Šta je novo?

Куповина 18ице

og_rat

Zapažen
Učlanjen(a)
26.01.2025
Poena
1
Здраво свима,
хтео бих да чујем Ваша мишљења/искуства у вези куповне новог клима уређаја. Реч је о инвертер клими 18000BTU, то је једино што знам да хоћу да уградим.
Кућа је изолована са стиропором дебљине 10цм а на плафону имам камену вуну и стиропор 3цм одоздо. Простор за грејање и хлађење је неких 70-75 квадрата. Када се узму сви ови параметри у обзир, замолио бих Вас да кажете своје мишљење о некој клими или поделите искуство које сте имали са њом у сличним случајевима као што је мој.
Цена за сам уређај је максимум 150.000РСД и сматрам да се може купити озбиљна клима за тај новац. Као и сви желим добар однос уложеног и враћеног те из тог разлога желим да чујем друга мишљења. Хвала на издвојеном времену и предлозима. Свако добро и живели 🤝🍺

Mnogo ti zavisi od rasporeda soba. Ja grejem slicnu kvadraturu sa jednom 18ticom i 12ticom. Ali meni kuca nije izolovana. Moj savet je bolje dve 12tice nego jedna 18tica.

Za te pare moza da uzme dva osrednja kineza, ili jednog dobrog japanca, e sad, bitan je raspored prostorija, ne verujem da je prostor pogodan za 18 ticu, izbaci raspored.

Za te pare moza da uzme dva osrednja kineza, ili jednog dobrog japanca, e sad, bitan je raspored prostorija, ne verujem da je prostor pogodan za 18 ticu, izbaci raspored.
Ево распоред просторија. Да кажем да од грејања имам и централно на пелет, значи само неки прелазни период да грејем са њом да ублажи хладноћу и лети да охлади ми треба. Позиција климе је таква каква је и не може се мењати због крова
Zašto ne dve 12-ke?
Немам простора да их монтирам

Prilozi

• IMG_20250126_105642.jpg
    IMG_20250126_105642.jpg
    152.3 KB · Pregleda: 34
Pa ovo ispada prostor iscela kolko vidim, kako si nacrtao moze 18 tica, ali da ti vrata budu otvorena na svim sobama ako hoces i njih da hladis/grejes

Pa ovo ispada prostor iscela kolko vidim, kako si nacrtao moze 18 tica, ali da ti vrata budu otvorena na svim sobama ako hoces i njih da hladis/grejes
Тако сам и замислио. По потреби отворим и затворим

Olaksavajuca okolnost je sto ti klima nije primarni vid grejanja i sto je potrebna samo za prelazni period.
Misljenja sam da neces imati ni K od komfora tj. velike temp. razlike,ako ides na samo jednu klimu, ali posto imas jos i pelet, probaj.
Iz mog iskustva ( mada ja imam mnooogo zeznutiji raspored) da bi zagrejao one dve sobe, moraces da pojacas ventilator skoro na max. Pri tom ce hodnik, sa ulaznim vratima, "pojesti" dosta toplote upucene ka gornjoj sobi.
Kuhinja i trpezarija, levo i desno, ce dobiti mnogo manje toplote, jer ce vent. da pici ispred sebe, da bi dobacio do soba.
Ovo je samo moje misljenje... a tebi srecno :)

Nazad
Vrh Dno