Šta je novo?

15Khz RGB to VGA Converter Scaler

kovacm

Čuven
Učlanjen(a)
28.01.2005
Poena
870
Ovo bi mnogima ovde verujem dobro doslo :)

http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&rd=1&item=260253804679

15Khz RGB CGA YUV Component Video YCbCr to VGA Converter Scaler RGB to VGA + Component RGB to VGA Converter Scaler

AV1-CablingSetup.gif

The video displays for the older RGB sources are quite hard to get nowadays. If users want the benefit of using LCD flat panel display for their legacy RGB source, this converter provides the right solution for converting the 15Khz RGB type signals to modern VGA interface signals. Glitch-free conversion with high resolution output display of sharp frames and fine pixels.

This RGB to VGA converter scaler unit upgrades the older 15Khz RGB video signals from sources like arcade game boards to high-resolution VGA with progressive scan output for use with TFT monitor, LCD panel, projector or HDTV set with VGA input.

----------

koliko kontam radi isto sto i scandoubler za Amigu? right? a kosta manja...

pitanje je da li nesto slicno moze da se kupi kod nas?

Izgleda zanimljivo. Da li si mozda video negde da je neko imao iskustva sa tim uredjajem?

ne. na atari-forum.com isto pricaju o ovom uredjaju ali ga jos niko nije kupio! :D

mislim sigurno ima jos ovakvih uredjaja pa reko ako je neko to video kod nas da ima da se kupi da uzmemo i probamo... :)

Verovali ili ne, ja bas ovo juce otkrio i razmisljao sam kako bih mogao da upotrebim :D

EDIT
Cenim da bi neki nas retro elektronicar mogao da napravi isto ovo, po razumnoj ceni i da lepo pokupujemo od njega, a i njemu coveku da kapne malo parica.

Poslednja izmena:
ovo izgleda ok na papiru... jel imas orange neku ideju gde da trazim ovo? (kod kog dobavaljaca?)

a ima ovo kod nas TV Box Leadtek TV PRO 1920 verovatno slicno radi posto je standalone tv tuner za prikljucivanje na PC monitor.

Cek... jel ovo ima VGA ulaz ?
Na njega moze da udje 15KHz signal pa da se ispegla (duplira) i izadje na 30 KHz VGA na monitor (ili novi fancy shmancy TV)

EDIT
Nema sad sam video...
Izem im slike, nigde ne mozes da vidis lepo prikljicke. Ni na ovom ni na slicnim uredjajima !

Poslednja izmena:
ni meni nije najjasnije kako ovo radi.... jel bi dobio isto sto i sa Samsungom T240HD (analogni TV tuner, kompozitni ulaz...)?

na sajtu Kworlda nema bas nekih tehnickih informacija.

iskreno ja bih ovo kacio na neki CRT jer na LCDu slika sa starog racunara izgleda katastrofalno. ajde da cujem jos neko misljenje pa mozda i kupim taj Kworld... :)

Pa i meni se cini da je ista stvar kao sto sam uradio sa mojim PCI tjunerom. Prikacim preko RF kabla i eto mi Amige na LCD-u. A sto je mutna pa placem od muke to nema veze :D

Ipak mi onaj uredjaj sa pocetka teme vise obecava :)

ni meni nije najjasnije kako ovo radi.... jel bi dobio isto sto i sa Samsungom T240HD (analogni TV tuner, kompozitni ulaz...)?

na sajtu Kworlda nema bas nekih tehnickih informacija.

iskreno ja bih ovo kacio na neki CRT jer na LCDu slika sa starog racunara izgleda katastrofalno. ajde da cujem jos neko misljenje pa mozda i kupim taj Kworld... :)
@kovacm
Dijagram povezivanja

nije to nista novo, o tom ambery su razglabali i previse na amiga.org.
i svaki put se ponovo javi neko kao ti sa 'otkricem' i svaki put mu kazu da nema dovoljno bita za AGA i tako nesto.

Pise da podrzava 24 bita, to bi trebalo da je dovoljno za AGA.

A da li bi nam ovako nesto odgovaralo:
http://cgi.ebay.de/VGA-Component-Ci...iewItem&pt=Monitorzubehör&hash=item563d77f11b
Ili ovako:
http://cgi.ebay.de/Geniatech-PC-VGA...iewItem&pt=Monitorzubehör&hash=item2eae9cbbe6

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Za dijagram moras da kliknes na tab za dijagram.

A moracu izgleda da zagrizem ono i da kupim neki, pa da znamo :)

Mnogo je isplativije kupiti jedan ovakav dobar uredjaj, nego za svaki model Amige poseban flicker fixer.

Nazalost slabo nam to znaci. Izgleda da je jedino resenje onaj Ambery sto je Kovacm postavio na pocetku. A i on je nesto sumnjiv po pitanju PAL rezolucija i 50/60 Hz modova...
Ispadose mi oci dok sam prebirao po brojevima. Izgleda da on moze samo NTSC da fura. A forsovanje na 60Hz rezultira neglatkim skrolom.
Izludecu majke mi...

RGB je analogni komponentni standard koji ima vertikalnu i horizontalnu sinhronizaciju,dakle veoma slicno VGA standardu jedino je muka sto se frekvencije ne podudaraju.teorijski nam trebaju tri ad konvertora 8-bitna za svaku pojedinacnu boju ,plus procesor koji ce to da obradi i ostavi u privremenoj bufer memoriji iz koje ce citati i prikazivati na ekranu s drugim frekvencijama osvezavanja.Teorijski deluje vrlo prosto ali jako komplikovano za izvesti u praksi a da bude jeftino.
Najbolje bi bilo ako bi imalo s amiginog video cipa uzeti digitalni signal pa isti obraditi pomocu nekog mikrokontrolera i izbaciti na vga ekran

http://nature.atari.org/supervidel.html

na Atariju bi to trebao da resi SuperVidel. Videl je Falconov video chip a SuperVidel je Videl upakovan u FPGA sa DVI konektorom, RAMDAC na 160MHz, DDR2 na 400MHz... + jos neke stvarcice :) ali problem je sto SuperVidel radi samo sa CT63 (MC68060) a pola stvari (aka demoa i igrica) ne radi sa CT63... :(

u svakom slucaju nazavistan hardware je mnogo bolje resenje - uzme RGB sliku i izbaci VGA i da sve to bude kvalitetno :) - dakle nema druge neko samo da neko kupi neki od ovih uredjaja... :)

Ha, moja prva poruka ovde :beat:

Moze li mi neko objasniti sta to tacno pokusavate?

1. Konverzija RGB to DVI.
2. Konverzija Composite to DVI.
3. Konverzija S-Video to DVI.
4. Konverzija VGA to DVI.

ili sve navedeno to DVI ?

sto se mene tice: RBG (to mi je najlakse da izvucem iz Atarija) a poenta je da ne gledam u RGB TV monitor (aka Commodore 1084) vec u neki, za oci daleko prijatniji, VGA.

RGB zato sto je generalno Atari F030 brzi u RGB modu nego u VGA + ima vece rezolucije + sav software radi 100% u RGB modu ali je RGB na TV monitoru ultra naporan za oci.

Aha, znaci RGB to VGA, mislim da sam negde vec video shemu
za tako nesto.
A sto se tice VGA to DVI, 'el se neko seca LCD mon. iz 2001-02 ? oni
su imali taj konvertor da ne kazem adapter.

Da ne pomislis da je to tako jednostavno :)
Ne treba nam samo jednostavan adapter RGB to VGA. Ja to imam. Tj imacu za koji dan. Nama treba nesto sto se zove scan doubler, a sto ce RGB signal koji Amiga izbacuje na (cirka) 15 KHz da duplira i izbacuje ga kao 30KHz VGA. Jer samo prebacivanje na VGA ne znaci nista, posto vecina monitora ne moze da se spusti na 15KHz i tako nema slike.
A posle ako imamo VGA izlaz sa 30KHz onda zaista lako mozemo sa adapterima da kacimo i na DVI i na HDMI...

Ma znam da nije jednostavno, a za to sto kazes je potrebno
resemplovanje i povecavanje broja uzoraka u svakoj pojedinacnoj
horizontalnoj liniji, i to za sva tri signala posebno, u suprotnom bi
se videlo ovako: jedna linija po vertikali se vidi a druga crna i sve
tako.
Mada nije to najveci problem, problem je to sto se treba dignuti
freq po vertikali tj. povecavanje broja horizontalnih linija jer
retki su monitori koji rade na 50 Hz vertikale.

problema koliko volis a cisto sumnjam da oni adapteri od 50tak evra to rade kvalitetno...

Ako i ima neki, to ce verovatnije biti neki evropski (svapski?) koji radi sa PAL sistemima.

@Mister Y
Televizori rade na 50Hz valjda ?

Vrh Dno