Šta je novo?

Šta da odaberem?

MiloshD

Slavan
Učlanjen(a)
20.03.2007
Poruke
208
Poena
320
Radim već dugo kao freelancer, 90% u Delfiju. Jednom davno znao sam i C/C++ ali se poprilično zaboravilo. Napravio sam par sajtova (za internu upotrebu firmi) pomoću Delfija, neki su standalone serveri a drugi Apache moduli. Snašao sam se sa HTML-om i CSS-om. Sajtovi rade ok, ali shvatam da to nije baš idealan metod.

Koji alat bi mi preporučili da naučim za pravljenje sajtova? Pretpostavljam, neki PHP framework? Ima jedna tema o Ruby on Rails ali je stara 3 godine pa nisam hteo da je reinkarniram.
 
Nedavno sam video ovaj projekat http://code.google.com/p/extpascal/ za Lazarus/FPC.
Funkcionise kao CGI, interfejs je ExtJS.
To ti moze biti korisno ako te i dalje interesuje taj nacin web aplikacija kao sto si radio sa Delfijem.

naravno, elegantnije je ako koristis php u te svrhe.
 
Poslednja izmena:
Volem Delfi, ali namerno hoću "something completely different". Gledam šta se nudi, nerviram se što svugde vidim "tragove linuksa". Umem ja da kucam komande u command promptu ali, jbt, dokle bre... Trenutno mi CakePHP deluje simpatično.
 
A gde to vidis tragove Linuksa? Pa bar za PHP imas koliko hoces IDE... A ne treba ti ni zbog servera Linux... XAMPP dignes bez problema i na winblows masini... Jos ima i GUI za podesavanje servera... Naravno, buduci da pravim serverima mozes da dobijes pristup samo preko ssh, ne bi bilo zgoreg da naucis malo i da koristis CLI...
 
Ma, preterujem. Gledao sam neki tutorijal za CakePHP i tako usred priče, šarenih editora i modernog web sadržaja čovek kaže "e a sad ćemo u command promptu da časkom odradimo komandu cake bake..." i naravno ubode on to što je hteo ali tek nakon nekoliko promašenih pathova i izostavljenih switcheva, a ja osetljiv pa mi se odmah prevrne stomak :) Razmažen sam pa hoću da to isto može da se odradi kroz neki IDE, šta da se radi... Znam da ponekad mora CLI, evo backup baze redovno radim tako iako sigurno ima neki normalan GUI programčić koji bi mogao da upotrebim.
 
U principu, svi GUI programi su samo interfejs ka CLI... Samim tim oni obicno ne pokriju sve mogucnosti koje mogu u CLI da se odrade...
 
Imas Eclipse ako ti ne smeta Java editor, a mozes da probas i Komodo... Oba imaju i za Linux i za Winblows... :D
 
Eclipse je odlican i cross platform.
 
Ovako, ako je veci projekat moja preporuka je zend, ako je manji porjekat, moja topla preporuka je Codeintiger, lagan je, a sto se tice sigurnosti, solidan.

A editor :)

Tesko pitanje :) , ja koristim Eclipse, dosta je brzi od NetBeans-a. Vecina vise voli NetBeans.
 
Nazad
Vrh Dno