Šta je novo?

Hardver AM4 konfiguracija za ~65000

• Začetnik teme Začetnik teme ale
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

ale

Čuven
Učlanjen(a)
11.12.2010
Poena
645
Drustvo, doslo je vreme da menjam staru AM2+ masinu, pa me interesuje da li je moguce sklopiti nesto za 65000?
Odmah da kazem, voleo bih da bude sa integrisanom grafikom jer me gaming ne interesuje. Takodje, moze i sa 16gb rama za pocetak, pa bih kasnije dokupio jos 16gb.
Ne mora biti nista ludo, mislim kao i da moze za ovaj novac 😂
Monitor imam, to ne morate da predlazete.
Kuler za procesor moze i fabricki posto ne planiram da ga mucim 🙂
Znaci, racunar koji moze bez problema da pusti 4K film ili snimak na YT, i ponekad da obradim neku fotku u PS.

512GB ssd je za 2026. malo storage

Imam nekoliko eksternih po 2TB, pa mislim da mi ne treba vise.

Doduse, nemam ideju koliko zauzima Win11. Sto se tice programa, na prste jedne ruke moze se izbrojati koliko ih i sada imam 🙂

Ma ne, FHD 🙂

Razmisljam ceo dan, novo ili polovno, i odlucio sam da ipak bude sve novo. Ne vredi, ne volim da kupujem polovnu tehniku...

Ovo sam na brzinu sklopio, malo prelazi budzet, ali nista strasno:

Pogledajte prilog 553150

Sta bi ste promenili?
U sustini, ne bezim ni od Intela, ali nekako vise naginjem ka AMD-u...
Zasto? Nemam pojma 🙂
Узми неко од 850w. Немој Chieftekovo од 750. Имаш велики избор од 850w

@ale

Domace prodavnice:
Ryzen 5 7600 box ~160
Msi A620M ~80
Adata/Crucial/Kingston 1x 16GB 5600MHz ~205
500GB NVMe M.2 ~95
550W 80+ Bronze ~45
585E.
Ako je bas frka za lovu zadrzi stari case. Ako nije, kupi sta god za 20-30E.

Za šta mu treba napajanje od 850W na integrisanu grafiku i komp koji neće da povuče više od 200W?

Ma sve to super al za budzet konfiguraciju kao ovu dovoljno je neko korektno od 500-550W.

Stavio sam to napajanje jer je relativno mala razlika u ceni u odnosu na neka slabija, samo zbog toga. Nemam pojma da li Chieftec i dalje pravi dobra napajanja, u moje vreme su bila dobra 😂

@vladat1 Surf, 4K filmovi i malo PS, jer sam poceo malo da obradjujem fotke.

@Splinter Pa taman odlucim sta i kako, i sad mi opet ubacis crva 😂

Poslednja izmena:
Ako ne planiras da dokupis graficku, slobodno uzmi napajanje od 500W (ali bar bronze, ne neko kung fu). Inace sam napravio lapsus imam 5700G (doduse i pomenuti 5700U u laptopu).

Opet pominjes 4k filmove - oni ce na tvom monitoru raditi u 1080p, verovatno planiras kasniji upgrade?

Imam vec monitor, ceka novu masinu 🙂

I ponovo dilema, ona predlozena AM5 konfiguracija moze da se uzme za onu cifru, cak i uz obicno kuciste samo malo prelazi budzet.
Da li uzeti onu moju AM4 ili ovakvu AM5? Nisam napisao, komp uzimam na duze staze, isto kao sto je ova AM2 konfiguracija bila 😀
Ako se gleda nekom logikom, bolje je ici na noviju stvar?

Svestan sam da ovo novo nista ne vredi toliko novca, ali sta je danas jeftino...

Poslednja izmena:
Ако не гледаш цену а перформансе су исте или боље, ново је увек прави избор. Имам сличан такав комп и изузетно се лепо понаша. Процесор 5700G је одличан. У раду се не примећује много али има пци-е 3.0.
Оно што је добро је сам старт АМ4 платформе од неколико секунди док АМ5 увек мора да тестира па траје доста дуже.

Ne mora da testira memoriju ako se lepo namesti.

Imam vec monitor, ceka novu masinu 🙂

I ponovo dilema, ona predlozena AM5 konfiguracija moze da se uzme za onu cifru, cak i uz obicno kuciste samo malo prelazi budzet.
Da li uzeti onu moju AM4 ili ovakvu AM5? Nisam napisao, komp uzimam na duze staze, isto kao sto je ova AM2 konfiguracija bila 😀
Ako se gleda nekom logikom, bolje je ici na noviju stvar?

Svestan sam da ovo novo nista ne vredi toliko novca, ali sta je danas jeftino...
Neka B550 ploca je taman, ali obavezno da ima Display Port, recimo ova, ima i WiFi sto nije zgorega.

• Like
Reagovanja: ale
Nazad
Vrh Dno