Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ako nisu dodelili nova sredstva za subvencije onda su je samo "produžili" folirantski za EU koja za to izdvaja sredstva.

Pa država mora da izvrši svoje obaveze.

Kakva su iskustva sa RWD kod električnih automobila?
Najviše me brine kada dodje zima i padne sneg, a ulice budu utabane i klizave 🙂 plaši me ta kombinacija snage i zadnjeg pogona 😀
Svidja mi se BYD Atto 3 Evo… ali ne daje mi se više para za Excellence verziju… Design je skroz ok… samo eto taj RWD pogon zimi.

Njihovi glasaci skoro sigurno ne gledaju i ne razmatraju EV.
Ali gledaju Informer, Pink, RTS gde je ovo verovatno bila jedna od udarnih vesti. Jesmo li ekonomski tigar ili nismo.

Odosmo opet sa EV teme.

Najviše me brine kada dodje zima i padne sneg, a ulice budu utabane i klizave 🙂 plaši me ta kombinacija snage i zadnjeg pogona 😀
Svidja mi se BYD Atto 3 Evo… ali ne daje mi se više para za Excellence verziju… Design je skroz ok… samo eto taj RWD pogon zimi.
Ako si ikada vozio auto koji ima zadnju vuču ne bi trebalo da ima neke značajne razlike. Uz to svi novi automobili imaju kontrolu proklizavanja. Ja se nadam da ću uskoro voziti moj Atto 3 Evo pa mogu da podelim iskustvo.

Ako voziš normalno, nemaš šta da brineš. Snaga je tu samo ako jače stisneš gas, a inače je kao i svaki drugi RWD. 🙂

Ali gledaju Informer, Pink, RTS gde je ovo verovatno bila jedna od udarnih vesti. Jesmo li ekonomski tigar ili nismo.

Odosmo opet sa EV teme.

Ako si ikada vozio auto koji ima zadnju vuču ne bi trebalo da ima neke značajne razlike. Uz to svi novi automobili imaju kontrolu proklizavanja. Ja se nadam da ću uskoro voziti moj Atto 3 Evo pa mogu da podelim iskustvo.
Nisam nikada vozio sa zadnjim pogonom, ali verujem da kontrola proklizavanja i raspored težine utiču pozitivno na vožnju.
Koju verziju Atto 3 si uzeo i koliko čekaš od naručivanja?

Nisam nikada vozio sa zadnjim pogonom, ali verujem da kontrola proklizavanja i raspored težine utiču pozitivno na vožnju.
Uzeo Atto 3 Evo RWD. Poručio na sajmu, stigao sredinom maja, pregonio se sa BYD-jem do kraja juna jer su moj broj šasije dali nekom drugom i na kraju predao za subvenciju 25.06.

@justPera cek znaci ti jos nisi dobio subvenciju ni posle 2 i po meseca?

RWD je u principu bolji kada padne sneg, posebno ako je težak u sredini. Teže za upravljanje (nekad bilo) ali za polazak uzbrdo svakako bolji. Danas imaš elektroniku, a EV sa niskim težištem i veoma težak gde je optimalno, može zapravo biti veoma dobar. Ovo je teorija, dalje treba da gledaš kod konkretnog auta ako postoje recenzije, jer se sve na kraju svede na podešenost, koja može biti različita. I pre si imao automobile koji su dobri na snegu iako RWD, i automobile koji su pakao bili, a prednja vuča, skoro svi stari japosi. I opet generalizacija, jer ima izuzetaka - konkretan auto gledaj šta i kako, ali izgledi su sasvim dobri.

Nećeš znati kod novijih kola da li je prednja ili zadnja vuča, kod nekih ni da je 4x4. Sve ih skoro podese da klizaju preko nosa.

Off: kontrola proklizavanja je jedno, a kontrola stabilnosti potpuno drugo.

Iz licnog iskustva, kada sam izasao prosle godine sa ID.3 kada je napadao sneg, obrnuo sam krug i vratio se u garazu, i uzeo drugi 4x4 auto. Da mi je jedini auto RWD EV, nisam siguran koliko bih ga vozio po snegu.

Imao si alternativu. Da nisi, navikao bi se.

Ja vozim prednju vuču, pa sam imao situaciju da po snegu uzbrdo izađem u rikverc, jer mi je bilo cimanje da postavljam lance za tih 20m da izadjem iz zavejanog dvorišta u rupi, a u napred bih izašao nikad.

Podsetili ste me na mog matorog, pre tipa 35 godina, W123, obavezna zimska oprema džak soli, od 50kg, da pritisne gepek, i dve lopate.

Da nemam alternativu, 100% ne bih vozio dete na duzi put sa RWD EV u onom prvom naletu snega sto je iznenadio po 1008 put nase putare 🙂

Što misliš da je EV RWD gori od svih ostalih automobila koje ljudi voze zimi?

Возиш оно што имаш на располагању, ја сам годинама возио аутомобиле на предњи погон у озбиљним зимским условима. Са врхунским гумама додуше, осим у самом почетку кад сам се тек доселио овде, то је било мучно и вредно искуство.

Buahaha!!

Kada daš inžinjerima da se zayebavajy, onda naprave emulator petrolhead freak sportske trkalice, u električnom automobilu.

I to onda izgleda/radi 'vako:

Nađ' te po netu, ima još blesavijih prikaza.

Ja bih ovo stvarno voleo da provozam, pa čak i da imam (ono kada bih trpo vozila u garažu, k'o Džej Leno). Vrv bih izgustirao brzo, al' ako Tesla može da napravi car-drive igricu u automobilu, zašto bi onda ovako nešto bilo problem?

Čak me veoma čudi da se to neko nije ranije setio.

😛 😀

Znas li mozda, isplati li se uvoziti godinu-dve staru Teslu iz Slovenije u Srb?
Nekako mi je promaklo pitanje. Pa pitanje je cene, nista drugo. Ali iako cena EV pada brze nego SUS, postoji i pitanje kataloga vrednosti vozila (Agencije za bezbednost) - recimo da imas srece pa kupis Teslu za 30.000 neto (gadjam se ciframa), a kataloska cena za taj model, snagu motora i datum prve registracije je 35.000 - budi siguran da ces platiti PDV + 5 carine na iznos od 35.000. Mozes se posle i tuziti drzavu i dokazivati, ali dosta je neizvestan ishod i traje barem par godina sudski proces.
Lakse je da nadjes spediciju koja se bavi uvozom auta, pa mozes da znas unapred racunicu.

Nazad
Vrh Dno