Šta je novo?

16 GB DDR3 ram moduli?

okmijun

Čuven
Učlanjen(a)
08.09.2004
Poena
755
Moja oprema  
CPU & Cooler
i7-7940x
Matična ploča
Asus x299 ROG
RAM
128GB DDR4
GPU
Titan X 12GB
jel uopste imaju negde da se kupe ili su sve kitovi od 4x4GB????

pa to, izgleda da ih kod nas uospte nema...steta, a vidim da ima relativno i jeftinih sporijih I6GB modula....
2x8 ne cini poso 🙂
hvala u svakom slucaju
😉

Za koju mašinu ti trebaju moduli od čak 16 GB, pošto vidim da ti imaš Xeon sa DDR2 memorijom ?

Samsung ima module od 16 GB, proguglaj da vidiš. Ali skupi su, bar su pre neki mesec bili skupi. I spori...mislim da je maksimalna brzina 16 GB modula 1600 MHz, a pitanje je kakve latencije ima.

e nisam promenio "moju masinu" sori 🙂
ASUS P8P67 DELUHE revB je sada MB, a gledo sam, nije sigurno i da bi procitala, tako da verovatno nista...
sto se tice brzine, to mi ne igra preterano...

Ne bi videla sigurno. Pitanje je i koje 8GB modele bi videla.

Max je 32GB na tu plocu, sto znaci da moze 4x8GB.

A i ne znam koji će ti đavo 32 gb RAM memorije???
Osim ako ti mašina nije u isto vreme i server koji opslužuje par klijent računara, onda je dosta RAM-a must have.

Digresija: Skoro sam pričao sa ortakom koji je IT direktor u jednoj osiguravajućoj kući, inače po struci programer, završio matematičku gimnaziju i PMF, do pozicije direktora došao tako što je prošao ceo put, od IT univerzalca u krš firmi, preko admin-a u dobroj, do direktora u odličnoj.
Dakle, pričam ja sa njim i pitam ga onako, bez veze, koji server imaju? Kad on meni, na moje zaprepašćenje, jer ipak je u pitanju vrh kompanija, kaže... neki custom made server sa 16 GB RAM-a????????
Kad se nisam šlogirao. Pa ja imam macbook pro sa 16 gb RAM-a, a oni server na koji se svakodnevno kači po par desetina klijenata sa bednih 16.
Naravno, njemu je sve jasno i isto se nasmejao na moju konstataciju, ali oni koji odlučuju kako će da se troše pare tretiraju IT kao nešto sporedno, a ulažu u marketing.

ASUS P8P67 PRO (REV 3.1) vidi module od 8GB bez problema. Upgrade bios-a preporucen.
Crucial ima 16GB ram module koji je 1.5v cl7 ali je papreno skup.
HP i Samsung imaju isto 16gb mogule po slicnoj ceni (oko 250$). Ovo nisu moduli za kucnu upotrebu.
Sobzirom da je ista prica bila sa 8gb ddr2 modulima koji su bili preskupi i retki verovatno ce ddr4 memorija dolaziti u 16gb stapovima po smesnim cenama kao sto je sad ddr3.

A i ne znam koji će ti đavo 32 gb RAM memorije???
Osim ako ti mašina nije u isto vreme i server koji opslužuje par klijent računara, onda je dosta RAM-a must have.

Digresija: Skoro sam pričao sa ortakom koji je IT direktor u jednoj osiguravajućoj kući, inače po struci programer, završio matematičku gimnaziju i PMF, do pozicije direktora došao tako što je prošao ceo put, od IT univerzalca u krš firmi, preko admin-a u dobroj, do direktora u odličnoj.
Dakle, pričam ja sa njim i pitam ga onako, bez veze, koji server imaju? Kad on meni, na moje zaprepašćenje, jer ipak je u pitanju vrh kompanija, kaže... neki custom made server sa 16 GB RAM-a????????
Kad se nisam šlogirao. Pa ja imam macbook pro sa 16 gb RAM-a, a oni server na koji se svakodnevno kači po par desetina klijenata sa bednih 16.
Naravno, njemu je sve jasno i isto se nasmejao na moju konstataciju, ali oni koji odlučuju kako će da se troše pare tretiraju IT kao nešto sporedno, a ulažu u marketing.
Za sta se koristi taj server? Iznenadio bi se, ali 16GB RAMa uopste nije bedno tj ne mora biti bedno, niti je par desetina klijenata nesto puno. 😉

Inace, koliko vidim, ove najnovije consumer maticne ploce podrzavaju do 8GB po slotu, tj 32GB u slucaju 4 slota, ili 64 u slucaju 8 slotova (X79 ploce).

Poslednja izmena:
Eeee drugari iznenadili biste se na cemu se sve vrte neke stare aplikacije... Kad ti je budzet za nabavku serverske opreme ogranicen, vrtis aplikacije koje svakodnevno koriste stotine klijenata, na masinama starim 6-10god, sa 8-16gb rama. Pa jos kad zafali masina, pa na istu masinu strpas vise razlicitih aplikacija... Tuga... :d I onda posle krive developere kad im se upiti otvaraju po 5 minuta... Kakvi crni developeri, kad ti uvale tugu od hardvera, to ni jedan developer ne moze da nadomesti.

Koliko vidim UOPSTE ne postoje obicni (ne-ECC) 16GB DDR3 moduli:
http://geizhals.at/?cat=ramddr3
cak i nema 8GB DDR2 obicnih modula:
http://geizhals.at/?cat=ramddr2
Einzelmodulgröße = velicina jednog sticka, nema 16GB za DDR3 i 8GB za DDR3

Ali evo DDR3-ECC izbora:
http://geizhals.at/?cat=ramddr3regecc&xf=1454_16384&sort=r
Preskupo za probu ali cak i ako ne pise da ih ploca podrzava, sa Xeon proceosorom bi i one trebalo da rade.

@RR, mi u Koreji imamo obicnu Sandy Bridge radnu stanicu sa 16GB na kojoj se i VMWare Server vrti. Ideja sa serverom je da se nadje najjeftiniji a sa prihvatljivim perfromansama. 16GB RAM-a je cak i puno - mnogo vise znaci da se ubaci jedan SSD umesto 8->16GB.
Klijenti koriste masine sa 4GB RAM-a za opsluzivanje mnogo vise klijenata - zavisi za sta se koristi server.

@mad_max - ti kao da radis u jednoj nasoj firmi u kojoj je "expert" iz jaaaako poznate domace IT "firme" dobio 2500e da bi ubrzanim hardverom resio sporost baze za koji je i duduk video da je lose napisana petlja 😀

^^^
mislio sam da podignem RAMdisk 🙂
za to je vec min 64GN, tj I6 da ostane fizicki ram, a ostatak RAMdisk
I6GB za RAMdisk je malo....nazalost.... 🙁
ili da imam 2 pagefila? jel moze da se to izvede sa listom prioriteta?
m?

realno mi treba ne vise od 30GB, I0 je prosek koriscenja, 20 neki max, a 30GB je peak, mesecni recimo, znaci morao bi tolki da bude
a to znaci mogu samo sa I6GB modulima? ili da menjam plocu pa onda i CPU...a to me vec mrzi....MADA....isplatilo bi se
X79? i neki quad 20II, ne mora 3930...

Ramdisk je koristan kada recimo imas projekat koji je ogroman i ima mnogo fajlova pa kompajliranje sa diska traje vecnost a cesto ga kompajliras.
Ramdisk od 30GB je prosto recen suludo praviti. Zamisli da svaki put kada upalis racunar moras da cekas da se 30GB podataka iskopira u taj ramdisk.
Performanse jesu dobre i imao sam oko 700-800mb citanje/pisanje sa ramdiska od 8GB u jednom trenutku kada mi je to bilo potrebno ali mislim da danas
kada su cene SSD-ova toliko smesne da ti je mnogo jeftinije da bacis dva SDDa u raid0 i da imas odlicne performanse bez razmisljanja. Moras biti svestan
da prilikom nestanka struje ramdisk sve zaboravlja i da je 30GB previse podataka da se drzi u ramu jer je mogucnost greske prilicna.
EDIT:
Sa X79 platformom dobijas 8 ram slotova (8 x 8GB = 64GB) ali mislim da ako bolje razmislis o alternativama da ces doci do boljeg brzeg i pouzdanijeg resenja.

@alfaunits
Ko je sve kod nas "expert" mene je i sramota da kazem da nesto znam.

Poslednja izmena:
Zna se zasta je ramdisk koristan ali 30GB je previse. A i SSDovi nisu skupi, tako da...

pozvani ste na kafu, nema druge...ako vas ne mrzi da putujete do KGa.... 🙂
mad maxu nema potrebe da bude sramota da kazes da znas, a jos manje da ne znas... 😉

3DSMAX/ VECTOR RAY...
po difoltu sve bacaju u page file, zasto>zato, na jednoj sceni on narasta do 5-10-15GB, ladno bez problema...ako imas reviziju stare scene, radis novu, rendas neku 5. .....bez problema se nakupi 15-20GB...
a ADOBE da i ne brojim....naravno govorim o PEAKU, jer kad probije peak, zatvori prozor i cao djaci!!!
a to niko ne zeli, siguran sam!
....
A od optimizacije realno nema nista, za subse i slicno da, ok, al za poligone to nema sanse...
3SMAX svaku boziju operaciju stavlja u page,recimo imas attach listu sa 150 objekata, to je nekad znalo da trajce vecnost...bukvlano!
a vray ako imas velike rezolucije isto tako i irr mapu ui light cashe isto tura u PF....pa jos ako je animacija....
i da, PC ionako palim retko...jer ga i ne gasim 😛 ko i svi uostalom...

Mislim da je rešenje za tebe druge prirode, okmijun . Nažalost toga nema da se nađe u Srbiji, već samo ovde na Zapadu i možda eventualno u Mađarskoj.

Radi se o onim PCI-Express x4 ili x8 SSD karticama koje ostvaruju čak 1.1 do 1.5 GB/s upis i čitanje, ali problem je što su skupe, koštaju i više od 500 evra za kapacitet od 240 GB (ako grešim molim da me neko ispravi)

OCZ ima takve PCI-Express SSD kartice kao i još neki, ali je OCZ najdalje otišao u razvoju takvih uređaja. E sad, ako si spreman da daš velike pare za to, evo kako to izgleda:

http://geizhals.de/666987 samo 363 evra košta a itekako se isplati ako se rade tako veliki projekti kao što ti radiš

http://geizhals.de/666986 120 GB košta 189 evra ali ima slabiju brzinu upisa, pogledaj detaljno sve specifikacije

http://geizhals.de/656559 480 GB

http://geizhals.de/697664 240 GB MaxIOPS edition

http://geizhals.de/656564

Sve od OCZ-ovih PCI-Express SSD kartica ima ovde pa pošto ima još dosta modela ne bih da sve kačim, pogledaj sam: http://geizhals.de/?cat=hdssd&sort=t&v=e&xf=1035_OCZ#xf_top

"schreiben" je pisanje a "lesen" je čitanje, da malo pomognem sa nemačkim.

Ne znam, čini mi se da je ovo mnogo bolje rešenje za tebe nego da daješ pare na skupu memoriju.

^^^
uf, hvala na lepim zeljama 🙂 🙂 🙂
X79+8x8GB je neko realno resenje u praxi...nisam imao pojma da su 16GB toliko retki i skupi, tj trazio sam ih
i nalazio samo kitove, pa reko da pitam sta se desava, al eto saznao sam da je to misaona imenica
dakle samo X79...nista drugo...
pazi nije ni to tvoje toliko skupo,realno, al mi dosta vise ulaganja u HW...

Pa sad, bez ulaganja nema napretka, stara i istinita misao. 🙂

Vidi probaj da nađeš ovako nešto od OCZ-a, pogotovo onaj MAX-IOPS edition od 240 GB je odličan. Čoveče, pisanje ide i do 1.5 GB/s, to je misaona imenica za klasične SSD diskove.

Bolje resenje je - IZBACI J***NI PAGE FILE! Jedino ako mu i 64GB nije dosta 🙂
Pisao sam vec zasto je stavljanje page file-a na RAM Disk *****izam koji samo marketing RAM disk kompanija mogu da predloze 🙂

sa 64GB bice mu dosta....jedino sto on trpa sve tamo, videcu dal moze da trpa na RAM?

Pa ne moze da trpa u pagefile direktno, vec kada alocira previse RAM-a a nema fizickog (mada je Windows priglup u swappuje u page file i kada nema potrebe).
Tako da ako napravis RAMdisk za pagefile umesto da samo ostavis RAM je glupost i samo ce usporiti sve.

Napravis RAM disk za pagefile, i sada Windows umesto da odmah baci nesto u RAM, on mora preko NTFS-a i RAM disk drivera da to stavi u RAM disk/pagefile da bi posle to vratio 🙂 A zasto bi to radio kad moze direktno u RAM.

Nazad
Vrh Dno