Šta je novo?

Ћирилица и смс

Да ли пишете поруке на ћирилици? (Да ли бисте писали поруке на ћирилици?)

• Ukupno glasača
    96
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

ceftriaxone

Slavan
Učlanjen(a)
19.06.2010
Poena
445
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen Threadripper 3970X & Noctua NH-U14S
Matična ploča
ASRock TRX40 Creator
RAM
256 GB DDR4-RAM, 2666 MHz, 8 x 32 GB
GPU
NVIDIA Quadro P2200, 5 GB GDDR5
Storage
2 TB Corsair M.2 SSD
PSU
850 Watt Seasonic / BeQuiet Netzteil, Gold
Kućište
Corsair 750D
Monitor
3x24''
Laptop
MBP 14
Tablet
iPad Air
Mobilni telefon
S23u
Pametni uređaji
Polar Vantage v2
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Mobilni internet
За почетак бих написао једну ствар. Немам намеру да изазивам никакве братоубилачке расправе, па бих замолио и остале који ће се укључити у расправу (ако буду желели и ако администратор и модератори дозволе да тема остане) да се уздрже од тога. Мислим да можемо и без тога да продискутујемо.

На ово ме је подстакао чланак од пре неки дан у вези са .СРБ доменом.

Ево шта мене занима, тј. шта бих волео једног дана да видим.
Да ли је могуће омогућити слање и примање порука на ћирилици као што је то омогућено у Македонији и Русији (ваљда има још таквих земаља) ??? Под овим мислим писање порука у пуном формату (160 карактера по поруци).

Разумем ја да је то вероватно велика гњаважа и за произвођаче телефона и за наше провајдере и ко све учествује у томе. Али, зашто не бисмо имали ту могућност? Кладим се да бар 2/3 корисника овог форума за Божић и Васкрс прима и шаље поруке на ћирилици, да ли грешим кад то кажем? Наравно, сад ће ми многи рећи: ,,Шта ће ти ту ћирилица, ко још па користи ћирилицу?" Андроид има апликације за писање на ћирилици, за iPhone не знам, Symbian није имао кад сам га користио (или је било,али ме то тада није интересовалао), за остале платформе не постоји колико знам (ако не рачунамо телефоне који у себи имају руски и македонски језик). Не желим да од овога настане дебата која би ишла у том смеру. То виђамо и слушамо сваког дана, не треба нам и овде.

Мој циљ није да избацим латиницу, свако има право да пише како му се свиђа. Циљ ми је да се мени и другима који желе да пишу поруке на ћирилици то и омогући.

Хвала!

Poslednja izmena:
Izvin'te ako gresim - ali zar se biste ne pise "bi ste"?

@tema - Ne, ne bih, jesam ja apsolutno za ocuvavanje naseg pisma, ali je to prosto preterivanje, mislim da nema smisla..;)

ustvari, ima potpunog smisla. Ima jednako smisla kao i .срб domen :) i mene zanima izvodljivost ovoga.

Пише се заједно

Eh da mi je sad profesor informacionih sistema tu koji je pričao o ovome u decembru, pa da ispadnem pametan. :D

MI ni do dan danas nismo dobili potpunu podrsku za pisanje s kvacicama, mozda ako krene interesovanje za cirilicu dodje i podrska za kvacice (svih 160 karaktera po poruci).
Mozda bih pisao, mozda ne bih. Navika je cudo.

Apsolutno podrzavam, pod uslovom da sve troskove plate oni kojima to treba.

Ja predlazem da se predje na glagoljicu ... sta ima da se priblizavamo normalnom svetu ne treba nam to... ustvari mozda i nateramo ostatak sveta da pocene da pise glagoljicom i obavezno sve nazive ulica i obavestenja
na glagoljici da kada dodju stranci da se pogube, i da stavite sto vise žđčšć na auto tablice da odmah u svetu znaju kako nam je lepo pismo.. i da pasos obavezno na glagoljici ....pff

Nemoj tako, treba da postujes komplikovanje i unazadjivanje i sve to nasim parama. Po ustavu je.

Bahati, извини ако сам се погрешно изразио, то са енкодовањем ми није баш најближе. Под пуном подршком сам мислио на следеће: кад пишем поруку на ћирилици (и на латиници за оне који пишу са кукицама) не могу написати 160 карактера у једној поруци, већ само 70 ако се не варам.

ZLI, ако немаш ништа паметно да кажеш, слободно прескочи ову тему, пошто мислиш да смо ми ненормални. Само не знам да ли то важи за Русе, Грке, Македонце, Кинезе...

Supreme, претпостављам да си ти са својих 20 година порески обвезник?

Bahati, eво сад сам читао ово, исправи ме ако грешим. Ако се пише ћирилицом, грчким или кинеским писмом, енкодовање ће увек бити такво какво је,и увек ће порука уместо 160 карактера имати само 70??

Poslednja izmena:
Само не знам да ли то важи за Русе, Грке, Македонце, Кинезе...

Za mene su recimo englezi budale sto oni jedini u evropi voze na levu stranu i imaju ogromnih problema kada treba da idu autom van zemlje, isto misljenje imam i za USA sto ne koristi metrični sistem...

Mislim da od tih stvari realno niko nema nikakve koristi :)

Bahati, eво сад сам читао ово, исправи ме ако грешим. Ако се пише ћирилицом, грчким или кинеским писмом, енкодовање ће увек бити такво какво је,и увек ће порука уместо 160 карактера имати само 70??

Pa da..

Trazio si raspravu,covek je rekao svoje,na njegov svojstven nacin... :)
I donekle je u pravu... MIslim,na sta lici npr tablica SA 001 YĐ ili BG 002 WŠ...
Tehnicki gledano,cirilica dosta zbunjuje i pravi probleme.Nije prakticno standardizovana,samo na papiru i to je najveca prepreka,ne mozes naci ni tastaturu da ima cirilicu,radim u takvoj radnji i nisam video kod nijednog dobavljaca niti mi je za ove godine iko trazio takvu tastaturu.
Prodajemo i mobilne.Niko nikad nije ni pitao za cirilicu...
Radili sa Telenorom,Telekomom,sve aplikacije su na latinici.Jedina stvar koju sam video da koristi cirilicu a da nam zatreba u poslu je APR iliti Agencija za Privredne Registre.I onda ide psovanje jer koristis latinicu ceo dan i moras da promenis u cirilicu da bi potrazio neki podatak...
A cirilicni SMS dobijam samo kad izigravamo velike Srbe (nemojte shvatiti pogresno,znate da sam u pravu),tj,Bozic,Uskrs i slava.Znaci u 365 dana samo recimo nedelju dana.
Iako vicemo da nam je cirilica zvanicno pismo slabo se trzaju da to i praktikuju... znaci ostaje nam 70 karaktera i to je to... trebaju i mob povajderi da zarade,sta ti je...

Poslednja izmena:
Kad procitam kako treba da se "priblizimo normalnom svetu" najezim se.

Борисе хвала!

Написао сам у првом посту да не желим да се тема претвори у такву расправу!
Чак сам питао да ли је могуће и ако јесте на који начин?

То са таблицама је тотална будалаштина,ал ту нема ћирилице. Ја ни у лудилу нећу узети такве таблице.

То за велике Србе ћу прескочити (не желим да раправљам о томе), што би рекао Бора Чорба: Свако има право на своју заблуду. Само ми реци да ли су Грци, Арапи, Кинези то што јесу зато што су прешли на латиницу? :D

Poslednja izmena:
Kada bi podrška za ćirilicu bila onakva o kakvoj priča ceftriaxone i kada bih bio siguran da će svako kome pošaljem sms na ćirilici isti primiti i pročitati bez problema svakako bih je koristio.

A za ove "napredne", koji očigledno nisu sposobni da koriste dva pisma jedno pitanje - zašto ne pišete na kineskom jeziku, pošto taj jezik koristi najveći broj ljudi na planeti? Ili zašto ne pišete na engleskom, jer je on geografski najrasprostranjeniji jezik? Zašto ne pišete na španskom, jer se on govori u najvećem broju država? Zašto uopšte koristite taj "zaostali" srpski jezik?

Iako vicemo da nam je cirilica zvanicno pismo slabo se trzaju da to i praktikuju... znaci ostaje nam 70 karaktera i to je to... trebaju i mob povajderi da zarade,sta ti je...

Чекај сад, ако сам добро разумео Бориса и Бахатог ограничење од 70 карактера је такво зато што је тако написано,конструисано или шта већ?

Kako god, ali trebalo bi da nam omoguće da pišemo jednim od svojih pisama, ćirilicom i/ili latinicom.

Pisanjem na neki karikirani način sami sebi kopamo jamu. Deca su nam NEPISMENA, a za to su krivi roditelji pre svega, pa sve drugo. Ja se prosto naježim kad mi neki student (budući akademski građanin, o kako to glupavo zvuči :p) preda rad pisan nekim karikiranim latiničnim pismom. Navikla deca na SMS i chat pa misle da to može svuda da prođe.

Baš bih voleo da vidim da li neki stunent na Kembridžu, Harvardu, Berkeli univerzitetu i njima sl. predaje svoje radove pisane nekim slengom ili nekakvim chat-sms jezikom.

Zbog svega u potpunosti podržavam ideju da nam se omogući da pišemo ćčđšž ili ћчђшж u porukama na normalan način (da mi za jedno slovo ne računaju 3-6 karaktera).

SMS poruke u osnovnoj verziji koriste ASCII kodni raspored koji koristi jedan bajt za kodiranje jednog znaka. U okviru osnovnog ASCII koda ima samo 256 karaktera koji su definisani i tu ne spadaju ni šđžčć, a kamoli ćirilična slova.
Kada se poruka šalje sa našim ili bilo kojim drugim karakterima koji nisu deo standardnog ASCII seta znakova, u poruci mora da se koristi unicode enkodiranje, koje zahteva 2 bajta po karakteru.
Uz to, mora da se potroši određeni broj bajtova za još neke kontrolne karaktere, da bi se drugom aparatu dalo do znanja da je poruka u unicode formatu.
Prema tome, sam SMS standard je tako koncipiran i tu naši operateri ne mogu ništa da urade.

Na stranu to što ja jedva čekam da SMS izumre, jer mu je vreme već odavno prošlo. Zašto bih u današnje vreme uopšte slao nekom SMS koji ima ograničenja po pitanju dužine i vrste znakova koje prihvata, kada mogu da mu pošaljem mail praktično neograničene dužine, koji prima i ćirilicu i latinicu, plus je besplatan u okviru protoka podataka u paketu. Jedini razlog za korišćenje SMS-a je ako onaj drugi nema telefon koji može da primi mail.

То са таблицама је тотална будалаштина,ал ту нема ћирилице. Ја ни у лудилу нећу узети такве таблице.

Jesi video ti nove tablice?

Само ми реци да ли су Грци, Арапи, Кинези то што јесу зато што су прешли на латиницу? :D

Dobro je da si ih pomenuo. Svi oni mi u svakodnevnom životu prave probleme zbog svojih pisama, koje da budem iskren, ne znam niti imam preveliku želju da naučim.

Da se ja pitam učilo bi se samo jedno pismo u školi i to bi moralo biti prihvaćeno od strane svih. Resurse koje trošimo na učenje ostalih bih usmerio da učenje programiranja od prvog razreda. Mnogo više koristi bi svi imali od toga nego od učenja gomile različitih pisama u digitalnom dobu gde je književni jezik i pismo poprilično sporedna stvar. U svetu kojem upravljaju kompjuteri, standardizacija je imperativ.

Данди и теби,хвала на објашњењу!

Што се тиче мејлова, ту си потпуно у праву, једини је проблем што већина људи са којима свакодневно комуницирам нема обичај (и услове-телефоне) да стално пишу мејлове.

Мирза, виђам их сваки дан. Има ту ћирилица, али то су она два ситна словца! То се једва и види,али зато оно WŠ YĆ XŽ и остале скрнаве комбинације боду очи. А žćđ нису ћирилица.

G@W, то што ти не желиш да их научиш не значи да их треба истребити (мислим на писма). А ти ресурси су толико мизерни да нису вредни помена. Стандардизација јесте императив, али неке ствари не треба дирати.

Poslednja izmena:
Znaš kako dobro je znati što više stvari u u životu ali prvo treba učiti ono što može biti korisno. Danas nema puno koristi od učenja različitih pisama, jer mnogi ljudi koriste alfabet, latinica je slična pa je zato koristim. Latinicom pišem zbog naših slova č,ć,š,đ,ž. Uostalom za većinu Srba glavni greh latinice jeste što je hrvatska. Ako zanemariš to latinici ništa ne fali i bilo bi nam lakše kada bismo je usvojili kao nacionalno pismo. Naravno alfabet je još bolji zbog svoje rasporstranjenosti ali onda nastaje problem sa č,ć,š,đ,ž.

Obrni okreni, sve je ovo zbog očuvanja tradicije i nacionalnog identiteta. Neke preterane koristi od toga nema osim nekog ličnog osećaja kao pripadnika naroda.

Resursi se tiču dece tj. njihovog kapaciteta za usvajanje novih stvari u ranom dobu. Programiranje nije nešto što svakoga zanima niti čime bi svako hteo da se bavi ali forsiranjem programiranja umesto nekih redundanthih stvari kao što su pisma koja sva služe istoj svrsi, dobili bi više programera a to je u ovom vremenu nešto što svim nacijama ovog sveta treba.

Žalim one kojima je teško da usvoje dva pisma, a isto tako i one koji misle da treba neki poseban kapacitet za to... ali ok, za takve je to verovatno veliki mentalni napor.

G@W - znaš li šta je AM i za šta se on koristi?

Nemoj da si tako uskih pogleda i shvatanja. :)

Ја заиста не видим зашто је лоше знати одакле си и коме припадаш? Компјутери,машине, транге франге, а све то се своди на низове 010110101, и гле чуда, непотребно арапско писмо :D Треба децу од малих ногу учити најразличитијим стварима, јер човек док је млад може да учи. Нико неће у 50ој узети да учи страни језик, а ако почне даучи,неће далеко догурати.
Али, ја уопште не видим да су деца са конкретно овог поднебља у заостатку за малим Американцима или Кинезима. Осим што нису предебели и жути (ово друго није фелер,ал прво итекако јесте). Код нас су у питању други проблеми, нпр. немаштина, али то пет нема везе са писмом. Овде деца већ у другом разреду знају оба писма. Искрено ја од ,,наше" латинице заиста не видим никакву корист,осим што је слична алфабету. Деца сад рано у школи почињу да уче енглески,тако да имају и ту сферу покривену. А онда би им и програмирање било одмах ту иза ћошка. Зар не?
Ја сад имам 23 године, ми смо у 7. разреду као имали неку информатику,играли смо пасијанс на информатици,а у средњој смо као учили програмске језике.
Садашње најмлађе генерације имају бољи приступ рачунарима,самим тим је већа шанса да од малих ногу уђу у свет рачунара. Али то опет не мора бити науштрб учења писма.

Не знам да ли сам потрефио ствари на које си ти мислио?

Наравно да је изводљиво, а и итекако потребно, али нашу власт/државу/"елиту" заболе туки и за много важније ствари од националног интереса у односу на ово.

С друге стране, ако ми заиста желимо да сачувамо ћирилицу слаћемо поруке искуцане ћирилицом макар нас то коштало више? Имам Symbian телефон, ако неко зна како да убацим "кирилицу" нека каже :) иначе често користим "наша слова са квачицама" у порукама, макар ме коштало више јер ме нервира кад замислим како та порука без квачица може звучати саговорнику ако је буквално прочита :d
Pisanjem na neki karikirani način sami sebi kopamo jamu. Deca su nam NEPISMENA, a za to su krivi roditelji pre svega, pa sve drugo. Ja se prosto naježim kad mi neki student (budući akademski građanin, o kako to glupavo zvuči :p) preda rad pisan nekim karikiranim latiničnim pismom. Navikla deca na SMS i chat pa misle da to može svuda da prođe.
На мом факсу професор неће ни да погледа семинарски ако није на ћирилици, а која је тек била комедија и онако "професорско" напушавање лика који предао семинарски искуцан на латиници без наших квачица :-devil-:

Poslednja izmena:
На мом факсу професор неће ни да погледа семинарски ако није на ћирилици, а која је тек била комедија и онако "професорско" напушавање лика који предао семинарски искуцан на латиници без наших квачица :-devil-:

I onda kazu treba da dodju studenti da studiraju kod nas jer su cene studija mnogo povoljnije nego u Evropi. Ko bre da ti dodje ako ga teras da se "pocirilici" ?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno