Sto znaci da je negde razlika kao u klimama? Posto imam inverter klimu a imao sam pre nje obicnu, ako je negde za poredjenje s ves masinom?
Razlika nije ni blizu. Kod klime, motor je glavni potrošač struje, dok je kod mašine za veš glavni potrošač grejač.
Inverter motor ne troši nešto primetno manje struje "za obrtanje" od nekog drugog motora. Kod klime, termodinamički principi, toplotna pumpa korišćenjem kompresovanog gasa, jeste ono što nam vrši razmenu toplote za zagrevanje, što onda dalje poredeći sa električnom grejalicom, čini da klima troši drastično manje struje za grejanje nego el. grejalica. Inverterski kontrolisan motor kod klime dalje čini prednost, (nad običnim start stop) time što može finom regulacijom pritiska gasa da optimizuje termodinamiku u zavisnosti od zadate, spoljne i unutrašnje temperature. Inverter klima one termodinamimčke dijagrame gasa uvek drži u najoptimalnijoj tački te zbog toga primetno manje troši.
Kod mašina za veš, bilo inverter bilo Ei Niš, vodu greje el. grejač i ukupne razlike u potrošnji nisu ni blizu toliko velike.
Motor samo vrti bubanj, a tu se čisto po potrošnji gledano, invertorski kontrolisan motor ne razlikuje previše od bilo kojeg dugog.
Kod klime, motor je potrošač gotovo sve potrošene struje.
Kod mašine za veš, motor ukupno čini jako mali deo potrošene struje.
Inverterski motor u mašini za veš ima prednost što mnogo tiše i mirnije radi. Može da se vrti veoma sporo uz veliki obrtni moment, kao i veoma brzo, bez trzaja.
Kod LG direct drive mašine dok radi, čuje se bućkanje vode i tumbanje veša više od motora. Kod centrifuge, pumpa za vodu se čuje jače od samog bubnja (čak štaviše, ta pumpa bi mogla biti tiša ).
Mašine za veš prvenstveno štede struju smanjivanjem količine vode koju treba da zagreju, i skraćivanjem programa pranja. Moja LG prvo meri količinu veša, a zatim uzima vode samo koliko je potrebno za ubačenu količinu veša. Zagrevanje par litara vode manje jeste ono što je čini štedišom. Leti za 1x obučene majce i lakšu garderobu, postoje programi od 30-40 min koji dovoljno dobro peru takvu garderobu. One programe od 60C i i iskuvavanja koji troše najviše struje (za zagrevanje vode) koristimo veoma retko, jer nema potrebe. Ali morate kupovati kvalitetnije deterdžente.
...ja i dalje za veš mašinu, preporučujem LG. Jedini kućni uređaj oko kojeg nemam dileme.
Inverter kod drugih nije isto što i inverter direct drive kod LG-a. Kod LG, motor je direkt na bubnju, širok skoro koliko i bubanj, a debeo samo par cm. Nema remenica i kaiša.
Ovi drugi imaju samo inevrtorski kontrolisan motor, ali je on i dalje dole ispod bubnja, ima remenice i kaiš.
LG ima mogućnost nekih "čudnih" načina rada, kada se bubanj samo ljulja za 60-ak stepeni levo desno a ne vrti ceo krug (za osetljivi veš, vunu npr.), može da okreće bubanj iz trzaja (okrene 1/3 kruga, zastane na trenutak, pa opet 1/3 (piše da je to dobro kada veša ima jako malo (nema pojma da li, ali zanimljivo izgleda, i stvarno dobro opere))...
LG daje 10 godina garancije na motor (uglavnom kao i drugi kod skupljih modela). Ali ukapirao sam da LG pokriva i kontrolnu elektroniku motora, tj. sam inverterski modul (uzmite to sa rezervom).