Мислим да је Unicode још био далеко, у питању су наша слова по неком систему, на почетку је Microsoft смислио СР1250 и СР1251 и по њему три основна и стандардна фонта. Постојали су разни пакети фонтова и могло је да се нађе још доста фонтова са нашим словима али је много лакше било да се користе yuscii код којих не мораш да знаш да наместиш подршку, не мораш да мењаш тастатуру док се куцка а то што фале заграде и још гомила слова није битно ... то ћемо да замислимо.
Мени није сам распоред толико критичан, може да смета ономе коме су поменуте заграде важне али такви обично (и даље, после 20+ година) не користе наша слова. Већи проблем су очајно преправљена слова. Мој први сусрет са нашим словима је био пре него што су кренули тру тајп фонтови, из времена .fon тј win 3.0 и онда добијем за пробу Corel 2.0 (због тога све пишем овде) са .wfn векторским фонтовима, то је био мој први сусрет са таквом врстом. Уз то набавим велики број фонтова са нашим словима, све .wfn са yuscii распоредом и све словеначко. Одмах ми је пало у очи да су фонтови лоше одрађени, неко узме рецимо слово z, намести му кукицу изнад, убаци на место ` и готово. Још горе са ћириличним словима где је ж много шире. Основни проблем је што није добро подешана ширина и још кернинг парова па се дешавало да у неком тексту све буде ужасно ружно. Касније су ти .wfn конвертовани у .ttf и много година су коришћени.
Када је неку годину касније стигао windows 3.1, врло брзо се појавио и 3.1СЕE са подршком за наша слова (и латинична и ћирилична али је од почетка био проблем са поменутим писаним т и сличним, не од скоро) па није било потребе да се користе стари кљакави yuscii фонтови. Наравно, ово се односи на класичне текстове, не на припрему за штампу и за плакате или визитке. Написао сам да су могли да се нађу разни пакети фонтова са нашим словима, добре штампарије тј фирме које су радиле припрему су их и користили. Проблем су били они који куцкају текстове, кад купе комп или им неко инсталира оперативни систем, онда их тај "части" са 1000+ "наших" фонтова, свакоме се свиди понеки па га користи а када документ оде другима, онда проблеми разне врсте. Од другачијег изгледа до разних сличних брљања. То се понекад решавало прикључењем фонта документу што је медвеђа услуга.
Из тог угла може да се тумачи ово са брисањем историје. ОК, имао си некад давно yuscii фонтове (не ти, било ко) и после много година се појави проблем ако тих фонтова нема. Ко да чува хиљаде старих е да би задржао yuscii кљакаве текстове??
Све у свему, ја сам са појавом 3.1СЕЕ апсолутно обрисао све yuscii фонтове (са система, били су негде у резерви) и свима објашњавао како да раде.
Кад помињеш улице, претходне власти су овде промениле гомилу имена у нове хероје а последњих година се ради другачије, једине измене су у избацивању дуплих имена јер су нека околна села практично постала насеља у оквиру града а пошто је било истоимених улица, то је решавано по неким правилима. Надам се да више нико неће да мења имена због нових хероја и идола.