadjem OCZ Freeze Extreme?Iskreno nisam nigde ni traznio ali ni usputno nisam nigde ni video!
Kod Arctic Silver me nervira sto je tubica extremno mala...Dva puta stavis i kraj a dok kad menjas pastu na vecoj povrsini kao sto je GPU od gtx-a 280 ode cela...:S:

Poslednja izmena:
@PCBeast
Stavljas preteranu kolicinu paste ako ti tako brzo ode ;)

AS ne funkcionise bas kao OCZ, tj. AS treba da se "kuva" odredjeno vreme da bi postigao puna termalna svojstva, to je jedina mana ove paste. Jos jedna intresantna stvar je sto AS ne moze da se skori i jedna je od "najdugotrajnijih" pasti, sto u danasnje vreme i nije nesto bitno, posto se komponente dosta brzo menjaju. Sto se tice kolicine u tubi, ako se pravilno nanosi, moze sigurno desetak puta.
Uz OCZ se dobije i neka cetkica za lakse nanosenje :)

@PCBeast
Stavljas preteranu kolicinu paste ako ti tako brzo ode ;)

Jeste ali nisam naglasio da je koristim i kad servisiram druge racunare...Sorry..Pomenuo sam samo sebe ali uglavnom kratko traje od obicnih pasti tipa CM i sl......Meni licno mozda jedno 5/6 puta za CPU ali za vecu povrsinu ako je GPU u pitanju Boga mi tesko da moze dva puta da se stavi a da prekrije celu povrsinu valjano..Inace ne stavljam mnogo...Tek toliko da mogu da je razmazem preko cele povrsine a da ne fali..Znaci tanji sloj...
P.S.Obratite paznju koliko sam puta pomenuo rec povrsina...;)..Necu da brisem..Nek stoji:d

Jeste ali nisam naglasio da je koristim i kad servisiram druge racunare...Sorry..Pomenuo sam samo sebe ali uglavnom kratko traje od obicnih pasti tipa CM i sl......Meni licno mozda jedno 5/6 puta za CPU ali za vecu povrsinu ako je GPU u pitanju Boga mi tesko da moze dva puta da se stavi a da prekrije celu povrsinu valjano..Inace ne stavljam mnogo...Tek toliko da mogu da je razmazem preko cele povrsine a da ne fali..Znaci tanji sloj...
P.S.Obratite paznju koliko sam puta pomenuo rec povrsina...;)..Necu da brisem..Nek stoji:d

opet to je mnogo ja sam sa CM high performanse shto je ima malo vishe od AS5 namazao oko 10 15 cpu udarim liniju preko core-ova i stavim kuler/WB tako isto i za GPU

Poslednja izmena:
@ vlawyer : Mislim da nisam, uz OCZ freeze sam dobio cetkicu ....:wave:

ima i ocz verziju sa chetkicom;)

opet to je mnogo ja sam sa CM high performanse shto je ima malo vishe od AS5 namazao oko 10 15 cpu udarim liniju preko core-ova i stavim kuler/WB tako isto i za GPU

Nikad ne stavljam liniju...Obuhvatim celu povrsinu i lepo premazem ali ne debelim slojem vec najminimalnijim koliko je potrebno da se sve popuni!

Nikad ne stavljam liniju...Obuhvatim celu povrsinu i lepo premazem ali ne debelim slojem vec najminimalnijim koliko je potrebno da se sve popuni!

To ti je losija varijanta za AS5, jer mogu da ti se naprave vazdusni cepovi izmednju kulera i procesora ;) Linija je najbolja varijanta jer je kuler razmaze prema svom obliku :wave:

To ti je losija varijanta za AS5, jer mogu da ti se naprave vazdusni cepovi izmednju kulera i procesora ;) Linija je najbolja varijanta jer je kuler razmaze prema svom obliku :wave:

Moguce..Ali smatram da ta crta nije dovoljna jer ipak pod bilo kojim pritiskom cooler-a na nju nikad ne znas dal si stavio dovoljnu crtu i dal ce se sve podeliti preko celog CPU-a - GPU-a...Ja bar imam tu logiku...Ne znam zasto bi se cep napravio kad je to toliko tanko cisto onoliko da samo prekrije celokupnu povrsinu...Ne znam..Mozda i gresim ali sam skeptican sa tim crticama;) Jedino ako je do same paste?

Poslednja izmena:
Jedino ako je do same paste?

Poenta price je sledeca:
Kad stavis pastu na sredinu proca i stiskah je kulerom ona se ravnomerno siri ka sredini istiskajuci vazduh sve do ivica procesora.
Kada pastu razmazes preko cele povrsine IHS-a i zalepis kuler odozgo moze da se javi neki vazdusni cep. Kako dolazi do toga, pa na sledeci nacin. Zalepe se recimo ivice kulera za proc (odnosno pastu) prvo i vazduh iz sredine nema kuda da izadje.

Poenta price je sledeca:
Kad stavis pastu na sredinu proca i stiskah je kulerom ona se ravnomerno siri ka sredini istiskajuci vazduh sve do ivica procesora.
Kada pastu razmazes preko cele povrsine IHS-a i zalepis kuler odozgo moze da se javi neki vazdusni cep. Kako dolazi do toga, pa na sledeci nacin. Zalepe se recimo ivice kulera za proc (odnosno pastu) prvo i vazduh iz sredine nema kuda da izadje.

Jasno je to meni apsolutno i kako to funkcionise...Moje pitanje je sledece?Dal je ta crta sasvim dovoljna za celokupnu povrsinu procesora?Shvatam ja da ce se razmazati pod pritiskom, ali dal ce pokriti sve?Diskutabilno je...Neko moze da stavi neku minimalnu crtu koja za sigurno nece biti dovoljna!Znaci moras dobro i da procenis!To je ono cega se ja plasim...Ako mi das odgovor na ovo pitanje ja cu metodu za ubuduce promeniti i samim tim i pasta ce mi duze trajati...
Da previse ne filozofiram..Evo primer..Nekad sam ja isto koristio te crte i u par navrata kada sam skidao kasnije cooler uvideo sam da je samo sredisnji deo CPU-a bio prekriven pastom a da sa strane ili je isparilo ili jednostavno nije bilo dovoljno paste kada sam stavljao...
Posmatrao sam ljude na netu,da kazem profesionalce koji koriste tu metodu gde premazu ceo CPU i uglavnom svi tako i rade...

Meni je AC5 previse gust da bi ja tu nesto vagao koliko debela crta, koliko pritisnuti, da ne legne na prvu krivo pa pasta pobegne u stranu...
Sta znam, ja koristim uobicajenu metodu kao i PCBeast. Kad sam kupio AC5, na sajtu je tako pisalo, tako sam vaspitan :)

Razmaze se veoma tanko povrsina cipa i u sam centar se pre stavljanja kulera sipa mala "grudvica" paste, tako da em ste razmazali ceo cip em ste resili problem sa cepovima sa poslednjim sipanjem u sam centar za svaki slucaj. I AS5 traje bas dosta bez obzira na mali spric.
Znaci obe metode u jednom, samo manje kolicine.

Poslednja izmena:
ma lik samo pricha napamet pogledaj malo njegove postove videsh da samo hvali svoj HW i da pricha napamet od njega neshto pametno nisam chuo
Ma znam to, on je onaj CM-ovac sto smara za medalju... ali, ovo nije CM-ov proizvod, ne znam onda sto ostavi komentar :)

Moguce..Ali smatram da ta crta nije dovoljna jer ipak pod bilo kojim pritiskom cooler-a na nju nikad ne znas dal si stavio dovoljnu crtu i dal ce se sve podeliti preko celog CPU-a - GPU-a...Ja bar imam tu logiku...Ne znam zasto bi se cep napravio kad je to toliko tanko cisto onoliko da samo prekrije celokupnu povrsinu...Ne znam..Mozda i gresim ali sam skeptican sa tim crticama;) Jedino ako je do same paste?

Poenta price je sledeca:

Jasno je to meni apsolutno i kako to funkcionise...Moje pitanje je sledece?Dal je ta crta sasvim dovoljna za celokupnu povrsinu procesora?Shvatam ja da ce se razmazati pod pritiskom, ali dal ce pokriti sve?Diskutabilno je...Neko moze da stavi neku minimalnu crtu koja za sigurno nece biti dovoljna!Znaci moras dobro i da procenis!To je ono cega se ja plasim...Ako mi das odgovor na ovo pitanje ja cu metodu za ubuduce promeniti i samim tim i pasta ce mi duze trajati...
Da previse ne filozofiram..Evo primer..Nekad sam ja isto koristio te crte i u par navrata kada sam skidao kasnije cooler uvideo sam da je samo sredisnji deo CPU-a bio prekriven pastom a da sa strane ili je isparilo ili jednostavno nije bilo dovoljno paste kada sam stavljao...
Posmatrao sam ljude na netu,da kazem profesionalce koji koriste tu metodu gde premazu ceo CPU i uglavnom svi tako i rade...
Mitarus je ostavio dva linka, ja cu jos par, od jacih proizvodjaca... i obojica niste pravu :D
Vecina proizvodjaca navodi da je najbolji metod grudvica velicine zrna graska na sred IHS-a... tako definitivno nema vazdusnih dzepova, telo kulera nalegne odozgo i vrsi pritisak, pa se pasta savrseno razmaze. Cak se kaze i da nije ni bitno toliko ukoliko ne pokrije bas celu povrsinu IHS-a (kao sto ti cinis kada rucno razmazujes), zato sto se jezgra ionako ne nalaze ispod cele povrsine heatspreader-a, vec samo ispod centra. Najbitnije u celoj prici jeste da nema air bubbles-a.

http://www.noctua.at/pdf/manuals/noctua_nt_h1_manual_en.pdf (Noctua NT-H1)

http://www.innovationcooling.com/applicationisnstructions.htm (proizvodjac odlicne IC Diamond 7 Carat paste - odlicno uputstvo, sa sve ilustracijama ostalih metoda i objasnjenjima zasto su lose)

Inace, slab je ovaj test, "samo" 17 pasti korisceno... :p
Ovaj je pravi, evo preview-a :D:

Thermal_Interface_Roundup.jpg

... sa 33 paste! :d:d:d
http://benchmarkreviews.com/index.php?option=com_content&task=view&id=138&Itemid=1

33 paste?! Zar ih postoji toliko? :d

I opet OCZ ima odlicnu ocenu...

Po tom testu OCz Freeze je bolja pasta od AS5.

Nazad
Vrh Dno