da ponovo instaliram FreeBSD, ako nista drugo, barem u skladu sa mojim avatarom. :d
cheers
ja bih radije da Ubuntu izlazi, max 1 godisnje, tako bih barem video neke promene u odnosu na prethodnu verziju.
Dodaj samo promene na bolje jer se i ovako viđaju promene ali često takve da ono što je bilo dobro više nije itd.
radio sam sa 3 monitora na ubuntu i arch bez ikakvih problema, i to jedan od njih je bio CRT!

Trenutno koristim usb wifi tp-linkov takodje radi oob (za razliku od windowsa gde moram da ga instaliram). Nekako je svima muka i kazu: Uh pa ovo ne radi, bolji je windows! A radi li na windowsu isto to oob ili moras da instaliras drajvere? Ne kazem da nema problema sa nekim hardverom ali je taj broj svakim danom sve manji i manji.
Kao prvo to što tebi radi ili ti nisi imao problema ne znači da problemi ne postoje a zaključivanje i izvođenje zaključaka na osnovu pojedinačnog slučaja je školski primer logičke greške, ali to verovatno znaš i sam. Dakle pratiš forume, recenzije, časopise i na mnogo mesta nađeš probleme e onda izneseš zaključak a pogotovu ako je identičan sa sopstvenim iskustvom.
Drugo čemu naglašavanje da radi sa CRT? Zbog VGA priključka najčešće manje rezolucije odnosa strana 4:3 prema 16:9 odnosno 16:10 kod LED monitora je razumljivije da na CRT radi. Jedino ako si tom izjavom hteo da demantuješ samog sebe. tj. kako često na novijim verzijama neradi ono što je radilo na nekim starijim, u šta sumnjam.
Treće to što tebi radi wireless kartica u laptopu (uzgred radi i meni na jednom ali neradi na dva) laptopa neznači da Ubuntu ili nek idrugi linux generalno nema problema sa w.karticama, Pogledaj npr. na zvaničnom forumu oko čega se ljudi najviše žale.
I četvrto ne mešaj babe i žabe. Jedno je instalacija drajvera next next a drugo je sati i sati provedeni u iščitavanju tekstovi, tutorijala, upustvava, sajtova i traženja šta bi bio problem i zašto ne radi pa sati i sati pokušavanja da bu nakraju nešto proradilo kako trebe ili najčešće nebitno kako samo da radi. Dakle nepričam ja o *****skom korišćenju računara tipa da služi doručak u krevet već da instaliraš drajver i da nešto funkcioniše
Ljudi cesto zaborave da sve ono sto ih ceka na desktopu rade desetine hiljada ljudi BESPLATNO da bi oni mogli u tome da uzivaju. Nije ti ovo windows pa da imas krivca za ono za sta si dao pare. Ovo je BESPLATNO, ako ti se ne svidja zaobidji. Ima ljudi koji kad vide problem na linuxu, rese ga ili makar posalju bug report pa u sledecoj verziji se ljudi (opet bez nadoknade) potrude da rese TVOJ problem. Vidim da u potpunosti gubis iz vida celu poentu pokreta otvorenog softvera, a zbog velikog broja takvih sto se zale a ne zele da se trude da pomognu open source nije onde gde bi trebao da bude. Na vrhu! Inace mi se ne svidja unity ali nisam vidjao nikakve velike bagove do sad.
Prvo shvati da ništa nije besplatno. Da je besplatno Canonical nebi ostvarivao profit a ja (ili bilo koji drugi privatni ili poslovni korisnik) ne bi morao da briše gomilu gluposti i podešava sistem. Druga stvar bug nije moj problem nego problem svih korisnika tog linuxa. Treća stvar ako se bug ispravi u jednoj distribuci i ako kažeš da su ga besplatno ispravili korisnici onda najmanje što očekuju ti isti korisnici je da se u sledećeoj verziji ili onoj posle nje nepojavi isti taj problem. Koliko sam ja u tome učestvovao ili nisam kako ti misliš ovom prilikom nije važno jer pričamo o problemima korisnika uopšte a ne o meni ili tebi.
Četvrto opet izvodiš neke problematične zaključke o otvorenom softveru (ono o mešanje free i open drugom prilikom) i kakve veze to ima sa mojom iznetom kritikom. Da nećeš možda da pričaš o tzv. slobodi?
Peto opet ti, ti nisi video, ok recimo da nisam ni ja video, ali se zato na hiljade ljudi žali da je neupotrebljiv na velikim monitorima, da nemaš mogućnost prilagođavanja (izem ti uzgred takvu slobodu kako je god definisao) itd.
Zapitaj se sta ti treba na racunaru i opredeli se prema tome, nema potrebe da generalizujes i ocenjujes umesto svih iz tvog nevelikog iskustva.
Ponovo ti kažem nije reč o meni ali tvojom logikom odabere prosečan korisnik distribuciju (o firmama tek neću trošiti reči) podesi posle grdne muke i sve mu kao radi, uradi update i sve ode u tri lepe. Pojavio se bug. Po tebi je rešenje promena distribucije. OK promeni korisnik distribuciju podesi sve i shvati ono što nije radilo na staroj radi na novoj drugoj distribuciji on zadovoljan dok neshvati da njemu takođe bitno parče hardvera ili softvera koje je radilo na staroj prvoj ne radi na novoj drugoj. Po tebi je opet rešenje promeni distribuciju. Dokle bre?
Razlikuj više ozbiljnog korisnika kome računar služi da završi posao i klince koji se zaluđuju koju led ili neonku da stavi u kućište kako da sakrije kabl u kućištu i koji set ikonica da stavi na desktop, ili da se hvali na forumu kaku mu eto linux radi odlično, a to što ga ostavila žena zbog linuxa to što ne može da odradi 20 zgibova ili što mu se bulja zalepila za fotelju dok je prilagođavao isti nikom ništa:wall: