Šta je novo?

11.10 Oneiric Ocelot

Da, puno ljudi ne može da se navikne na Gnome 3. Nisam imao prilike da ga duže koristim...

@tingol
U pitanju je wifi realtek koji radi odlicno a gigabitni lan je atheros za koji se nigde nista ne pominje i samo se smrzava masina na boot-u dok stavku ne disableujem u biosu, skroz bzv jer je inace bolje kad je wifi atheros a klasican lan realtek ili sl...

Poslednja izmena:
Na osnovu čega kažeš tako nešto? Jer linux generalno zbog očajno rešenog kernela tj nepostojanja želje da se problem reši mnogo više greje laptop nego Windows. NEka distribucija manje neka više ali generalno sve mnogo više zagrevaju laptop od Windowsa

Meni se sa Kubuntuom 11.10 laptop drasticno manje greje. Medjutim tu je vrlo bitno da pomenem da sam instalirao cpufreq-utils i promenio CPU governor sa ondemand na conservative. Razlika u temperaturi (i zvuku cpu kulera) je drasticna a u radu je ne primecujem.

POTREBNA POMOĆ!

Naime, posle installa, restarta i startovanja sistema (UB 11.10) sačeka me prva mina oko video drajvera koju uspešno rešim instaliranjem ati...run iz rikaveri moda. Nakon toga uspešan restart i još uspešniji boot sa ATI CCC i ostalim drangulijama.

Problem nastaje nakon Update-a. Kada se odradi kompletan update (oko 286MB i bez prijavljenih grešaka) koji poprilično traje, odradim Restart sistema. Nakon Restarta pokrenem Boot, ipiše se Ubuntu sa onih nekoliko tačkica koje krenu da kruže i tu dolazi do zamrzavanmja sistema. UVEK NA ISTOM MESTU :( :( :(.

Očajan sam. Isto se dešava kada hoću a izaberem Previous Install (pre apgrejda/apdejta).

Može li mi neko pomoći da rešim ovaj FEEZ problem koji nastaje posle apdejta?!?!?
THX

P.S. Samo da napomenem da sam čak birao i komponente koje će se apdejtovati i uvek se posle restarta/boota zamrzne.

HELP!

Treba da izaberes onaj recovery mode i deinstaliras ATI drivere, mislim da mi je tu bila caka... desavalo mi se :(

sa novom verzijom drivera mi recimo radi OK (morao sam da ih instaliram da bi mi zvuk na hdmi radio ok).

Treba da izaberes onaj recovery mode i deinstaliras ATI drivere, mislim da mi je tu bila caka... desavalo mi se :(

sa novom verzijom drivera mi recimo radi OK (morao sam da ih instaliram da bi mi zvuk na hdmi radio ok).

Hmh.
Nakon instalacije ATI drivera (11.12) iz Recoverya sistem se normalno podize i restaruje i tako redom, sve dok se ne odradi kompletan apdejt nakon cega zbada po opisanoj formi...

Probaj da butuješ sa starijim kernelom, nudi ti Grub pri startu.

Od kada je izaso 11.10 pa u medjuvremenu pojavio se update za kernel. Kad instaliras taj update desi se problem, jer ATI drajver koji si stavio je verovatno iskompajlirao svoje komponente za tvoj stari kernel.
Ja bih pokusao da resim to ovako:
1. clean install, prvo kompletan update pa onda instalacija ATI drajvera.
2. vracanje na open source drajver, update, pa onda instalacija ATI drajvera
3. ne cackati nista oko vec instaliranih ATI drajvera, ali ne instalirati nikakav update koji pocinje sa "linux-"

btw ati drajveri ne znam tacno sta rade na sistemu kad se instaliraju, ali nvidia napravi fajl koji se zove /etc/modprobe.d/nvidia-graphics-drivers.conf i tu blacklist-uje nouveau (open source drajver) i legacy nvidia drajvere. Kad hoces da se vratis na open source drajver, treba ukloniti ovaj conf fajl kao i promeniti ime drajvera u /etc/X11/Xorg.conf (moze cak i da se ukloni Xorg.conf, primenice se genericni).
i jos jedna stvar... mozda nema potrebe da startujes recovery mode, kad ti se sistem zamrzne probaj da ubodes ctrl + alt + F1 (ili F2, F3... sve do F6 su ti konzole, F7 bi trebalo da je X)

aj' pa srecno ;)

Probaj da butuješ sa starijim kernelom, nudi ti Grub pri startu.

Probao sam.
U Grubu se nalazi Previous opcija gde mi ponudi inicijalni Kernel i ostalo od pre apdejta tj. od instalacije ali se javlja potpuno isti problrm :( i zabaguje na istom mestu...

Od kada je izaso 11.10 pa u medjuvremenu pojavio se update za kernel. Kad instaliras taj update desi se problem, jer ATI drajver koji si stavio je verovatno iskompajlirao svoje komponente za tvoj stari kernel.
3. ne cackati nista oko vec instaliranih ATI drajvera, ali ne instalirati nikakav update koji pocinje sa "linux-"

btw ati drajveri ne znam tacno sta rade na sistemu kad se instaliraju, ali nvidia napravi fajl koji se zove /etc/modprobe.d/nvidia-graphics-drivers.conf i tu blacklist-uje nouveau (open source drajver) i legacy nvidia drajvere. Kad hoces da se vratis na open source drajver, treba ukloniti ovaj conf fajl kao i promeniti ime drajvera u /etc/X11/Xorg.conf (moze cak i da se ukloni Xorg.conf, primenice se genericni).
i jos jedna stvar... mozda nema potrebe da startujes recovery mode, kad ti se sistem zamrzne probaj da ubodes ctrl + alt + F1 (ili F2, F3... sve do F6 su ti konzole, F7 bi trebalo da je X)

aj' pa srecno ;)

OK.
Odradiću iz Rescue moda update pa upgrade paketa i nakon toga ovo predlozeno.
Javicu sta se desava.

Hvala svima koji pomazu!!!

eh, samo da razjasnim sebe (da ne bude zabune :D )
ovo sto sam naveo pod 1. 2. 3. su opcije, a ne koraci za resavanje... cisto da se zna :p
pozdrav!

eh, samo da razjasnim sebe (da ne bude zabune :D )
ovo sto sam naveo pod 1. 2. 3. su opcije, a ne koraci za resavanje... cisto da se zna :p
pozdrav!

Nema sada kolaricu-panicu :d

Ja radim po tvom predlogu makar nesto krenulo i naopako :D:D:D

thx

aj' pa srecno ;)

1. Clean install odrađen, pa kompletan update/upgrade (iz Recovery konzole) pa reboot pa opet login... pa instalacija ATI drajvera [sve proteklo uredno]
2. Kada sam pokušao da aktiviram OpenSource drajvere, odradio je download istih ali je prijavio da nemere da ih instalira :(, pokrenuo sam Update i tamo mi sada projavljuje samo nov Kernel ...14 (sadasnji je ...12) i sve što ide uz taj Kernel (a sve počinje sa linux- ) pa se nisam usudio da ništa više apdejtujem da ne bih izgubio ni ovo što imam :(:(:( i što mi radi.

Šta sada?

Ako sam dobro razumeo, ti sad imas ATI drajver koji uredno funkcionise posle update-a jel tako? :)
Onda ti ne treba open source drajver, bar dok ne resis da uradis update kernela ili cele distribucije ( aprila ove godine :D )
BTW ne moras uopste da ga instaliras ponovo, on vec postoji na masini samo nije aktivan ;)

Ja bi ti preporucio da za sad nista ne diras, i da nikako ne instaliras linux- update-ove. Neces tim update-ima da postignes nista korisno, bar do izlaska sledece verzije distribucije, samo ces da dobijes glavobolju oko ATI drajvera :D
Kada budes hteo da odradis upgrade distribucije, prvo vratis open source drajver, pa onda upgrade, pa onda ponovo instalacija ATI drajvera.
Na open source drajvere se vracas ovako:

pogledaj kako ti se zove drajver, trebalo bi da je fglrx, ukucaj
lsmod | grep fgl
i vidi sta ce da ti izadje ;)
Proveri u /etc/modprobe.d/ da li je ati drajver kreirao fajl gde je blacklistovao open source drajver (verovatno jeste), pronadji kako se zove (u mom slucaju je nvidia-graphics-drivers.conf)
Napravi bekap tog fajla - cp /etc/modproble.d/ati-blacklist.conf /etc/modproble.d/ati-blacklist.conf.bak
Edituj ga, komentarisi sve linije tako sto ces da stavis # na pocetak svake i na kraju dodaj ime drajvera koji si malocas saznao (naravno bez #) ;)
(NOTE - varijanta dva - kod mene funkcionise i da samo maknem nvidia-graphics-drivers.conf fajl)
Onda proveri da li postoji /etc/X11/xorg.conf i ako da makni ga sa mv /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf.bak

Posle restarta imaces open source drajver ;)
Onda, nakon upgrade-a i instalacije ATI drajvera, proveri onaj fajl u /etc/modprobe.d/ gde si uneo ime drajvera - tamo vise ono ne sme da stoji inace nece moci da ti se ucita drajver koji si upravo instalirao (varijanta dva - ako si samo maknuo blacklist fajl i to je proslo ok, onda sada verovatno nemas sta da brines ;) )

al ga iskomplikovah... :D

Ako sam dobro razumeo, ti sad imas ATI drajver koji uredno funkcionise posle update-a jel tako? :)
Onda ti ne treba open source drajver, bar dok ne resis da uradis update kernela ili cele distribucije ( aprila ove godine :D )
BTW ne moras uopste da ga instaliras ponovo, on vec postoji na masini samo nije aktivan ;)

Ja bi ti preporucio da za sad nista ne diras, i da nikako ne instaliras linux- update-ove. Neces tim update-ima da postignes nista korisno, bar do izlaska sledece verzije distribucije, samo ces da dobijes glavobolju oko ATI drajvera :D
Kada budes hteo da odradis upgrade distribucije, prvo vratis open source drajver, pa onda upgrade, pa onda ponovo instalacija ATI drajvera.
Na open source drajvere se vracas ovako:

pogledaj kako ti se zove drajver, trebalo bi da je fglrx, ukucaj
lsmod | grep fgl
i vidi sta ce da ti izadje ;)
Proveri u /etc/modprobe.d/ da li je ati drajver kreirao fajl gde je blacklistovao open source drajver (verovatno jeste), pronadji kako se zove (u mom slucaju je nvidia-graphics-drivers.conf)
Napravi bekap tog fajla - cp /etc/modproble.d/ati-blacklist.conf /etc/modproble.d/ati-blacklist.conf.bak
Edituj ga, komentarisi sve linije tako sto ces da stavis # na pocetak svake i na kraju dodaj ime drajvera koji si malocas saznao (naravno bez #) ;)
(NOTE - varijanta dva - kod mene funkcionise i da samo maknem nvidia-graphics-drivers.conf fajl)
Onda proveri da li postoji /etc/X11/xorg.conf i ako da makni ga sa mv /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf.bak

Posle restarta imaces open source drajver ;)
Onda, nakon upgrade-a i instalacije ATI drajvera, proveri onaj fajl u /etc/modprobe.d/ gde si uneo ime drajvera - tamo vise ono ne sme da stoji inace nece moci da ti se ucita drajver koji si upravo instalirao (varijanta dva - ako si samo maknuo blacklist fajl i to je proslo ok, onda sada verovatno nemas sta da brines ;) )

al ga iskomplikovah... :D

Sve je sredjeno po koracima koje si naveo prvi put i sada sve funkcionise besprekorno. Editovao sam fajl u /etc/modprobe.d i obrisao mu blacklisted fajlove. Nakon toga sam pobrisao fglrx.conf u /etc/X11 i odradio sam ostatak apdejta koji se odnosio na kernel 3.0.14 sa pripadajucim mu fajlovima. Kada je zatrazen restart nakon preostalog apdejta tu sam sacekao i odradio proprietary driver install i nakon toga restart. Sistem se podigao sasvim normalno sa 3.0.14 kernelom i aktivnim proprietary drajverima bez ikakvog zaglavljivanja sistema!!! Sada sve funkcionise besprekorno.

hvala svima koji su pomogli a narocito clanu petri na ulozenom trudu :).

Nema na cemu, drago mi je da je sve proradilo na kraju kako treba ;)
btw jedan mali savet za na dalje... izbegavaj da brises fajlove (pogotovo one .conf) jer ako se desi havarija posle ces tesko da vratis na funkcionalno stanje. Uvek je bolje da fajl prekrstis u .bak ili ga pomeris u svoj home folder, jer kad stvari krenu po zlu... :D
Kad editujes neki .conf fajl uvek pribegavaj metodi da napravis ovako nesto:

#### Ovde sam "iskljucio sledece"
# stavka 1
# stavka 2
# ...
#### Kraj

#### Dodao sam sledece:
stavka 1
stavka 2
...
#### Kraj

Tako ces uvek lako moci da se vratis na "sigurnu" varijantu ;)

Pozdrav!

Molio bih za pomoc,
nov sam u kontaktu sa ubuntu-om i imam problem, trazio po googlu i nisam nasao ono sto mi treba, a potreban mi je pdf writer koji moze da popunjava odredjene obrasce u pdf-u i da pri tom nepravi probleme da je siguran i da mogu taj tekst koji unesem da ga povecam ili smanjim. Molio bih da mi neko ko ima iskustva sa ovim da je zadovoljan da mi pomogne. Hvala unapred.

@petri:

- Ponovo problemi :( :( :(.
Morao sam da pobrišem ceo HDD od 80GB na kom je bio Ubuntu koji je prfektno doteran i radio je još bolje...
Nakon ponovne instalacije 11.10, ne mogu više da instaliram Proprietary drajvere ni u ludilu a pobrčkaju mi se i drajveri sa AMD sajta. Kao da su gremlini u kompjuteru.
Idem koracima koje si mi predložio i koji su extra uspeli ali neće više tako a kako drugačije, ja nemam poma zato pomagaj/te!!!

thx

MOraš mal oprecizniji da budeš. Meni se recimo na Mintu koji je zasnovao na Debianu dešavalo da često raz**** putanje pa sam pre svakog upade dobijao info da nešto nije u redu i onda je iznova moral od ase sređuje. Posle trećeg puta rekao sam dokle bre više.

Dakle malo detaljnije

MOraš mal oprecizniji da budeš. Meni se recimo na Mintu koji je zasnovao na Debianu dešavalo da često raz**** putanje pa sam pre svakog upade dobijao info da nešto nije u redu i onda je iznova moral od ase sređuje. Posle trećeg puta rekao sam dokle bre više.

Dakle malo detaljnije

Šta detaljnije?
Nisam baš kompetentan oko Linuxa pa ne znam šta da detaljišem?

Možda ovako:
- Instaliram 11.10 i to prođe bez problema.
Uđem u Recovery i iz konzole promenim apdejt linkove na US sa SR servera na ETFu koji nikada ne radi (malte ne).
Odradim apt-get update pa apt-get-upgrade.
Oko 45min traje kompletan Update/Upgrade i sve to prođe bez problema. Nakon toga odradim reboot iz konzole i ponovni boot u Recovery friško apdejtovanog sistema.
Odradim instalaciju ATI drajvera sa AMD sajta (mislim da su 11.12 i instalacija prođe glatko extra) i nakon toga aticinfig --initial -f pa reboot.
Sistem posle regularnog boota podigne sasvim normalno Unity sa ATI CCC preko kog mogu da odradim prekonfiguraciju ATI drajvera (najčešće kao Admin).
U Software Sources promenim Server sa US na Main i ponovo pokrenem Update.
Tada mi update pronađe još 10tak stavki (među kojima je i Kernel i trala-la).
Kada se stavke apdejtuju i instaliraju, odradim edit fajla koji mi blaclistuje proprietary drajver i uklonim fglrx.conf iz X11 foldera.
Odem na Jockey da pokupim proprietary, krene njihov download i kada dođu do instalacije prijave grešku i tu se sve završava (za mene :().

Prošli put je sve po ovim koracima prošlo extra glatko i uspešno ali više nemere :( a sistem mi se shebe i kraj :(:(:(.

Šta mi valja činiti???

Ne dzaraj update sources tj. ne stavljaj etf vec default i sve radi ok :)

Ne dzaraj update sources tj. ne stavljaj etf vec default i sve radi ok :)

Pa ni ne stavljam ETF ali sam negde pročitao da treba da nakačim i Sources, jbm li ga, nisam više pametan
Kao da imam gremline u kompu :(:(:(

Na osnovu čega kažeš tako nešto? Jer linux generalno zbog očajno rešenog kernela tj nepostojanja želje da se problem reši mnogo više greje laptop nego Windows. NEka distribucija manje neka više ali generalno sve mnogo više zagrevaju laptop od Windowsa

hm pa to jeste tacno, ali mislim da windows greje(citaj:"opterecuje procesor") masom nepotrebnih procesa koji rade u pozadini dok kod linuxa toga nema...npr ona lampica sto signalizira da hard radi, u linuxu kad pustim film redje mi se pali nego u windowsu kad mi stoji u idle...

Kako da na 11.10 podesim da mi NTFS particije uvek nakon startovanja budu Mountovane???

thx

Kako da na 11.10 podesim da mi NTFS particije uvek nakon startovanja budu Mountovane???

thx

Moraš editovati etc/fstab konfiguracioni fajl, bilo ručno, bilo koristeći neki vizuelni editor, tipa pysdm. Mada ne vidim neku posebnu potrebu za tim, fajl menadžeri vide sve particije i mount-ovaće ih za sekund kada klikneš na njih.

Moraš editovati etc/fstab konfiguracioni fajl, bilo ručno, bilo koristeći neki vizuelni editor, tipa pysdm. Mada ne vidim neku posebnu potrebu za tim, fajl menadžeri vide sve particije i mount-ovaće ih za sekund kada klikneš na njih.

Što se mene tiče, ja ne bih dirao nita ali nervozna žena i nejaka deca treba stalno da mountuju particiju na kojoj je muzika da bi Banshee radio i sl... a njima to već predstavlja poteškoću.
Zarad toga mi treba to.
Probao sam sa šysdm ali ta apk mi vidi samo sda1 particiju a od sda2 (na kojoj je muzika i drugo) ni traga :(...
Neka pomoć?

Čudno... Ajde copy/paste fstab ovde da vidim kako ti izgleda hard disk.

Vrh Dno