Šta je novo?

Вредност коришћења дигиталног фото апарата

David.1992

Poštovan
Učlanjen(a)
11.01.2017
Poena
95
Moja oprema  
RAM
16GB DDR4
Storage
240 GB SSD, 1TB HDD
Mobilni telefon
MOTOROLA moto g24 Power 8/256GB Ink Blue
Pristup internetu
  1. ADSL
Поздрав народе. Занима ме ваше мишљење у вези коришћења јефтинијег дигиталног фото апрата у поређењу са камером мобилног телефона. Ја имам Моторола G24 мобилни телефон и чини ми се на је дигитални фото апарат Никон боље урадио неке фотке у односу на Моторолу.

Ако бих купио овај апарат са Али Експреса да ли би фотке биле квалитетније од фотки са Мотороле?

Ево неколико примера фотки са Мотороле да видите како су испале:

7Szay2J.jpeg

3BbxAHy.jpeg

Z8bFN17.jpeg

UGR617Q.jpeg

MRzZ2qg.jpeg

Teško da bi aparat od 20e bio bolji od telefona. Ako hoćeš nešto bolje, gledaj neki kompakt sa velikim senzorom (Sony Rx100, mk3 ili 4) ili neki milc sa senzorom od 1". I jedna i druga varijanta su dosta skuplje, par stotina evra.

btw, ovo uopste nisu lose fotke, s obzirom da je slikano unutra, po relativno losem svetlu. Ako hoces (relativno) jeftinu zabavu, uzmi neki stariji canon dslr i dva objektiva, npr kit 18-55 za pocetak, i fiksni 50mm (on je oko 50e) pa se igraj dok ne vidis sta te zapravo inteesuje.

Svaki obican kompakt pravi bolje fotke od bilo koje mobilnog telefona.
Иако је фото апарат (до којег сам поставио линк) релативно јефтин и нема неко познато име, да ли би направио слике бољег квалитета од камере мог мобилног телефона?

Иако је фото апарат (до којег сам поставио линк) релативно јефтин и нема неко познато име, да ли би направио слике бољег квалитета од камере мог мобилног телефона?
Pokusao sam otvoriti link tog tvog fotoaparata. Kaze error, nema te stranice. Tako da ne znam o kom aparatu je rec. Gledaj neki kompaktni, sony, panasonic, canon, nikon, olympus. Ne znam koliko para zelis da izdvojis za kompaktni fotoaparat? Sto se tice fotografija, ni ove tvoje nisu lose. po losim svetlosnim uslovima nije bas lako napraviti dobru fotografiju, pa ni sa dslr foto aparatom i skupim objektivima. Sve zavisi za sta ti zelis da koristis taj kompaktni aparat?

Svaki obican kompakt pravi bolje fotke od bilo kojeg mobilnog telefona. Jedino je problem sto te fotke moras prebacivati na komp ili telefon. dok ove sa mobilnog telefona su vec u telefonu i mogu da se koriste gde trebaju.
Daj mi primer jednog običnog kompakta koji ce da napravi bolje fotke od prosečnog današnjeg telefona. Običan kompakt nije Sony rx ili canon g serija. Čak više ne možeš ni da ih kupiš nove.

Može da se otvori link, aparat ne vredi ni 26$.

Ni aparat od 2600$ neće praviti bolje slike od telefona, ako se dobro ne poznaje proces rada do krajnjeg rezultata posle obrade na računaru.

Nema šta više da se doda u temi.

Kupis bilo koji od tih marki koje sam naveo gore. Ali za fotografiju ponekad treba i da se potrudis, ne samo point and shut. Neko ce i sa smana 8 napravit odlicnu fotografiju, a neko ne moze ni sa Hasselbladom.

@nidza uspeo sam otvoriti link. Morao sam promenuti region za AE.

Sve se svodi na optiku, može senzor da bude kakav hoćeš ali ako su sočiva loša ni AI ispravke ne pomažu.

Sin je upravo tražio ono što i ti tražiš: kompakt koji pravi bolje fotke od njegovog iPhone-a.
U subotu stiže Sony RX100 Mark1, malo korišćen, u izuzetnom stanju, kupljen u Nemačkoj (pošto ovde ili nema tako dobro očuvan ili nisu normalni sa cenama). Hteo sam da mu uzmem Mark3, ali nije bio dobar komad po okay ceni, a mrzelo me je da više lovim po oglasima.
Ovaj kompakt, iako star sada već oko 13 godina, s obzirom na senzor koji ima i Zeiss optiku, šije i danas bilo koji telefon, ako pričamo o fotografiji. Kada je video u pitanju, tu je situacija malkice drugačija.

Свима много хвала на одговорима.
Сад ме интересује да ли би AgfaPhoto dc5500 правио боље фотке од камере на Моторили телефону коју користим?

Da si iole malkice prošnjurao po netu, naišao bi na npr. ovo:
Ono što ljudi ovde pokušavaju da ti objasne je to da entry level compact fotoaparat nije pametno kupiti kada već imaš mobilni telefon. A posebno nije pametno kupiti ovaj entry level compact koji je njesra. Bolje da pare potrošiš na nešto pametnije, nego na aparat ovog nivoa.
Ako stvarno želiš da probaš nešto bolje od mobilnog, imaš dva puta.
1. Polovan compact sa većim senzorom i boljom optikom - dobio si već solidne preporuke (interesantni su i Canon aparatići S serije...S95, S100, S110, S120), aparat koji je "svom dobu" bio malo posebniji od onih drugih...Canon G serija, Canon S serija, Sony RX, Sony NEX,...
2. Nov compact iz nekog srednjeg razreda

Motorola G24 ima ugrađen Samsung S5KJN1 senzor kamere koji je vrlo popularan u nižem srednjem segmentu, među kojima je i Redmi Note 11 pa mogu iz prve ruke da iznesem utiske: radi pos'o što se kaže, ali neka previsoka očekivanja neće zadovoljiti.
Ono što ti hoćeš je point and shot varijanta koja će ti odgovoriti u svakoj situaciji, a to je bez ulaganja ili truda ne tako lako ostvarivo. Međutim, imaš opciju da nađeš GCam i sa njim eksperimentišeš ili Open Camera (osim na Play store možeš da skineš apk i sa Githuba) koja će ti dati nešto drugačije rezultate i mogućnost da se učiš za manuelna podešavanja.

Objektivno, Samsung je konkurentan tek od S23 sa GN5 senzorom koji ne izražava uobičajene boljke sa kontrasvetlom, dinamičkim rasponom i prenaglašenom oštrinom koja vrišti jeftino.
U tom smislu, Sony je kupovinom Toshiba ogranka (ranije prisutnih u Lumia telefonima) spojio lepo i korisno (od Xperia Z3/Compact pa nadalje) pa tako IMX586 i 686 pišu novu istoriju (Mi 9 SE i Poco F2 koje takođe imam), ako govorimo o džepnim alternativama za MILC fotoaparate, a svaki noviji i naredni je izvan svih očekivanja pa tako primera radi nije greška uzeti Poco F6 ili X7 Pro, niti Samsung A56, zavisno od preferenci.

Stoga, običan point and shot fotoaparat ti neće fotografisati savršeno moguće kad god i nije rešenje problema. Bolje i polovan Sony A6100 sa kit 16-55mm objektivom, nego li bilo koja skalamerija zbog koje ćeš da zažališ što ti skuplja prašinu. Canon DSLR-ova starih imaš koliko te je volja i ako te samo fotkanje bez videografije zanima, možeš još jeftinije da prođeš sa nekim modelima tipa 500D koji fotkaju u nižim rezolucijama, ali baš ako dođeš do izložbe i platna, sad Topaz AI upscaling radi za sve pare pa to ne mora da te brine.

Vrh Dno