Šta je novo?

Čime da otvorim Corel4 fajlove?

canejr

Slavan
Učlanjen(a)
27.09.2005
Poena
320
Imam gomilu fajlova/crteža koje sam napravio u Korelu (v4, pa i ranije) i koje više ne mogu da otvorim. Probao sam nekoliko verzija programa, ali nijedna novija ne otvara taj stari format. Tražio po netu, probao i preporučeni Inkscape, ali ne radi ni on. Ne kaže u čemu je problem, samo "failed". Stavljao sam fajlove u root diska, da ne bude problem sa dugačkim path-om ili razmacima i našim slovima u nazivima foldera. Neće.

Dakle, zna li neko koji program pouzdano otvara CDR fajlove koje je pravio CorelDRAW4, a da radi u Windows 10?
Za početak ne moram ni da ih menjam, dovoljno je da mogu da ih pregledam na ekranu i odštampam ili napravim screenshot.
Može i neki konverter za Win10 (da nije online).

Hvala. Nažalost, ne vredi. CDR Viewer sam probao i ranije (sada ponovo) i šta god probao dobijem samo prazan ekran. Druga dva su online konverteri koji mi ne pomažu mnogo. Pritom ovi traže e-mail adresu za koju se plašim da bi se odmah našla na svim mogućim spam listama. Nažao sam neki online koji kao radi i ne traži e-mail, ali je posle prve konverzije već tražio registraciju. A nema šanse da tako konvertujem sve fajlove, trajalo bi sto godina.

Zašto ne instaliraš Corel Draw 4 (u virtuelni windows)?
Odradi posao pa ga deinstaliraj...

Znači dosta materijala je u pitanju.
Onda ništa od online konvertera.
Postoje i privremene e-mail adrese, kad-tad ćeš imati koristi od njih. Evo dva linka, ima ih još.
https://10minutemail.net/m/?lang=en
https://www.guerrillamail.com

Poslednja izmena:
Odavno nemam instalaciju (ostala negde na optičkim medijima), a mislim da nema šanse da radi pod Win10 64bit (bio je 16bit program). Znači da bi morao prvo da instaliram neki VMWare ili nešto slično, pa onda u njemu Windows 3.1x ili šta već, pa onda Corel, pa da prebacujem fajlove između njih... A taj Corel 4 onda ne bi mogao da ih sačuva u nekom novijem formatu što znači uvek isto zezanje... Mada, ako to bude jedino rešenje...

Hm, nadjes poslednju verziju Corela koja otvara taj format, skines vmware image sa odgovarajucom verzijom windowsa vec instaliranom, instaliras corel i snimis na flash ili posaljes sebi na mail.

@poolmaker Nažalost, to je uputstvo za instalaciju verzije X4 što mu dođe verzija 14, a ne 4. :)

@ludi-dudi Da, to mi je poslednja opcija, mada ću teško i to naći, jer mislim da je poslednja bila šestica.

Posle još nekoliko sati traganja nađoh prvo listu koja prikazuje za razne verzije programa koje verzije fajlova otvara:
https://community.coreldraw.com/cfs...0-13-17-41/coreldraw_5F00_rw_5F00_support.gif
Tu se vidi da je devetka poslednja koja je otvarala CDR4 fajlove. Upravo instalirao (na Win10 x64) i posle par sitnih problema, sve je prošlo kako treba i normalno otvara fajlove.

Inače, na gornjem linku/slici piše i da verzije 10 do X4 naovdno otvaraju fajlove od verzije 3 nadalje, ali znam da sam X4 probao još ranije i da nije hteo da otvori ništa.
Ako nekome ikada bude važno, za fajlove od verzija 1 i 2 sam negde pročitao da ih ne čita nijedna druga verzija, jer je posle verzije 2 promenjen format. Nekada davno, imao sam te verzije na disketama od 5,25 inča, ali to je definitivno ostalo u prošlosti.

Hvala svima, može lock.

Kako mi neozbiljno deluje od Corela da u novim verzijama izbaci podršku (bar "read-only") za sopstvene starije verzije :S:

Mislim, pretpostavljam da bi takva podrška zauzela max. nekoliko MB, što nije nikakav problem danas.

Samo nagađam, ali vidim dva osnovna razloga:
1. Želja da se korisnici stalno navlače na kupovinu novih verzija.
2. Neminovne promene osnovnog koda dovode do potrebe da se stari filteri stalno održavaju, a možda postaju i nemogući. Na kraju imaš pitanje koliko te to održavanje košta u odnosu na broj ljudi kojima je potrebno.

Iako je mene lično ovaj problem puno pogodio, mislim da je pravo čudo da v9 čita fajlove iz v4, jer je to pet generacija programa.
S druge strane, pokazalo se da mi je veliki broj fajlova u v2. Za to ću morati em da iskopam instalaciju najviše verzije 5, em da podignem virtuelnu mašinu sa Win 3.x da bih sve to instalirao. Pa da snimim u formatu 5 koji mogu da čitam iz v9. Pa verovatno da prebacujem sve u format 9 da bih se nekako dovukao do najnovijih verzija. Ko je mogao to da predvidi 1990. godine...

Tako je čovečanstvo koristilo word 6 i word 97, snimilo se mnogo dokumenta, da bi jednoga dana najnoviji Office zaboravio na ove stare formate.
Razumem tvoju muku. Čak i posle konverzije treba skupiti stare yuscii fontove. Ne znam da li ima smisla čuvati sve to kao svg?

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Kad dođem dotle da otvorim sve te prastare radove definitivno ću razmisliti o tome da ih sačuvam i u nekom sveobuhvatnijem standardu. Mada, imam utisak da će svakom formatu kad-tad doći kraj, pa ako ne radiš aktivno u nečemu uvek završiš u istom problemu. Recimo, nikada praktično nisam koristio Illustrator, pa i ako ih sačuvam u tom formatu sigurno neću redovno pratiti koje formate Adobe podržava u novijim verzijama i da li one rade na novim operativnim sistemima. Nema leka za starenje. :)

Čak i posle konverzije treba skupiti stare yuscii fontove.
Нисам знао за ту некомпатибилност на доле, што је очајно глупо. Слабо користим те програме и био сам убеђен да то опстаје.
Иначе би yuscii фонтове требало игнорисати и забранити, они су нам и стигли преко Corel пакета и опасно се примили, годинама сам се трудио да променим размишљања многих људи и фирми и на крају одустао. Једино знам да је то знак тешких дилетаната.

Ti stari programi nisu podržavali unicode standard, pa su se ljudi dovijali sa budženim fontovima.

Nije u pitanju bio samo Unicode nego potpuno odsustvo naših slova u fontovima. Mislim da je tek Windows 3.11 (for Workgroups?) beše prvi put doneo neku zvaničnu podršku, ali su naša slova postojala u Arial i Times New Roman (možda i Courier) i to je to. U većini slučajeva ti yuscii fontovi (latinični i ćirilični) bili su spas, koliko god tehnički loši bili. Bez njih verovatno ne bi bilo 95 % raznih plakata, pamfleta, letaka i vizitki u Srbiji. Inače, ako se dobro sećam, Microsoft nam je tada napravio prave ćirilične fontove, a koliko vidim sada su uzeti iz ruskog (ćitilično "т" u italiku je isto kao latinično "m", a "п" postaje "n"). :( Nikad ne bih pomislio da smo nazadovali.

To je brisanje istorije, sad se sve cuva na PC ili nekom backupu. Posle par godina uzmete npr DVD ili CD da procitate neki dokumet a ono ne moze, nekompatibilno. I tako posle 15 godina neko kaze ovo je istina, vi kazete nije nego ovo, krenete da dokazete a ono puj pike nema, nekompatiblino ne moze da se procita. Ovo me podseca na politiku, dodje nova vlast, sve ulice se prekrste, istorija se menja i na kraju kao kod Orvela....

Мислим да је Unicode још био далеко, у питању су наша слова по неком систему, на почетку је Microsoft смислио СР1250 и СР1251 и по њему три основна и стандардна фонта. Постојали су разни пакети фонтова и могло је да се нађе још доста фонтова са нашим словима али је много лакше било да се користе yuscii код којих не мораш да знаш да наместиш подршку, не мораш да мењаш тастатуру док се куцка а то што фале заграде и још гомила слова није битно ... то ћемо да замислимо.

Мени није сам распоред толико критичан, може да смета ономе коме су поменуте заграде важне али такви обично (и даље, после 20+ година) не користе наша слова. Већи проблем су очајно преправљена слова. Мој први сусрет са нашим словима је био пре него што су кренули тру тајп фонтови, из времена .fon тј win 3.0 и онда добијем за пробу Corel 2.0 (због тога све пишем овде) са .wfn векторским фонтовима, то је био мој први сусрет са таквом врстом. Уз то набавим велики број фонтова са нашим словима, све .wfn са yuscii распоредом и све словеначко. Одмах ми је пало у очи да су фонтови лоше одрађени, неко узме рецимо слово z, намести му кукицу изнад, убаци на место ` и готово. Још горе са ћириличним словима где је ж много шире. Основни проблем је што није добро подешана ширина и још кернинг парова па се дешавало да у неком тексту све буде ужасно ружно. Касније су ти .wfn конвертовани у .ttf и много година су коришћени.

Када је неку годину касније стигао windows 3.1, врло брзо се појавио и 3.1СЕE са подршком за наша слова (и латинична и ћирилична али је од почетка био проблем са поменутим писаним т и сличним, не од скоро) па није било потребе да се користе стари кљакави yuscii фонтови. Наравно, ово се односи на класичне текстове, не на припрему за штампу и за плакате или визитке. Написао сам да су могли да се нађу разни пакети фонтова са нашим словима, добре штампарије тј фирме које су радиле припрему су их и користили. Проблем су били они који куцкају текстове, кад купе комп или им неко инсталира оперативни систем, онда их тај "части" са 1000+ "наших" фонтова, свакоме се свиди понеки па га користи а када документ оде другима, онда проблеми разне врсте. Од другачијег изгледа до разних сличних брљања. То се понекад решавало прикључењем фонта документу што је медвеђа услуга.

Из тог угла може да се тумачи ово са брисањем историје. ОК, имао си некад давно yuscii фонтове (не ти, било ко) и после много година се појави проблем ако тих фонтова нема. Ко да чува хиљаде старих е да би задржао yuscii кљакаве текстове??

Све у свему, ја сам са појавом 3.1СЕЕ апсолутно обрисао све yuscii фонтове (са система, били су негде у резерви) и свима објашњавао како да раде.

Кад помињеш улице, претходне власти су овде промениле гомилу имена у нове хероје а последњих година се ради другачије, једине измене су у избацивању дуплих имена јер су нека околна села практично постала насеља у оквиру града а пошто је било истоимених улица, то је решавано по неким правилима. Надам се да више нико неће да мења имена због нових хероја и идола.

Sećam se i ja Corela 2 u win 3.11. Koristio sam ga na vertikalnom crt A4 monitoru sa mislim hercules grafičkom na nekom 386 računaru. Pravili su se oglasi i vizit karte... Isto tako je bilo na hiljade fontova, pa onda klijenti donose svoje fajlove i svoje fontove, na kraju ispadne svašta.
Neki su svoj logo slali faxom, pa smo taj fax skenirali ručnim skenerom (onaj što vučeš po stolu) i posle trejsujem "mrlje" u Corelu. Corel 2 je bio čudo od programa... Posle su ga nekako upropastili.
Mac je u to vreme imao ograničen broj instaliranih fontova pa smo koristili neke extenzije za sistem gde si mogao da imaš više grupa fontova koje po potrebi aktivirana ili deaktiviraš.
Ja sam praktikovao da u corel fajlu čuvam normalnu verziju crteža i pored kopiju u kojoj je text konvertovanje u krive.

Све у свему, не поновило се све то. Због тих фонтова сам набацио фонт менаџер (више се и не сећам који) и подесио профил са неколико основних фонтова па када неко ували своје, само покренем менаџер, он врати моје и наставим да радим. Таман посла да се ували стотине фонтова, после се све вукло. Corel 2 у win 3.0 је ипак био чудо јер је имао векторске фонтове што је за windows било скоро незамисливо а и клијенти нису могли да имају фонтове ... ма нису они тада ни знали шта су фонтови. Мана верзије 2.0 је била што се ради у мрежи па увек мора да се погледа како све изгледа.

Везано за тему, Corel ме је одувек нервирао због формата, у једном тренутку сам хтео да пређем на MicrografX designer (или тако некако) који је за мене био много бољи али немогућност коришћења формата у односу на Corel су ме натерали да се вратим овом. А тек сада читам да нове верзије не читају стари формат. Очајно, па програми за приказ слика приказују гомилу формата од којих ја неке нисам видео више од 20 година али су и даље ту.

Vrh Dno