Šta je novo?

Šta posle E72

Navikni se ti na gradski prevoz - ne zezaj čoveka. Da se može bez hardverske - može, tj. ako umeš vrlo brzo da kucaš na ekranu i tačno, na hardverskoj tastaturi ćeš da ubijaš. Ono što se meni najviše dopada kod Z, jeste da kad se rasklopi vrlo je zgodan za rad u landscape, za razliku od svih ostalih 'nerasklopivih' telefona. Druga ogromna prednost je što ti je kompletan sadržaj ekrana dostupan, ne pretvori se čitav ekran u tastaturu koju moraš da sklanjaš ako treba neku informaciju da pročitaš.

Posle mog koriscena nokie e72 (2 pouta) predjoh na samsung galaxy s!

Takodje:) Mislio sam da nema sanse da se naviknem,ali jedino sto mi trentno MNOGO nedostaje sa e72 je led blic u funkciji baterijske lampe :D i nista drugo ( za sada,a dalje cemo videti) ;)

Sent from my Galaxy S

Imaš gomilu aplikacija na marketu za baterijsku lampu.

Navikni se ti na gradski prevoz - ne zezaj čoveka. Da se može bez hardverske - može, tj. ako umeš vrlo brzo da kucaš na ekranu i tačno, na hardverskoj tastaturi ćeš da ubijaš. Ono što se meni najviše dopada kod Z, jeste da kad se rasklopi vrlo je zgodan za rad u landscape, za razliku od svih ostalih 'nerasklopivih' telefona. Druga ogromna prednost je što ti je kompletan sadržaj ekrana dostupan, ne pretvori se čitav ekran u tastaturu koju moraš da sklanjaš ako treba neku informaciju da pročitaš.

Свашта. Шта ти је кад људи неће да прихвате ништа ново...

Хардверска тастатура у брзини куцања (гледајући подједнако извежбаног корисника) не може да приђе виртуелној, ни у теорији. Што због хода дугмића, што због могућности притиска више дугмића одједном, поготово на нечему као што је споменута нокија Е72.

Прихватите да је данас тачскрин стандард. Е71/72 концепт нема више шта да тражи.

Свашта. Шта ти је кад људи неће да прихвате ништа ново...

Хардверска тастатура у брзини куцања (гледајући подједнако извежбаног корисника) не може да приђе виртуелној, ни у теорији. Што због хода дугмића, што због могућности притиска више дугмића одједном, поготово на нечему као што је споменута нокија Е72.

Прихватите да је данас тачскрин стандард. Е71/72 концепт нема више шта да тражи.

reče čovek i ostade živ :shock:

Jeste se možda previše grubo izrazio, ali činjenica je da su tastature na androidima toliko usavršene da, recimo, ja ni ne gledam kada kucam, jer otprilike znam gde je koje slovo i samo iskucam i tastatura sama popravi greške.
I još je multitouch.

Razumem ja potpuno potrebu za h/w tastaturom. Imao sam pre desire-a se m600 i tastatura je bila odlična. Mislio sam da se nikada neću navići na on screen tastature i malo je falilo da uzmem milestone. Realno, bila bi mi to velika greška.

Poslednja izmena:
Pazi kad - nema šanse. Moj prvi Andorid telefon, posle M600i, me je naterao da kuckam po ekranu godinu dana. Iako je stvarno istina da se u jednom momentu toliko navikneš da bukvalno slepo kucaš, greške se redovno potkradaju. Voleo bih da vidim nekog ko kucka po ekranu vrlo brzo i da nikad ne pravi nikakve greške! Na hardverskoj tastaturi grešaka posle par dana korišćenja jednostavno - nema. Prosto poželiš da imaš još 2 palca.

Pustite se praznih priča, ženska nikad ne može da bude bolja na teveu od one u krevetu, to bi, ako ne svi, bar većina vas trebalo vrlo dobro da zna. ;)

^ LOL
Dobro ti je poređenje :d

Kada su ekrani osetljivi na dodir počeli da se pojavljuju, ja sam imao utisak da će hw tastature da nestanu sa mobilnih uređaja u rekordnom roku (osim iz low end segmenta).
To sam mislio zbog:
- mogućnosti promene layouta po želji korisnika (ipsotavilo se da i nije tako jednostavno, već moraš da čekaš 3rd aplikaciju za svaki zaseban layout)
- kada ti tastatura nije potrebna, ukloniš je i korisna površina ekrana postaje mnogo veća
- godinama u SF filmovima gledamo uređaje koji nemaju hw tastaturu :d

Posle 2-3 meseca sa ekranom osetljivim na dodir, shvatio sam da izbacivanje hw kb iz upotrebe neće biti baš toliko brzo, a posle 12 meseci sam odustao od upotrebe ekrana osetljivog na dodir i vratio se na tastatu koja je uvek na sitom mestu. OK, sama tastaura nije bila među razlozima koji su presudili za promenu telefona, ali posle 4 meseca, sa dna liste je došla na drugo mesto liste koja je uticala na moje zadovoljstvo nakon prelaska na E72 sa Galaxy-ja. Prvi je "efikasnost u obavljanju osnovnih funkcija telefona - telefoniranje i SMS".

Meni je trebalo maks nedelju dana da se naviknem na android. Doduše na m600 mi je trebalo 2 dana. To valjda govori o tome koja je ugodnija za korišćenje. :D
Moj idealni telefon bi imao portrait qwerty, ali ne postoji takav iole dobar. Ima dell venue pro, ali za sada nisam spreman da pređem na wp7.
A što se tiče te ribe, šta ako ona radi na TV, i onda dođe kod mene u krevet? ;)

^ to bi bio idealan slučaj, jer bi mogao da kažeš da li je isti primerak bolji na TV ekranu ili kada imaš fizički kontakt :d

Različite stvari odgovaraju ljudima, ja sam kada sam kupovao n82 hteo sam da uzmem e71 i kada sam probao tastaturu momentalno odustao, jednostavno meni ta tastatura nikako ne odgovara, uopšte qwerty hardverska tastatura mi ne odgovara, em je telefon teži i deblji ako su telefoni kao droid, a ako su kao E72 ekran je obično smešno mali.

^ Baš to. Stvar je vrlo subjektivna, zato postoje različiti uređaji i svaki ima svoje tržište i kupce :)

Zato postoji 2 telefona sa hardverskom i 1000 bez nje :)

Ja nemam nista protiv hardverske tastature sto se tice preciznosti, vec to sa sobom povlachi neke loshe stvari a to je prvo deblji telefon a onda kombinovanje hardverske tastature sa softverskim komandama na ekranu tako da stalno moras da shetash gore dole. Virtuelna tastatura nije nishta manje upotrebljiva ili sporija od hardverske, razlika je sto za nju treba malo vezbe, i kada se jednom naviknes, greshaka skoro da nema. Iz tih razloga hardverska tastatura je retka, a postoji samo zato shto ce naravno uvek biti kupaca "koji su navikli" na nesto...

Poslednja izmena:
Od 10.1997. do 10.2009. sam uvek koristio numberpad tastaturu.
Od 10.2009.-12.2010. sam koristio softwaresku tastaturu.
Od 12.2010.-do danas, koristim qwertz tastaturu.

Smatram da je ova poslednja za moje potrebe najbolje rešenje. Nije baš da sam se navikao, samo mi je krivo što ranije nisam prešao na takav hardware :)
Pošto preferiram monoblok telefone, svakako da veličina ekrana trpi zbog tastature, ali ne možeš imati sve i ostaje da korisnik odredi prioritete.

x2zAU.jpg

Nokia E6-00
http://www.gsmarena.com/nokia_e600_leaks_again_with_a_bang_images_and_videos_galore-news-2462.php

E5 ili E6 - sta ti je blize novcaniku.

Vrh Dno