Na osnovu čega kažeš tako nešto? Jer linux generalno zbog očajno rešenog kernela tj nepostojanja želje da se problem reši mnogo više greje laptop nego Windows. NEka distribucija manje neka više ali generalno sve mnogo više zagrevaju laptop od Windowsa
Treba da izaberes onaj recovery mode i deinstaliras ATI drivere, mislim da mi je tu bila caka... desavalo mi se
sa novom verzijom drivera mi recimo radi OK (morao sam da ih instaliram da bi mi zvuk na hdmi radio ok).
Probaj da butuješ sa starijim kernelom, nudi ti Grub pri startu.
Od kada je izaso 11.10 pa u medjuvremenu pojavio se update za kernel. Kad instaliras taj update desi se problem, jer ATI drajver koji si stavio je verovatno iskompajlirao svoje komponente za tvoj stari kernel.
Ja bih pokusao da resim to ovako:
1. clean install, prvo kompletan update pa onda instalacija ATI drajvera.
2. vracanje na open source drajver, update, pa onda instalacija ATI drajvera
3. ne cackati nista oko vec instaliranih ATI drajvera, ali ne instalirati nikakav update koji pocinje sa "linux-"
btw ati drajveri ne znam tacno sta rade na sistemu kad se instaliraju, ali nvidia napravi fajl koji se zove /etc/modprobe.d/nvidia-graphics-drivers.conf i tu blacklist-uje nouveau (open source drajver) i legacy nvidia drajvere. Kad hoces da se vratis na open source drajver, treba ukloniti ovaj conf fajl kao i promeniti ime drajvera u /etc/X11/Xorg.conf (moze cak i da se ukloni Xorg.conf, primenice se genericni).
i jos jedna stvar... mozda nema potrebe da startujes recovery mode, kad ti se sistem zamrzne probaj da ubodes ctrl + alt + F1 (ili F2, F3... sve do F6 su ti konzole, F7 bi trebalo da je X)
aj' pa srecno![]()
eh, samo da razjasnim sebe (da ne bude zabune)
ovo sto sam naveo pod 1. 2. 3. su opcije, a ne koraci za resavanje... cisto da se zna
pozdrav!
Od kada je izaso 11.10 pa u medjuvremenu pojavio se update za kernel. Kad instaliras taj update desi se problem, jer ATI drajver koji si stavio je verovatno iskompajlirao svoje komponente za tvoj stari kernel.
Ja bih pokusao da resim to ovako:
1. clean install, prvo kompletan update pa onda instalacija ATI drajvera.
2. vracanje na open source drajver, update, pa onda instalacija ATI drajvera
3. ne cackati nista oko vec instaliranih ATI drajvera, ali ne instalirati nikakav update koji pocinje sa "linux-"
btw ati drajveri ne znam tacno sta rade na sistemu kad se instaliraju, ali nvidia napravi fajl koji se zove /etc/modprobe.d/nvidia-graphics-drivers.conf i tu blacklist-uje nouveau (open source drajver) i legacy nvidia drajvere. Kad hoces da se vratis na open source drajver, treba ukloniti ovaj conf fajl kao i promeniti ime drajvera u /etc/X11/Xorg.conf (moze cak i da se ukloni Xorg.conf, primenice se genericni).
i jos jedna stvar... mozda nema potrebe da startujes recovery mode, kad ti se sistem zamrzne probaj da ubodes ctrl + alt + F1 (ili F2, F3... sve do F6 su ti konzole, F7 bi trebalo da je X)
aj' pa srecno![]()
Ako sam dobro razumeo, ti sad imas ATI drajver koji uredno funkcionise posle update-a jel tako?
Onda ti ne treba open source drajver, bar dok ne resis da uradis update kernela ili cele distribucije ( aprila ove godine)
BTW ne moras uopste da ga instaliras ponovo, on vec postoji na masini samo nije aktivan
Ja bi ti preporucio da za sad nista ne diras, i da nikako ne instaliras linux- update-ove. Neces tim update-ima da postignes nista korisno, bar do izlaska sledece verzije distribucije, samo ces da dobijes glavobolju oko ATI drajvera
Kada budes hteo da odradis upgrade distribucije, prvo vratis open source drajver, pa onda upgrade, pa onda ponovo instalacija ATI drajvera.
Na open source drajvere se vracas ovako:
pogledaj kako ti se zove drajver, trebalo bi da je fglrx, ukucaj
lsmod | grep fgl
i vidi sta ce da ti izadje
Proveri u /etc/modprobe.d/ da li je ati drajver kreirao fajl gde je blacklistovao open source drajver (verovatno jeste), pronadji kako se zove (u mom slucaju je nvidia-graphics-drivers.conf)
Napravi bekap tog fajla - cp /etc/modproble.d/ati-blacklist.conf /etc/modproble.d/ati-blacklist.conf.bak
Edituj ga, komentarisi sve linije tako sto ces da stavis # na pocetak svake i na kraju dodaj ime drajvera koji si malocas saznao (naravno bez #)
(NOTE - varijanta dva - kod mene funkcionise i da samo maknem nvidia-graphics-drivers.conf fajl)
Onda proveri da li postoji /etc/X11/xorg.conf i ako da makni ga sa mv /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf.bak
Posle restarta imaces open source drajver
Onda, nakon upgrade-a i instalacije ATI drajvera, proveri onaj fajl u /etc/modprobe.d/ gde si uneo ime drajvera - tamo vise ono ne sme da stoji inace nece moci da ti se ucita drajver koji si upravo instalirao (varijanta dva - ako si samo maknuo blacklist fajl i to je proslo ok, onda sada verovatno nemas sta da brines)
al ga iskomplikovah...![]()
MOraš mal oprecizniji da budeš. Meni se recimo na Mintu koji je zasnovao na Debianu dešavalo da često raz**** putanje pa sam pre svakog upade dobijao info da nešto nije u redu i onda je iznova moral od ase sređuje. Posle trećeg puta rekao sam dokle bre više.
Dakle malo detaljnije
Ne dzaraj update sources tj. ne stavljaj etf vec default i sve radi ok![]()
Na osnovu čega kažeš tako nešto? Jer linux generalno zbog očajno rešenog kernela tj nepostojanja želje da se problem reši mnogo više greje laptop nego Windows. NEka distribucija manje neka više ali generalno sve mnogo više zagrevaju laptop od Windowsa
Kako da na 11.10 podesim da mi NTFS particije uvek nakon startovanja budu Mountovane???
thx
Moraš editovati etc/fstab konfiguracioni fajl, bilo ručno, bilo koristeći neki vizuelni editor, tipa pysdm. Mada ne vidim neku posebnu potrebu za tim, fajl menadžeri vide sve particije i mount-ovaće ih za sekund kada klikneš na njih.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari