Šta je novo?

Firefox 157 donosi najveće vizuelne promene u izgledu interfejsa tokom poslednjih nekoliko godina

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
Firefox-157-_0.webp

Firefox 157 donosi najveće vizuelne promene u izgledu interfejsa tokom poslednjih nekoliko godina​

Firefox 157 dobija veliki Nova redizajn na računarima i telefonima, vraća Compact Mode i donosi nove teme i mogućnosti prilagođavanja

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/softver-...-interfejsa-tokom-poslednjih-nekoliko-godina/

Odma je palo browser.nova.enabled - false, da isključim oble tabove. Odvratni su mi.

Sad sam odgledao ovaj video, a prošlo je vreme za edit predhodne poruke. Jako je istinit video i istovremeno jako tužan. Koristim Firefox od valjda početka (2005-6?) i biće mi žao kada pređem na nešto drugo. Na telefonu je to odavno Vivaldi, ali na PC se još drži. Samo dokle.

Meni je i Proton izgled bio odvratan jer ne volim plutajuce tabove, ali ovaj je jos gori zbog gradijenta i jos ruznijij pilula tabova. Definitvno nemaju smisao za dizajn. Jedini koji je bio da vredi nesto su Strata (od verzije 4) i Australis.

Ok, malo za promenu. 🙂

Sad sam odgledao ovaj video, a prošlo je vreme za edit predhodne poruke. Jako je istinit video i istovremeno jako tužan. Koristim Firefox od valjda početka (2005-6?) i biće mi žao kada pređem na nešto drugo. Na telefonu je to odavno Vivaldi, ali na PC se još drži. Samo dokle.
I odsečen od realnosti. Mislim na video, ne na Mozillu, mada nisu ni oni daleko. Neke zamerke su na mestu, ali većina ne stoji. Ne prave se programi da odgovaraju jednom čoveku nego prosečnoj većini. A to su ljudi koji hoće google search, AI, VPN i ostale gluposti. Iza Firefox-a po udelu su Opera, koja je bloatware, spyware i adware i Brave, koji se reklamira isto kao i FF, a još ranije i još više gura crypto valute, reklame, AI, VPN i sve ostalo što zamera FF-u. A najgore od svega je što kad odeš na sajt firefox.com, prvo što vidiš je da se fokusiraju na privatnost, kontrolu i izbor, a ne ono što ono govori da je glavno

Built to protect you, not track you​

Get the browsing experience you expect with protection, control and choice built in.
I dalje dole malo detaljnije o svemu. To opt-in ili opt-out je večita dilema, ja lično mislim da open-source programi treba da budu opt-out, ako su namenjeni prosečnom korisniku.

Priča o kvalitetu forkova takođe ne stoji, jer je to sve lični izbor. Zen je budi bog s nama, Floorp tu i tamo, ima zanimljiv koncept, možda neko voli, Waterfox je sve po malo, ima korisnih opcija, jedino LibreWolf ima jasan cilj i fokusira se na privatnost. Mullvad i Tor su skroz druga priča. Sve u svemu, ne mogu da se složim da su forkovi bolji od originala, jer sam ih sve probao, LW koristio neko vreme, i opet se vratio na FF i podesio ga po svom ukusu. A cilj forkova uglavnom i jeste da program prilagode određenoj grupi, sa fokusom na jedan od segmenata programa.

A ovo o finansiranju tek ne bih da dužim. To nije problem Mozille nego cele industrije i open-source projekata. Broj kvalitetnih, uspešnih programa i po volji svim čistuncima se može izbrojati na prste. Jedne ruke. Baš bih voleo da vidim biznis model po kom će Mozilla ili bilo ko drugi da napravi konkurentan browser koji ne zavisi od reklama, pretrage (koji opet zavise od reklama), crypto ili AI. Ili da urade isto kao i Brave - natrpaju sve što mogu i onda ponude čistu verziju za pare. Slična priča je bila i sa pretraživačima i ishod je isti. Ili reklame i novac od velikih (svi osim Kagi-a), ili plati (Kagi). Ko nema svoj OS da gura svoje programe, to je jedini izbor koji ima. A ljudi baš nisu voljni da plaćaju nešto što neko drugi nudi za džabe.

U pravu je za neke odluke, inisistranje na glupostima i odbijanje da poprave neke osnovne stvari u UI, pre svega da razdvoje neaktivne tabove nekom linijom. Mislim da samo FF i forkovi i dalje to imaju. Ali sa druge strane FF nudi opcije koje chromium browseri nemaju, pa i pored svega navedenog, može biti najbolji izbor nekome.

Koristim FF praktično oduvek, otprilike od kad se pojavio i ne planiram da ga menjam za sada.
Par puta sam probao da se prebacim na Safari, ali sam za sada digao ruke, navika je čudo.
Chrome je gutač resursa, kad ga naprave tako da ne pokupi gro rama koji mi treba, možda ću probati ponovo, do tada mi ne pada na pamet.
Ovo ostalo sam probao čisto da vidim kako radi i ne odgovara mi.

Meni sa baš sviđa ovaj novi retro izgled a specijalno naglašen current tab, odmah se vidi koji je otvoren. Nekada je postojao adon kojim je mogla da se bira boja raznih tabova.
Ne znam šta AI tu radi a VPN nisam još ni probao, imam drugi, nije mi nešto naročito ni potreban, samo ponekad kada nešto baš neće da učita.
Pored toga da sam se toliko navikao na FF još od prethodnika, jedna glavna stvar mi je Menu Bar. Bokmarks ne upotrebljavam.

Opet na kraju zavisi od krajnjih korisnika, koliko su zahtevni i kome šta treba. Lično mi završava posao. Koristim i Waterfox. Izbacio sve što je chrome based.

Pa za krajnje korisnike se sve i radi.

Nazad
Vrh Dno