Šta je novo?

Стари рачунари или емулатори?

Da ne bude zabune, daleko od toga da emulacija može da zameni pravi hardver u potpunosti, pogotovo što svako od nas ima svoju crvenu liniju koju ne voli da pređe.
Ja sam se uvek trudio da ostvarim potpuno glatko sinhronizovano skrolovanje, nekome je važno nešto drugo itd.
Evo malopre sam, uključio Raspberry i odigrao partiju Sensible soccer-a...
Šta da kažem, originalni filing je tu, možda bi preko rf kabla bilo još mekše na crt ekranu ali meni je ovo sasvim ok.
Inače omašio sam za max brzinu jer je ona na Rpi2 oko 50Mipsa za UAE4Arm, verovatno je UAE4All brži, ali i ovako sve leti.
Više mi nedostaje CD emulacija koju UAE4Arm još nema, jer ne mogu da pokrenem CD32 igre i neke koje obavezno traže cd, kao recimo Virtual GP, strašno dobru Formulu iz 1999-e, malo poznata čak i fanovima.
Kažu da ima bolju fiziku i od Crammond-ove GP2, grafika je vrhunska, a da bi radila glatko na pravom hardveru, treba joj 060/50Mhz. :)
Ako postoji igra koja je dušu dala za Majstin akcelerator, onda je to ovo:

iskreno, totalno sam srećan što uopšte postoji emulacija jer mi omogućava da pokrenem igre i sa mog nekadašnjeg harda, a što je još pre pet - šest godina bilo manje podataka od prosečne sd kartice. u tom smislu sam ponovo imao priliku da igram neprevaziđeni colonization (definitivno i apsolutno najkompletnija xxxx igra svih vremena), ali i još neke igre koje sam baš voleo da igram (transarctica, ufo, slam tilt, deuterous, canon fodder, alien breed, chaos engine...), a bez potrebe za originalnim hardverom osim džojstika koji kačim preko nekakvog dual atari 2 usb adaptera.

međutim, onda sam naleteo na KOA (kick off 2 asocijaciju) i ljude koji aktivno igraju ko2 i dalje (postoji i nekakav pc port kick offa kojim se može igrati preko net-a) i prvo sam imao problem da nađem odgovarajući džojstik (problem koji i dalje nisam baš sasvim rešio), pa su počeli masno da me deru, pa sam krenuo da vežbam i primetio ono što mi se nikada nije dešavalo sa kick off-om - počelo je da me smara da vežbam. nisam mogao da sklopim više od dve - tri partije a da mi baš ne ide sve na štrumpfa.
onda sam se malo potrudio i nabavio ponovo a500 (pošto je moja a1200 trenutno neoperativna) i već posle 10 minuta sam mogao tačno da navedem šta je to što emulacija ne radi pravilno - tajming, skrol, ZVUK! (koliko je to u kick off-u bitno, majku mu), neobjašnjiv efekat mikro seckanja i skrin tiringa (posle mi je neko objasnio da je velika razlika između 50 i 60 hz), i moj kum je rekao čuvenu "kao da nije ista igra" rečenicu.

sad se ne zavaravam - emulacija jeste odlična stvar, ali za neke igre, pogotovo ako ih igraš takmičarski, jednostavno nije dobro rešenje.

dakle - super je što radi, super je što mogu da igram svašta nešto staro i dobro, ali ako hoću da se zabavim onako kako sam se zabavljao pre dve i po decenije, moram da uključim originalnu amigu u struju.

inače, neko je pitao za razliku između amiginog monitora i tv-a: primetna je u nekim nijansama boja i stabilnosti slike. na monitorima je naravno mnogo stabilnija i boje se jasno razlikuju. kod boljih televizora (gde se dede taj trinitron sony?) to i nije toliko primetno, ali se vidi. novi monitori sliku prave od kvadratića koji se baš, ali baš vide i to nema veze sa amiginim monitorom.

@mmike

Godinama nisam igrao kick off 2, a i tada mi je prvi bio draži, dvojka mi je uvek bila nekako prebrza i preteška.
Kasnije su došli Sensible Soccer i Goal i nekako mi više legli, pa se nisam više zanimao za ko2.
Malo si me zbunio sa ovim nedostacima koje pominješ, tearing sigurno nemam na RetroPie, ali ne znam šta si mislio na tajming i zvuk, na šta treba da se obrati pažnja, tj u čemu je original drugačiji nego emulacija?

imaš a500? imam disketu, čak i neki nazovi džojstik. mogu da svratim da ti pokažem o:)

Nemam ni jednu operativnu već par godina, spisak iz potpisa mi nije ažuriran ko zna od kad. ;)
Znači, ipak je nešto subjektivno ili nedovoljno dobro podešen emulator...

Poslednja izmena:
pazi, dok nisam shvatio da se i pc port ponaša isto i ja sam mislio da je nedovoljno podešen emulator

У винуае сам користио нул филтер који ми је користио за увећавање слике да буде до ивица екрана. Нисам нешто ни испитивао овај директ 3д билинеар. Која је разлика између директ 3д поинт и билинеар филтера и који боље ради?

Која подешавања за скен линије од 1:1 до 3:3 и на оне две скале од 0-100 вам дају слику најприближнију оној на телевизору?

Poslednja izmena:
@kiparis
Nema potrebe da se mlatiš sa svom tom gomilom filtera i kombinacija.
Čak i Null Filter je dovoljan za jako lepe i meke ivice, samo u Extra Settings postavi Point/Bilinear na 1 i to je to.
Ako baš želiš da ti slika bude što približnija PAL CRT ekranu, onda odaberi PAL preset u donjem levom uglu Filter menija i učitaj ga sa Load.
Nakon toga u Extra settings opet postavi Point/Bilinear na 1, Scanlines na 0, a nivo zamućenja podesi sam u stavki Blurriness, po defaultu je na 300 i sasvim je ok.
Takođe možeš da uključiš i keep aspect ratio i odabereš stavku TV.
Ostale opcije u Extra Settings-u: kontrast, gamma, brightness, saturation postavi po želji, to je stvar ukusa.

Не видим те опције у винуае 1.0. То изгледа има у неким новијим верзијама.

Кад изаберем нул филтер онда ми је једина опција 1х (16бит/32бит). И могу да мењам хоризонталну и вертикалну величину и позицију слике. Са овим филтером слика остаје чиста, користим га да увећа слику да буде преко целог екрана.

А кад изаберем директ 3д онда имам опције поинт 16бит или 32бит и билинеар 16бит или 32бит. Овде поред подшавања хоризонталне и вертикалне величине и позиције слике има и подешавања за скен линије од 1:1 до 3:3 и две скале од 0-100, прва скала је ваљда за јачину скен линија а друга за осветљење. Пробао сам да подесим 1:1, прву скалу на 15, а другу на 20, и изгледа слично нао на тв.

Под пресетс имам да бирам само подешавања за петнаестак игара која сам сачувао. Скоро свака игра тражи посебна подешавања за увећање слике преко целог екрана. :)

Poslednja izmena:
Meni isto smeta preoštra slika na fašisatičkim PC monitorima, u odnosu na meki blur koji daju televizori (to mu dođe kao neki nenamerni hardverski antialiasing).
Ipak, ako su u pitanju igre sa više disketa (4+), a pošto imam običnu Amigu 500, jedan Simon the Sorcerer, ili Mortal Kombat 2, bih radije igrao na emulatoru, nego na Amigi bez HD-a.

Nemam ni jednu operativnu već par godina, spisak iz potpisa mi nije ažuriran ko zna od kad. ;)
Znači, ipak je nešto subjektivno ili nedovoljno dobro podešen emulator...

Daj deder, ako imaš neku neoperativnu Amigu 500, i ne znaš šta ćeš sa njom, prodaj mi njenu tastaturu.
Na mojoj A500 je membrana prilično pojedena, neki bitni tasteri mi ne rade, pa bi mi tastatura koja radi, vrlo značila.
Uz dogovorenu cenu, šaljem i kilo odlične rakije.

Imam neku neispravnu i nekompletnu A500, ali tastatura je koliko se sećam u dobrom stanju.
Javi se na pm, ne moraš ništa da platiš, eventualno može ta rakija da se proba. ;)

Toni, preterano se**š!

13438978_10154324865089459_510259343919216986_n.jpg

elvir i njegov pokušaj flejma. ignoriši.

Баш сам мало упоређивао, мени је та разлика у слици која је на белинеа тфт монитору од 19'' 5:4 мала, и фино ми је да играм игре на том монитору. И лепше ми је кад је слика чиста и прецизнија, без тих филтера са скен линијама и замуђивањем, тако да је мој избор и даље коришћење само нул филтера да би се слика развукла да буде преко целог екрана. У неким играма је тада слика мало издуженија по висини али је мени доживљај бољи кад је слика преко целог екрана. Тако да то да ли се гледа на старом телевизору, амигином монитору или неком новијем монитору је ствар укуса. :)

Samo da se javno zahvalim drugu Universe, koji je ispunio obećanje na predhodnoj strani, i darovao mi moćan poklon.
Tastatura koju mi je poslao, radi kao zmaj na mojoj Amigi, i da toga nije bilo, morao bih da se smaram i poručujem iz Britanije, čekam 3 meseca, i platim tastaturu možda kao celu A500. A možda bi je i naša carina/pošta oštetila.

U kojem stanju je bila moja stara tastatura, može da se vidi na ovoj temi:
http://eab.abime.net/showthread.php?t=82860

Да ли више користите старе рачунаре или емулаторе? Да ли су вам бољи стари рачунари или емулатори и шта вам се више свиђа? Које предности старих рачунара и емулатора су вам важне?

Stari racunari. Zato sto sam zainteresovan i za hardver i za arhitekturu tadasnjih racunara.
I mozda na mesec-dva, odigram Pirates! na C64, Robocopa ili Batman The Movie na Spectrumu, Alien Breed na Amigi.
Emulatori su tu da se uglavnom proba nesta pre prave stvari.

PC XT i floppy diskovi pre neki dan na delu:
https://www.youtube.com/watch?v=utsGZhcbzUM&feature=youtu.be

Video postavio jedan moj stari prijatelj pre neki dan. Ima PC XT, u ono vreme ga je novog kupio. Još uvek radi kao sat:) Ja sam tada imao Commodore 64 koji sam platio oko 550 maraka, a mislim da je on XT-a platio oko 2000dm, u kompletu sa narandžastim monitorom.

Zato si ti imao bolje igre i to u boji, za mnogo manje para. :)
btw, 5.25 diskete nisu baš takav raritet čak ni danas, mnogi ih imaju, evo ja sam sačuvao neke moje za c64 i rade i danas.
Da je pokazao neke od 8 inča, to bi već bilo nešto.

Tako je, XT je bio grafički i zvučno potpuno inferioran. :) Nisu diskete raritet nego je XT, nažalost prikazan samo na kratko. Imam i ja neku gomilicu za C64, čame mi u podrumu. Poklonio bi ih nekome ako ima zainteresovanih, samo je problem što su nakupile mnogo prašine...Pitanje je da li se isplati akati glavu diska.

Poklonio bi ih nekome ako ima zainteresovanih, samo je problem što su nakupile mnogo prašine...Pitanje je da li se isplati akati glavu diska.
Ako ima šanse da je na njima nešto od domaćih igara, uzeo bih čisto da prebacim u D64. No mercy još uvek nije pronađen...

ja sam sačuvao neke moje za c64 i rade i danas.
U ono vreme nisam imao 1541 (samo kasetofon), ali sam povremeno uzajmljivao od nekih prijatelja i imao svojih 10-tak disketa sa stvarima koje su meni bile interesantne. Sve su i dan danas ispravne, čak i jedna koja izgleda kao da je sažvakana, koju sam dobio od ne sećam se koga kao neispravnu, probao da je formatiram i posle toga godinama koristio :)

Ako ima šanse da je na njima nešto od domaćih igara, uzeo bih čisto da prebacim u D64. No mercy još uvek nije pronađen...

Pa jel ima neko Hrkljusa? Verujem da je igra bez veze ali bio sam veliki fan TLN-a tako da kakva god da je hteo bih da je imam.

Sigurno ima nekih igara, ali ne znam kojih (domaćih nema). Diskete su stvarno mnogo prašnjave i računajte na to da ćete morati da otvorite drajv i stalno da mu brišete glavu dok se disketa ne "razradi". Tako sam ja uspevao da ih formatiram i nekako da nasnimim ponešto, a posle su dobro radile. Ali pošto više nažalost nemam komodor, ne mogu da kažem šta je na njima, niti sam siguran da će proraditi (ipak je prošlo mnogo vremena). Sutra ću da ih iskopam iz podruma i javljam ovde koliko ih tačno imam i u kakvom su stanju.
Ako ste obojica zainteresovani, ajde da vam podelim pa pošaljem po pola. Ako Zarko odustane jer nema domaćih igara šaljem Cobetu sve.:)

U ono vreme nisam imao 1541 (samo kasetofon), ali sam povremeno uzajmljivao od nekih prijatelja i imao svojih 10-tak disketa sa stvarima koje su meni bile interesantne. Sve su i dan danas ispravne, čak i jedna koja izgleda kao da je sažvakana, koju sam dobio od ne sećam se koga kao neispravnu, probao da je formatiram i posle toga godinama koristio :)

Sećam se perioda kada još uvek nisam imao 1541, pa mi je drugar one igre koje su mogle da se prebace nasnimavao sa diska na kasetu. A da su flopi diskovi iz tog vremena izrdžljivi, pa čak i manje nežni od kompakt diskova to je živa istina. Sve je pravljeno da traje, svet je bio mnogo bolji nego danas..

Vrh Dno