donmarkon
Slavan
- Učlanjen(a)
- 04.09.2008
- Poena
- 225
Klasične ventilacione sa odvodom vazduha skoro da se i ne prodaju ovde. Većina ljudi ipak nema rupu u zidu za crevo za odvod vazduha iz mašineOgromni su potrošači struje, baš kao i kondenzacione.
Kondenzacione uvećavaju temperaturu i prave veliku vlagu u prostoriji u kojoj se koriste; naročito nezgodno leti kada naprave saunu od kupatila.
Kondenzacione sa toplotnom pumpom troše značajno manje struje, bar kada je čist kondenzator. Međutim, dve glavne prednosti su da generalno ne podižu temperaturu u prostoriji i ne stvaraju kondenz, i to što su dosta nežnije prema vešu jer suše na nižim temperaturama i samim tim ga manje oštećuju. Mana je što je čišćenje kondenzatora daleko komplikovanije u odnosu na obične kondenzacione kod kojih se izvadi i jednostavno opere. Kod mašina sa toplotnom pumpom to se radi u servisu, a koliko često zavisi od same mašine - kako je kvalitetno dizajnirana i napravljena.
Manji utrošak struje je možda i najmanje bitan u celoj priči jer je mašina sa toplotnom pumpom u startu skuplja od kondenzacione, a dodatno se plaća i čišćenje u servisu (bez toga nema manje potrošnje struje i dobrog sušenja). Tako da je i upitno koja je u tom smislu jeftinija.
Pre kupovine sam radio kalkulaciju, merio sam kod drugara koliko mu potrosi masina za pranje pa za susenje (klasicna sa grejacima)
Ispadalo je da potrosi u proseku 2.5 3.5kw zavisno od programa. Sa obzirom da ves susim u 90% slucajeva nocu ta potrosnja je smesna i moj proracun je bio da bi razlika koju platim sa toplotnom pumpm bi trebala da radi 8-10 godina da se ta razlika otplati...
Sto se tice habanja vesa tacno je da nize temperature manje unistavaju odecu ali tu je jedna velika zabluda i uglavnom ljudi ne kapiraju neke stvari.
Peskire susim na program za pamuk sve ostalo meni bitno na sintetiku. Zasto? Pa zato sto je niza temperatura i samim time je isti efekat kao i inverter koji zbog sam tehnologije susi na nizoj temperaturi.
Ukratko ko nema viska para za bacanje usteda struje sa inverter susilicama je promasaj, barem dok cene jos ne padnu pa razlika u cenama ne bude manja.