Šta je novo?

Periferni uređaji Који штампач за текст?

Miševi, tastature, štampači, skeneri i sl.

dreamer_bgd

Zapažen
Učlanjen(a)
11.08.2024
Poena
20
Који штампач бих могао да купим искључиво за штампање текста? Очекује ме штампање доста текста а не бих да плаћам штампаријама чијим квалитетом до сада нисам био задовољан.

Може и препорука за инк џет, А4. Може и колор ако је до 200 еура.

Nema više štampača samo za text, to su bili dot -matrix i lineprinter štampači. Ako ti treba samo za text, onda ti ne treba neka naročito visoka rezolucija i puno memorije specijalno ako je font veći od 6pt. To radi baš svaki laserski štampač. Zaboravi na inkjet, nije to za veliku štampu ako nije onaj sa spoljnim rezervoarima a oni su skupi. To je sada upotrebljivo samo za slike/foto štampu. Ako ti boje nisu baš potrebne, onda crno beli laser samo jer imaju kasete većeg kapaciteta nego oni u boji koji imaju 4 kasete pa su sve manje. Kvalitet štampe zavisi više od papira. Kolkio misliš da treba dnevno i ukupno da štampaš ? Prema tome gledaj koliki trej za paptir i koliki toner katridž i da je štampač popularan, HP, Brother itd da imaš lako dostupne ketridže ili servis za punjenje. Za stotinak strana dnevno i najjeftiniji laser radi posao.

Obavezno laser.
Obavezno proveri mogućnost nabavke zamenskih tonera. Zovu ih "for use".

Ako budeš kupovao originalne tonere, biće ti jeftinija štampa u kopirnici.

Ako je dosta baš dosta-dosta, nemoj uzeti najjeftiniji model, već najjeftiniji koji ima automatski duplex.

Koliko je to "dosta" ?
Koliko listova dnevno i koliko na mesecnom
nivou ?
Требао бих да пишем докторат, биће доста "пробног" штампања. Успут, планирам да сав помоћни материјал штампам, не могу да читам с екрана десет сати дневно.

Хвала пуно, ПЈ.

Слободно можете модел штампача да препоручите.

Kao što su kolege rekle, najbitnije je koliko dnevno štampaš i koja ti brzina treba. Ako je zaista samo za tekst onda bez sumnje samo laser.
Pošto si napomenuo da u obzir dolazi i kolor pretpostavljam da će ti ponekad ipak zatrebati i za neku sliku, crtež i slično. U tom slučaju imaš Epson ecotank seriju koja je ispod 200 evra, boje se sipaju iz bočice, jeftine su i dugo traju. Ja imam konkretno epson ecotank L3250 i jako sam zadovoljan.
Samo prethodno moraš da odgovoriš na pitanje koje sam na početku postavio. Ako štampaš stotine strana dnevno i bitno ti je da bude brzo onda laser. Ako su u pitanju desetine strana, sa povremenom potrebom za kolorom, onda ovaj epson ecotank

laser je bolji samo za tekst u odnosu na inkjet. ja proverio na starom laserskom (HP P1102w) i novom Epson Ecotank L6260.

ima Ecotank samo sa crnim mastilom, oznake modela počinju sa M umesto L.

Ako je samo za doktorat, to nije veliki obim štampe i preporučujem neki mali crno-beli laserski sa većim kapacitetom tonera. Iz iskustva znam da ti neće trebati previše štampe, čak i da štampaš članke skinute sa neta. Ja sam ih u početku štampao, pa više nisam znao šta ću sa papirima i na kraju odustao. Za sam doktorat sigurno ti ne treba ništa više od najosnovnijeg modela jer tu nećeš sve ukupno da potrošiš više od dva risa, neki HP, koji god da je sada aktuelan. Kad dođe do finalne štampe doktorata, to ćeš vrlo verovatno u nekoj štampariji. Em ispadne jeftinije kad vidiš koliko tonera potrošiš (posebno ako imaš slike), em je manje cimanje zbog velikog broja kopija i koričenja, što sam ne možeš da uradiš kao oni jer je to njima rutina. Samo lepo sredi tekst i obavezno da bude u pdf-u, raspitaj se ko radi korektno štampu i nema brige.

Мислим да ћу купити или Епсон L6260 обзиром да за 300 еура могу да одштампам и неку фотографију или Brother HL-L2402D. Двоумим се између та два (свестан сам разлика).

Мислим да ћу купити или Епсон L6260 обзиром да за 300 еура могу да одштампам и неку фотографију или Brother HL-L2402D. Двоумим се између та два (свестан сам разлика).
Fotografije možeš da štampaš i na jeftinijoj seriji. Kao što sam već napisao imam L3250 i fotogtafije fenomenalno ispadaju, naravno na foto papiru

Brother toner je skup :(
Јесте, скоро 7000 динара за 1200 страна...

Fotografije možeš da štampaš i na jeftinijoj seriji. Kao što sam već napisao imam L3250 i fotogtafije fenomenalno ispadaju, naravno na foto papiru
Овај модел делује као можда најбоља куповина до сада. Једино ми смета што је мултифункционални уређај. То му повећава габарите притом ми не треба.

Obavezno laser.
Obavezno proveri mogućnost nabavke zamenskih tonera. Zovu ih "for use".

Ako budeš kupovao originalne tonere, biće ti jeftinija štampa u kopirnici.

Ako je dosta baš dosta-dosta, nemoj uzeti najjeftiniji model, već najjeftiniji koji ima automatski duplex.
Kako koji, za moj Ricoh P502, originalni toner je 40e za 11000 kopija. Zamenski 17000 kopija.
:)
Povezan je na mrezu, printa sa bilo kog uredjaja povezanog na moj LAN ili wireless, bez drivera.

1746920220944.png

Ricoh P 501 toner je 60e za 17000 kopija.

Poslednja izmena:
Kako koji, za moj Ricoh P502, originalni toner je 40e za 11000 kopija. Zamenski 17000 kopija.
:)
Povezan je na mrezu, printa sa bilo kog uredjaja povezanog na moj LAN ili wireless, bez drivera.

Pogledajte prilog 491549

Ricoh P 501 toner je 60e za 17000 kopija.

Samo je, za dlaku, promašena cenovna klasa uređaju... Oko 5x skuplje... Nije strašno :)

Kod jeftinijih uređaja proizvođači računaju na zaradu od tonera i rezervnih delova.

Епсон L6260 обзиром да за 300 еура могу да одштампам и неку фотографију или Brother HL-L2402D.
bolje razmotri predloženi Pantum umesto tog Brother jer ima WiFi
neko iskustvo sa drugim modelom

Једино ми смета што је мултифункционални уређај. То му повећава габарите притом ми не треба.
kod ink tank uređaja rezervoari za mastilo povećavaju gabarite pa taman može da se doda skener. većina današnjih ink tank uređaja su multifunkcionalni, a ovi što nisu su uglavnom ili za crno-belu štampu (rezervoar samo za crnu) ili za štampanje fotografija (imaju 6 rezervoara)

tema za ink tank

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno