Šta je novo?

Да ли ми је потребан антивирус?

Tuga.

Iz mog zapazanja, da bi covek koristo linux, pfsense i bilo sta drugo i igrao se sa tim zastitama, potrebno je dobro poznavanje svega toga..
Sto znaci da 99.999% ljudi otpada

Iz mog zapazanja, da bi covek koristo linux, pfsense i bilo sta drugo i igrao se sa tim zastitama, potrebno je dobro poznavanje svega toga..
Sto znaci da 99.999% ljudi otpada
Ali mi ovde ne pričamo o tome. Ja pokušavam da ubedim ljude da ne koriste AV ili nedaj bože bacaju novac na isti. Neka član koji je iskusio ransomware opiše svoje iskustvo. Kako i odakle ga je pokupio. To nekome može pomoći da izbegne takav scenario.

Da ali, ako se ne koristi AV onda covek mora biti edukovan. To znaci zastita ad blocker pa taj pfsense, pretpostavljam i nonscript itd.. Sto znaci da 99.999% ljudi otpada.. Ljudi zele plug&play varijantu. Ja sam batalio linux jer nisam imao vremena da se bakcem sa nvidia drajverima i raznim glupostima. Uz to su mi prekopotrebni neki software koji su samo za windows.. Bas tamo gde ima najvise pretnje. AV ljudima daje neki lazan osecaj zastite. Ne bi me cudilo da te kompanije i razvijaju viruse pa kao evo stitimo vas...mafija :D

Da ali, ako se ne koristi AV onda covek mora biti edukovan.
Ti edukacijom nazivaš nešto što se danas smatra zdravim razumom. Ako ne znaš da prepoznaš phishing email i maliciozni attachment, onda internet nije za tebe.
To znaci zastita ad blocker pa taj pfsense, pretpostavljam i nonscript itd..
Kakav sada pfSense ? Ovde niko ne priča o pfSense-u osim tebe. A ako instalaciju adblockera u browseru smatraš naprednim znanjem, onda si na pogrešnom forumu.
Sto znaci da 99.999% ljudi otpada.. Ljudi zele plug&play varijantu.
Windows 11 im upravo pruža to što ti nazivaš "plug & play" varijantom.
Ja sam batalio linux jer nisam imao vremena da se bakcem sa nvidia drajverima i raznim glupostima. Uz to su mi prekopotrebni neki software koji su samo za windows.. Bas tamo gde ima najvise pretnje.
Svo vreme se priča o Windowsu, a ti opet pričaš o nečemu što niti je tema niti to bilo koga zanima. Za to postoji poseban forum koji se nalazi ovde. Drži se teme !!!
Naive and gullible supporting the oblivious.

Addware, phishing, spyware, ransom(ware) i ostale prevare, sve je to odavno pre interneta a odbrana spada u domen zdravog razuma. Možda AI pomogme ali za sada izgleda zdravod razuma mnogo fali.

Ti edukacijom nazivaš nešto što se danas smatra zdravim razumom. Ako ne znaš da prepoznaš phishing email i maliciozni attachment, onda internet nije za tebe.
Mnogo sto sta se danas smatra zdravim razumom, pa opet svetu fali zdravog razuma. Gledajuci ljude oko mene, rekao bih da ne znaju sta znaci phishing, a kamoli sta drugo
Kakav sada pfSense ? Ovde niko ne priča o pfSense-u osim tebe. A ako instalaciju adblockera u browseru smatraš naprednim znanjem, onda si na pogrešnom forumu.
Daleko od toga da smatram adblocker naprednim znanjem. Mnoge druge stvari su za mene naprednije znanje, ali budi siguran da 99.99999% ljudi ne zna ni da browser ima ekstenzije. Ne znaju ni sta su ekstenzije, da postoje, a kamoli sta koja radi. I bas takvim ljudima treba takva edukacija. A takve ljude neces naci ovde na forumu. Ko misli suprotno treba da se drzi samo ovog foruma.
Windows 11 im upravo pruža to što ti nazivaš "plug & play" varijantom.

Svo vreme se priča o Windowsu, a ti opet pričaš o nečemu što niti je tema niti to bilo koga zanima. Za to postoji poseban forum koji se nalazi ovde. Drži se teme !!!

Naive and gullible supporting the oblivious.
Da moja greska..

@David.1992 kad vec koristis windows i odrekao si se u neku ruki privatnosti ne vidim zasto bi instalacija antivirusa tj za neke spyware bila problem. Svakako ces imati bolju zastitu nego da koristis windows bez antivirusa. Preporuka KIS

Da ali, ako se ne koristi AV onda covek mora biti edukovan. To znaci zastita ad blocker pa taj pfsense, pretpostavljam i nonscript itd.. Sto znaci da 99.999% ljudi otpada..
Ako se neko registruje na IT forumu i pita za savet oko sigurnosti OS-a, onda on ne spada tu tih 99,99% i spreman je da nešto nauči. Svakako neke jednostavne stvari kao što su ad block, prepoznavanje fišinga, nekorišćenje piratskog softvera, 2FA, provera hash-a i sl. Takođe, pretpostavlja se da će takav korisnik dalje informisati i slabije upućene ljude iz svoje okoline

Uostalom, porast broja korisnika programa/servisa kao što su ad block, pass manager, VPN... koji postoje odavno, jasno govori da su ljudi zainteresovani da nešto menjaju u korišćenju računara (iako najčešće to shvataju i rade pogrešno 🤓 )

Користим оригинални Виндовс 11 који је атквириан активационим кодом за Виндовс 10 који сам купио у Гигатрону. Немам инсталиран анти вирус. Да ли је то паметно решење с обзиром да користим легални Виндовс?
Вируси су много опаснији данас. Препоручујем ти Линукс, а антивирус обавезно набави.

Вируси су много опаснији данас. Препоручујем ти Линукс, а антивирус обавезно набави.
Windows imaju jedan od naj boljih antuvirusa a i virusi nisu više glavna pretnja a kamoli opasniji

Windows imaju jedan od naj boljih antuvirusa a i virusi nisu više glavna pretnja a kamoli opasniji

Screenshot_2024-04-06_12-48-06.png

На жалост, Мајкрософт каска за комерцијалним антивирус решењима.
Некада је било довољно пазити где се шта кликће, сад се за час закачи ransomware.
Вируси су веома опасни, поготово што их има свуда.
Последњи пут сам закачио вирус скидајући бесплатан програм са Softpedia.com
Знаш ли колико има заражених програма на Google play продавници ?

36 Malicious Android Apps Found on Google Play, Did You Install Them?​

They have been installed on Android devices nearly 10 million times and some are still available.

Касперски је увек био водећи по хеуристици, а свакако да има и других добрих антивируса као Авира на пример.

Poslednja izmena:
Da li je još uvek najbolje rešenje za telemetriju O&O Shutup10?
Od rešenja koja idu na samom klijentu, ovo je najbolje rešenje.

Najbolje rešenje u globalu je pfBlockerNG ali za njega je potreban hardware appliance koji većina vas nema.

Pogledajte prilog 437151

На жалост, Мајкрософт каска за комерцијалним антивирус решењима.
Некада је било довољно пазити где се шта кликће, сад се за час закачи ransomware.
Вируси су веома опасни, поготово што их има свуда.
Последњи пут сам закачио вирус скидајући бесплатан програм са Softpedia.com
Знаш ли колико има заражених програма на Google play продавници ?

Касперски је увек био водећи по хеуристици, а свакако да има и других добрих антивируса као Авира на пример.
Na ivici si da budeš banovan iz ove teme.

Samo obazrivo sa tim Debloat-om, nije baš sve bloat.

Sve je bloat. Samo problem je u tome što je taj bloat istovremeno i critical dependency za neke stvari. Na primer, Edge je očigledan bloat. Ali uklanjanjem Edge-a 70% aplikacija neće raditi. Tako da mora da bude prisutan, koristili ga vi ili ne.

Zato sam i rekao da treba pripaziti sa takvim programima. Nije zlato sve što sija niti sve bloat u windows-u. Ja sam se pomirio sa sudbinom, stavio 1TB NVMe za windows a izbacio samo ono što mi baš ne treba niti će ikada trebati. Recimo sve za xBox i One drive. Ostavi Edge kao "rezervu" za FF jer kada se izbaci gomila aplikacija ili ne rade ili ako se Edge ne ostavi da radi u pozadini onda uzme dugo vreme da se otvori. Zauzima skoro ništa od resource-a kada je u mirovanju. Dobar je i sa .pdf pa ne mora odvojen program.

Iz mojih iskustava Defender ne blokira ovakve stvari:

1712416297382.png

Ovo je rezultat preuzimanje narodne GoG verzije igre, tek po instalaciji i pokretanju je nastao problem, Sken direktorijuma pre toga nije ništa pronašao.

Ljudi koji svesno koriste piratski softver, još kad je prvi korak uputstva za instalaciju: "isključite antivirus", i nemaju potrebu za bilo kojom zaštitom

Znaci ne treba da koristimo nikakve krek verzije, samo full kupljene, pa ko nema da odvoji novac za neki program ili igricu nece ga ni imati, jel to poruka?
Evo i ja tebi 😂😂😂😂😂😂😂😂

Znaci ne treba da koristimo nikakve krek verzije, samo full kupljene, pa ko nema da odvoji novac za neki program ili igricu nece ga ni imati, jel to poruka?
Evo i ja tebi 😂😂😂😂😂😂😂😂

Ovde na forumu se koriste legalne igre. Na ovaj ili onaj način ;)

Da doprinesemo necim konkretnim, jako mali kanal ali moze da se nauci dosta toga o "supljinama" modernih antimalware resenja i zasto je zdrav razum cesto jedina stvar koja vas stiti od katastrofalnih situacija.

Specifican stil klipa ali autora boli uvo, pravi za sebe i tih 500 pregleda, jedan klip kao primer

Ljudi koji svesno koriste piratski softver, još kad je prvi korak uputstva za instalaciju: "isključite antivirus", i nemaju potrebu za bilo kojom zaštitom
Uživam i u legalno kupljenim i u nelegalno pribavljenim igrama. Znaš kako, posle 30 godina igranja igrica, ovo drugo mu dođe nekako retro. proživljavanje starih vremena :D
Doduše samo DRM free edicije, što se krekuje izbegavam jer znaju biti gadni virusi što stižu uz pakovanje. Ovako, na 5 stigla jedna problematična, Bitdefender rešio problem.

Nije to poruka. Poruka je ono što sam napisao - ako svesno koristiš softver koji će ti kompromitovati računar, ne treba ti antivirus da ti (ne) kaže da ti je kompromitovan računar. Tvoj računar, tvoj izbor, poenta je ono što pričamo od početka - antivirus/malware/ransomware... programi nisu potrebni običnim PC korisnicima, jer nemaju svrhu.

Doduše, sve više kompanija želi da napravi i prodaje "5u1", pa u istom paketu nude i druge stvari (VPN, pass manager, firewall, parental control...), ali je sve uglavnom istog kvaliteta kao i bespotrebni antivirus, pa kome tako nešto i treba, bolje da gleda na drugom (proverenom) mestu

Antivirus mora obavljati sta mu je posao a da uz to ne bude poput virusa pa da se sistem jedva vuce.

Doduše, sve više kompanija želi da napravi i prodaje "5u1", pa u istom paketu nude i druge stvari (VPN, pass manager, firewall, parental control...)
VPN - We see all your traffic.
Pass manager - We got your passwords.
Firewall - Yeah right.
Parental control - Yes.
Antivirus mora obavljati sta mu je posao a da uz to ne bude poput virusa pa da se sistem jedva vuce.
Ti ćeš druže kao i tvoj kolega Diamond vrlo brzo završiti karijeru na ovom forumu sa svojim suptilnim trolovanjem. Na tankom ste ledu obojca.

Vrh Dno