Šta je novo?

Потребне информације о Телекомовом Adsl-у

Иде уз рачун и плаћа се у целости са следећим телефонским рачуном

Poslednja izmena:
Hvala!

Ajd jos malo da te smorim...koji si paket uzeo i koliki ti je prosecan download?

Rade li na Telekomovom ADSL-u pee2peer servisi? Postoje li nekakva ogranicenja, u smislu download-a, pracenja sta se skida, upozorenja i tome slicno?

Не постоје никаква ограничења

@moto tomo:

Opet ja imam jedno pitanje: Koliko si cekao na modem od potpisivanja ugovora? I gde se ide po modem? Bul. Kralja Aleksandra?

Ja sam potpisao ugovor u cetvrtak ali me jos uvek nisu zvali za modem pa bas sizim.

Salko Dinamitas je napisao(la):
@moto tomo:

Opet ja imam jedno pitanje: Koliko si cekao na modem od potpisivanja ugovora? I gde se ide po modem? Bul. Kralja Aleksandra?

Ja sam potpisao ugovor u cetvrtak ali me jos uvek nisu zvali za modem pa bas sizim.
И ја сам потписао у четвртак и добио,отишао по њега, уторак-среду у малу Лолу.То ти је преко пута ЕТФ-а где је Лелекомов кориснички сервис али не уђеш ту него прођеш рампу и видећеш са леве стране пријавницу.Опет оставиш личну карту и кажеш за шта си дошао и послаће те у собу 200 и нешто на другом спрату.А ево ти овај број 3069098 па зови ту фирму која активира прикључке за Лелеком пошто сам морао да их јурим да ураде свој део посла.Лик који ми се први пут јавио и кога сам питао докле је стигла реализација за мој број ладно је прокоментарисао да ја вршим ПРИТИСАК НА ЊИХ:mad: . Човече па ја сам платио 5900дин. за то што ти треба да одрадиш за ~15мин:wall:

Hvala na informacijama! :)

moto tomo je napisao(la):
И ја сам потписао у четвртак и добио,отишао по њега, уторак-среду у малу Лолу.То ти је преко пута ЕТФ-а где је Лелекомов кориснички сервис али не уђеш ту него прођеш рампу и видећеш са леве стране пријавницу.Опет оставиш личну карту и кажеш за шта си дошао и послаће те у собу 200 и нешто на другом спрату.А ево ти овај број 3069098 па зови ту фирму која активира прикључке за Лелеком пошто сам морао да их јурим да ураде свој део посла.Лик који ми се први пут јавио и кога сам питао докле је стигла реализација за мој број ладно је прокоментарисао да ја вршим ПРИТИСАК НА ЊИХ:mad: . Човече па ја сам платио 5900дин. за то што ти треба да одрадиш за ~15мин:wall:
Sudeci po dijalogu taj tip radi u Lelekomu.

kosmos je napisao(la):
Pa evo ovako, isplatilo nam se i to posle prvog meseca, a evo i zasto:

Infrastruktura je sledeca:

homePNA 2.0 10Mb kartice - 2E/kom
telefonski kabl 500m - imali smo
ruter - moj kucni server pod 2003- koji je samo dobio jos jednu funkciju
ostali troskovi - jedan vikend razvlacenja kablova i ispijanja piva :)

(5900+2850)/3=2900 din prvi mesec, i svaki sledeci po 950.

Alternativa je bila sledeca: bezicni ili kablovski, prva ne bi prosla bez 200+ eura a druga ce mozda biti aktuelna tek od sledece godine. Na stranu svi problemi sa bezicnom vezom i protokom, nekako nam je ovo ipak bilo najisplativije resenje.

A sto se tice fiksne telefonije, zar nije "Zlocinacko Udruzenje Telekom Srbija" ostavio isto tarifiranje na SMIN brojevima?

A to sto si na ISDN nema nikakve veze, ja sam morao da preko analogne linije uvedem ADSL posto za ISDN liniju (uveo pre par godina samo zbog net-a) nije bilo opreme u centrali.

Tako da sam se ja odavno pomirio sa sudbinom, i prestao da se nerviram zbog ******a u "Zlocinacko Udruzenje Telekom Srbija".

Citiram ovo samo da bih dao mali apdejt a ne da repliciram.

Nisam imao pouzdanih informacija u vezi cena home PNA jer ranije nije bilo tako povoljno (dok sam se zanimao ranije) pa dok sam se raspitao i potrazio saznao sam ponesto.
HomePNA 2.0 kartice od 10Mb/s mozes svecom da trazis i uglavnom ih nema, nasao sam u Netiksu Diamond-ovu za 14E bez PDV, gde to ima za 2 E, zaista ne znam.
Telefonski kabl da se kupuje nece biti jeftino, pogotovo vece duzine. Umrezavanje kroz postojecu infrastrukturu je moguce samo ako je u pitanju isti tel.broj, dakle od umrezavanja sa komsijama (cime bi se smanjili troskovi interneta izmedju domacinstava) nista, sem ako se kabl ne razvuce direktno od kartice do kartice, a cena toga nece biti naivna zbog duzine kabla, kako rekoh gore.
Navodim sve ovo jer sam imao ideju i da ja delim internet sa komsijama, pa sam se zainteresovao kad sam video vas projekat.
Da rezimiramo: HOME PNA bi trebalo da je jedna od najjeftinijih varijanti za umrezavanje ali konkretno u ovom vasem slucaju, srecna okolnost koju ste vi imali da ste imali ruter, telefonski kabal i cinjenica da zivite u jednoj zgradi gde se moze razvuci kabal od racunara do racunara je jedan izuzetno povoljan scenario koji vecina nece imati ako pozeli da deli internet i pravi mrezu. Zakljucak, nijedno umrezavanje radi deljenja interneta ne moze da bude jeftino, a kad se na to doda i cena prikljucenja na ADSL u Telekomu, to opet govori protiv njihove usluge.

A sto se predusretljivosti Telekom-a tice prema zaostalim dial-up userima (sto sam ja jos uvek) navescu samo ovo:

Moj telefonski racun do poskupljenja fiksne telefonije bio je oko 1800 dinara. Poslednja 2 su bila, masala, oko 3500. Od toga je samo sa mog MSN broja napravljeno oko 2000, a koriscen je interenet preko SMIN mreze. Ako je to povoljno, i ako je to ono cime Telekom korisnicima izlazi u susret, mogu samo da se zapitam kako bi bilo kad nam ne bi izlazili u susret.

Jos jednom, moj glas protiv ovog monopolistickog sr...a. i apel da ako imate izbor pri odabiru provajdera ne uzimate Telekom jer ako im sada damo prednost ugusicemo konkurenciju a njih ojacati do te mere da im kasnije niko nece moci nista.

Pozdrav za kuku i motiku. :smash:

Poslednja izmena:
Pa kartice su kupljene u DESK-u, imaju ih jos tacno 343 komada. Cenu zvanicnu ne znam posto sam ih uzeo za kes, ali po njihovom cenovniku su 5E+PDV. Sto se tice toga gde zivimo, rekoh da zivimo u kumodrazu, ali SELO (vise je SELJANA) ali ajde. I rasponi su sledeci: od mene do prve kuce 80m vazdusni vod, odatle preko provalije do druge strane 30m vazdusni vod, odatle po krosnji komsijskog sljivika jos 300m do trece kuce.

A sto se tice kabla, ne znam cenu za telefonski, ali UTP 305 metara je oko 60 eura u netiksu, tako da je cena smesna.

Kriterijumi sta je skupo, a sta jeftino, su individualni. Za mene nije skupo (samo zato sto je jedina moguca varijanta) ako pogledam sta mi je alternativa. Dizanje stuba na kuci da bi se svi povezali wireless, mi nije ni na kraj pameti iz prostog razloga sto smo na razlicitim visinama, imamo fizicke prepreke izmedju nas itd.

Vecinu materijala smo imali od ranije, dok smo bili povezani sa dva rutera na 2.31Mb/s, tako da smo samo malo dodali materijala, i dobili savrseno upotrebljivu mrezu.

I za kraj, A ko je to telekomu konkurencija?

Poslednja izmena:
Ovo se vec pretvara u "razgovor gluvih telefona". A mozda si se isuvise zaneo u zelji da mi sto efektnije repliciras, pa nisi ni procitao moj post kako treba, odnosno moje ranije postove u ovom thread-u. Cak i da ti zaista nije bitno koji ti provajder obezbedjuje internet, kako kazes, i da li ja pljujem Telekom ili ne, ipak se isuvise angazujes u odbrani njihovog kredibiliteta. Da nije tako, verovatno se ja i ti ne bismo ovako nastavljali.

Elem,

Diamond phone link kartica u Desk-u vise NEMA, informacija iz servisa njihove maloprodaje od pre par minuta. Ako postoji nacin da neki od tih 343 komada dovuces ovde na forum, kupicu od tebe odmah 5 komada za pocetak.

A sto se konkurencije Telekomu tice, mislim da nije nimalo bilo tesko shvatiti da je prica bila o konkurenciji u domenu internet provajdinga. Ne znam, barem ja nisam upoznat da postoji sto se telefonije i telekomunikacija tice uopste neka druga firma koja pokriva deo tih servisa (a steta sto je tako...monopol,monopol...), mozda si ti mislio na nesto drugo?

Sustina je bila da nijedan nacin deljenja interneta van jednog domacinstva nije jeftin, i da se povoljne okolnosti koje si ti imao pri formiranju tvoje infrastrukture ne mogu uzeti u prilog povoljnosti koriscenja Telekom-ovog ADSL interneta. Jos kad se uzme u ozbir da je bezobrazluk naplacivati prikljucenje na internet i na ime te razlike toboze "ispasti povoljniji" od ostalih u sledecih nekoliko meseci do godine ili dve zavisno da li se internet deli ili ne, da je neverovatan presedan naplacivati unapred nesto sto mozda dobro radi u promotivnom periodu ali kasnije je pitanje kako ce, nedovoljno iskustvo u intenet provajdingu, firma koja je prakticno u eksperimentu jos uvek sto se ovakve vrste servisa tice, racunica je, barem meni, vise nego jasna.

Nemoj me shvatiti pogresno, drago mi je sto ste ti i tvoje komsije uspesno (valjda ce vam i potrajati) resili problem interneta. Ono sto me iritira je potpuna indolentnost ljudi uopste prema cinjenici da ih neko perfidno potkrada a oni se brane cinjenicom "da nemaju izbor", "da je to jednostavno tako", "neka su oni lopovi sta im mozemo" i tome slicno. Naravo da je i meni jasno da je Telekom jedan nedodirljiv servis stvoren iskljucivo da suptilnim metodama otima od ljudi i puni drzavnu kasu, a i svoju, naravno. A toliko puta dokazano, posebno u poslednjih 20-ak godina, upravo takvo razmisljanje tipa " daj sta das" nas je i dovelo ovde gde jesmo a od razvijenog sveta okrenulo sve dalje i dalje.

Eto, toliko od mene. ZA KRAJ.

Ok da zavrsimo sa telekomom vise. Jedini razlog mog pisanja ovde je bio da ako mogu pomognem nekom da dodje do ADSL-a pa makar i od telekoma. Ne ulazeci u pricu o isplativosti ili ne, nisam je cak ja ni pokrenuo. Mozemo ovde do sudnjeg dana da se prepucavamo kakav je telekom i sta tu ne valja, ali nikad niko sa ovog foruma nece moci nista da promeni i tacka. Ako nekom odgovaraju uslovi uzece, ako ne cekace dok neko drugi ne ponudi isto po povoljnijoj ceni i gotovo. Ja jednostavno nisam vise hteo da cekam i uzeo sam ono sto je u tom trenutku bilo najisplativije.

@mikele

Sto se tice kartica, danas kad sam pisao, njima se u cenovniku vodilo na stanju 343 komada. Verovatno ih ima i dalje, ali provericu pa cu ti poslati PM. I druga stvar potpuno je nebitno ko je provajder u slucaju deljenja net-a hteo sam da kazem da infrastruktura ne mora da bude skupa, i to zavisi samo od toga koliko je neko spreman da se potrudi i kolike su mu finansijske mogucnosti. Istu stvar mozes da uradis i za 100 i za 1000 eura, samo je razlika u tome sta ti treba i koliko para si spreman da das.

Imam jedno pitanje za korisnike Telekomovog ADSL-a...

Da li je neko otvorio e-mail adresu i koji su parametri za pop3 i smtp?

Nazad
Vrh Dno