Šta je novo?

15" ili 17"

Ovih diskusija je bilo više puta. Mislio sam da je ovo tema izvučena iz naftalina.

Elem, laptop od 15,4 je sasvim dovoljan za udoban rad u većini slučajeva. Sve preko toga je nepraktino. Znači sedamnaesticu ne možeš ni po kući da prenosiš lako, a napolje da i ne govorim. Kabast, težak. Staviš ga na krevet uzme ti pola kreveta, teško se miče, nepraktičan. Ne možeš ga na stomak (kad si u krevetu) jer je težak i ogroman. Znači 15ica i to ako je moguće da je i manje od 3Kg je OK za nosanje i generalno. Čak i 3Kg je teško.

Ako nekom toliko treba veći displej, jer "ne mogu nikako na 15ici", onda nek kupe desktop, ili neku mrcinu od "laptopa" koju nikad neće micati sa stola jer kud će s njim.

Znam gomilu ljudi koji su mislili da je laptop od 17" bolji zato što ima veći displej. Pa tek kad su ga kupili i videli koja je to mrcina i da nema nosanja čak ni po kući, videli da se zahebali i pate za nekom 15icom.

Ja lično nikad ne bi kupio veći od 15ice jer mi laptop pre svega treba da je mobilan, i da mogu i u krevetu da ga koristim ako treba. Veći od toga su za te stvari neupotrebljivi.

Potpuno si u pravu. Laptop je prenosni racunar i treba da bude praktican. Za poslove za koje je neophodno vise sati dnevno provoditi za racunarom idealan je desktop. Udobna stolica, veliki monitor, kvalitetna tastatura...milina za rad

Ne razumem što sve gledate spram sebe i svojih potreba i zamisli. Ne koriste se desktop/laptop samo onako kako ga vi koristite. Čovek pita za laptop i dobije odgovor "za rad je idealan desktop". Arhitekta je, treba mu da može da radi samo na laptopu (bez dodatnog monitora), a preporučujete mu 13". Sedamnaestica je "teška za pomeriti i kući"... Imam prijatelja koji nosi 18.4" svaki dan i šta sad?

Zato sam i postavio pitanja o autu, kolko sati dnevno se radi, da li je to jedini računar itd. Mogao sam i ja da kažem "ja koristim 15" svaki dan, ceo dan, to je onda najbolje na svetu".

Ajmo konstruktivno ili da zatvaramo temu.

a u sta gledas u nuzdi?*
*kad laptop koristis kao laptop

Pitanje ti je smešno jer laptop neko koristi da bi se ku*čio sa njim a neko ga koristi za rad. E ako spadaš u ovo drugu grupu to znači da radiš i na poslu i kod kuće. E da ne bi nosao neke diskove, fleške i slične stvari na poslu kao i kod kuće te čeka npr. 24". I rešen problem.

Na nekom putu pogledati mail ili pustiti muziku sa 13" nije problem.

E sad ako ti laptop koristi da neke druge stvari onda najbolje kupiti neki roze svetleći

Arhitekta je, treba mu da može da radi samo na laptopu (bez dodatnog monitora), a preporučujete mu 13".
Ako je arhitekta onda mu je i 19" malo a ako mu treba izuzetna mobilnost onda je i 15,6" mnogo. Ergo računar mu je alatka za posao dakle zarađuje pomoću nje i onda je rešenje koje sam predložio sasvim prihvatljivo. Dakle što manji laptop sa dobrim karakteristikama, solidnom autonomijom i spoljašnjim monitorom. Ako mu treba za prezentaciju sve manje od projektora ili velikog LCD televizora koji može služiti kao izlaz tj. na kome se može prezentovati ono sa laptopa je neprofesionalno tako da je loš pristup prikaz klijentu na ekranu laptopa od 17 ili 15 jer je manje više svejedno - neprofesionalno u svakom slučaju.

Ajmo konstruktivno ili da zatvaramo temu.
Delovi tvog komentara pre ove rečenice i nisu baš konstruktivni ako ćemo po narodnoj ni po babu ni po stričevima

Poslednja izmena:
hvala, jeste duhovito

izgleda da se ne razumemo oko jedne stvari - rad na terenu. ne gledanje maila ili filmova, vec rad. to je ono kad uzmes laptop, pa radis na laptopu - na terenu. (sala, ne ismevanje) hocu reci - tvoj scenario je sasvim realan i konforan, pod uslovom da radis kuci i na poslu. tj da imas 2 lokacije. nije, ako imas 15 lokacija. dakle ako imas potrebu da radis sa razlicitih mesta, sem sto radis kuci i na poslu, i da pritom radis ozbiljno (ne proveravas mail) onda je 13 apsolutno neupotrebljiva velicina*. slazes se?

inace, ja sam primetio da ti sto se kurce laptopom koriste te od 13", nikad nisam video nekog fensera da nosi 17icu... ispravi me ako gresim?!!

*neupotrebljiva za arhiteku bar... nekome je 13 generalno ok

Poslednja izmena:
Slažem se da je laptop od 13" (sam) neupotrebljiv za ozbiljan rad, po meni čak sve ispod 16" je neupotrebljivo tj. da budem precizan nekonforno i eneergonomski.
Ali postavlja se pitanje koji je to posao koji zahteva ozbiljan rad na 15 lokacija uz primenu laptopa sa velikom dijagonalom ekrana pritom bez bez periferije a ograničene mobilnosti kad je reč o baterijama (takvi uslovi liče na kontradkiciju:)

Ako misliš na one koji nose 3 mobilna čiji su procesori bukvalno jači od prosečne kućne konfiguracije a namena im je praćenje sportske prognoze preko tri različita operatera a laptop je tu da se vidi onda se i po tom pitanju slažemo mada sam ja mislio na ono "laptop po svaku cenu" a ne na tu vrsu fenseraja

Poslednja izmena:
1. Batalite psovanje.
2. Priča se o laptopu za Lucasa, ne da li je generalno 13" upotrebljiv ili nije. Kako to ne shvatate nije mi jasno. Zašto mora da se ulazi u to da li je to njemu realno potrebno ili nije? pa nije tražio kojim laptopom da niveliše orman pa da mu kažete "ne vidim što bi ti to bilo potrebno". Sasvim realna situacija, arhitekti treba laptop za rad na terenu. Sve ostalo je offtopic.

ja sam uvek za vece, brze i bolje

moja deviza je: uzmi ga kada se ima i kada se moze, nema veze sto ti ne treba, jer kada ti bude zatrebalo, nece da se ima i nece da se moze :d

Pa to je (možda) ok kada je u pitanju desktop. Šta ćemo sa leđima koje neko treba da lomi da bi nosio "veće i bolje"?

pa ako ce da mu pukne kicma od 17-ce, onda je mogao odma' da kupi 15-cu bez dileme :D

mis'im, ko se dvoumi izmedju 15 ili 17 inca, spreman je na sve, pa i da mu pukne kicma :d :banana:

e sad - ako zadrzim istu rezoluciju, u principu nemam problem sa radom - mada je pitanje vredi li uzeti veci...

moje mišljenje je da ne vredi. koristim Dell latitude D630, 14" (1440x900) i nisam osetio neki krucijalni dobitak radeći na 17" u istoj rezoluciji. veća rezolucija...to je druga priča...to se odmah primeti

moje mišljenje je da ne vredi. koristim Dell latitude D630, 14" (1440x900) i nisam osetio neki krucijalni dobitak radeći na 17" u istoj rezoluciji. veća rezolucija...to je druga priča...to se odmah primeti

1900x1600 je 17tica npr

govorim o rezličitim dijagonalama iste rezolucije. sa 15" već imaš gotovo sve rezolucije koje postoje i na 17" laptopovima

šta znam, meni 17" predstavlja najgori kompromis što se tiče kupovine. pretežak mi je za nošenje a premali mi je da bi bio desktop replacement. ja sigurno nikada neću pazariti 17" lap. jedino što vidim kao prednost 17" je što su u dimenziji koja omogućava ugradnju pristojne tastature sa numeričkim delom

jel citas ti recimo kad neko nesto napise? onako u celini?

1900x1600

Evo svjeze iskustvo - neki dan sam tumarao 4h po aerodromu sa 17'' i rame mi je razvalio, te sam se cijeli put preklinjao sto vucem grdosiju i padalo mi napamet da je mjenjam...
Ali ipak, kada je putovanje proslo te kada sam se vratio u normalu kuca/auto/posao (bez dugotrajnih setnji sa laptopom u rukama) nekako bi mi 15'' bilo malo.... Ako nista zbog velicine tastature, i "cuvanja" ociju (da ne buljim u sitna slova dok radim)

Sad sam se nalozio na neki jeftininiji netbook, cisto za putovanje - dovoljno jako za mail/internet/prezentciju, a lagano i malo za nosati. 17-tka bi ostala za rad

Poslednja izmena:
:). čitam vrlo pažljivo. al' kad napišeš nešto ovako, trudim se da to ne pontenciram. ta rezolucija ne postoji. jedino što nisam pronašao kod 15" a postoji kod 17" je 1920x1200 (kod petnestica max koji ima u ponudi je 1920x1080). ako ti fali ovih 120 piksela po vertikali, onda više nisi ni u problemu jer ne postoji dilema šta treba d pazariš. al' ti već to bolje znaš od mene pa je možda pametnije da se povučem iz diskusije

da, ali koliko je useable 1920x1080 na 15tici? ne deluje mi kao da jeste preterano... ispravi me ako gresim - potpuno sam otvoren da promenim misljenje:D

Nazad
Vrh Dno