Šta je novo?

Kurirske službe i paketomati

Kakva su iskustva sa X express? U petak spakovana posiljka kupljena preko Ananasa, i jos uvek nije preuzeta.
Jako loše iskustvo jer su prema meni ispali maksimalno bezobrazni.
Čekao sam nekoliko dana i pošto se ništa nije dešavalo, posle 20+ minuta čekanja na vezi dobio sam operaterku koja me je obavestila da je pokrenut postupak vraćanja pošiljaocu jer pošiljka nije mogla da stane u paketomat.
Ja je pitam, a jer pošiljka tu kod vas u magacinu?
Ona kaže jeste i ja pitam da odmah dođem kod njih na Pančevački put i pokupim je, a ona meni da ne može jer je već ukucan u njihovom sistemu za vraćanje.
Ja kažem - alo bre, sa kojim pravom, a da me pritom ništa niste obavestili!?
Onda je ona kao proverila s nekim, i i dalje ništa ne može, jeste kaže njihova greška, ali sad je kao kasno.
Nikad više X express!

• Like
Reagovanja: G17
Ako više kurirskih službi ima problem da te nađe, možda nije do njih 🙂

Ako više kurirskih službi ima problem da te nađe, možda nije do njih 🙂
Ne znam kako može biti problem do mene ako imaju ispisan poštanski broj, d express i x svaki put, bex uvek sve na vreme iako vidim da se drugi žale. Ako neko ne razlikuje barem početak broja koji ukazuje na region/grad onda stvarno ne znam šta radi na tom poslu, ili neko ko radi u sortiranja samo pogleda naziv i baci paket gde stigne. Još dodatno napisao u komentaru da ne ode na pogrešnom mesto.

Juce mi je agent iz A1 rekao da dex salje posiljke i subotom (rezervacija novog telefona).
Jutros mi je stigao mail sa brojem posiljke i statusom:

1789809289862.webp

Da li je istina da voze subotom?
Po statusima bih rekao da ne voze, jer jos uvek nema novog statusa.
Al' rekoh ajd' da proverim.
Cisto da ne sedim kod kuce ceo dan.

• Like
Imala sam 2 dostave preko XExpress u poslednje vreme, a treću čekam od 14.09. Po mom iskustvu, nisu ništa bolji od City-ja, kada donose na kućnu adresu uručuju na ulici iz vozila u pokretu, a na dostavu u paketomat čeka se danima. Naručila sam neke sitnice preko Ananasa, ljudi spakovali odmah, a XExpress ne može da preuzme paket 5 dana. Radi se o naručivanju od prodavca iz Beograda, od kojeg sam već nekoliko puta naručivala i znam da nije problem do njih. DExpress u mom kraju i dalje najbolji, kurirke donose pakete do vrata i najavljuju dolazak, što je za ostale nepoznata praksa. DExpress ponekad dostavlja i subotom, ali tada u statusu piše da je na dostavi.

To je više ko kome zapadne kakav je vozač za taj region

Kod mene np D-express mi preko telefona kaže neću doći danas imaš samo ti dostavu za danas, teško im produžiti

Ne znam kako može biti problem do mene ako imaju ispisan poštanski broj, d express i x svaki put, bex uvek sve na vreme iako vidim da se drugi žale. Ako neko ne razlikuje barem početak broja koji ukazuje na region/grad onda stvarno ne znam šta radi na tom poslu, ili neko ko radi u sortiranja samo pogleda naziv i baci paket gde stigne. Još dodatno napisao u komentaru da ne ode na pogrešnom mesto.
Postanski brojevi su nastali kao deo sistema Posta Srbije. Kuriskim sluzbama fakticki ne znaci nista.

Još dodatno napisao u komentaru da ne ode na pogrešnom mesto.

Ovo je nekada može da bude veći problem, nego pomoć 😄
Zove neki tip, naručuje telefonom i diktira adresu. I najmanje 5 (pet) puta izgovori nije Sremska Kamenica, nego Sremski Karlovci, nemojte da pomešate Karlovce i Kamenicu! Čas prvo kamenica, čas prvo karlovci. I kako je paket išao preko PE, gde u aplikaciji nema poštanski broj, već upisuješ mesto, koleginica upiše pogrešno.

Zabavan deo, koji on nije pomenuo, a zapravo je uzrok njegovih problema, u oba mesta postoji ulica sa istim nazivom. Koleginica upisala Sremska Kamenica, kada je u kucala ime ulice, vidi da postoji i kao to je to. Dešava se da ukucamo pogrešno mesto, ali ulica bude nepostojeća, pa shvatimo.

Da nije pominjao drugo mesto, već samo Sremske Karlovce, ne bi bilo prostora za grešku, jer imaš samo jedno mesto.

Kod nas na Webshop na kraju poručivanje ima veliko polje za napomenu, jer za baš dosta proizvoda ili sklapanje zaista bude potrebna napomena, ali prosto je neverovatno šta sve ljudi tu upisuju.

Ovo je nekada može da bude veći problem, nego pomoć 😄
Zove neki tip, naručuje telefonom i diktira adresu. I najmanje 5 (pet) puta izgovori nije Sremska Kamenica, nego Sremski Karlovci, nemojte da pomešate Karlovce i Kamenicu! Čas prvo kamenica, čas prvo karlovci. I kako je paket išao preko PE, gde u aplikaciji nema poštanski broj, već upisuješ mesto, koleginica upiše pogrešno.

Zabavan deo, koji on nije pomenuo, a zapravo je uzrok njegovih problema, u oba mesta postoji ulica sa istim nazivom. Koleginica upisala Sremska Kamenica, kada je u kucala ime ulice, vidi da postoji i kao to je to. Dešava se da ukucamo pogrešno mesto, ali ulica bude nepostojeća, pa shvatimo.

Da nije pominjao drugo mesto, već samo Sremske Karlovce, ne bi bilo prostora za grešku, jer imaš samo jedno mesto.

Kod nas na Webshop na kraju poručivanje ima veliko polje za napomenu, jer za baš dosta proizvoda ili sklapanje zaista bude potrebna napomena, ali prosto je neverovatno šta sve ljudi tu upisuju.
Ja sam u to polje dodatno stavio poštanski broj i opet napisao mesto koje treba i par uzvničnika 😀
Kad su me zvali gde ja paket završio još su rekli da mogu i da dodjem u drugi grad da ga pokupim da ih ne bi čekao... 😆

Postanski brojevi su nastali kao deo sistema Posta Srbije. Kuriskim sluzbama fakticki ne znaci nista.
Kao što reče kolega, PTT brojevi su samo asocijacija, ako je 11xxx Beograd i okolina, 21xxx NS i okolina, garantujem da se ni pošta ne uzda u unešene PTT brojeve jer će 50% Beograđana da napiše 11000 Beograd, Novosađana 21000 Novi Sad, a možda je još gore kada napišu npr 11112 tripujući se da znaju svoj poštanski broj, a zbog godišnjeg odmora poštara, njihova pošta je prebačena u drugu poslovnicu ili tako neka banalnost.

Jedina unique kombinacija je naziv naseljenog mesta + naziv opštine, naravno pravilno napisano. To je jedino gde ne treba nikome ništa da objašnjavate. Srbija ima šifarnik naseljenih mesta, sa svojim jedinstvenim ID-em naseljenog mesta, ali te brojeve niko ne zna, ali ni ne treba da zna, ako ukuca ili odabere iz nekog drop down-a naseljeno mesto i potvrdi to opštinom, mašine za sortiranje i rutiranje će odraditi svoj posao ok.

• Like
kada napišu npr 11112 tripujući se da znaju svoj poštanski broj, a zbog godišnjeg odmora poštara, njihova pošta je prebačena u drugu poslovnicu ili tako neka banalnost.
Neko ako vidi na primer Bačku Palanaku (21400) i recimo Smederevsku Palanku (11420) i opet pomeša ili još gore ode u neku treću Palanku nešto tu nije kako treba

Zašto se onda unosi na svim sajtovima za poručivanje PTT broj čak i piše na na nalepnici paketa PTT

Ja sam mislio da sortiranje kod kurirskih firmi ide np ako vide 14XXX ide u sortni centar Valjevo, pa dalje sortiraju po danima dostave ili kuririma Ub 14210, Ljig 14240, Mionica itd... jer ne verujem da imaju u svakom delu magacin

A sad da iz prijema robe ode na drugi kraj države...razumem da je neko mesto blizu drugog ili nešto...ali ovo..

Za Poštu znam da pored PTT broja imaju i PAK broj pa je malo teže pogrešiti

Neko ako vidi na primer Bačku Palanaku (21400) i recimo Smederevsku Palanku (11420) i opet pomeša ili još gore ode u neku treću Palanku nešto tu nije kako treba

Zašto se onda unosi na svim sajtovima za poručivanje PTT broj čak i piše na na nalepnici paketa PTT

Ja sam mislio da sortiranje kod kurirskih firmi ide np ako vide 14XXX ide u sortni centar Valjevo, pa dalje sortiraju po danima dostave ili kuririma Ub 14210, Ljig 14240, Mionica itd... jer ne verujem da imaju u svakom delu magacin

A sad da iz prijema robe ode na drugi kraj države...razumem da je neko mesto blizu drugog ili nešto...ali ovo..

Za Poštu znam da pored PTT broja imaju i PAK broj pa je malo teže pogrešiti
To sa mešanjem Bačke i Smederevske Palanke, Sremske Kamenice i Sremskih Karlovaca je isključivo ljudska greška kod unosa podataka, ako uneseš loše, loše će da se završi sigruno, a šta znači da uneseš dobro, to znači da ti na nekoj checkout stranici uneseš svoje podatke na najjednostavniji i što precizniji način ( ili da ih neki prodavac unese što lakše i precizije, ako poručuješ telefonom ).

Najbolje za postizanje toga je drop down sa listonm naseljenih mesta Srbije, u kombinaciji sa nazivima opština ( https://pod2.stat.gov.rs/objavljenepublikacije/g2011/pdf/g201113002.pdf ) videćeš da ovde nigde ne postoje PTT brojevi jer se država ne uređuje na osnovu unutrašnje organizacije neke firme ( Pošte Srbije ).

Ako bi iz nekog drop down-a odabrao "Bačka Palanka" i pošto Bačka Palanka postoji samo jedna u Srbiji, bila bi ti ponuđena samo opština Bačka Palanka, ako bi npr odabrao Veliko Selo, dobio bi ih preko 10-15, i onda bi rekao "Moje Veliko Selo je opština npr. Pirot" i opet nema greške, drop down u podzadini treba da odabere ID naseljenog mesta i odredi rutu.

14xxx ili 11xxx obično ne upućuju samo na jednan regionalni centar, jer su nekada geografske granice takve da će neko selo na 11xxx biti bliže Vajlevu nego nešto što je na 14xxx, a nešto na 14xxx će biti bliže nekom drugom centru itd, i onda si te ljude osudio na to da im lutaju pošiljke stalno, jer nesrećom žive na poštanskom broju koji nije u reonu nekog cegionalnog centra neke kurirske službe 🙂

Ako se ne varam Srbija ima nešto preko 4.500 naseljenih mesta, a pošta u Srbiji ima oko 1.000, gde npr u Beogradu ih ima možda 150, Novom Sadu 30 ili tako nešto, što znači da oko 4.000 mesta u Srbiji nemaju poštu i pripadaju ko zna kojoj poštanskoj ispostavi Pošte Srbije itd. Zato je PTT broj samo opisna stvar, a Naziv naseljenog mesta + naziv opštine je unique stvar koja može da rezultira ID-em naseljenog mesta i tu greške nema.

My 5 cents 🙂

Izvinjavam se ako sam udavio.

• Like
Nisam neko vreme slao i primao aktivno pakete, pa sam se iznenadio danas kada mi je naplaćena poštarina 1193 din. preko Post Expresa za paket od 7kg otkupne vrednosti 7600 din. Pošta je oduvek bila najeftinija, da li je realno da ovoliko deru? Samo prenos otkupnine košta 250 din., nekad je kompletna poštarina bila toliko. 😃

Da, nekad bilo 250 dinara ali je sve otislo dodjavola.
Nekad je do 0,5kg bilo 150 dinara, danas 420 dinara
Vremena se menjaju.

• Like
Kod Post Express/Pošta ima nameta koji bi trebalo da budu isključivo na teret prodavca, ali se to po inerciji prenosi na kupca. Na primer, povraćaj novca. Ili osiguranje paketa.

S jedne strane razumem logiku, ako bi došao fizički kod mene u prodavnicu da nešto kupiš, ja ti neću platiti trošak puta, da doneseš taj novac. Ali slažem se da nije dobro rešenje, da se za neki deo troška može izabrati na čiji teret ide, a da je nešto fiskirano.

I najvažnije, može da bude navedeno na čiji god teret, jer u transakciji novac daje kupac, a kako će prodavac to da predstavi, zaista ne pravi razliku.

Cesto koristim opciju preuzimanja u Posti, usput mi je kada se vracam s posla tako da do 0.5kg moze da se prodje sa 300 din, naravno praktikujem da uplatim novac unapred prodavcu, dok me neko ne zavali😁

Svako svoju muku muči; Uvek me je nerviralo što mi kurirske službe naplaćuju povraćaj novca prodavcu. Ili što moram da plaćam osiguranje ako mi to nije važno. Možda nekom drugom to znači.

@Generator : takođe praktikujem preuzimanje u Pošti, sada to koristim i češće nego paketomat. Em je nešto jeftinije, a mislim da je i duži period za preuzimanje pošiljke. Naravno, ležarina će biti obračunata.

Cesto koristim opciju preuzimanja u Posti, usput mi je kada se vracam s posla tako da do 0.5kg moze da se prodje sa 300 din, naravno praktikujem da uplatim novac unapred prodavcu, dok me neko ne zavali😁
U manjim mestima pakete preko 2kg ne donose na kućnu adresu već mora u pošti da se preuzme, a naplate kao da su oni dostavili. Pošta ne radi subotom, tako da paket poslat u petak može da se preuzme tek u ponedeljak. Post Express nudi vrhunsku uslugu za mali novac 😃

Verujem da je tako, ova opcija koju koristim ne zahteva tvoju adresu na kojoj zivis vec dajes broj Poste i njen postanski broj tako da je kurir i ne zaduzuje i zaista je uvek i naplate po cenovniku preuzimanja kod njih, nisam imao problema do sada.

Izasla mi na FB-u reklama za novu kurirsku sluzbu MaxExpress
Koliko ce ih jos biti da mi je znati, naleteo sam na jos par kurirskih sluzbi koje su po svemu sudeci tek otvorene, nisam im zapamtio imena.

Ako pronađeš moju poruku o GLS-u, videćeš razlog zašto se to dešava. Kao virtuelni mobilni operateri. Niko više ne mora da obezbedi last mile tj vozila, vozače, regionalne centre, već angažuju lokalce, regionalno, da angažuju kurirske službe. Očekujem da nam uskoro kikirikiExpress isporuči paket u MaxExpress brendiranom kombiju, a da pri tome nose miniExpress majicu.

Navodno su obavezani (od strane kurirske službe) da brendriraju vozila i nose uniforme, ali se to ne dešava i niko ih ne cima, pa zašto ne bi raznosili pakete za više službi.

Nisam našao post o GLS.
Meni su isporučili dva paketa u zadnjih mesec dana. Iskreno, prvi put sam tada i čuo za njih.
Nemaju uslugu paketomata u Pančevu, mislim da nema ni kartično ako se ne varam. Platio sam kod prodavca pa mi nije bilo bitno.
Inače sam veoma zadovoljan uslugom. Brendirani kombi, roba uredno složena u njemu oba puta, potpišeš da si primio na onom ekranu uređaja.
Najava dostave je dan unapred. EDIT: Mislim da je na tom linku iz poruke bilo moguće promeniti adresu isporuke u razumnim okvirima, možda i grešim, nisam menjao ništa. Na dan dostave stiže poruka sa okvirnim vremenom dostave od 3h i telefonskim brojem kurira na kojem je dostupan. Uglavnom sve kako treba i korektno se pridržavaju toga.
Da ne zaboravim, stiže SMS poruka a neke aplikacije društvenog tipa 🙂
Vozač je imao istu uniformu u oba slučaja i mislim da je bila brendirana. Veoma korektna usluga po mom mišljenju.

Nazad
Vrh Dno