Šta je novo?

17 DIFFERENT THERMAL PASTE BENCHMARKED

Po tom testu OCz Freeze je bolja pasta od AS5.

Ja verujem da jeste. AS5 sam kupio jos 2004. za Bartona, znaci aplikacija direktno na proc, bez IHSa. Ocekivano je da adaptiraju termalne karakteristike novim uslovima eksploatacije (al' sam ga srocio :d)...

Poslednja izmena:
Ja verujem da jeste. AS5 sam kupio jos 2004. za Bartona, znaci aplikacija direktno na proc, bez IHSa. Ocekivano je da adaptiraju termalne karakteristike novim uslovima eksploatacije (al' sam ga srocio :d)...

Moj komentar je više bio zbog toga što se ovde ljudi kunu u AS5 i za druge termalne paste ni ne žele da čuju (AS5 jeste dobra pasta, ali ipak postoje i bolje).

Moj komentar je više bio zbog toga što se ovde ljudi kunu u AS5 i za druge termalne paste ni ne žele da čuju (AS5 jeste dobra pasta, ali ipak postoje i bolje).

Jos bolje onda, slazemo se da se slazemo...

Secam se starog uputstva sa AC sajta gde pise da je pasta namenjena za mala jezgra i da je ne treba stavljati na "ona velika". Ali, preslo se na IHSove na procesorima i tu se AS5 dobro pokazala, ali nije nenadmasna kao ranije...

Sve u svemu dokazano je da su sve paste koje su isprozivane kod nas priblizno iste po karakteristikama. Zanimljivo mi je samo da se zalman lak pokazao losije od as5 :)

33 paste?! Zar ih postoji toliko? :d
Ihaaaaj... :D

Pogledaj poslednju stranu testa, najavljen je (tacnije, vec je zapocet) novi test, sa jos vise TIM-ova... 53 paste! :)
I opet OCZ ima odlicnu ocenu...
Ako nista drugo - cena mu je ista ili jaaako slicna (tipa, 20-30 dinara :)) kao i AS-ici ili recimo Noktui NT-H1. Mislim, od pasti koje mogu da se nadju kod nas.
A opet je bolja.

Jednostavno, ono to je Darius naveo kao zakljucak ("jeste dobra, ali ipak postoje bolje") je zakljucak cele price. Zaista, daleko od toga da je AS 5 losa pasta... naravno da nije, i dalje je to pasta sa odlicnim karakteristikama (mozda jedina realna mana jeste famozni curing time)... ali, ima boljih. Napredak, ***.
Opet, nijanse su u pitanju (u stvari, kako za koga... nekome mozda znaci stepen-dva-tri razlike, nekome ne), ali sa druga strane - cene su iste ili jaaako slicne. A kad je vec tako (ajd' da je AS 5 nesto bitno jeftinija) - zasto uzimati AS?

Jel OCZ Freeze "normalna" pasta, dakle nije provodnik kao neke pre sto su bile, pa si morao da vodis racuna da ni kap se ne zamaza slucajno po sostatku ploce, jer su mogle da naprave kratak spoj?

Jel OCZ Freeze "normalna" pasta, dakle nije provodnik kao neke pre sto su bile, pa si morao da vodis racuna da ni kap se ne zamaza slucajno po sostatku ploce, jer su mogle da naprave kratak spoj?

Inace AS5 nije provodnik, ja isprobavao i nije mi supelo da je iskoristim kao provodnik ;)

^
Znaci i to mu dodje ko sa onim CDom na retroviziru, "odbijacem" radara?

Bas sam ranije nesto eksperimentisao sta je najbolje, koristio sam staklo na kome stavim crtu, tackicu, razmazem.
Onda kuler preko, a posto je staklo vidi se sve ispod.

Sa linijom ne ode bas svuda po krajevima, osim ako se ne stavi malo vise, ali onda dzaba ako ce i da se nesto istisne.

Razmazivanje mi ne valjda zbog mehurica ( BigJoe pricao o tome )

A tackica samo na sredini se najbolje raznese - tako da ja uvek tako i stavim.

To je jako cudno zato sto pise "Contains 99.9% pure silver" :p Marketing je cudo...
Znaci zakljucili smo da srebro nije provodnik :d

Da ali isto tako na tom zvanicnom sajtu pise da ne provodi struju ;)
Naravno u to mnogo ljudi nije verovalo, a ja sam sam sebi razresio dilemu :)

4 godine unazad koristim original As5 ( doneo mi kolega iz Usa, prodavnica Mad Dog ) i svaka im cast na kvalitetu i konzistentnosti.

Da ali isto tako na tom zvanicnom sajtu pise da ne provodi struju ;)
Naravno u to mnogo ljudi nije verovalo, a ja sam sam sebi razresio dilemu :)

Svaka čast ljudima kada su napravili da 0,01% neutrališe sposobnosti 99,9% nečeg drugoga!

Koja zanimljiva rasprava kad je citam cepam se od smeha.

Obadva nacina razmazivanja paste su dobra ali najbolje je ovaj nacin kosto je reko clan mINUS.

Po tom testu OCz Freeze je bolja pasta od AS5.

Ja sam uzeo OCZ Freeze pre neki dan /Atom computers, mozda ima jos neka inace nema ih nigde/, elem rezultati su zapanjujuci.

A- malo prljav kuler /HyperTX/, pasta iz radio kluba, sobna temperatura, T=77C, ovo je ona T koju prikazuje IDU

B - malo ociscen kuler, pasta OCZ freeze, sobna T
T=55C

Jedan deo razlike ide i na ciscenje kulera i na prostu zamenu paste, al nikad nije bilo ovoliko hladan CPU.

Ja sam uzeo OCZ Freeze pre neki dan /Atom computers, mozda ima jos neka inace nema ih nigde/.

Strasno :whip: Tacno je da ih nema nigde,trazio sam cele prosle nedelje.Atom mi je dosta daleko pa sam na kraju uzeo dva sprica (da se nadje) stare proverene AS5-ice kod Cika Djoleza (ima ih gomilu na lageru).Iduceg Utorka se zavrsava proces maturacije paste (200h),jedva cekam da vidim koliko ce dodatno da mi spusti tempu :)

Iduceg utorka imaces hladniji procesor za 0.2 C

Preterujes,skinuce mi najmanje 5-6 stepeni.Program koji koristim ne moze nikako da izmeri 0.2 stepena,nije toliko tacan :d

Poslednja izmena:
To je neznanje a ne preterivanje, verujem da je 100% ubedjen da ce mu se temperatura stvarno spustiti za 5-6C, razocarace se i shvatiti da mu druga tubica uopste ne treba :D (bratac, ne ocajavaj, niko se nauchen nije rodio)

Poslednja izmena:
Ja sam uzeo OCZ Freeze pre neki dan /Atom computers, mozda ima jos neka inace nema ih nigde/, elem rezultati su zapanjujuci.

A- malo prljav kuler /HyperTX/, pasta iz radio kluba, sobna temperatura, T=77C, ovo je ona T koju prikazuje IDU

B - malo ociscen kuler, pasta OCZ freeze, sobna T
T=55C

Jedan deo razlike ide i na ciscenje kulera i na prostu zamenu paste, al nikad nije bilo ovoliko hladan CPU.

90% ralike ide uvek na prljavštinu na cooleru, a ne na pastu, nisam sreo do sada pastu koja će smanjiti temperaturu procesora za više od 3-4C. Dakle čist cooler i dobro provetravanj kućišta - rešen problem.

^
Pazi ako je koristio neku jeftinu silikonjaru koja se koristi na uredjajima koji se manje greju moguce da je pasta odigrala veliku ulogu ;)
Ipak je OCZ Freeze menju 5 najboljih pasti trenutno ;)

Pogotovo su extra one tvrde paste...stavis ih i one se razmažu na 30% procesora i samim tim i ostvaruju kontakt sa kulerom na istoj tolikoj površini :wall:

Poslednja izmena:
Preterujes,skinuce mi najmanje 5-6 stepeni.Program koji koristim ne moze nikako da izmeri 0.2 stepena,nije toliko tacan :d

Zato sam i rekao 0.2 C :D Nemoj da se nadas dzabe, budi srecan i za 1 C, ali da ne padne temp. u sobi za 2 C :d

Strasno :whip: Tacno je da ih nema nigde,trazio sam cele prosle nedelje.Atom mi je dosta daleko pa sam na kraju uzeo dva sprica (da se nadje) stare proverene AS5-ice kod Cika Djoleza (ima ih gomilu na lageru).Iduceg Utorka se zavrsava proces maturacije paste (200h),jedva cekam da vidim koliko ce dodatno da mi spusti tempu :)

Ima da se nađe ako malo potražiš (Atom, Nova). Ja sam danas kupio, ali neću još da montiram, čekam da mi stigne backplate sledeće nedelje. Onda ću moći da uporedim temp sa AS5 koju trenutno koristim.

A po mom iskustvu, posle nekog vremena sa AS5 tem. padne možda za stepen do dva max.

90% ralike ide uvek na prljavštinu na cooleru, a ne na pastu, nisam sreo do sada pastu koja će smanjiti temperaturu procesora za više od 3-4C. Dakle čist cooler i dobro provetravanj kućišta - rešen problem.

Kljucne reci su bile "malo prljav kuler+pasta iz radio kluba", verujem da ta iz radio kluba vise radi kao termoizolacija a ne kao termoprovodnik. Opet ovo je extreman slucaj, al meni je zaista toliko i pala T. Sto vise govori koliko je lose pre bile , nego koliko je OCZ dobra pasta, a jeste.

Nazad
Vrh Dno