Šta je novo?

Zastita potrosaca kroz zakone i praksu (FAQ u II Postu)

• Začetnik teme Začetnik teme ABCD
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Izvod iz banke je validan dokaz o kupovini. Kopija racuna se ne moze izdati, jer nema vise duplikata. Na osnovu izvoda se moze naci prodaja tog dana i na poreskoj naci kopija racuna da se stampa na a4 papir. Kod mene u sistemu ima qr kod transakcije, pa ide odmah na poresku gde se moze preuzeti.

Radnja mora da prihvati reklamaciju na osnovu dokaza o kupovini. Nema potrebe da se cima sa podrskom. Ako bas zeli moze da trazi da mu posalju na mail sa poreske racun, da istampa i prilozi. Da ne ceka u radnji da li taj zna da nadje ilo da ceka nekoga ko zna to da uradi.

Ja sve racune fotkam i saljem na mail sa imenom proizvoda. Ne cuvam nista, svakako izbledi za par meseci. Stedim vreme i sebi i drugima, ako dodje do reklamacije.

Postoji jedna dobra aplikacija koju ja koristim a koja čuva račun uz jednostavno skeniranje i zove se Zlatnik.

Kada se otvori vidi se šta je kupljeno a ko želi može faktički da vidi račun sa svim relevantnim podacima.

Prilozi

• Screenshot_20260930_223853_rs_zlatnik_app_MainActivity.webp
    Screenshot_20260930_223853_rs_zlatnik_app_MainActivity.webp
    42.9 KB · Pregleda: 25
  • Screenshot_20260930_223858_rs_zlatnik_app_MainActivity.webp
    Screenshot_20260930_223858_rs_zlatnik_app_MainActivity.webp
    49.4 KB · Pregleda: 25
Da sada ne gledam zakon, uglavnom piše šta ko mora i ne mora. Dokaz o kupovini se po meni podrazumeva a to je fiskalni račun. Možda i grešim, pročitaću ako ne zaboravim.
Da ne bi bilo šta može i ne može, odneo sam na A4 papiru odštampanu transakciju iz banke. Na transakciji jedino piše cifra, broj, datum, vreme.. a ne šta si kupio i da li si kupio to što reklamiraš. Ovo je izašlo iz kase na osnovu toga što sam ja odneo, ostavili mi da imam ako se nešto opet pokvari:
IMG_0016.webp
Identičan kao fiskalni, sve navedeno u gornjoj polovini od artikala, jedino piše lepo da nije fiskalni i datum je taj kada je izdata ta kopija 🙂

Dobra izgleda ta aplikacija, vidim da ima i neku SlipApp isti autor. Skinuću da probam.
Mada već ima prodavnica gde uzmem nešto od te vrste robe (Gigatron, Lidl...) i fiskalni se nalaze u aplikaciji. Ostale iskeniram odmah telefonom i u tu su u telefonu. Ovaj iz nekog razloga nisam odmah i zaboravio na njega.

Pročitao sam i pogrešio oko nekih stvari, Član 63.
"Trgovac je dužan da na prodajnom mestu i internet stranici (u slučaju daljinske trgovine) vidno istakne obaveštenje o načinu i mestu prijema reklamacija, kao i da obezbedi prisustvo lica ovlašćenog za prijem reklamacija u toku radnog vremena.
Potrošač može da izjavi reklamaciju usmeno na prodajnom mestu gde je roba kupljena ili na drugom mestu koje je određeno za prijem reklamacija, telefonom, pisanim putem, elektronskim putem ili na trajnom nosaču podataka, uz dostavljanje računa na uvid ili drugog dokaza o kupovini (kopija računa, slip i sl.)."

Stigao odgovor Tehnomanije,ponudili zamenu,odbio sam,Jos kazu,30 dana da vam ovo realizujemo.

Pokrenuo postupak kod banke juce,sutra ide ostalo.Hvala svima na savetima.
Ortak ima bilbord,pa cu da ih reklamiram malo kako posluju.

Nazad
Vrh Dno