Šta je novo?

13900k posle microcode-a

riddler

Slavan
Učlanjen(a)
15.06.2010
Poena
310
Pozdrav, upravo stavio novi BIOS sa microcodom i gledam kako mi se ponasa procesor. Istog momenta kako upalim Cr32 krene jedan core da trotluje, posle par sekundi jos jedan, a ne prelaze 93c. Score mi je opao bar za 3k poena. Undervolt kao da nema nikakvog uticaja.
13900k, gigabyte aero g z790Screenshot (55).png

Pozdrav, upravo stavio novi BIOS sa microcodom i gledam kako mi se ponasa procesor. Istog momenta kako upalim Cr32 krene jedan core da trotluje, posle par sekundi jos jedan, a ne prelaze 93c. Score mi je opao bar za 3k poena. Undervolt kao da nema nikakvog uticaja.
13900k, gigabyte aero g z790Pogledajte prilog 453616
Proveri prvo da ti je iskljucen CEP

Current Excursion Protection (CEP)​

This power management is a Processor integrated detector that senses when the Processor load current exceeds a preset threshold by monitoring for a Processor power domain voltage droop at the Processor power domain IMVPVR sense point. The Processor compares the IMVPVR output voltage with a preset threshold voltage (VTRIP) and when the IMVPVR output voltage is equal to or less than VTRIP, the Processor internally throttles itself to reduce the Processor load current and the power

Ako ne pomogne probaj da Loadlince stavis na 100

1723371614898.png

Koji ti je napon ? Ja se uopce nebi obazirao na microcode update.. mozes eventualno ostavit taj bios ali manualno namjestit proc... max napon preko kojeg ja nebi isao na 13/14 je nekih 1.35v...

Odradio sve iz video-a sto je GoranM postovao, i totalno drugacije mi se ponasa nego kod njega... ali vise core-ovi ne trotluju bar.

On meri napon na procesoru osciloskopom i "hvata" maximalne pikove. Koliko se vidi vise ne idu do 1.6V vec ostaju u granicama 1,5V. Naravno da moze nizi napon za -100mV i onda sa ofsetom sve linearno skalira dole, pa i pikovi, a score je u Cinebench pri 253W PLI1=PL2 tada i nesto veci. Nazalost procesori koji su degradirani nece se popraviti ovim updateom.

Za degradirane procesore mozda postoji resenje, povecanjem min vcore vrednosti, ali generalno bolje RMA...

Degradiran procesor je "gotov", a bilo kakvo povecanje napona ce biti samo jos gore po procesor jer je tu vec nastupila el. migracija i povecanjem napona ce ici samo jos "lakse". Resenje bi jedino moglo biti u smanjenju napona i to poprilicnom, ali onda i frekvencija more na dole i to opet poprilicno, a onda to vise nije isti CPU i to niko normalan ne bi hteo da koristi, jer platio je 100% brzine, a mogao bi da koristi mozda 70%. RMA je jedino sto preostaje.

procesori defradiraju svi samo je pitanje koliko, problem su mozda nizi naponi i frek koje prve dovode do restarta, naravno niko normalan nece cuvat CPU koji moze da ide na RMA,a li ako nekom prestane neki mozda bude sanse da se spasu sa minimum gubitka performansi, samo ni jasno da intel i AMD ne rade ova testiranja godinama, samo dokaz koliko su top fime ubedjene da ih briga za sve, posto je itekako cudno da intel vec ne zna sve i ako zna da nije odavno izvrsio istrazivanja na ovu temu

Sumnjao sam i ja na degradaciju, ali juce sam pustio da proverim i sve je bilo ok. danas instalirao bios i raspad. Kao da ne detektuje vcore offset pravilno. Na starom biosu, nisam mogao vise od 0.037 V, a da sistem bude stabilan. Sad sam ga digao postepeno na -0.134 V i sve radi normalno (bez nekih pomaka koji se ogledaju preko performansa). Probao sam i da ugasim CEP i da odradim manuelno voltazu na 100 kao u video fajlu, ali nemam pojma.... odradio sam sve isto kao i on na kraju video-a fajla, stavio voltazu na IA AC na 55 i vcore offset na - 0.134 V, power profil na high sa ukljucenim CEP-om (sto lik iz video-a preporucuje). menjaju se samo temperature bez ikakvog pomaka performansi.

Upravo sam odradio update bios-a na poslu ista konfiguracija, samo asus rog maximus ploca i ista stvar se desava. znaci, trotluje sa 90c iako je limit 100c. isti score u Cr32. Kontam da je nesto do microcoda.

Moguce da su i tu postavili limit na 90C bez da su obavestili bilo koga o tome da bi sacuvali procesore. Videcemo sta kazu ostali.

Nisu 13700k updatovan
Taj jedan core mi odstupa u zadnjih mesec dana po 10-14C verovatno hot spot usled paste....
1723464859765.png

Bas bi voleo da se jos neko javi ko ima 13900k i instalirao je microcode.... cisto da vidim dal je samo kod mene problem pa da gledam da trazim resenje ili da trazim RMA...

resetuj ponovo bios na default, RMA mzoes traziti samo ako CPU krshuje u aplikacijama/win sto to treba screen shot ili jos bolje bsod logovi... pod uslovom da je sve ostalo ispravno

PPS: prozvodjaci ploca takodje imaju puno propusta na netu vec ima prikaz ploca gde i posle updata profili za OC se ne drze ispravki... sto je definitivan problem vendora ploce

Nisu 13700k updatovan
Taj jedan core mi odstupa u zadnjih mesec dana po 10-14C verovatno hot spot usled paste....
Pogledajte prilog 453764
Meni ovo izlgeda okej, jer su ti ta 2 cora koja bustuju na max, razlika je 3c izmedju njih, tako da sve je okej, windows ocigledno preferira malo vise 5 core i zato ti je on u tom tasku topliji ali gledas peak (max)

Da ali 1 boostuje na 99C non stop, isto work load, ranije nije bilo tako, cak sam i fan curve morao da menjam da cooler ne ide na 100% zbog ovog

Da li je pravilno naneta pasta?
Koja je pasta?
Da li je pravilno postavljen kuler?
Koji je kuler?
Ako si 100% siguran da si pastu i kuler stavio kako treba, onda je verovatno neka brljotina između microcode i uefi-ja.

Screenshot (41).pngScreenshot (41).png I na asusu isto bas... Bas pogledajte maksimalne temperature...

Da li je pravilno naneta pasta?
Koja je pasta?
Da li je pravilno postavljen kuler?
Koji je kuler?
Ako si 100% siguran da si pastu i kuler stavio kako treba, onda je verovatno neka brljotina između microcode i uefi-ja.

DeepCool assassin 3​

pasta od coolera ne znam koja je sad napamet, dobro je postavljen jer je godinu + radilo sve ok, nije bilo vecih odstupanja kod jezgra, odstupanje sam primetio pre 2 meseca kad je cooler poceo da se zalece na 100%

Znaci problem postoji vec 2 meseca. Pogledaj da li je mozda zaprljano, takodje proveri da li je sa novim BIOS-om mozda "fan" podesen na silent ili neku tako vrednost, mozda je tu menjan "default". Takodje ako nista ne pomaze mozes kao krajnju meru skinuti ccoler, ocisiti staru pastu i staviti novu. Ako je kuciste zatvoreno probaj skinuti stranicu pa vidi da li opadne temperatura, ipak su letnji meseci. Znam da nije mozda tema pricati sada o tome, ali hladiti 13900K ili 14900K bilo kojim vazdusinm coolerom pa makar i najboljim je ipak na granici mogucnosti. Neki dobar AIO se tu razlikuje 5C+, a ako dolazi do zasicenja onda se razlika dodatno povecava. Recimo da mozda i najbolji air cooler trotluje na 320W, a da AIO, neki kvalitetniji 360 ili 280 mogu gurati max 340-350W. To se cini mozda kao mala razlika, ali na tih 320W potrosnje Noctua udara u 100C, a neki dobar AIO drzi recimo 92-93C.

@riddler
AC/DC loadline vrednosti su promenjene, to je razlog iza gubitka performansi.

Proveri koje su trenutne vrednosti - hw info. Trebalo bi da je posle 129 update-a 1.000/1.000 mOhm i na tvojoj ploči. Sada performanse gubiš jer procesor odmah prebacuje power limit od 253w sa ovom AC/DC konfiguracijom.

Ovo je moj IA Loadline config. Podesi u biosu i testiraj. Bezopasna je promena i treba da radi i na 13900k.
1724794302833.png

Ako imaš neko ozbiljnije hlađenje, povećaj power limite na 275-285w.

Vec sam cackao te vrednosti po video-u koji je postovan ovde. Minimalni pomaci. Ali najcudnije je sto trotluje vec na 90c (mozda cak i sa manje). proverio u bios-u, stoji 100c. Promenio na 99c, i dalje isto.
Screenshot (56).png

Čudno da nisu podesili AC/DC po intelovoj tehničkoj specifikaciji u poslednjoj verziji biosa, tj 1.000/1.000mOmh...

U tvom slučaju nije u pitanju obaranje frekvencije zbog temperature već zbog power limit-a. Promeni AC/DC kao što predložih i biće nešto bolje...

Kada je AC/DC izjednačen, potrošnja skače. To znači:
  • ako je vcore 1.3v a AC/DC 1/1 cpu će povući 300w
  • ako je vcore 1.3v a AC/DC 0.5/1 cpu će povući 275w

Core i ring krecu da throtluju na 85C ceo cpu krece na 100, pre toga je core/ring based samo

Čudno da nisu podesili AC/DC po intelovoj tehničkoj specifikaciji u poslednjoj verziji biosa, tj 1.000/1.000mOmh...

U tvom slučaju nije u pitanju obaranje frekvencije zbog temperature već zbog power limit-a. Promeni AC/DC kao što predložih i biće nešto bolje...

Kada je AC/DC izjednačen, potrošnja skače. To znači:
  • ako je vcore 1.3v a AC/DC 1/1 cpu će povući 300w
  • ako je vcore 1.3v a AC/DC 0.5/1 cpu će povući 275w
Bio je 1.000/1.000mOmh u startu, ali sam promenio na pocetku thread-a posto je neko vec predlozio.

@Nekron: mozda, ali to nije bio slucaj pre microcode-a, bar hwinfo to nije pokazivao.

Vrh Dno