Šta je novo?

Hardver AM4 konfiguracija za ~65000

• Začetnik teme Začetnik teme ale
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

ale

Čuven
Učlanjen(a)
11.12.2010
Poena
645
Drustvo, doslo je vreme da menjam staru AM2+ masinu, pa me interesuje da li je moguce sklopiti nesto za 65000?
Odmah da kazem, voleo bih da bude sa integrisanom grafikom jer me gaming ne interesuje. Takodje, moze i sa 16gb rama za pocetak, pa bih kasnije dokupio jos 16gb.
Ne mora biti nista ludo, mislim kao i da moze za ovaj novac 😂
Monitor imam, to ne morate da predlazete.
Kuler za procesor moze i fabricki posto ne planiram da ga mucim 🙂
Znaci, racunar koji moze bez problema da pusti 4K film ili snimak na YT, i ponekad da obradim neku fotku u PS.

Drustvo, doslo je vreme da menjam staru AM2+ masinu, pa me interesuje da li je moguce sklopiti nesto za 65000?
Odmah da kazem, voleo bih da bude sa integrisanom grafikom jer me gaming ne interesuje. Takodje, moze i sa 16gb rama za pocetak, pa bih kasnije dokupio jos 16gb.
Ne mora biti nista ludo, mislim kao i da moze za ovaj novac 😂
Monitor imam, to ne morate da predlazete.
Kuler za procesor moze i fabricki posto ne planiram da ga mucim 🙂
Znaci, racunar koji moze bez problema da pusti 4K film ili snimak na YT, i ponekad da obradim neku fotku u PS.
Заборави на докупљивање меморије. То ти је коцка да ли ће радити или неће. Меморију купиш једном и не додајеш.
Још један глас за LGA 1700.
12400 intel CPU

Заборави на докупљивање меморије. То ти је коцка да ли ће радити или неће. Меморију купиш једном и не додајеш.
Још један глас за LGA 1700.
12400 intel CPU
Ovo sa na NE dokupljivanjem memorije nije tacno u 99.99999% skucajeva. Nemoj davati savjete napamet za nesto o cemu ocigledno nemas znanje.
Dalje, i5 12400 ima nerealno visoku cijenu.
Malo trebas dodati na budzet i kupi Ryzen 7600 box, najjeftiniju A620M plocu, najjeftinij 1x 16GB DDR5, 500GB NVMe M.2, Gigabyte P550SS ili nesto cjenovno slicno i najjaftinije kuciste. To ti je oko 600E, a dobices aktuelnu platformu za buducnost i puno brzi cpu.

Ovo sa na NE dokupljivanjem memorije nije tacno u 99.99999% skucajeva. Nemoj davati savjete napamet za nesto o cemu ocigledno nemas znanje.
Тачно је.
Немој давати савете за оно што не знаш.
Сваки произвођач не гарантује да ће два штапа меморије радити осим ако нису купљене као пар.
Детаљно имаш на било ком сајту.
1000010959.webp
Мешање меморија није дозвољено. Купују се упарене.

Dalje, i5 12400 ima nerealno visoku cijenu.
Ја сам предложио сокет, па сад нек човек прво види да ли остаје при Ryzenu или не.
Malo trebas dodati na budzet i kupi Ryzen 7600 box, najjeftiniju A620M plocu, najjeftinij 1x 16GB DDR5, 500GB NVMe M.2, Gigabyte P550SS ili nesto cjenovno slicno i najjaftinije kuciste. To ti je oko 600E, a dobices aktuelnu platformu za buducnost i puno brzi cpu.
Не можеш купити am5 за овај новац.
Добар део буџета ти поједе 16gb ddr5, ако је нова. Мада ни половна није јефтина.
То мало преко 600 евра није баш мало. Чекај да се јави човек и јави шта је одлучио.

@Diamond
Ne garantuje niko, ali na 1000 uparenih razlicitih modula radi 999 ili svih 1000. Gotovo nemoguce je naci bilo koja 2 DDR4 ili DDR5 modula koja ne rade zajedno. Provjereno na zilion razlicitih konfiguracija.
Moze se napraviti navedeni AM5 setup za navedenih oko 600E, cak i kad se 16GB DDR5 plati skoro 200E.

Nista jos nisam odlucio, citam predloge 😁
Ne bezim ni od Intela, ali cu bas pogledati da li moze da se sklopi onakva AM5 konfiguracija. Meni ce realno svaka raditi posao 🙂

@Diamond
Ne garantuje niko, ali na 1000 uparenih razlicitih modula radi 999 ili svih 1000. Gotovo nemoguce je naci bilo koja 2 DDR4 ili DDR5 modula koja ne rade zajedno. Provjereno na zilion razlicitih konfiguracija.
Moze se napraviti navedeni AM5 setup za navedenih oko 600E, cak i kad se 16GB DDR5 plati skoro 200E.
Па ако нађеш 16gb за ту цену ти јави, можда човек не купује половну меморију, нова је 35.000 - 16 gb па нек види шта му одговара

Nista jos nisam odlucio, citam predloge 😁
Ne bezim ni od Intela, ali cu bas pogledati da li moze da se sklopi onakva AM5 konfiguracija. Meni ce realno svaka raditi posao 🙂
Ако планираш да купиш све најјефтиније да би склопио am5, мени то не изгледа као добро решење. Капирам да треба уштедети на кућишту али са твојим буџетом не знам како ћеш угурати 16 gb ddr5. И напајање не бих узимао неко баш најјефтиније. Не заборави и на то

• Like
Reagovanja: ale
Prelazak sa AM2+ na bilo šta od poslednjih 2 generacije pa makar i minimalno bi bilo 1000% poboljšanje. Za te pare gledaj polovne ploče, procesor i mamoriju AM4 ili 1700 Intel. Ryzen ima dobru ugrađenu grafku samo na AM5, za AM4 mora APU. ali neka jeftina grafička katratica bi bila bolje rešenje. Za AM4 5600G/5700G recimo

• Like
Gledao sam ono sto je @Splinter predlozio, da nije one cene RAM memorije, moglo bi to da se sastavi. Maticna je oko 10 000, procesor 19 000, Kingston SSD oko 12 000, napajanje oko 8000, kuciste oko 6000. Jedino da cekam polovnu memoriju, ali me strah da dajem tolike pare za nesto sto nije novo...

Imajte na umu da koristim Athlon X2 240, 8gb rama i 8600GT grafiku od 2009. godine 😂 Kao sto rece @Pauk sta god da uzmem bice mi top 😂
Svidja mi se ona AM5 kombinacija, samo da vidim sta da radim za ram.

Poslednja izmena:
nista, to je cena, hoces neces, tvoj je novac. kasnije ce biti samo skuplje

meni stoji ploca vec godinu dana jer necu da dajem toliki novac na memorijske cipove

Tacno,
Nove nabavne za ram, ssd i grafike su jos vislje, tako da ce ovo troje jos poskupljivati.
Nadji najobicniji ram bez hladnjaka, tipa Kingston Valueram 1x 16GB DDR5 5600MHz ili nesto slicno.

Ja bih vrebao i polukonfiguracije ili cele mašine na KP, naleti ponešto dobro s vremena na vreme...

upravo sam to hteo da napišem. Kupi neku Dell ili HP radnu stanicu sa 16 GB rama i nvme od 512 GB

• Like
upravo sam to hteo da napišem. Kupi neku Dell ili HP radnu stanicu sa 16 GB rama i nvme od 512 GB
Треба обратити пажњу.
Велики број половних радних станица има застарели displayport верзија 1.2. Минимум 1.4 треба потражити.

Треба обратити пажњу.
Велики број половних радних станица има застарели displayport верзија 1.2. Минимум 1.4 треба потражити.

Zašto je ovo bitno, ako čovek ne igra igrice i treba mu za običan rad ?

Zašto je ovo bitno, ako čovek ne igra igrice i treba mu za običan rad ?
Зато што ако буде желео било који монитор преко 60 херца или можда случајно 2k монитор, више од 60 херца неће моћи.
Баш му за обичан рад не треба застарели 1.2 display port с обзиром да је на мониторима данас стандард 1.4 због веће резолуције и освежавања.
Долази у ситуацију да модеран монитор који данас купи не може да ради како треба на застарелом display portu.
To што интел данас нуди 2.1 и неке друге фирме, то већ да не причамо.
Рачунам да је 1.4 dp минимум за било какав рад.
Ако хоће да погледа неки филм или тако нешто. Чак и да му не треба за то, мало је безвезе узимати 1.2 displayport, aко човек пожели да купи неки бољи монитор (у будућности) мора мењати целу конфигурацију да би га прикључио на 120 или више hz.
Dp 1.2 не подржава никакав HDR садржај тако да и ако монитор то подржава, не може се приказати због врсте порта.
Пошто рачунам да неће узимати графичку карту, тако да отпада dp са графичке.

Poslednja izmena:
Pratim oglase, pa ako naleti nesto koliko - toliko povoljno, uzecu.
Ako ne bude nista, stisnucu petlju i uzecu AM5, prezalicu dva rezervoara goriva za ram memoriju 😕

Laptop nisam ni uzimao u razmatranje, mislim da za ipak malo vise novca mozda da se uzme jaca masina, koja ce biti upotrebljiva i narednih 6-7 godina.
Mozda i gresim, otkud znam...

Te radne stanice mogu da rade godinama bez problema.

Nem pojma za PS,ne obradjujem ništa🙂
Ali kontam 8treda i 16rama ddr4 bi mu završilo posao za "povremen PS.
Samo sam dao primer da ne mora da juri nešto za xx evra,i da neuporedivo jeftinije konfe služe svrsi.
Imam ovde 2200g 4/4,8gb ram lagano tera 4k 60fps .VP09,Ispod 50%

DDR4 svakako, nema razloga da se preplacuje DDR5, narocito kada prelazis sa AM2, a nisi ni zahtevan korisnik. Ne treba ni zasebna graficka, jer ona pojede bar trecinu budzeta. Ja sam zimus detetu uzeo 5700U i 16GB DDR4, bez zasebne graficke, radi na 2k monitoru na 200Hz. Photoshop, Illustrator, ne znam sta sve ne koristi, nikad se nije pozalio da mu negde skripi.

Dovoljan je to budzet za slicnu konfiguraciju, bez nekih vecih kompromisa koje bi osetio u radu. I da se uzme i kuler uz to. Ja sam cak uzeo samo stock CPU, bez kutije i dodao krsteno hladjenje, verujem da cena ne bi presla cenu procesora sa fabrickim kulerom (nisam se interesovao jer nisam zeleo fabricki).

Takodje, ne verujem da imas 4k monitor koji je radio na AM2?

Poslednja izmena:
Ma ne, FHD 🙂

Razmisljam ceo dan, novo ili polovno, i odlucio sam da ipak bude sve novo. Ne vredi, ne volim da kupujem polovnu tehniku...

Ovo sam na brzinu sklopio, malo prelazi budzet, ali nista strasno:

Capturekomp.webp

Sta bi ste promenili?
U sustini, ne bezim ni od Intela, ali nekako vise naginjem ka AMD-u...
Zasto? Nemam pojma 🙂

Nazad
Vrh Dno