Šta je novo?

Kvalitetniji Internet do 2020.- praćenje realizacije projekta "All-IP" transformacije

Ali: ide. Stigli su da refundiraju više korisnika nego što su naši stigli da priključe :)

I nas Telekom je mogao da iskulira pad signala, sum i kvalitet parice. Prikljucio bi tonu gradjana i izazvao gnev kod vecine zbog manje brzine i pucanja veze. Daleko od idealnog resenja.

Vplus, vectoring i bonding su samo neke od tehnologija koje mogu upasti kako bi Telekom poboljsao kvalitet i brzinu na vecoj udaljenosti. Pre ili kasnije ce morati da predje na optiku. Meni je drago da su se konacno opredelili. Sad samo da pozure. :D

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk
 
Mozda su bolji nego sto su bili, ali najveci paket im je ogranicen na 1000GB mesecno sa brzinom od 100Mbps.

Telekom za te pare nudi 1000/100 unmetered.
Plus, Telekom ne sabija toliko konkurenciju kao oni.
Po meni to je 2:0 za nas telco.

Nego, odosmo u off. Back to topic, nas Telekom i razvoj NGN. :D

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk
Pogledao si prvi paket na sajtu i izvodiš zaključke. To se tako ne radi.

Nude i 1Gbps download (vidi link #2, brzine su pri dnu stranice... Mešaju više tehnologija u NBN pa i - brzine variraju. Logično, takođe.)

Cene da porediš - nije fer! Australijski standard je daleko ispred našeg.

FUP? Dragi moj, kad Srbija bude bila malo bliža EU, i kad krene soma evra kazna za torrente i pirateriju, 1000GB će ti biti puna kapa. A vi se nadajte da se to nikada desiti neće. Hoće. Ne možeš da krades autorsko delo i da ne platiš, krastavac. Pre ili kasnije - i to ide na dnevni red. Biće i rešenja tj već ih ima.

I nema tu offtopica.

Pogledaj region. Pogledaj Hrvate.

Tako lako preskačete komšije, za svakog imate po izgovor, manu... A svaki je ZAVRŠIO NGN, PRIKLJUČIO KORISNIKE NA OPTIKU, neki su dogurali i do 1Gbps, neki nisu.

Standard: sličan. Potrebe slične. Jezici slični. Samo što neko skapira da je NGN budućnost ranije, a neko kasnije.

Neko ga je dočekao... A mi smo u fazi fetusa.
 
Poslednja izmena:
Keops, pogledaj malo osnove pisanja, molim te :)
Zelim da procitam tvoje postoje, jeste #rant, ali barem ne licis na anti-MTS botove.
Ali daj nemoj toliko da razbacujes recenice, pravis blanko linije izmedju svake dve i slicno.

Inace, pre 15ak godina sam bio happy sa UK 50/50 netom, jer je bio brzi od naseg dialupa :) Medjutim, on je radio kao 5-10/5 net! I to je bio biznis paket u pitanju, za obicne korisnike kazu da je umeo biti neupotrebljiv bukvalno, u peak hours.
U JK mogu dobiti Gbps/Gbps za 30$ mesecno. 100/100 je 25-28$. Razlika je u netu, TV i fixni su uvek ukljuceni, nemas izbora bez njih, kao i free Olleh/SKT WiFi. Ali vise mi se svidja Telekom VDSL. Jer radi konzistentno, i radi sa tim brzinama i van zemlje, dok korejski je cista optika unutar zemlje, LAN efektivno Gbps/Gbps. Cim veza izadje van - cao Gbps, zdravo Mbit speeds ;) Ima izuzetaka, pa tako ume da radi seeding i do 5MB/s, ali to je najvise sto sam izvlacio sa VISE leechera.
 
@Keops

da sumiram sta sam procitao kod tebe
sadasdasdgadvdfbsdfvdsdfv svi imaju, telekom nema adasdadasdaasd dostupna optika 3% adsdadadasdasdasdasdadsadada
paprene cene asdasdaadgadfadfbdsfbsfbsdbfsdfbsdfbsfdbsdfb samo Novi Beograd sfasdgagagadfgafdgadfgadfgadfgadfg
imam drugove 1gbps/1gbps. sadasdasdasdasd razni linkovi, ovaj ovo uradio, ovaj ono uradio, mi i dalje u cabru, nikakvi.

Alo covek - optika postoji u Beogradu od 1970+ godine :D da te izvestim :D
Dobile su banke, akademske mreze, razne jake firme, pre nego sto si ti pucao na dial up 56k, i to ako si mogao od dvojnika da pucas 56k.

Novi Beograd ima jos odavno optiku. Ti mislis da je 1gbps u simetriji brzina? Ne druze, firme tamo imaju 40 gbps + u simetriji optiku sa promenljivim rutama.
I ti kad budes dobio optiku dobices (da ne kazem sta) sa bednih 30 mbps uploada, i to rutu Bog zna koju.

Pricas o nekoj dostupnosti - znas li ti da pola Srbije nema ni paricu za osnovni telefon, pa su oni brze bolje dobili optiku (i to ne neki pozamasni broj) samo da bi imali osnovni telefon. Kakav crni internet!
Pa naravno da ih ima 3%, oni moraju tek da priblize krajnjem korisniku IPAN, centrale, kablove, a tek u drugoj fazi da kace korisnike na te iste aparature.
Imas covece i srece sto pucas toliku brzinu na kablovskoj, da nije bilo kakve takve konkurencije od strane Telekoma, inace bi ti pucao i 256k na kablovskoj, a seti se, da ni kablovska nije davala pozamasne brzine vece od 10mbps dok telekom nije poceo da povecava i uvodi vdsl pa kakav takav.

I pusti nas regiona, Austrije i ostalih zemalja. Svesni smo da u Americi daju 1gbps u simetriji za 70$, ali mi i dalje zivimo u Srbiji, gde ces za 70$ dobiti 1gbps/100 mbps i to pod mozda!
 
Poslednja izmena:
Počeli da kače obaveštenja na zgrade na Staroj Detelinari u Novom sadu. Ne traže saglasnost stanara za ulazak, nego daju rok do kada mogu da se jave stanari ako ne žele da im se postavi optika do zgrade i do svakog sprata.
 

Prilozi

  • telekom_optika.png
    telekom_optika.png
    218.1 KB · Pregleda: 205
Alo covek - optika postoji u Beogradu od 1970+ godine :D da te izvestim :D

Izvesti prvo sebe o tačnim podacima.

Optika se za telefoniju u Beogradu koristi od 1984, a za umrežavanje računara od 1991.

1996. godine je cela akademska mreža imala link sa svetom od 64 kbps (da, da, kilobita u sekundi).

Prvi optički kabl u Srbiji je položen oktobra 1984. na relaciji Telekomunikacioni centar Beograd - Centrala Konjarnik u dužini od 5,5 kilometara.
https://prakticnanastavaets.files.w...8dki-koaksijalni-i-telefonski-provodnici1.pdf

1984.
Uveden je optički kabl u Beogradu.
http://www.posta.rs/struktura/lat/o-nama/hronologija.asp

Početkom ’90–ih godina, na RCUB je bilo povezano svega nekoliko fakulteta u Beogradu (ETF, FON, PMF itd). 1991. godine postavljena je prva optika unutar grada — u krugu tehničkih fakulteta i na Studentskom trgu realizovane su prve optičke veze u zemlji, dok su se ostali veći fakulteti i instituti povezivali modemskih brzinama malog kapaciteta (9.6 kbps, 28.8 kbps, 128 kbps). Od servisa se uglavnom koristila elektronska pošta, koja se sa inostranstvom posredno razmenjivala preko X.25 protokola.

Na dan Univerziteta u Beogradu, 28. februara 1996. godine RCUB je Akademsku mrežu Srbije — AMRES povezao na Internet preko provajdera BeotelNet, čime je otpočela era korišćenja Interneta u našoj zemlji.

Prvobitna Internet veza je bila kapaciteta od samo 64 kbps. Povezivanjem novih institucija u narednom periodu kapacitet veze je više puta povećavan (128 kbps, 256 kbps, 512 kbps, 1 Mbps, 1,5 Mbps), ali je uvek bio nedovoljan, a veza preopterećena.

Krajem ’90-tih
uspostavljena je prva digitalna veza od 2 Mbps između Beograda i Podgorice, a potom i između ostalih univerziteta u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, ali je veći broj institucija i dalje bio na modemskim vezama po iznajmljenim telefonskim linijama.
https://www.rcub.bg.ac.rs/o-rcubu/istorijat.html
 
Poslednja izmena:
Ne znam kolika ti racunica sam si spomenuo 1984, ja sam rekao 1970+. To je eventualno 10 godina, posto nisam bio siguran koje godine.
Ti si dosao spucao lunkove (koje naravno nisam ni overio, ali hvala) uz poruku da se informisem.

Ima veze, mozemo mi da se informisemo dokle hocemo, 10, 20 godina, evo ti sada od tada izracunaj koliko je godina proslo od 1984 do 2017. Sta ti prijatelju moj imas?
Imas neku kablovsku, mozda adsl/vdsl sa nekim bednim brzinama koje placas ko zna koliko.

Da ti prevedem dalje, mozemo mi dalje da capraz divanimo, mi nemamo nista. Mozes i tu da mi das neke statistike neke linkove, i kad dobijes - opet neces imati mnogo sto sta.
 
Ne da mi se da editujem prethodni post, prošlo 60min/1h = mojne kukate što je jedan post za drugim! /da se ne ubacim u SCROLL KILLER mod. [emoji14]

Za te pare, dragi moj, možeš da kupiš: 3 Telekoma Srbije. Dobro. 1. Pa da ti ostane - mnogo (više od pola milijarde) za investiranje.
SBB ne možeš - ni 1.

I i tu se priča završava. Vrednost firme je vrednost firme. SBB wins, value-wise. Ukazuje na štošta.

Ja sam patriJota pa cu za nasu firmu i preplatiti al samo da ostane u nasim rukama, da dusmanima ne dam da nase pare iznose vani... :D
 
Gledajući ovu suludu ekspanziju male optike po Nišu. Da li oni imaju matematiku ili se jednostavno nadaju da se prodaju/iznajme infrastrukturu?
 
Počeli da kače obaveštenja na zgrade na Staroj Detelinari u Novom sadu. Ne traže saglasnost stanara za ulazak, nego daju rok do kada mogu da se jave stanari ako ne žele da im se postavi optika do zgrade i do svakog sprata.

Koji deo Detoša?
 
@stevkev, na sprdnju se osvrtati neću, samo na činjenice, koje ne možeš da promeniš ni sarkazmom.

Ja tebi dajem činjenice - iz svih tih zemalja, a ti meni "pusti me zemalja, živimo u Srbiji"
Ja tebi kažem da vrednost tvog Telekoma zavisi i od toga, a ti ako to ne možeš da povezeš, tvoj problem.
Ja ti tvrdim, da region nije odavno uradio NGN, Telekom ga se ne bi ni setio.

Optika tad i tad?

Ne znam koliko si tu računara video `90ih. Ja sam ih video poprilično, baš u tom RCUBU i na tim fakultetima... Tada je Akademska bila nosilac razvoja, sa terminalima i smešnim Netom, koji se nisu oslanjali na - optiku.

I ta mreža je bila i ostala - divna. Ali očigledno da njom nisi imao veze. Da jesi, sentiment bi postojao.
 
@Keops - ja te onda ohrabrujem bez sarkazma da odes u bolje razvijene zemlje i da koristis bolje razvijeni net.
U suprotnom ostaces ovde da gulis corbu koja ima u kazanu kao i svi mi.

Od tvojih tvrdnji i argumenata nema nista, a i iskreno ti i par njih masite temu ovog thread-a. A tema je da se obavesti blagovremeno sta Telekom radi sad po pitanju postavljanja optike do krajnjeg korisnika koji su zacrtali do 2020te godine.

Uporno ti govorim neke cinjenice vezane za bas taj posao koji oni trenutno rade, ti prises seminarski rad a kako su tamo neki uradili Bog zna sta.
Budi konzistentan, i obavesti neku informaciju ako imas direktno u vezi ovoga. Inace u suprotnom ono sto pises biti samo skrolovano, a nikako procitano.

Ring topologije na tim fakultetima gde se jos oslanjaju na koaksijalac umesto na ethernet u intranetu me ne zanima.
Samo znam koliko smo imali u to vreme, sada imamo koliko toliko vise. A dolazi nam opet nesto vise. Nije pohvalno, ali barem je vise!
 
Nema šta ti da me ohrabrujes (o seobi), sam sam to rekao :)
A tek ne da deliš savete o pisanju. Šta si ti, nadzornik pisanja?

Boli me uvo ko čita a ko ne čita. I kolko je čitko. I zašto ne čita neko ko ne čita. Ne'am korist - ni od jednog ni od drugog. :)

In a way, ja sam - već preseljen. Moj posao je - spolja. Primarna usluga mi nije net, i kupujem je - od spolja. Pozadinska/nužna usluga mi jeste Net, i to kupujem - gde je najjeftinije.

= Strani plaćenik sam, koji širi defetizam... U temi koju je sam otvorio.

Fotka samonosećeg kabla u nekom selu nije: nada.
Cenovnik koji nestaje, takođe.
1 ONT, iz Stepe.

"Biće. Jednog dana.", slažem se.

Ali ću isto tako daleko više da verujem KORISNIKU USLUGE, nego poluinformacijama na forumu. Stvar kredibiliteta.

Tačne informacije nemaš ti. Nemaju ni podizvođači. Ima Telekom. Da zatvaramo temu dok se ne pojavi MTS insajder?

+ Očigledno nisi bio na faxu ni 2017e. AMRES je, danas, najbrža i najveća optička mreža u Srbiji. Veća i od exe neta i od Targa - zajedno.
Ali: closed for public.

Pa dok posmatraš radove i balaviš nad čime god (a realnost je: 3%. To je činjenica, čoveče. Pozdraviću i ja *činjenicu*, kad bude 50+. Ali neću da se palim dok - ne vidim priključenja.), svrati i do nekog faksa.

Bićeš prijatno iznenađen.
U stvari, nećeš. Nisi zaposlen u. AMRES nije: za studente. Jesu, neki delovi. I jako su korisni i edukatuvni!
 
Poslednja izmena:
Druze,

To sto tebi tema nije po meri, to je tvoj licni problem. Vec ti je receno da budes koncizan sa informacijama, a ne sa spamerskim kukanjem i jadikovanjem.
Za tu tvoju rabotu si licno otvorio drugi thread, pa spamuj tamo.
Tu ti se licno ne mesam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Vidim ja da tebe svrbi potiljak glave, ali taj svrab ne moze se pocesati, pa imas potrebu da ubijas u pojam clanove ovog foruma da bi pocesao taj svrab.
Vise mi je znacila informacija da u Novom Sadu neko dobija optiku, nego sto si ti ispisao 25 poruka koje su otisle u etar, i niko te ne konstatuje.

To sto ti ne vidis radove, vidis jednu banderu i vidis jedan ont, to je tvoja licna perspektiva vidjenja situacije, a ne celokupna slika.
Kad budes video prikljucenje korisnika nece biti 50+ nego 1350+, zato sto ce biti takva faza prikljucenja. A za sada je prva etapa radova, tj postavljanje osnovnih okosnica u kvartove itd.

EDIT: ove informacije sa kojima mi baratamo su informacije samih korisnika, te da ne bude da mi spekulisemo ili imamo neke polu informacije. Procitaj citav ovaj thread, i MTS-ov thread cak i SBB-ov thread, videces sve informacije koje su prikupljene do sada.
 
Poslednja izmena:
Ja samo čekam kakav takav info da su počeli da furaju optiku od Vdsl Ipana.Plašim se da ipanovci ne budu zadnja optika na svirali.
 
Niko za sada nema te informacije kada ce poceti od ipana do korisnika, vrlo lako moze biti i da je tvoja tvrdnja tacna, a moze biti i da te radove cuvaju za jesen-zimu i rano prolece.
Za "insajderski" info i ja cekam :)
 
Stevkev,

Pod 1) smiri strasti. Ako ti moje pisanje smeta, imas ignore listu. Na licne uvrede ne odgovaram. Mozes da se osvrnes konstruktivno, ili kontra argumentima - jedino to: konstatujem.

Iznosim cinjenice, nit kukam nit jadikujem, pomeso si me s nekim. Ne moramo svi da imamo isti pogled na stvari. To sto su ljudi povrsni, i sto vole da druge ljude stave u neki kalup kada ih ne razumeju, to moj problem nije.

Moj je stav* takav kakav je i moze da ga promeni npr. *realnost na terenu* (mislio sam na 50% korisnika optike, ne +50 korisnika) a ne to sto se neko uzvrteo i poceo da vredja - nacin pisanja/mene licno, blatantno ignorisuci: cinjenice.
* samo ****** stavove ne menja. Pitanje je, samo, na koji način. Argumenti, činjenica, statistika > poluinformacije, nagađanja

Region jeste jedna jaka činjenica.
Koje je svestan i Telekom. Itekako. (Argument "pa seli se" je - smešan. Sovinistički.)
Pametan, od pametnijeg od sebe - nesto nauči. Ja tvrdim da je region: pametniji. Jer su cutali i uradili. Telekom? Ne postoji konferencija na kojoj Ćulibrk ne pomene allIP. Ali su rezultati, za sada, slabi.

Ceo topik sam i pročitao. For the record.
I osvrnuo se na ceo proces, a i malo dalje u proslost. Sto da ne. Osvrtanje na prošlost je korisno. Sugerise da je i trenutno stanje - dobro, kako je bilo. Ali isto tako sugerise da postoje delovi zemlje koji nisu ni blizu ADSLa, a kamoli IPANA, a kamoli optike.

Ta prica da telekom mrezu gradi savrseno i da ne da ljudima da se priključe ako im veza nece raditi stabilno je novčić sa dve strane. Da, naravno da tako treba/ljudima treba dati stabilnu vezu. Ali ako ti ne vidis problem u tome da firma ima zvanicnu ponudu, a da tu istu ponudu ne moze da ponudi svima, to je tvoj problem. Ja u tome vidim problem. Ogroman.

Da je Telekom ono što treba da bude (društveno odgovorna firma) takvi (infrastrukturno skrajnuti) krajevi bi bili prioritet... a ne vi sa IPANima. Koji vec danas mozete da imate sasvim solidne brzine. Nekakav: ravnomerni razvoj.

Ako se malo distanciras od sebe, i staviš u tudju situaciju, to je dobro. Empatije manjka, generalno. Svako gleda samo: sebe.

+

Ionako se ide uz 3% u 3% (2016->2017, a optika je najavljena u junu/pre godinu dana, kao proces koji ce trajati: 4 godine)... Ako je tebi to normalno, okej. Ja sam ipak ocekivao malo vise "ulazaka u domove ljudi" za godinu dana, obzirom da se Telekom itekako hvali: hiljadama i hiljadama km izgrađene optičke mreže .
(mozda, računajući to sto je odradio: odavno) :)

Uostalom, nek me neko demantuje.

Dajte mi korisnika optike, jednog, privatnog lica, koje je na paketu >100Mbps!!!!!!!!!!!!!!

Dok ti ovde balavis nad svakom fotkom koju vidis (cak i kad kablove razvlaci radijus vektor a ne Telekom), to sto sam ja izdvojio su, iako ironično, bile i jedine korisne/konkretne stvari:

Jedno selo, koje je pre toga imalo katastrofalan net.
Jedan Aleksinac, koji je... IPANizovan, NE i na optici do gajbe.
Stepa, koja je imala optiku i pre

I molim te, cuvenih 12 podizvođača.
I neki famozni "plan za Novi Beograd"

Koje sam kontaktirao, btw.
Dopisivanje sa njima tek ne uliva nadu.

Mozda, da se pojavi neko ko radi u Telekomu i otvoreno kaze koju, bih i mogao da prestanem, da sirim defetizam

Ovako, neko mora i to. Sto ne znaci da sam ja pesimista a ti optimista. Naravno da ce optike biti. To niko ne spori.
Ali, ovim tempom, do 2020e se broj od 50% preći - nece.

Je l vozis kola / ides GSPom? Kreces se po gradu? Valjda bi video nesto na terenu, optika nije nesto sto samo "doleti" do tebe... Jeste: veliki građevinski poduhvat. KOJI MORA DA SE VIDI. NIJE NEVIDLJIV.

Ja to ne vidim. Mozda sam ja corav.
RATEL to ne vidi. Mozda Telekom laze nadlezne institucije...
 
Poslednja izmena:
I namerno ću izdvojiti ovo u drugi post, pošto voliš kratko a hoćeš TU suštinu:

A tema je da se obavesti blagovremeno sta Telekom radi sad po pitanju postavljanja optike do krajnjeg korisnika koji su zacrtali do 2020te godine.

Hoćeš biti ljubazan da mi nabrojiš, šta se to uradilo i radi od strane Telekoma, ako je moja lista - pogrešna?

Taksativno. Sa slikom/citatom/referencom/linkom, tj. sa informacijom koja je - PROVERLJIVA.

edit: Eto, ne moraš čak ni zbog mene, već da bi pomogao nekom ko tek sad vidi ovaj thread. Što da ljudi čitaju 80 strana i spamere poput mene, daj da im skratimo muke i damo - ESENCIJU.

Ja ti opet ponavljam, pokrenuo sam ga (ovaj thread), sa istim tim ciljem
+ da, imam i frišak anti-MTS thread (jer mi idu na k sa poskupljenjem u sektoru: mobilne, pre svega. / jasno mi je da ga čitaš, obzirom da ponavljaš ono što @alfa kaže) i slobodno te pozivam da učestvuješ - nemam ništa protiv suprotnih mišljenja... Sve dok su bazirana na činjenicama, a ne na poluinformacijama.

Postoji nešto što se zove: konstruktivna kritika. Postoji kritika. A postoji i vređanje. (Ta tri se mnogo razliku jedno od drugog. Daj mi ovo prvo. Ako si u stanju tj ako želiš.)
 
Poslednja izmena:
@Keops

Druze, ja samo na tvoje pisanje ostrije odgovaram, posto vidim da si masu korisnika pritisnuo (nisam samo ja u pitanju, a nije ni u pitanju argumentovan razgovor, vec podbadanje). Dobio si odgovor istom merom. A posto si video da takvi razgovori ne prolaze kod mene i jos kod nas par, krenuo si u normalan, da nazovem, argumentovan razgovor.

Evo da ti odgovorim na par pitanja, odkud ja znam par informacija, kako sta i gde:

Kao prvo, dobro ti je poznato da je ovo Srbija, te i da je Japan susedna drzava, ne bi mnogo pomoglo. Opet - tu smo gde smo. Verujem da si ti neka vrsta intelektualca (nije sarkazam, zaista verujem), a ne marva, kojoj se ne moze dokazati par cinjenica da:

Telekom vode partijski kadrovi (pa i sam si rekao), koji jos rade po komunistickim udzbenicima (da ne zalazim mnogo u politiku), a veoma mali broj strucnih kadrova, gotovo samo koliko je dovoljno da pogone Telekom na tehnickom nivou.

To sto si protiv MTS-a veruj mi 99.9% nas je shvatilo to posle prvog tvog post-a (cak te i podrzavam!!!!), a kasnije si bas krenuo u tesko preterivanje, gotovo kao da je histerija.
Shvatam - kritikuj MTS, ali nemoj u tom procesu biti mnogo drcan, jer opet, posle ovog tvog zadnjeg odgovora verujem da imas i mirniju stranu.

Kao trece, spomenuo si radove - nije ti to Google da raskopava citav Teksas, Telekom je dok se jos i Beograd gradio, stavljao svoje tehnicke sahtove, te je dovoljno da kroz taj saht provuku kabl, a ti to nikad neces saznati. Nije potrebno da raskopavaju ulice, iliti da seku mikrorovove.

A sto se tice resto Srbije, imaju vec zavrsenu infrastrukturu, kao sto se oslanjaju i na EPS-ovu infrastrukturu (to pricam za glavne okosnice).

Da, vozim kola - cak idem i GSP-om, gotovo nigde neces videti da zaista Telekom ovako vidno postavlja kablove osim, sto sad renoviraju Mije Kovacevica pa su ljudi na Bench forumu pricali kako neki podizvodjac radi, cak i u Knez Mihailovoj, imas sliku gde sam isto licno video postavljanje kablova (ali radovi su bili gotovi u jako kratkom roku, te ako nisi na pravom mestu u pravo vreme gotovo da ne mozes da izvalis da se i nesto radilo).

Mnogo i pre ovog projekta (gde ja smatram zvanicni pocetak jesen prosle godine) se radilo na optickoj infrastrukturi, nije to sad odjednom stani pani, te nije mnogo potrebno da se Beograd radi sto se tice okosnica.
Sto se tice postavljanja po zgradama, to je druga etapa radova (to ne mogu da ti dokazem, mozda pricam i na Mandarinskom). Nemas za sada ni 10 adekvatno povezanih korisnika, zato sto zavrsavaju priblizavanje optickih cvorova kvartovima, a posle krecu masovna prikljucenja.
Na slican fazon se sirila optika i po Parizu, posto ti je poznato da gotovo postoji i podzemni Pariz. Udje tehnicar u tunel, i dnevno dobije zadatak da iskablira 5 km kablova. I sad ti izvali da se nesto radi. Eventualno ces izvaliti kad se bude radilo na prikljucivanju rezidencijalnih korisnika.

Pitas me i za sela, veruj mi, ima sela i na jugu Srbije gde su mnogo pre ovog projekta dobili optiku, samo iz razloga sto se tamo ne isplati ubaciti paricu nego EPON tehnologiju.
Pitas gde se okolo radi - ti ni to sam ne znas, a nije citav internet na Benchmarku da mogu da ti kazu radi se tu i tu. Te se ogranicen da cujes samo od ljudi koji su ovde.

Sad me pitas - odkud ti znas razne informacije, sto lazes, to su poluistine itd:

Ne znam ko su tacno svi podizvodjaci, znam samo za jednog podizvodjaca, gde rade, nazalost operativne podatke mi ne pada na pamet da trazim (jer ja za njih nisam nalogodavac, tj nisam niko i nista) te sam osudjen da cekam kao sto i ti cekas. Eventualno imam i coveka u Telekomu gde mozda (a ne mora da znaci) ce mi proslediti informaciju kada ce da pocnu povezivanje od cvorista do korisnika.

Rekao si da si zvao neke podizvodjace. Ja na to ti kazem - bolje da si popio pivo u kaficu, imao bi vise koristi od toga, zasigurno neces dobiti operativne podatke.
Ogresio si se da podizvodjac ne zna gde kablira itd - upravo ONI LICNO prave mapu gde ce sta ici po nalogu Telekoma i drugih operatera koje ih unajme (video mojim ocima, cak i vidim od od tih podizvodjaca da traze ljude koji bas mapiraju, prave planove itd, nemaju dovojlno kadrova)

Opet da ponovim - ja sam jos i fin, i na fin nacin ti govorim da spustis loptu sa tenzijama i sa ubijanjem u pojam kako je Telekom los (barem ne na ovom threadu, na tvom threadu ti je dozvoljeno, posto si ga i sam tako nazvao - tu ti necu ni rec reci).

I sam kazes - postoji vredjanje, postoji i konstruktivan razgovor, a veruj mi, ranije si bio na ivici vredjanja, a nikako na konstruktivnom razgovoru.
Uvek cu kvalitetno da odgovorim na pitanje, kao sto je ovo tvoje zadnje - pitao si lepo sta znas, odakle znas - evo ti odgovori. Znam za jednog podizvodjaca (necu da imenujem),
rade ljudi, ne znam tacno gde rade sta rade itd. Nije im ovo prvi posao postavljanja kablova i razno razne opreme. Operativne podatke ne pada mi napamet da trazim (mape itd),a i apelujem da ljudi ne gube vreme trazeci podatke od podizvodjaca. Razmisljam po principu - kad bude bice.

Opet razumem i tebe - mora da si programer, ili stagod da si, pa ti treba internet. Ti si u Telekomovim ocima obicni rezidencijalni korisnik, te zaista dobijas sto i 99.9% drugih korisnika dobijaju, ni manje ni vise.
Ako ti treba vise - otvaraj firmu, budi preduzetnik, i onda dodji kod Telekoma trazi internet. Drugi cenovnik, drugi uslovi, dobices 1 gpbs u simetriji sa SLA 99.5%. Cak ce samo i za tebe da dovuku optiku do stana, ili gde god da ti je prijavljena firma (ne treba red da cekas).
Razno razni ljudi prijavljuju ovde sta se desava, cak sam i podatke vukao sa elitesecurity foruma, gde ima slicna tema ovoj o optici, i to je gde sta dobio.
 
Poslednja izmena:
Nekako mislim da će izgradnja ove mreže trajati duže od izgradnje železničke stanice Prokop.
 
Dokle god se ljudi ne opamete u ovoj zemlji i shvate da Telekom treba prodajom očistiti od starleta ...
 
Malo morgen ce se ocistiti :) Treba nesto drugo ocistiti :(
 
Ja se uzdam u Huawei,(koliko se secam) ipak su oni dali pare za to sve.Nasi ce da odugovlace,naravno,ali mislim da ce kinez to malo da pritegne.
 
Taj kredit ćemo svakako vratiti. Bilo da se potroši za mrežu ili finansiranje koje čega drugog.
 
I nakon prodaje ce. Treba iskoreniti lezilebovice a ne prodavati mts.
 
I nakon prodaje ce. Treba iskoreniti lezilebovice a ne prodavati mts.

Ti ne kapiraš da ih nećeš iskoreniti dokle god je firma državna...i dokle god neko može da mahne partijskom knjižicom i da dobije posao..
 
Ti ne kapiras da ih nece iskoreniti prodajom firme.
 
Nazad
Vrh Dno