Šta je novo?

Carina na pošiljke (2026)

Umesto što ovde trtomudite uradite šta treba, kad treba i gde treba, pa postoji šansa da bude bolje.
Ovako se samo istresaju frustracije, a ekipa broji pare i zabole ih za sve nas kolektivno.

EU od 1. novembra uvodi neku naknadu za rukovanje malim paketima, jeste da mi nismo u EU ali me ne bi cudilo da i ovi nasi nesto izmisle oko dodatne naplate.

Nasi su to vec uveli 150din + 60din provizija za uplatu PDVa
Da ali da ne bude da nam i NL pošta naplaćuje dodatno pošto će da ide preko njih...
Mi i dalje ne bi imali nikakvih problema da smo izgradili taj centar koji smo prepustili Mađarskoj ili makar da i dalje ide pošta avio prevozom direktno do Srbije, kao pre Vašingtonskog sporazuma.

Temu ide direktno,sudeći po trakingu, a postoji i kargo let do Niša.

Ja sam ne znajuci za ove najnovije 'izmene' porucio pre dve nedelje sa Temu paket sa skoro 20 stavki, vecinom nebitne stvari. Ako dobro shvatam (i ako nisam omasio thread, da ne kazem 'temu' 😉 ) moguce je da ce za svaki od stavki da nakaleme po 100+ dinara, i u tom slucaju verujem da je najbolje da paket ne preuzmem (Bex je dodeljen za isporuku), i da se nadam da cu dobiti refund na pun iznos?

Ne, preko Temu aplikacije plaćaš sve unapred, (pogledaj račun pre plaćanja) za sada nema dodatnih EU taksi za kineski maligni uticaj.

nema EU taksi jer nismo u EU. Zato umesto toga imaš goru varijantu od 20% globe koja ide u nečiji džep. Imaš račun u aplikaciji pa vidi koliko su ti već skinuli prilikom plaćanja.

• Like
Reagovanja: G17
AliExpress Standard Shipping - CN pošilka od 6$ naplaćena 20 Dinara.

Ako sam dobro ispratio, do sad nije bilo CN posiljki, samo LP i naplacivane 40 din sa dostavom bex.
@SuperStarr da li je neka kurirska sluzba dostavila ili postar?

UPS za dan iz Nemačke u Hrvatsku pa Beograd dostavi paket iz prodavnice a onda ovi papiroloski znalci 4 dana (za sada , biće još) ne mogu da puste da se uruči tamo dok ne urade papirologiju. Da živim u EU već bih drugi dan preuzeo. Bar da imamo neke sporazume kad već nismo u EU nego samo iživljavanje. Ili čekaš na granici, gledaš autobuse i kamione desno i kuvaš se ili te nevidljiv mehanizam birokratije gnjavi.

Ako sam dobro ispratio, do sad nije bilo CN posiljki, samo LP i naplacivane 40 din sa dostavom bex.
@SuperStarr da li je neka kurirska sluzba dostavila ili postar?
Trebao je PostExpress kurir ali on to ne radi tako da je ostavljeno u lokalnoj pošti sutradan da se podigne.

Za 23 paketa placeno nesto preko 5500din.. Sve UT...NL.. Racunam da mi je opet neko ukrao 4830din. A znamo ko je taj neko. Ostalih 670din je posteni PDV..

Evo i ja da podelim svoje iskustvo.
Zvoni meni telefon u ponedeljak u 8 ujutru. Postar zove da me obavesti da ima 4 paketica za mene, ali ne moze da ih ostavi jer mora za njih da se plati oko 800 din. Obavestava me da ce mi ostaviti papiric i da idem u postu da ih platim i preuzmem.
Papiric nije ostavio.
Odlazim u petak u postu gde za salterom sede 2 nesposobne sluzbenice koje nisu u stanju da opsluze 1 osobu na 15 min. Uskace da pripomogne sefica.
Stajem na salter, kazem zasto sam dosla, sefica mi saopstava da treba da platim 884 din (sva 4 paketica su zajedno kostala manje od 7e). Placam ja, ona mi kroz salter pruza paketice i cao!
Trazim joj da mi da priznanicu, racun, uplatnice koje je 2 min pre toga stampala.
Pa, ne moze! Nema! Na carini sada nikog nema!
Gospodjo, zelim da znam i vidim sta sam i koliko platila i za sta!!
Znate sta?! Ne moze!! Nemam nikakve uplatnice da Vam dam! Ako Vam nesto nije jasno, idite na sajt carine, skinite tamo fakturu i sve Vam tamo pise!!!
Gospodjo, skinula sam sve fakture!! Na fakturama carine stoji samo iznos pdv-a i iznos od 60 din za troskove izrade fakture!! Hocu da znam sta je sa preostalih 150 din po paketu!!
Ako Vas bas interesuje, tih 150 din Vam naplacuje carina za zastupanje!! Znaci, 600 din Vam je carina naplatila!
Ja sam cula da mi posta naplacuje tih 150 din za zastupanje!
Taman posla, mi nemamo nikakve veze sa tim! To Vas carina zastupa! Dodjite u ponedeljak ujutru pa cemo da zovemo carinu da piptamo!

I tako ....
Jadna posta nam zapravo ne uzima nista, mozda onih 60 din, a ostalo nam carina uzima!! Pa ako me carina zastupa, nema potrebe, neka me pozovu, doci cu sama sebe da zastupam.

Matematika je bar jasna: 4.830 dinara je tačno 23 x 210 dinara po pošiljci.

Dakle, nije problem što ne znamo ko je uzeo novac, nego što se ista fiksna naknada naplaćuje na svaki paket posebno. Kod 23 sitne pošiljke "usluga" ispadne višestruko skuplja od samog PDV-a. To mnogo bolje pokazuje apsurd sistema nego reč "krađa".

Jadna posta nam zapravo ne uzima nista, mozda onih 60 din, a ostalo nam carina uzima!! Pa ako me carina zastupa, nema potrebe, neka me pozovu, doci cu sama sebe da zastupam.
ne mozes sama sebe da zastupas, mozes da unajmis firmu koja ce da te zastupa u postupku carinjenja, samo moras da otkupis dokumentaciju koju predas firmi i platis toj firmi spediciju.

tj mozes, ako si vlasnik firme koja radi spediciju

ne mozes sama sebe da zastupas, mozes da unajmis firmu koja ce da te zastupa u postupku carinjenja, samo moras da otkupis dokumentaciju koju predas firmi i platis toj firmi spediciju.

tj mozes, ako si vlasnik firme koja radi spediciju
Svojevremeno, kada bi ti stigao paket iz inostranstva, na kucnu adresu ti dostave papiric sa obavestenjem i ides u ispostavu gde se paket otvara pred tobom.

Nazad
Vrh Dno