Šta je novo?

1.5TB Samsung HD154UI, SATA2, 5400rpm, 32MB, F2 Eco Green

Jel kod doticnog F2 Samsunga 1.5TB dobije uspomoc 3ploce od po 500GB?

Na silent PC review model sa single platerom je dobio super preporuke za tisinu,mada ovi modeli ako su sa 3 platera su bucniji sigurno ,ali verujem da ipak nisu mnogo glasni,pogotvo stobi disk bio u CM Sileo kucistu koje je zvucno izolovano.

Ajd' i ja da postavim jedno hipotetičko pitanje. Ako uzmem ovaj HDD, da li je OS bolje držati na postojećem Western Digitalu 2500AAJS ili ga prebaciti na Samsung? I generalno, šta mislite da je brže...?

Dakle - 7200RPM & 8MB vs 5400RPM & 32MB?

Dal je moguce da za sistemski disk ipak bio bio Bolji F2 iako je na 5400rpm u odnosu na WD koji jeste stariji ali je ipak 7200rpm?

Ja sam imao slicnu ideju dal da moj sadasnji WD 640GB AAKS ostane sisitemski u odnosu na 1.5TB 5400rpm (WD ili F2) ,ali sto sam po testovima gledao ipak za WIn znaci dosta 7200rpm

WD 6400AAKS je, ipak, neuporedivo brži od mog ubogog AAJS, tako da bih ga zadržao za sistemskii. Moja nedoumica je bila da li buffer može da kompenzuje sve te obrtaje po minutu koji Samsungu fale, a koji su bitni za access time...

. . . .ne mozhesh da poredish te dve klase HDDova, jednostavno, namenjene su razlichitim svrhama...
. . . .za sistemac ti je od throughputa (koji je na Eco Greenu nabudzhen vecom gustinom podataka na platterima) bitniji access time, koji je, kod tog istog Green-a, i bilo kog drugog Green-a, zbog nizheg broja obrtaja plattera, ispashtao.. ipak, za sistemac ti je prvenstveno potreban brz odziv HDDa... mislim da je idealna kupovina, ovaj novi Samsung 1platter 500GiG, kad bude available.. za sad je to 6400AAKS, ali on je 2platter, i verovatno se greje i "chuje" vishe od ovog novog Zamzunga.. valjda ce i WD imati odgovor dok izadje ovaj novi, "mali" Zamz, pa da izvagamo...

. . . .ne mozhesh da poredish te dve klase HDDova, jednostavno, namenjene su razlichitim svrhama...
. . . .za sistemac ti je od throughputa (koji je na Eco Greenu nabudzhen vecom gustinom podataka na platterima) bitniji access time, koji je, kod tog istog Green-a, i bilo kog drugog Green-a, zbog nizheg broja obrtaja plattera, ispashtao.. ipak, za sistemac ti je prvenstveno potreban brz odziv HDDa... mislim da je idealna kupovina, ovaj novi Samsung 1platter 500GiG, kad bude available.. za sad je to 6400AAKS, ali on je 2platter, i verovatno se greje i "chuje" vishe od ovog novog Zamzunga.. valjda ce i WD imati odgovor dok izadje ovaj novi, "mali" Zamz, pa da izvagamo...

Takodje i meni je logicno da bude tako,mada ne znam koji bi sada midrange HDD bio najbolja kupovina za sistemski disk velicine 500-1000GB?

Seagate 500GB single platter se nije proslavio sto se access time-a tice, tu ga sije WD6400AAKS. A i kosta skoro kao WD 640.
Znaci ostaje da se sacekaju samsunzi i wdejci sa plocama od 500GB.

Postoje WD sa plocama od 500GB, i Green (WD10EADS) i Black (ne znam oznaku napamet ;)). Green WD10EADS postoji i sa plocama od 333GB, prepoznaje se razlika po ostatku oznake, ali ne secam se detalja. Ima tema ovde, jedan user je dobio (slucajno :) taj sa 500GB plocom.
Svi 2TB diskovi su sa 500GB plocama.

Ako mislis na diskove od 500GB - zasto bacati prostor (fizicki, ne HDD) za tolicku razliku u ceni?

Negdje sam pročitao "Model HD154UI/JP1 is NOT designed to be used in Desktop but specifically made for use with Docking/Rack/Caddy Use Only" :trust:

Koliko vidim dobro vam se pokazao taj Samsung 1.5 TB 5400. Drago mi je pošto imam F1 1 TB 7200 koji je već dobrano popunjen, a dosta od toga ide na filmove i serije (ima ponešto i u HD a to jede mnogo prostora), igre, muziku i ostalo, pa sam mislio uzeti neki disk samo za storage, 1.5 TB ili 2 TB, vidim da u kategoriji 2 TB nije velika ponuda, a i ono što ima je skupo. Naišao sam na ovaj "green" Samsung od 1.5 TB sa 5400 ali računam da mi ne bi smetalo tih "samo" 5400 ako bih ga koristio za storage, uz to noviji diskovi na 5400 su brži nego stari.

Može li neko ko ima ovaj Samsung da stavi HD Tach screenshot?

Meni grafik na mom Samsungu HD103UJ počinje na nešto ispod 110 MB/s a završava na 60 MB/s. Average read je 92.4 MB/s. Žao mi je što nisam napravio teskt kad je bio prazan, da vidim koja je razlika između toga i ovoga kad je dosta popunjen.

Ohrabren pozitivnim iskustvom Ringeraje sa ovim Samsungom, danas sam duboko udahnuo i pazario isti, sa namerom da ga koristim u rackovima (CM Xcraft 360 i TT ST0001 Blacx, oba nominalno podrzavaju diskove do 1 TB)...Malopre sam ga smestio u Blacx, povezao, ... , found new hardware...disk management...format...trenutno se formatira kao jedna particija od 1397,26 GB...Za ocekivati je da ce hteti da radi u Blacxu cim ga vec vidi, a javicu kako ce proci u Xcraftu 360...cim se formatira...evo ga sad na 13%...

Hvala, nego dok ide ovaj format, da primetim da ovaj Samsung "na pipanje", posto onako ogoljen stoji u Blacxu, osetno vise vibrira dok radi od WD10EADS (nista spektakularno, ali just for the record)...

dulsrules jel' možeš okačiti HD Tach rezultat za taj 1.5TB Samsung HD154UI, ili neko drugi ko ga ima?

Imam F1 1 TB 7200 pa me baš zanima kakva je razlika. Ozbiljno razmatram da uzmem ovaj od 1.5 TB jer mi treba neki dodatni, prvenstveno za storage.

HD154UI se očekivano formatirao bez BB, vidi se i u Xcraftu 360, nije htelo od prve, pa sam promenio USB port, proradilo, posle proradilo i na USB portu gde prvo nije hteo...
Hvala RingeRaji na korisnim informacijama, ne bih se usudio da probam da nekom pre mene nije proradilo..

@Vader: to što te zanima i još ponešto imaš na

http://dyski.cdrinfo.pl/dyski/841-Samsung-HD154UI-EcoGreen-F2-1500-32-SATA-II

Poslednja izmena:
HD154UI se očekivano formatirao bez BB, vidi se i u Xcraftu 360, nije htelo od prve, pa sam promenio USB port, proradilo, posle proradilo i na USB portu gde prvo nije hteo...
Hvala RingeRaji na korisnim informacijama, ne bih se usudio da probam da nekom pre mene nije proradilo..

Nema na čemu, drago mi je što ti sve radi kao i meni, a i korisno je da ovde podelimo sa kojim sve enclosure-ima hoće da radi, čisto da ljudi ne lutaju.
Meni je format prošao isto tako bez greške, ali u SansDigital enclosure-u, gde je i radio iz prve, a posle premeštanja u Xcraft isto se malo tripovao dok nije proradio, ja sam čak menjao i USB kabl, izgleda da mora prvo da se malo navikne, pa onda i krene da šljaka.
Sa srećom ga napunio do vrha.

Nema na čemu, drago mi je što ti sve radi kao i meni, a i korisno je da ovde podelimo sa kojim sve enclosure-ima hoće da radi, čisto da ljudi ne lutaju.
Meni je format prošao isto tako bez greške, ali u SansDigital enclosure-u, gde je i radio iz prve, a posle premeštanja u Xcraft isto se malo tripovao dok nije proradio, ja sam čak menjao i USB kabl, izgleda da mora prvo da se malo navikne, pa onda i krene da šljaka.
Sa srećom ga napunio do vrha.

Hvala, obzirom na kapacitet, punjenje ce trajati...:)

Jako sam zainteresovan za ovaj hard disk, i za taj xcraft 360 rack sto ste pominjali, izgleda mi sve ok.

E sad pitanja:

Sta znaci to da je podaljen na 3 x500 ?

Kako ga pocetno formatirati kad ga uzmem ? Da li sa nekim programom ili direkt iz win-a ?

Kako radi na e-sata na xcraft 360 ? Je l' sve ok ?

I mozda glupo pitanje, al kako radi na win 7 ? :)

I da, kakav je mozda ovaj rack za dotichni samsung hard:

http://www.gigatronshop.com/products/show_product/11161/47

?

Cisto zato sto je jeftiniji jelte :)

Poslednja izmena:
I da, kakav je mozda ovaj rack za dotichni samsung hard:

http://www.gigatronshop.com/products/show_product/11161/47

?

Cisto zato sto je jeftiniji jelte :)

Za svaki ozbiljniji rack proizvođač bi trebalo da da podatak maksimialng kapaciteta diskova koji na njemu rade...mada ima odstupanja i na gore i na dole..ja se lično ne bih upuštao u kombinacije koje nikome pre mene nisu proradile...

U vezi Xcraft 360, to svakako nije najbolji rack na svetu, nema ventilator, iako je projektovan za pasivno hlađenje hoće disk malo da se zagreje, ali njegov glavni adut je, pored visokog kvaliteta izrade, vreme od oko 5 sekundi potrebno za promenu diska. Dalje, i RingeRaja i ja smo HD154UI formatirali na drugom racku, a obojici nam radi i u XCraftu 360.
Za nešto nižu cenu (oko 4kdin) ima TT Max 4 Active cooling koji se meni mnogo svideo ali ga nisam kupio zato što je promena diska dugotrajniji proces...I Chieftec proizvodi rackove koje koristi dosta ljudi...
Proceni šta ti je potrebno, koliko si spreman da uložiš i samo napred.
Uzgred, HD154UI je juče u jednoj prodavnici u najužem centru Bg koštao 8200 din (najniža cena na ITsvetu)

Poslednja izmena:
...imam ,pa sigurno vec 2 godine,taj CoolerMaster-ov Xcraft 360 i ne bih mogao reci bas da je rack nesto posebno.

Kao prvo,HD WD500GB se greje kao da je ringla.USB port na Xcraft 360 mi crkao vec po isteku garancije,dan-2 ,moze da kopira,ali fajl od 1MB kopira '3.5h'...u 1.1 USB rezimu.:type:

eSATA radi,ali povremeno se zaglupi,pa moram da cupam SATA kabl i ponovo ga konektujem,ne bi li ga sistem prepoznao.

To pasivno hladjenje nije tako kako oni navode,jer je to obican lim,koji kao disipira toplotu.Puno sam ga platio pre dve godine,ali to je najvise zbog tog,kao sistema,'bez montiranja HDa' ,unutra je kao neka poluga i kada ubacis HD u fijoku,samo pritisnes vratanca i 'click'...gotovo,da..ali isto tako ta vratanca mogu vrlo lako da se otvore,jednom sam poneo rack kod ortaka i umalo mi nije HD zveknuo o pod,naprosto,ta vratanca se lako otvaraju sama od sebe i HD moze da ispadne dok si rek'o KEKS!:banana:

Jedino sto je pozitivno,(da kazem da je oK)..je to da taj rack prepoznaje HD od 1.5TB..a u specifikacijama pise do 500GB..sada drzim u njemu Seagate-a od 1.5TB za podatke i ukljucujem ga samo kada mi nesto treba sa tog HDa.:cigar:

Ona,kao plasticna kutijica,koja se dobije u pack-u,sluzi kao da ,kada putujes negde,pa kao u nju ubacis HD..da,ali ako ubodes paket u kome se vratanca te plasticne 'HD ambalaze' isto tako kilavo zaklapaju po principu 'click' (to je obicna plastika cija vratanca se zaklope tako sto jace stisnes zleb koji predstavlja kao preklopnik/bravicu..).Ja sam u paketu dobio takvu plasticnu HD ambalazu,pa sam je reklamirao,dali su mi drugu,koja se oK zatvara,ali isto tako ta vratanca imaju vek trajanja,ako ih puno koristis,tj.,ako puno puta otvaras i zatvaras ta vratanca,ona ce se naprosto odlomiti,jer je to izliven deo plastike koji nema nikakvu bravicu,vec jednostavno,kao kada bi uzeo parce plastike i cimao u ruci gore-dole(presavijajuci ga tako dok ne pobeli po ivici..)na posletku ce se odlomiti.Ne koristim tu plasticnu ambalazu,ali da sam je koristio,do sada bi se odlomila,garant.cheers

Ako vec uzimate HD rack-ove,izbegavajte CoolerMaster-a, :rupa: ..jednostavno,imam iskustvo sa njihovim proizvodima.

Jedini ozbiljan igrac je Tt (ThermalTake).:wave:

Poslednja izmena:
Kao prvo,HD WD500GB se greje kao da je ringla.
A zašto mora problem da bude u enclosure-u, možda se hard jednostavno jako mnogo greje. Meni se Samsung 1.5 TB uopšte mnogo ne greje, čak i kada radi malo duže.
USB port na Xcraft 360 mi crkao vec po isteku garancije,dan-2 ,moze da kopira,ali fajl od 1MB kopira '3.5h'...u 1.1 USB rezimu.:type:.
I ovo nije neko merilo, crkavanja se dešavaju i na najkvalitetnijim uređajima (da ne bude zabune, ovaj enclosure nije najkvalitetniji uređaj). eSATA nisam do sada ni probao, tako da nemam neki stav.
To pasivno hladjenje nije tako kako oni navode,jer je to obican lim,koji kao disipira toplotu.Puno sam ga platio pre dve godine,ali to je najvise zbog tog,kao sistema,'bez montiranja HDa' ,unutra je kao neka poluga i kada ubacis HD u fijoku,samo pritisnes vratanca i 'click'...gotovo,da..ali isto tako ta vratanca mogu vrlo lako da se otvore,jednom sam poneo rack kod ortaka i umalo mi nije HD zveknuo o pod,naprosto,ta vratanca se lako otvaraju sama od sebe i HD moze da ispadne dok si rek'o KEKS!:banana:
Pa u tome je i poenta fanless sistema, da sam enclosure dobro disipira toplotu. Anyway, kao što rekoh, meni je dotični Samsung mlak na dodir. Što se tiče vrata, otvaranja i zatvaranja i eventualnog ispadanja harda ne mogu ništa da kažem, pošto ne šetam enclosure sa hardom.
Ona,kao plasticna kutijica,koja se dobije u pack-u,sluzi kao da ,kada putujes negde,pa kao u nju ubacis HD..da,ali ako ubodes paket u kome se vratanca te plasticne 'HD ambalaze' isto tako kilavo zaklapaju po principu 'click' (to je obicna plastika cija vratanca se zaklope tako sto jace stisnes zleb koji predstavlja kao preklopnik/bravicu..).Ja sam u paketu dobio takvu plasticnu HD ambalazu,pa sam je reklamirao,dali su mi drugu,koja se oK zatvara,ali isto tako ta vratanca imaju vek trajanja,ako ih puno koristis,tj.,ako puno puta otvaras i zatvaras ta vratanca,ona ce se naprosto odlomiti,jer je to izliven deo plastike koji nema nikakvu bravicu,vec jednostavno,kao kada bi uzeo parce plastike i cimao u ruci gore-dole(presavijajuci ga tako dok ne pobeli po ivici..)na posletku ce se odlomiti.Ne koristim tu plasticnu ambalazu,ali da sam je koristio,do sada bi se odlomila,garant.cheers
Ovo potpisujem 100%.
Ako vec uzimate HD rack-ove,izbegavajte CoolerMaster-a, :rupa: ..jednostavno,imam iskustvo sa njihovim proizvodima.

Jedini ozbiljan igrac je Tt (ThermalTake).:wave:
Uz svo dužno poštovanje, ipak bi preoštro bilo kvalifikovati jedan proizvod za izbegavanje na osnovu jednog lošeg iskustva. Eto, ja imam pozitivno iskustvo sa dotičnim enclosure-om, što opet ne znači da je automatski za preporuku.
A TT je definitivno ozbiljan igrač i ima jako dobre enclosure-e.

No fence i pozdrav.

Poslednja izmena:
No fight CM vs RestOfTheWorld

Rekao sam za CoolerMaster u globalu,kao firmu,ne samo za rack-ove:party:

Imam njihov pad za G9 laserskog misa(koga posedujem)i kada sam ga kupio,nijedan pad(gumeni/plastificirani) mu nije odgovarao(zbog lasera)..tacnije,naravno,radio je,ali ne tako effeciency kao na metalnoj podlozi.I tako se izujem 3000din za CoolerMaster-ov metalni pad,koji ima dva lica,sa jedne strane je Precision(nesto hrapavija povrsina),a sa druge Speed(finija povrsina) i ok je pad,za toliko para mora da radi,ali po ivicama tog pad-a su 4gumene podloge,kao dok ti je pad na stolu,pa da se ne pomera,ali te cetiri 'gumice',tacnije dve od njih su vec krenule da se ljuste.

Mislim,3000dinara za pad:lupko:..pa mora da ga ekserima prikucaju da ne mrda ta guma,ali eto,oho lepkom su to prilepili(po principu pljuni i zalepi)..tako to radi CoolerMaster.:beat:

Zato preferiram Tt,jer naprosto,kada otvoris kutiju uredjaja koji si kod njih kupio,shvatis da oni razmisljaju tvojim mozgom,to mi se puno svidja.:rtfm:

CoolerMaster je vise vacaroska firma.:alo:

U radnji kod drugara od kog kupujem nema ovaj Samsung i najverovatnije nemoze da ga naruchi pa me zanima kakav je Seagate 1.5 TB @ 5900rpm. Model je ST31500541AS ali nigde nemogu da nadjem review... Jel se reshio taj problem sa firmware-om i crkavanjem shto je jedno vreme muchio Seagate ?? Mislio sam da ga uzmem za storage tako da neochekujem da je neki shampion u brzini ali ochekujem da je tih. I ovo je prvi put da vidim HDD @ 5900rpm pa mi je malo chudno...

:wave:

Poslednja izmena:
^ Je l' ima drugar mogućnost da nabavi WD Green?

Mislim da ti je to sigurnije rešenje, makar što se tiče tišine. Primera radi, moj WD 10EADS double platter je tiši bez ikakvog AAM-a od 2500AAJS koji je skroz utišan. Kad sam već kod WD Green serije, mislim da se i ona vrti do nekih ~6000RPM jer se nigde ne vodi kao 5400RPM HDD, a opet se pominju neke silne tehnologije koje menjaju obrtaje bez razlike u buci itd.

Za Seagate stvarno ne znam, 7200.12 serija je super, ali sigurno nije tiha kao taj "zeleni"... Jedino da pojuriš utiske sa nekog foruma, ako već nema testova. Meni se često desi da nabasam na neki strani non-english forum, pa Google Translate i piše sve šta mi treba.

http://www.tomshardware.com/reviews/2tb-hdd-energy,2371-7.html

The new Seagate Barracuda LP offers the highest throughput of all our low-power drives, but it couldn’t beat the overall performance of the Western Digital RE4 drive nor the power consumption levels of the Samsung Spinpoint F2 EcoGreen. Still, Seagate offers the best combination of performance and power consumption, as it outperforms Samsung and roughly matches WD in terms of power.

Imam pitanje u vezi cene HDD iz naslova, da li je cena od 95e (~8900 din) ok za ovaj disk ili se moze naci za manje pare (u Novom Sadu)?

Nazad
Vrh Dno