Šta je novo?

11.10 Oneiric Ocelot

Ja sam odustao od ubuntu unity i presao sam na Kubuntu, odnosno KDE varijantu. Nisam uspeo da se naviknem, produktivnost mi je znacajno opala. GTK i dalje izgleda preglomazno, sve je, barem 25-30% vece nego na Win 7, sto mi oduzima prostor za ono najbitnije... za aplikacije za rad.
Posto Aptana, Sublime Text, phpMyAdmin i jos poneka aplikacija, rade apsolutno identicno, nevezano od platforme(odnosno GUI-a), kubuntu je, posle par sati koriscenja, mi pokazao da je bolji izbor.

Da li je neko od vas pokusao da potera ovu verziju na nekom od novijih Toshiba laptopova?
Interesuje me iz razloga sto, oni koji imaju Toshibe sigurno znaju, da ima neki bug sa ACPI-jem u samom Linux kernelu, pa da vidim da li je mozda to ispravljeno.

Ova verzija Ubuntu je za mene nastavak razočarenja prethodnom verzijom,ne samo što se tiče Unity okruženja,već cjelokupne funkcionalnosti,kao i uništenja onog što mi je na verziji 10.10 radilo kao sat,a to je Wireless.Očigledno namijenjen osvajanju tablet tržišta,ova verzija me je natjerala da potražim sreću u drugim distribucijama.Zbogom Ubuntu.

Meni 11.10 super radi, za razliku od 11.04. Do sada nisam naisao na neki malo ozbiljniji problem, osim sto mi se unty bas i ne svidja

Apdejtovah danas Kubuntu na 11.10 teška srca, pošto sam bio veoma zadovoljan prethodnom verzijom. Standardno sam strepeo od problema, ali izgleda da je sve prošlo kao podmazano. Naravno, treba još sve dobro da pročačkam i vidim šta je novo, ali na prvu loptu sam zadovoljan. Čak je izgleda i rešio problem sa Plimouth-om zbog kog mi se sistem sporo podizao, sada se sa SSD-a diže bukvalno pre nego što stigneš da kažeš "Al je ovo brzo".

Ја сам пре неки дан окончао шестомесечни експеримент зван Линукс. Користио сам Убунту 11.04 за посао(Јава програмирање) који сам колико толико подесио по својим прохтевима. Понајвише мислим на Docky који ради солидно мада не беспрекорно. Затим сам пробао 11.10 са Јунитијем и Гномом и покушавао да схватим што је то развојни тим покушавао да постигне. Да изнервира кориснике? Мене свакако јесу. Ставио сам и Docky на 11.10, покренуо Еклипс и притиснуо Ctrl + Shift + T. Искочио је прозорчић којем није било могуће променити ни место ни величину. Самог себе сам обрадовао тако што сам се вратио на Виндовс. Срећи краја нема! Још да видим на шта ће Линукс Минт да личи па да завршим причу.

Jel hoces da pustimo suzu za tebe? Od 100 distribucija linuxa tebi se ne svidja ubuntu jer 1 (JEDAN!) dock ne radi na njemu kako treba i sad si kao otkrio veliku istinu da nijedan linux ne valja. Cestitam stvarno, nisi za bolje od windowsa.

@Mad_Max i TingoL, malo ste grubi prema coveku... ocigledno da je taj racunar, na kojem mu je bio instaliran ubuntu, sluzi za rad(java development). Mogu da ga razumem, kada radis i nesto, za sta si uglavnom navikao da radi bez problema, niti bug-ova, odjednom pocne da zeza.

@Skinner,
Mint 11 je odlican, zadrzao se gnome 2 ali i prethodni kernel. Ako si raspolozen da isprobas nesto sto nije ni KDE ni gnome, probaj Lubuntu. Od 11.10 verzije je i to zvanicna varijanta ubuntu linux OS-a.

p.s.
Nije isto kada kritikujes ubuntu za unity, u temi koja se nalazi u linux podforumu i kazes da je ovakav ili onakav i na sve to dodas da prelazis na neku drugu distribuciji, sa "vracanjem" ili jos gore, prelaskom na Windows.
Neke od linux korisnika to moze da uvredi...

Može da uvredi samo onog ko nije objektivan. Ubuntu sve više liči na žešći krš. I sve te silne zadovoljne bih pitao koji su to skener, štampač, bezičnu karticu, dodatni hd monitor, projektor i na kom laptopu instalirari linux sa kojim sve specijalizovanim programima i sve radi kako treba.

Dignu ljudi Live linux i kaže sve je fenomenalno bitno je samo da šljašti na sve strane. Ili instaliraju i čekaju 6 meseci da instaliraju novu verziju i to je sva upotreba linuxa.

Dokle više neobjektivnoti i neke kao uvređenosti???

Dignem Sabayon i rasturi mi sve particije jedva spasim podatke i onda nađem na forumu žao nam (ni)je pokrao se bug. Digneš linux na laptopu i 55-60 stepeni u idle modu a ista na Windowsu 7 od 37-44.
Na Toshibi tek posebna priča kad je reč o Ubuntu itd.

Budimo objektivni kernel se redovno ažuira ali tvorce istog zabole za probleme. Vodeće distribucije se izbacuju na 6 meseci a često pokvare i ono što je valjalo. Druge šatro stabilne tipa Debiana 6 totalno razočarenje puno gluposti. One pak zasnovane na Debianu posle svakog update mora čovek satima da popravlje itd.

Nažalost linux za laptop računare i kućnu ubotrebu je jedan više nego nedorađen projekat.

Poslednja izmena:
Da još jednom preporučim Kubuntu onima koji su nezadovoljni kako rade novije verzije Ubuntua sa Gnome okruženjem i Unity-jem. Radi izuzetno glatko i stabilno i vrlo je "zaokružen proizvod" što bi rekli fanovi jednog drugog OS-a. Dok je ranije Kubuntu bio zapostavljeni brat glavnog projekta, sada je, više slučajno, postao odlična kombinacija vanila KDE-a i dobre Canonical-ove organizacije paketa.

Desilo se upravo ono što sam se pribojavao, Canonical kao mala firma nije imao resursa da dobro ispolira Ubuntu onakav kako ga je Astronaut zamislio. Par uzastopnih loših verzija OS-a je pokopalo mnoge popularne Linux distribucije u prošlosti, nadam se da će Canonical moći da se sastavi i nastavi dalje kao pre.

Da još jednom preporučim Kubuntu onima koji su nezadovoljni kako rade novije verzije Ubuntua sa Gnome okruženjem i Unity-jem. Radi izuzetno glatko i stabilno i vrlo je "zaokružen proizvod" što bi rekli fanovi jednog drugog OS-a. Dok je ranije Kubuntu bio zapostavljeni brat glavnog projekta, sada je, više slučajno, postao odlična kombinacija vanila KDE-a i dobre Canonical-ove organizacije paketa.
Hvala za info

Desilo se upravo ono što sam se pribojavao, Canonical kao mala firma nije imao resursa da dobro ispolira Ubuntu onakav kako ga je Astronaut zamislio
?????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

400 zaposlenih u 30 zemalja po tebi je mala firma?

@Kritika,
Ja nikada nisam probleme koje si ti naveo, sto ne znaci da ih niko nije imao, ali takodje ne znaci da ce ih svi imati ili da su ih imali.

Takodje, vecina glavnih distribucija, poput openSUSE, Arch, Slackware, Mandriva, su sa KDE gui-em, koje se nije mnogo menjalo poslednjih 2 godine, od kako se pojavila verzija 4, nego su sa svakom novom verzijom(trenutno aktuelna 4.7) popravljali i polirali kako graficki, tako i funkcionalni deo.
Kubuntu 11.10 je najbolji Kubuntu do sada, najstabilniji takodje. Deluje mi, poprilicno, kao da je Canonical uzeo linux 3 kernel, nabacao osnovne ubuntu pakete i onda na sve to stavio, skoro pa, osnovni KDE.
Kako god, dalo je dobre rezultate i meni se dopada. Imam ga instaliranog na desktop racunaru, koji koristi tp-link 321g wireless adapter i bio je prepoznat OOB, signal i brzina protoka je identicna onom na Win 7 x64.
Meni je potreban linux zbog web developmenta testiranja, jer na kraju dana, sve php ili RoR aplikacije koje uradim, idu na linux server. No, moja najveca zamerka je, upravo ono na cemu Canonical je poceo da radi, uvodjenje komercijalnih aplikacija u repositories, koje ce, defitinitivno, poboljsati kvalitet samih aplikacija na linux platformi. Jer manjak istih je daleko veci problem, nego Ubuntu Unity. Takodje, jos veci problem je milion malih i manjih distribucija. Ponekada, zaista, dobijem zelju da ponovo instaliram FreeBSD, ako nista drugo, barem u skladu sa mojim avatarom. :d

@morbius, Canonical je firma cije je vlasnik milijarder i koja ima jake partnere, jedan od tih je i Google. Potrazi na netu goobuntu... Generalno, potez Canonical-a, sa ovim Unity je bio da privuku nove korisnike, mnogo manje nego da zadrze stare, odnosno da "nateraju" vec postojece korisnike da predju sa LTS 10.04 na 11.04, odnosno 11.10.
Btw, ja bih radije da Ubuntu izlazi, max 1 godisnje, tako bih barem video neke promene u odnosu na prethodnu verziju.

Poslednja izmena:
Ja sumnjam da je jedan od precutanih razloga za unity razlaz sa mintom koji krade sve veci deo ubuntuovog kolaca. :D

@Kritika, radio sam sa 3 monitora na ubuntu i arch bez ikakvih problema, i to jedan od njih je bio CRT! :D Trenutno koristim usb wifi tp-linkov takodje radi oob (za razliku od windowsa gde moram da ga instaliram). Nekako je svima muka i kazu: Uh pa ovo ne radi, bolji je windows! A radi li na windowsu isto to oob ili moras da instaliras drajvere? Ne kazem da nema problema sa nekim hardverom ali je taj broj svakim danom sve manji i manji.

Ljudi cesto zaborave da sve ono sto ih ceka na desktopu rade desetine hiljada ljudi BESPLATNO da bi oni mogli u tome da uzivaju. Nije ti ovo windows pa da imas krivca za ono za sta si dao pare. Ovo je BESPLATNO, ako ti se ne svidja zaobidji. Ima ljudi koji kad vide problem na linuxu, rese ga ili makar posalju bug report pa u sledecoj verziji se ljudi (opet bez nadoknade) potrude da rese TVOJ problem. Vidim da u potpunosti gubis iz vida celu poentu pokreta otvorenog softvera, a zbog velikog broja takvih sto se zale a ne zele da se trude da pomognu open source nije onde gde bi trebao da bude. Na vrhu! Inace mi se ne svidja unity ali nisam vidjao nikakve velike bagove do sad.

Cak iako izbacimo FLOSS iz citave price linux je vise nego kompetentan rival windozi, to sto ti imas negativna iskustva sa tvojim hardverom ne znaci da imaju svi. Sve je to subjaktivno, ja kad bih krenuo o negativnim iskustvima na windblowsu pre bi mi ponestalo papira nego iskustava. Cak sam siguran kad bi ti iskoristio taj tvoj kriticni um i procesljao unazad da li je tvoje iskustvo sa windowsom bilo glatko ili je i tu bilo problema i nevolja da bi na kraju video da su makar u egalu. I tu opet pravim kompromis jer poistovecujem pojam linuxa sa sabayonom i ubuntuom, kad bi se malo bacio u distrohopping siguran sam da bi nasao i nesto po tvom ukusu.

TL;DR
Zapitaj se sta ti treba na racunaru i opredeli se prema tome, nema potrebe da generalizujes i ocenjujes umesto svih iz tvog nevelikog iskustva.

400 zaposlenih u 30 zemalja po tebi je mala firma?

Svega oko 50 su stalno zaposleni programeri. Naravno, većinu stvari koje se nađu u Ubuntuu razvija zajednica, a ne Canonical, ali obrni-okreni, malo je to. Ta ekipa je vrlo dobro uspevala da ispolira i uskladi pakete dok su se držali glavnog toka, to je bila oduvek glavna snaga Ubuntua, bili su dosta user-friendly od početka u odnosu na druge distribucije. Sada je međutim posla mnogo više i vidi se da ne uspevaju da se izbore, problemi upravo na vizuelnom planu. Ponovo imamo bagove kao pre pet godina, Compiz secka, dekorater odbija da radi, prozori se cepaju i ne znaju gde da se minimizuju, a na Mintu recimo sa starijim bibliotekama sve fercera. Manjak ljudstva.

da ponovo instaliram FreeBSD, ako nista drugo, barem u skladu sa mojim avatarom. :d
cheers

ja bih radije da Ubuntu izlazi, max 1 godisnje, tako bih barem video neke promene u odnosu na prethodnu verziju.
Dodaj samo promene na bolje jer se i ovako viđaju promene ali često takve da ono što je bilo dobro više nije itd.

radio sam sa 3 monitora na ubuntu i arch bez ikakvih problema, i to jedan od njih je bio CRT! :D Trenutno koristim usb wifi tp-linkov takodje radi oob (za razliku od windowsa gde moram da ga instaliram). Nekako je svima muka i kazu: Uh pa ovo ne radi, bolji je windows! A radi li na windowsu isto to oob ili moras da instaliras drajvere? Ne kazem da nema problema sa nekim hardverom ali je taj broj svakim danom sve manji i manji.
Kao prvo to što tebi radi ili ti nisi imao problema ne znači da problemi ne postoje a zaključivanje i izvođenje zaključaka na osnovu pojedinačnog slučaja je školski primer logičke greške, ali to verovatno znaš i sam. Dakle pratiš forume, recenzije, časopise i na mnogo mesta nađeš probleme e onda izneseš zaključak a pogotovu ako je identičan sa sopstvenim iskustvom.
Drugo čemu naglašavanje da radi sa CRT? Zbog VGA priključka najčešće manje rezolucije odnosa strana 4:3 prema 16:9 odnosno 16:10 kod LED monitora je razumljivije da na CRT radi. Jedino ako si tom izjavom hteo da demantuješ samog sebe. tj. kako često na novijim verzijama neradi ono što je radilo na nekim starijim, u šta sumnjam.
Treće to što tebi radi wireless kartica u laptopu (uzgred radi i meni na jednom ali neradi na dva) laptopa neznači da Ubuntu ili nek idrugi linux generalno nema problema sa w.karticama, Pogledaj npr. na zvaničnom forumu oko čega se ljudi najviše žale.
I četvrto ne mešaj babe i žabe. Jedno je instalacija drajvera next next a drugo je sati i sati provedeni u iščitavanju tekstovi, tutorijala, upustvava, sajtova i traženja šta bi bio problem i zašto ne radi pa sati i sati pokušavanja da bu nakraju nešto proradilo kako trebe ili najčešće nebitno kako samo da radi. Dakle nepričam ja o *****skom korišćenju računara tipa da služi doručak u krevet već da instaliraš drajver i da nešto funkcioniše

Ljudi cesto zaborave da sve ono sto ih ceka na desktopu rade desetine hiljada ljudi BESPLATNO da bi oni mogli u tome da uzivaju. Nije ti ovo windows pa da imas krivca za ono za sta si dao pare. Ovo je BESPLATNO, ako ti se ne svidja zaobidji. Ima ljudi koji kad vide problem na linuxu, rese ga ili makar posalju bug report pa u sledecoj verziji se ljudi (opet bez nadoknade) potrude da rese TVOJ problem. Vidim da u potpunosti gubis iz vida celu poentu pokreta otvorenog softvera, a zbog velikog broja takvih sto se zale a ne zele da se trude da pomognu open source nije onde gde bi trebao da bude. Na vrhu! Inace mi se ne svidja unity ali nisam vidjao nikakve velike bagove do sad.
Prvo shvati da ništa nije besplatno. Da je besplatno Canonical nebi ostvarivao profit a ja (ili bilo koji drugi privatni ili poslovni korisnik) ne bi morao da briše gomilu gluposti i podešava sistem. Druga stvar bug nije moj problem nego problem svih korisnika tog linuxa. Treća stvar ako se bug ispravi u jednoj distribuci i ako kažeš da su ga besplatno ispravili korisnici onda najmanje što očekuju ti isti korisnici je da se u sledećeoj verziji ili onoj posle nje nepojavi isti taj problem. Koliko sam ja u tome učestvovao ili nisam kako ti misliš ovom prilikom nije važno jer pričamo o problemima korisnika uopšte a ne o meni ili tebi.
Četvrto opet izvodiš neke problematične zaključke o otvorenom softveru (ono o mešanje free i open drugom prilikom) i kakve veze to ima sa mojom iznetom kritikom. Da nećeš možda da pričaš o tzv. slobodi?
Peto opet ti, ti nisi video, ok recimo da nisam ni ja video, ali se zato na hiljade ljudi žali da je neupotrebljiv na velikim monitorima, da nemaš mogućnost prilagođavanja (izem ti uzgred takvu slobodu kako je god definisao) itd.

Zapitaj se sta ti treba na racunaru i opredeli se prema tome, nema potrebe da generalizujes i ocenjujes umesto svih iz tvog nevelikog iskustva.
Ponovo ti kažem nije reč o meni ali tvojom logikom odabere prosečan korisnik distribuciju (o firmama tek neću trošiti reči) podesi posle grdne muke i sve mu kao radi, uradi update i sve ode u tri lepe. Pojavio se bug. Po tebi je rešenje promena distribucije. OK promeni korisnik distribuciju podesi sve i shvati ono što nije radilo na staroj radi na novoj drugoj distribuciji on zadovoljan dok neshvati da njemu takođe bitno parče hardvera ili softvera koje je radilo na staroj prvoj ne radi na novoj drugoj. Po tebi je opet rešenje promeni distribuciju. Dokle bre?
Razlikuj više ozbiljnog korisnika kome računar služi da završi posao i klince koji se zaluđuju koju led ili neonku da stavi u kućište kako da sakrije kabl u kućištu i koji set ikonica da stavi na desktop, ili da se hvali na forumu kaku mu eto linux radi odlično, a to što ga ostavila žena zbog linuxa to što ne može da odradi 20 zgibova ili što mu se bulja zalepila za fotelju dok je prilagođavao isti nikom ništa:wall:

Poslednja izmena:
@Kritika, ne znam da li si radio nekada sa no-gui linux-om... ono sto zelim da kazem je, da tada nema bagova :d
Salu na stranu, generalno su problemi vezani za GUI, dakle gnome ili kde(i sve varijacije koje proizilaze iz istih). Takodje, enterprise varijante linux distrubicija, su poprilicno bug-free. Zasto? Nisu besplatne.

Poznanik moj, ima jako dobar stav po tom pitanju i on kaze: Mac je najbolja unix-like distrubicija. I apsolutno je u pravu. Na kraju dana, imas Windows i sve one operativne sisteme koji su nastali na at&t unix sistemu. Ili, da budem malko precizniji, postoji Windows, Linux i BSD operativni sistemi(ovo je podela po kernelu, ocigledno).
Ali problem je tu nacina na koji su upotrebili, verovatno najbolji kernel, koji se distribuira sa najliberalnijom, BSD, licencom, i onda sve to zaokruzili sa jednim od najzatvorenijih sistema.

p.s. Odlicna analogija za "zenu i namestio sam linux", zaista odlicna :D

Poslednja izmena:
Kritika taj primer sam naveo jer si i ti sam naveo da tebi ne radi i dosao do generalnog zakljucka da je linux nedovrsen proizvod. Problemi po forumima? Udji u windows sekcije istih foruma, siguran sam da nisu prazne.

A ta tvoja raspala analogija "ja imam zivot i zenu i mogu da uradim 20 zgibova" obicno srecem kod obicnih *****a koji to kazu kad im ponestane argumenata. Ne znam na osnovu cega ti donosis zakljucke kako ja vodim svoj zivot. Linux koristim jer se bavim programiranjem i verujem da je ideja otvorenog softvera buducnost. Imam i devojku a u teretanu ne idem jer je ova zemlja prepuna *****a koji dizu (unesi WOW vredonst) iz benca a nijednu knjigu u zivotu nisu procitali. Trcim kad god je lepo vreme, zdrav sam i izgledam normalno. To je meni dovoljno.

Vreme koje je meni trebalo da namestim linux je mnogo manje od onog koje je tebi trebalo da sa "dupetom zalepljenim za fotelju" blejis po forumima i hejtujes u 2000 poruka. Ocigledno sa tobom ne moze da se vodi rasprava jer si kritican po primeru svega osim sebe. Rekao si razloge zasto ti se linux ne svidja i to je u redu, ima istine tu naravno ali makar ispostuj izbor ostalih kojima linuxovi problemi izgledaju mnogo manji od onih koje ima windows.

I da, Linux JESTE besplatan ( i OPEN i FREE, i nemoj molim te da me ucis o razlici) u svakom pogledu za krajnjeg korisnika. To sto su ti ljudi uspeli i da nadju nacin da profitiraju, bravo za njih.

Poslednja izmena:
@ays
Verovatno si u pravu kad je reč o BSD sistemima osim što kao si čini mi se i sam rekao iste više nekoristiš pa nisi proba da ih poteraš sa ATI karticama i da vidiš šta je muka
A što se tiče problema na Windows forumima slažem se ima ih i biće ih ali molim te da ne bih ponavljao pročitaj ponovo ilustrativan primer koji sam naveo za promenu distribucija jer sa stavom da izvlačiš ono na šta možeš da imaš dobar argument za kritiku mogli bi do sutra. Dakle niko nekaže da linux treba da radi i da sve teče kao voda ali gomila problema koja se javlja u istoj distribuciji od izdanja do izdanja jednostavno svakom pravdoljubivom nedozvoljava da ćuti i gura takve stvari pod tepih

@TingoL
Tebra brate i ostale poštapalice ma upravu si
U nedostatku argumentacije pokušaj prebacivanje loptice na ličnost i pokušajem jadnog vređenja da potkrepiš svoje ego viđenje je tvoja stvar i govori o tebi i sa jednim slažem stobom s takvima besmisleno je voditi konstruktivan dijalog jer je gubljenje vremena.
Kad bih rekao da linux zajednici doprinosim verovatno više nego što ti imaš godina, bojim se da ne bih mnogo pogrešio. I još jedan savet poradi malo na sopstvenom sujeti ili pusti filozofiju pre tebe i posle tebe potop.

Log off

Poslednja izmena:
Iz tvog licnog loseg iskustva ubuntua tvrdis da su svi linux based distroi gubljenje vremena -> optuzujes mene za izvodjenje zakljucaka na osnovu pojedinacnog slucaja.

Poredis napredne linux korisnike sa beskorisnim loptama zalepljenim za stolicu -> optuzujes mene za jadno vredjanje i prebacivanje na licnost.

Troll logic ftw. U jednom si makar u pravu nas dijalog je gubljenje vremena. /ignore

Ja cu samo da kazem nesto ali nemojte na mene da ospete paljbu :D.
Par godina unazad se zezam sa linuxima, uglavnom ubuntu baziranim, nisam neki vest korisnik moram da naglasim, ali ono sto je bitno da mi se uvek nesto nadje sto me zeza, ili jak cpu usage na slabom laptopu :/, ili da ne mogu da nadjem drajver za LAN jer na ovoj novoj verziji ubuntu-a 11.10 nema i kad je lan ulljucen u biosu ceo linux freezuje na startu...., prosle nedlje poginuo sam da nadjem taj driver za lan i nema teorije jer je neka verzija atheros cipa itd.... isto vazi kad sam pokusavao sa distribucijama za htpc, sve je radilo bruc truc, kadkad sa seckanjima, kad kad sa artefaktima itd, windows kad sibnem, podesim , radi sve kao svajcarac, mozda ima razlike izmedju distribucija koje se placaju i koje su free....ne znam, ali i dalje pored svih muka volim da se sigram sa linux-om, ne odustajem tako lako :d

@TingoL
Prijatelju, nista tu nije besplatno.
Ko ne plati na Drini ....

Plati na Savi? :D
U kom smislu nije besplatno za obicnog korisnika, pojasni malo.

@seizmos, bas steta a ja inace gledam da uzmem atheros cip gde god mogu jer je uglavnom odlicno podrzan. Koju kartu imas?

Nove distribucije uglavnom rade bez problema i imaju jaku detekciju hardvera. Argument da updateovi unište ono što radi može da se upotrebi svuda, čak i za Windows. Problem kod drajvera je najčešće nedostatak volje proizvođača da napravi drajver koji bi se mogao dodati u kernel - licenca je probem. Kod drajvera mora biti pod GPL-om. Poenta je - ako ti se linux ne sviđa, nemoj ga koristiti. Ne vidim čemu vodi nekakav flame war u linux temi - linux radi dobro i stabilno. Problemi su rešivi.

Nove distribucije uglavnom rade bez problema i imaju jaku detekciju hardvera. Argument da updateovi unište ono što radi može da se upotrebi svuda, čak i za Windows. Problem kod drajvera je najčešće nedostatak volje proizvođača da napravi drajver koji bi se mogao dodati u kernel - licenca je probem. Kod drajvera mora biti pod GPL-om. Poenta je - ako ti se linux ne sviđa, nemoj ga koristiti. Ne vidim čemu vodi nekakav flame war u linux temi - linux radi dobro i stabilno. Problemi su rešivi.
QFT

@ays
Da, bas su grubi prema meni. Pravi su internet grubijani :D.
Probao sam bio i Mint pre nekog vremena ali je nesto kasljucalo pa sa ga batalio tada. Probao sam i Kubuntu 11.10. Par minuta nakon instalacije dobio sam plave pruge na ekranu.
Nego, nasao sam ovo :http://www.bodhilinux.com/. Deluje zanimljivo ali nisam jos isprobao.

Poslednja izmena:
Ako se već baviš ozbiljnim poslom, zašto uopšte na računaru koristiš Ubuntu koji nije LTS verzija? Ja na poslu držim Ubuntu 10.04 LTS, isto se bavim programiranjem (Java i C), sve radi ko sat. I ne pada mi napamet da koristim ostala izdanja koja su faktički beta verzije, zna se šta je za productivity a šta je za kućno zezanje.

Користио сам 11.04 месецима без проблема са стабилношћу типа рушење система и слично. Било је багова са оквирима прозора који су нестајали сами од себе али није било ништа страшно. Било је проблема са аудио кодецима и/или Клементином. Звук је знао повремено гадно да избрљави. Разлог инсталације 11.10 је знатижеља и тај што су Гном 3 и Јунити будућност.

Nemam nikakvih razloga da sumnjam da će se sa Gnome 3 još jednom ponoviti priča sa KDE 4 na kome su radili godinama dok ga konačno nisu ispolirali do visokog sjaja. Unity je još manji, inhouse projekt, tek će na to da se čeka da postane stvarno kvalitetno. Očekujem da će to sve raditi fino jednog dana, ali nemam želju da sada trpim gomile bagova kada imam stabilnu alternativu.

Мени Гном 3 ради брзо и стабилно. Али са становишта удобности при раду је бескористан. Прдим ја на окружење које не реагује на десни клик миша!

Vrh Dno