Šta je novo?

Električni polovnjaci sa velikom kilometražom stare bolje nego benzinci i dizelaši

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
polovni-EV-sa-velikom-kilometrazom.webp

Električni polovnjaci sa velikom kilometražom stare bolje nego benzinci i dizelaši​

Polovni električni automobili sa velikom kilometražom imali su manje kvarova i ređe padali na tehničkom pregledu od benzinskih i dizel vozila, pokazuje istraživanje u UK

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/biznis/e...etrazom-stare-bolje-nego-benzinci-i-dizelasi/

Ahahaha
Zato što su ovi prešli realno 4-5 puta više 😁

Ali ako nešto pođe po zlu. popravka košta kao nov auto.

@Pauk zato ih i ne kupuješ. Gorivo je proverena stvar, a ovo da bi radilo, mora biti mnogo više elektronike, senzora i raznih čuda, gde jedno ako otkaže povlači drugo. Samo jedna kapljica vode može da ti zaustavi auto na putu ako dođe tamo gde ne bi trebalo, a da ne govorim za druge stvari. Džaba ti sve, a i precenjeni su.

I da hoću nemam para za to. Matori Nisan radi ko sat. Mada, pošto vrlo malo vozim sada, neki mali električni bi mi dobro došao. Nešto veličine Smart-a.

Јаке вести, још јачи коментари, пливајући замајац чита и неверуе...

Poslednja izmena:
Samo jedna kapljica vode može da ti zaustavi auto na putu ako dođe tamo gde ne bi trebalo, a da ne govorim za druge stvari.
Bas kao i bilo koji dizel/benzinac, bukvalno ista stvar. Ovo mi apsolutno nije argument.

Sa druge strane ovo da svaka popravka kosta kao nov (polovan) auto je donekle istina.

Bas kao i bilo koji dizel/benzinac, bukvalno ista stvar. Ovo mi apsolutno nije argument.

Sa druge strane ovo da svaka popravka kosta kao nov (polovan) auto je donekle istina.
Ne vredi da ih ubeđuješ i objašnjavaš. Lepo ne raspravljaj se sa narodom i lakše za tebe, čitav esej sam napisao da odgovorim svima argumentovano i izbrisao ga pre nego što sam kliknuo "objavi". Tako su bili zatucani i za automatske menjače a sad svi oni se kunu u njih. Svako ko je probao El.vozilo taj siguno neće kupiti auto sa sus motorom sledeći put(naravno ako ima para).

Tu je jaz između generacija. Nekada sam obožavao da vozim, 4-5 brzina, jak zvuk, brze krivine itd. Menjanje brzia skoro pa umetnost. Danas više volim da me neko drugi vozi.

@Pauk zato ih i ne kupuješ. Gorivo je proverena stvar, a ovo da bi radilo, mora biti mnogo više elektronike, senzora i raznih čuda, gde jedno ako otkaže povlači drugo. Samo jedna kapljica vode može da ti zaustavi auto na putu ako dođe tamo gde ne bi trebalo, a da ne govorim za druge stvari. Džaba ti sve, a i precenjeni su.
Kojih senzora i elektronike mora da bude mnogo više? Upravo za kontrolu procesa sagorevanja je potrebno brdo senzora i elektronike.

@Vorlon nisam mehaničar da bih ti dao detaljan info gde i šta, ali ne govorimo ovde samo o senzorima za motor kao što ti kažeš, već za svako dugme koje ti deluje mehanički, ispod sebe ima elektroniku koja daje tamo neku idikaciju... To da električni auto nema više elektronike od dizela ili benzinca je smešno. Naravno, ne pričam ovde o najnovijem modelu benzinca koji sa ful opremom ima svakako elektronike isto kao i električni auto. 😀

Svako ko je probao El.vozilo taj siguno neće kupiti auto sa sus motorom sledeći put(naravno ako ima para).
Probao, više puta i razne modele, neke vrlo ozbiljne i skupe. I ne, neću kupiti električni

Јаке вести, још јачи коментари, пливајући замајац чита и неверуе...
520k na dizelasu i ne znam za plivajuci. Rekao sam klincu da kupuje el auto kad budeo mogao ali tata nece, gledam sad neku napucanu Toyotu Camry 2.5 da pazarim. Imam do posla i nazad 105km, pa mi se ne zuri da ubijem novi auto sa kilometrazom.

Današnji moderni SUS, samo motor, 2x je kompleksniji od kompletnog EV automobila, i ima bar 10x više delova koji mogu poći po zlu, i bez čega auto više ne radi.
Još kada se u priču ubaci i automatski menjač...

Multimedija, touch, senzorika točkova/kabine/sedišta/prozora/panorame, ADAS, radar, to jesu problematične tačke, ali to već sada imaju svi automobili, bilo SUS bilo EV.

Klasične mahaničke motore i automobile, sa osnovnim elektromehaničkim sklopovima možemo zaboraviti, i bzvz. je da se pozivamo na njih.
Kotrljaće se još neko vreme, i istorijaaa... ...sem ko bude vozio oldtajmere.

Za 2-3-5 godina, svaki automehaničar će raditi pogon/ležaj/pumpa/crevo/hladnjak/semering/trap/kočnica/brava/brisač/prozor/klima i na EV, jer to je svakako isto i na SUS i na EV.
Specijalizovani servisi će raditi invertorsku elektroniku i eventualno servis baterije, k'o što danas imamo specijalizovane servise za automatske menjače ili turbine.

@PanonskiNS
Pa eto, EV nema menjač uopšte. Kompletan pogon jednog EV je jednostavniji od običnog ručnog menjača + kvačilo, a kamo li dual-clutch automatskog.

Imam do posla i nazad 105km, pa mi se ne zuri da ubijem novi auto sa kilometrazom.
Ти си идеална муштерија за е-ауто, са тих 520 хиљада си само у гориву спржио вредност једно 2-3 фина нова аута.

Spržio je on to mnogo pre pojave EV-a

A kad vidim EV sa kojim mogu da provedem 18 sati vožnje i par hiljada km u cugu, možda ću razmišljati o njemu. Možda
Hiljadu km za njih je misaona imenica

Ја за својих 25 година вожње нисам провео 18 сати у ауту и возио хиљаде километара у цугу. Коме је то битно бираће и адекватно возило типа Актрос.

Ko bre provodi 18h u cugu, ako zaista to radis idi kod psihijatra. Da li zaista vozis i 5h da ne stanes nigde da ispruzis noge da popijes kafu, da se istegnes?!
Sinko to nije bezbedno uopste ni po tvoj organizam ni po druge ucesnike u saobracaju!

Današnji moderni SUS, samo motor, 2x je kompleksniji od kompletnog EV automobila, i ima bar 10x više delova koji mogu poći po zlu, i bez čega auto više ne radi.
Još kada se u priču ubaci i automatski menjač...

Multimedija, touch, senzorika točkova/kabine/sedišta/prozora/panorame, ADAS, radar, to jesu problematične tačke, ali to već sada imaju svi automobili, bilo SUS bilo EV.

Klasične mahaničke motore i automobile, sa osnovnim elektromehaničkim sklopovima možemo zaboraviti, i bzvz. je da se pozivamo na njih.
Kotrljaće se još neko vreme, i istorijaaa... ...sem ko bude vozio oldtajmere.

Za 2-3-5 godina, svaki automehaničar će raditi pogon/ležaj/pumpa/crevo/hladnjak/semering/trap/kočnica/brava/brisač/prozor/klima i na EV, jer to je svakako isto i na SUS i na EV.
Specijalizovani servisi će raditi invertorsku elektroniku i eventualno servis baterije, k'o što danas imamo specijalizovane servise za automatske menjače ili turbine.

@PanonskiNS
Pa eto, EV nema menjač uopšte. Kompletan pogon jednog EV je jednostavniji od običnog ručnog menjača + kvačilo, a kamo li dual-clutch automatskog.
Da ima opcija "pin" za komentar na vrhu teme, ovaj post bi trebalo staviti na vrh.
EV je mnogo jednostavniji, elektromotor nema turbine, dizne i gomilu drugih čuda, a ni menjač i sve u njemu i oko njega što može da krene po zlu (zamajac, mehatronika, uljna pumpa itd, u zavisnosti koji je tip menjača), nema ni dpf, scr, ad blue... Mnogo lakše podnosi kratke relacije, tj. ne smetaju mu kao modernom sus motoru. Da, baterija je za sada potencijalno veoma skup problem, ali u skorijoj budućnosti će i to da bude jeftinije, specijalizovani servisi će da se bave tim, a generalno EV će imati manje kvarova od sus ekvivalenta. Što se tiče "gomile elektronike" poput ADAS sistema, to imaju i sus automobili, jednako će da se kvare i na jednim i na drugim vozilima. Ne stoji poređenje benzinca iz 2001. i bilo kojeg automobila iz 2026, koji samo u braniku može da ima senzore i radare od 1000+ evra. Pa obično "češanje" na parkingu može da skupo košta (zamena, kalibracija...).

Некад били специјалисти за карбураторе и паљење, па се после појавили за турбине и сл. Биће и оних који знају да раставе и замене модул батерије или мотор, а и да поправе нешто што буде исплативо за поправљање.

Nije toliko bitno koliko je nešto komplikovano, već ko može da ga popravi i za koliko para.
Krenulo je otvaranje servisa, jedan primer:

Što više bude EV vozila, to će više biti specijalizovanih servisa i povoljnije cene.

Некад били специјалисти за карбураторе и паљење, па се после појавили за турбине и сл. Биће и оних који знају да раставе и замене модул батерије или мотор, а и да поправе нешто што буде исплативо за поправљање.
Svi automobili u zadnjih 10ak godina imaju fabrički zaključane kompjutere i zbog toga mora ovlašćeni servis koji kontaktira proizvođača da mu otključa i nakon popravke zaključa isti.
Mika, Pera i Laza će popravljati u svojim samostalnim zanatskim radnjama samo starije automobile koje većina naroda još uvek može da priušti.

Da ima opcija "pin" za komentar na vrhu teme, ovaj post bi trebalo staviti na vrh.
EV je mnogo jednostavniji, elektromotor nema turbine, dizne i gomilu drugih čuda, a ni menjač i sve u njemu i oko njega što može da krene po zlu (zamajac, mehatronika, uljna pumpa itd, u zavisnosti koji je tip menjača), nema ni dpf, scr, ad blue... Mnogo lakše podnosi kratke relacije, tj. ne smetaju mu kao modernom sus motoru. Da, baterija je za sada potencijalno veoma skup problem, ali u skorijoj budućnosti će i to da bude jeftinije, specijalizovani servisi će da se bave tim, a generalno EV će imati manje kvarova od sus ekvivalenta. Što se tiče "gomile elektronike" poput ADAS sistema, to imaju i sus automobili, jednako će da se kvare i na jednim i na drugim vozilima. Ne stoji poređenje benzinca iz 2001. i bilo kojeg automobila iz 2026, koji samo u braniku može da ima senzore i radare od 1000+ evra. Pa obično "češanje" na parkingu može da skupo košta (zamena, kalibracija...).
Pa ni Ford model T nije naš komplikovan

Gospodi pomiluj tema 🤣 Popravka baterije ne košta kao nov auto, a ko kupuje novu bateriju van garancije za 8 godina (160k km) polovan auto? Umro sam od smeha za kapljicu vode, pa EV je više zaptiven od prosečnog SUS-a, možeš kroz ogromne bare dubine do pola vrata da prolaziš bez ikakvih posledica, kakva crna kapljica 😂 Obožavam ove stručnjake hehe.

Meni se jednom zapusio karburator na elektricno auto, krenuo u prodavnicu kupim da zamenim a tamo samo samousluzna kasa, meni na cehoslovackom...
Ja se vratim uplakan i auto survam u reku i pazarim X3 2.0d. Od tada nosim revolver u pregradi da ako mi se isto desi odma presudim zeni, detetu, tasti i tastu pa i sebi...

Nazad
Vrh Dno