Katastrofalno. Imam ja dva kružna toka kada se vraćam sa posla, ekstra su mi za test i letnjih i zimskih u prelaznom periodu. Mnogo pre viših temperatura se tu primeti da popuštaju.
Letnje jako dobro drže, i na malom minusu kad je suvo, tako da mi prvi indikator da dolazi vreme za zamenu točkova nije trenje, već buka koju krenu da proizvode. Za zimske taj prvi kružni tok.
Moje iskustvo, iz vremena dok sam još koristio komplete letnjih i zimskih guma - letnje (tadašnja srednja i premijum klasa) su se ponasale znatno opasnije pri 0-5 °C (zahlađenja sa kišom, maglom i susnežicom u aprilu) nego zimske pri 25-30 °C (u aprilu, ili oktobru, jer zbog klime i terena zimske gume sam koristio najčešće od prve nedelje oktobra do prve nedelje maja). Tu pre svega mislim na primetno slabiji grip i stalno prisutan osećaj klizanja i nesigurnosti, i znatno lošije kočenje i stabilnost pri vlažnom i hladnom vremenu. Sa druge strane, najveći problem koji sam primetio sa zimskim gumama pri toplom vremenu je lošije, manje precizno upravljanje i taj ''sunđerast'' osećaj upravljanja (što više subjektivno kvari osećaj vožnje, nego što je opasno). Kočenje isto lošije (ali opet sigurniji osećaj nego letnje po mokrom asfaltu pri 0-5°C) kao i buka pri oštrijem skretanju.
Posle toga sam prešao na kombinaciju premijum AT guma (koje imaju samo m+s ali ne i 3PMSF, pa sam ih koristio u toplijoj polovini godine) i klasičnih zimskih, nije bilo problema.
E sad, uopšte nije nemoguće da nove premijum letnje gume koče malo bolje na test stazi (suvo, idealni uslovi, 5-6 °C) od krš niskobudžetnih zimskih, koje imaju 9-10mm dubinu zastarele šare, prepune lamela.
Problem je što zimi ne vozimo na toj test stazi pri idealnim uslovima, nego po (uglavnom) lošim i vlažnim putevima, koji kriju niz promena uslova vožnje za svega nekoliko kilometara - od suvog i osunčanog asfalta, preko asfalta koji je tek nešto iznad 0 °C, do delova koji su pod vlagom i poledicom (prva sledeća krivina van centra grada, most, nadvožnjak). Kačio sam ovde pre 2 godine primere, koliko je drastična razlika u temperaturi i stanju puteva u gradu, i samo nekoliko km van grada, od prolećne temperature, do poledice i crnog leda. Pritom, krivine često budu pune rizle, lišća, blata i ostalog đubreta koje spada sa kamiona, terenaca i traktora. Sve to će mnogo lakše savladati i iskontrolisati kvalitetne AS i zimske nego letnje gume.