Šta je novo?

15Khz RGB to VGA Converter Scaler

Zašto si pomislio da sam "ljut", jednostavno sam mislio ono što sam napisao.
počeću kao i ti sa

"Svi znamo" da nam je čulo vida najlošije od svih čula. Mogu samo da zamislim šta bi sve jeli kad bi se oslanjali na vid umesto na ukus i miris.
Kod nekih ljudi čulo vida je lošije (neiskusnije) nego kod drugih i beznadežno ih je ubedjivati da ne vide dobro.

Ako si zadovoljan sa onim što vidiš: Uživaj

Da nisi ljut ne bi koristio literarni talenat, stilske figure i ad hominem argument :)
Svi su coravi, glupi, gluvi i ne umeju da cuju boju vrhunskih piksela i samim tim ne mogu da shvate vrhunsku umetnost procene slike. I posle toga nema dalje rasprave jer niko nije na tom nivou, jel tako :)

Nego bi lepo mogao da objasnis kako ce najsitniji moguci dot pitch da popravi crappy RF modulator signal koji se rasipa ?
Ja ne potcenjujem nikog i verujem da vecina ljudi moze jako dobro da proceni kvalitet slike, uz licne preference naravno.
Kad ti kazem da je slika preko antenskog ocajna, a preko RGB to VGA odlicna to znaci da ipak vidim neku razliku, zar ne ? Da imam lose (neiskusno) culo vida, kako ti kazes, onda bih bio srecan sa slikom sa modulatora i ne bih ucestvovao u diskusiji koja se bavi potragom za boljom slikom.

Ja tvrdim, i stojim iza toga, da je najvaznije izvuci najkvalitetniji moguci signal (uz resavanje peripetija sa frekvencijama). Potpuno razumem da neko vise voli CRT sliku, zbog mekoce ili retro filinga, a neko preferira ostrinu TFT displeja, to je sasvim druga prica. Ali reci nekom da mu je slika losa zato sto je mali dot pitch je navodjenje na pogresan put.

jednostavno na LCDu slika mi je bljak i kraj. i previse ostra i previse moderna i previse - bljak. :D (cisto subjektivno misljenje, naravno)
ma oke je jednostavno ti ne prija što proizvodjači LCD-a pokušavaju da sakriju mane sa "napumpanim" kontrastom, šarpnesom i kolorom.
Da li si probao preko PeCeja sa nekim od plejera koji imaju Sharpness da "smiriš" taj LCD (moji rodjaci koji su napravili istu grešku kao ti "voze" Crystal Player sa "ubijenim" Sharpnessom/kolorom tako da je slika podnošljiva za gledanje)

Ovo sot Alko pominje pije vodo sto se tice rf -kompozitni-rgb ulaz.Secam se da je razlika bila bas ono vao kada sam s amiga rf presao na rgb na skartu i bio sam ubedjen da je to to ,da amiga ne moze bolje ni na monitoru.Ops greske bio sam totalno sludjen kada sam primetio koliko detalja jos ima koji se nikako nisu videli na tv-u a na obicnom 1084 monitoru su bili odmah uocljivi.
Generalno sto kaze kovac tft lcd ima samo jednu prednost ,zauzima manje mesta od crt monitora ali je preciznost i toplota boja ipak na strani crt monitora.Moji favoriti sony trinitron ,micubishi i nec katotne cevi

Ovo sot Alko pominje pije vodo sto se tice rf -kompozitni-rgb ulaz.Secam se da je razlika bila bas ono vao kada sam s amiga rf presao na rgb na skartu i bio sam ubedjen da je to to ,da amiga ne moze bolje ni na monitoru.Ops greske bio sam totalno sludjen kada sam primetio koliko detalja jos ima koji se nikako nisu videli na tv-u a na obicnom 1084 monitoru su bili odmah uocljivi.
Naravno da se kvalitet slike razlikuje od upotrebljenog ulaza ali njegov najveći problem je slab kvalitet LCD uredjaja koji ima (zato ima vidljiv input lag)
btw baš me čudi da se slika na RGB monitoru toliko razlikuje od slike u interlejsu na tv ;):d

a da li ima razlike uopste izmedju tv-a i monitora kad se oba povezu preko RGB-a? (ja sam mislio da je to onda isto)
meni se nekako cini da je, posle svog zezanja sa syncdublerima i slicno, ipak najbolja varijanta velik CRT TV i RGB.
probao sam i plazma tv, ali nije to to.

Pa i ja sam nekada mislio da je isto RGB video monitor i RGB ulaz na SCART kod tv aparata buduci da tda signal ne bi trebalo da ide kroz tv tjuner.Na kraju se ispostavilo da monitori ipak imaju ostriju precizniju sliku.Verovatno je u pitanju sama kalibracija katodne cevi sprem namene ili sta vec.Inace u pitanju je bio philips tv vs commodore 1084 monitor,a taj isti monitor nekako smatram ne bas preteranim cudom tehnike bilo je poprilicno boljih monitora od njega...

edit:
Evo sada bas nesto gledam http://www.limundo.com/kupovina/Rac...nitori-CRT/Monitor-NEC-17-ravni-ekran/1565435 najpametnije je za retro stvari uzeti ovako nesto ,pod uslovom da je potpuno ispravno i povezivati sve na njega,em jeftinije od raznoraznih konvertora em radi posao onako kako treba...

Poslednja izmena:
edit:
Evo sada bas nesto gledam http://www.limundo.com/kupovina/Rac...nitori-CRT/Monitor-NEC-17-ravni-ekran/1565435 najpametnije je za retro stvari uzeti ovako nesto ,pod uslovom da je potpuno ispravno i povezivati sve na njega,em jeftinije od raznoraznih konvertora em radi posao onako kako treba...

pazi sta kaze dokumentacija za taj NEC FE791 (link PDF)

Synchronization range: 30 kHz to 96 kHz

dakle nista od RGB/TV rezolucija na ovom monitoru... ,) (kao sto neko rece - retki su VGA monitori koji podrzavaju 15kHz horizontalno "osvezavanje"...)

---

zato treba neki onakav "scan doubler" da sa 15 prebaci na 30Khz i da RGB/TV rezolucije mogu da se koriste na VGA monitoru...

Poslednja izmena:
Priznajem moja greska,izdaje me pomalo memorija ili bar u mojoj glavi multiscan znaci da bi trebalo da freq pokrije video standard ,npr ovako http://www.microvitec.co.uk/DataSheets/ds_1402l.pdf
Pokusavam da se setim cini mi se da su i neki Nec monitori pokrivali taj opseg frekvencija ali ne ide mi nesto.........

Priznajem moja greska,izdaje me pomalo memorija ili bar u mojoj glavi multiscan znaci da bi trebalo da freq pokrije video standard ,npr ovako http://www.microvitec.co.uk/DataSheets/ds_1402l.pdf
Pokusavam da se setim cini mi se da su i neki Nec monitori pokrivali taj opseg frekvencija ali ne ide mi nesto.........

uprvo tako: MultiSync je nekada (90tih) znaci da monitori podrzavaju i 15kHz horizontalno. Secam se da se onda Samsung prvi pojavio sa "MultiSync" etiketom na svojim uber-krsh, low-radiation, TCO94... monitorima. imali su sto i jednu etiketu i "MultiSync" u nazivu a nisu podrzavali nista ispod 30kHz. Nakon toga sam vidjao i ostale marke monitora sa "MultiSync" u imenu a da to nisu bili. :(

NEC je imao prave "MultiSync" monitore... koji su kostali kao... :smoke:

@solim eh jos kad bi znali gde ovo moze da se nadje... :)

Ajde da oživim temu pošto smo se drugar i ja ovih dana bavili ovom problematikom. Izvlačili smo rgb sa Sega Mega Drive 2 i spajali na TV što je prošlo uspešno uz neke smetnje koje treba ispraviti a onda smo bezuspešno pokušavali na starom crt monitoru :D trebao sam prvo detaljno da se informišem kako stoje stvari a ne da za džabe skidam i vuglim crt s tavana :D. Interesuje me ako neko zna kakva je situacija sa lcd monitorima, ima li negde lista koji mogu 15khz?
Mi smo prvo videli ovaj link:
http://www.youtube.com/watch?v=7b0ol4CCFsA
pa smo zato i probali, međutim kasnije sam našao neku listu samo ko zna kad je ona apdejtovana, možda ima još lcd-ova...
http://www.best-electronics-ca.com/monadapt.htm

Najviše me zbunjuje što je lik na YT pokazao da to očigledno radi na njegovom SyncMaster 930Be a meni google izbacuje da je njegov scan range 30-81 kHz?! Isto i za Benq G2420HD sam nalazio po netu informacije da prima 15khz, nalazi se i na onoj listi s drugog linka ali google mi izbacuje 20-83 kHz. Šta tu ne štima, ili ja nešto pogrešno kontam pa to nije to (ne razumem se u ovo, tek sam pre par dana ušao u problematiku, ali zar to nije to, za moj stari crt panasync p70 lepo piše h-sync 30-95 i v-sync 50-180 pa je i normalno što nije radilo).

Poslednja izmena:
jesi li siguran da hoces da gledas sliku sa sege na LCDu?

ja za sve RGB stvari (igrice/demoi) sa Atarija kolistim Commodore 1084s monitor, dok za VGA korisim LCD (desktop i programi). Igrice (320x200px) izgledaju uber ruzno na LCDu (imam 24" Samsung sa TV tunerom)...

Ma ja to samo inforamtivno, sigurno i ne bi nabavljali monitor zbog toga kad korektno radi composite na TV-u, nego smo prvobitno mislili da bi bilo izvodljivo nabudžiti na vga pa da može na bilo koji monitor te da se iskoristi prednost rgb-a jer to baš i nije prisutno na svakom tv-u. Ali posle sam video da nije jednostavno i da treba ili scandoubler ili specifičan/redak monitor... Mislio sam ako može taj 930be i benq mora biti i još lcd-ova na kojima bi radilo, ali ne kontam šta se tu ne slaže, da li specifikacija koju sam izguglao nije tačna ili jednostavno nije navedeno a ipak primaju i 15khz signal ili nešto treće.
Btw, na klipu na toj lcd 19tici slika i prilično dobro izgleda :).

^

hahahaha !!!

btw mislim da u pravilima pise da se ne sme pisati VELIKIM CRVENIM slovima osim u slucaju krajnje nuzde :D

@Gadjan 99% je greska u specifikaciji, jako su retki monitori koji rade na manje od 31kHz, pogotovo ti mainstream samsunzi i benqju ne rade.

A bee druze Neso sto sad mene prozivas :p jer bo sam ja svojevremeno rabio tu kombinaciju c64 kasetofon na ZX-u. Zlobnici bi rekli da je kaseta bolje snimljena nego kada to radi comodore :)

da li bi tu mogao pomoci externi tv box.
skoro svi imaju i video ulaze,a imas i tv pride

Jeste ali radi ekstra .Nego kad vec odosmo u .............. jel ima neko link ka stranici gde je ubacen zx u tastaturu od debeljka?

Ovaj thread debelo ode u s&m .... :whip:
Nije baš takva, ali je slična perverzija u pitanju: ZX Specadore 64

Nazad
Vrh Dno