Šta je novo?

Pametne uticnice za pracenje potrosnje

Koju verziju imas sada? 1.4.6 build 260309

To je to onda za 115.

Izašao je i za 115.

Prilozi

• Screenshot_20260906_142508_Tapo~2.webp
    Screenshot_20260906_142508_Tapo~2.webp
    30.6 KB · Pregleda: 95
Meni stigao 1.4.8 na 3 od 6 P110-ki, a na ostale 1.4.7. Sve su HW v1.0

Ergo, strpite se, stići će na sve (valjda), čim se na jednom pojavi(o) 🙂

Kod mene jedna azurirana, druga nije, a kad pokrenem sam update, ne nalazi, neka je, sama ce onda u nekom trenutku. 😀

Evo ga 😃

Prilozi

• Screenshot_2026-09-08-09-08-57-060_com.tplink.iot.webp
    Screenshot_2026-09-08-09-08-57-060_com.tplink.iot.webp
    50.5 KB · Pregleda: 55
I kod mene stigao, ali tek na jednu P115 😀
Screenshot_20260908-120544~2.webp
Screenshot_20260908-121128~2.webp

Poslednja izmena:
Koju uzeti za praćenje potrošnje klime? P110-115 ili ipak nešto treće a pouzdano?

Meni rade tuya uticnice sa Shaina od marta svakodnevno bez ikakvih problema.

Prilozi

• IMG_20260927_164616.webp
    IMG_20260927_164616.webp
    23.5 KB · Pregleda: 36
Planiram da kupim kod nas. Koji Tuya model?

Koju uzeti za praćenje potrošnje klime? P110-115 ili ipak nešto treće a pouzdano?
P115 majka svih uticnica.
Imam tuye, jedna jos od samog pocetka pocela sama da se gasi kad nema veliku potrosnju (<10w), iako nije imala nikakav tajmer ili bila sta sto bi je gasio.
Druga radila sasvim okej sve dok jedan dan nisu pocele obe da se gase same od sebe i ovu prvu nisam mogao uopste da upalim, a ova druga se gasila nakon 5-10s (cloud/server problem verovatno) i od tam sam ih iscupao i nikad vise.
Mozda ce da posluzi da izmerim nesto na kratko kolko struje vuce, a Tapo ostaje na klimi dok ne crkne 😀

Tako sam i mislio, ipak je to TP Link i kad već kupujem da to bude pouzdano. Hvala ljudi, biće P115.

Koliko se razlikuje potrosnja na uticnici i na aplikaciji klime? Jel merio to neko?

Malo. Možeš da smatraš da je to ta potrošnja.
Možda zavisi od same utičnice i same klime, ali ne bi trebalo da postoji veliko odstupanje osim ako je nešto od ta dva neispravno.

Razlikuje se i od proizvodjaca klime i uticnice.
Kod mene na Gree Mutantu je za 10-20% manje u odnosu na uticnicu. Nije fiksno i svaki dan je drugacije, ali tu je taj opseg.
To je baš dosta.

Meni je Midea Breezeless u odnosu na Tongou merač razlika na par procenata za ceo dan potrošnje. Na primer klima kaže da je za ceo dan potrošlila 2,27 kWh, a u Home Assistant sa utičnice dobio da je 2,3 kWh. Drugi dan je 4,54 kWh od klime, a 4,67 kWh od utičnice.

Za jedan ceo mesec klima kaže 23,22 kWh, a utičnica 23,15kWh.

To je odlicno i je u skladu sa tolerancijom za gresku.

Kod mene je tako i ja mislim da aplikacija laze kod mene jer se ne uklapa ni sa dve razlicite uticnice, ni sa potrosnjom struje na mesecnom nivou od elektro distribucije.
Predpostavljam da dosta proizvodjaca klime lazu (prikazuju manju potrosnju) u aplikaciju.

Buraz ako je tako , ova potrosnja je SMEJURIJA, ja ne verujem, meni racunar vise trosi jer ne gasim 24/7 zbog servera!
Imam neki Airlac 2kw da mozda ubacim u decju, sta je to cudo? Jel to valja? Gde da pitam?

Smejurija za potrošnju klime najviše zavisi od spoljnih temperatura, izolacije i da li si i koliko zaštićen od direktnog sunca.

Evo koliko smo mi izmerili za 3 uređaja zajedno (toplotna pumpa i dve klime):
1790794339860.webp

A šta ti je taj Airlac 2kw? Neka klima?

Aha, znači obična grejalica u obliku radijatora. Pretpostavljam da troši 2kW na sat, pa koliko sati radi toliki račun. Za tu toplotu, klima bi ti trošila oko 500W-700W. Ne isplati se u Srbiji koristiti takva grejna tela kao taj Airlac, osim ako nemaš svoju solarnu elektranu, pa imaš viška struje.
Što se tiče ugradnje, tek je jesen počela. Nije kasno da se ugrađuje klima, a verovatno monteri i imaju manju gužvu nego na leto.

Da li TP-link utičnica (tj aplikacija) ima mogućnost slanja obaveštenja/notifikacija na mejl, SMS ili whatsapp?
Da li može da šalje na više brojeva i email adresa?

Hvala unapred

Da podelim iskustvo sa prosto utičnicom, naime, ona radi i meri i lako se povezala, sve je to okej. Ali, kada je klima uključena preko nje, čak i kada klima ne radi, spoljna jedinica je pod blagim naponom. Kao u starim kućama gde nema uzemljenja pa se može osetiti iz šporeta i slično. Slučajno sam spazio, proverio uzemljenja, sve je vezano kako treba, i na kraju uključio bez prosto utičnice i nema problema. Zaobiđite.

Da podelim iskustvo sa prosto utičnicom, naime, ona radi i meri i lako se povezala, sve je to okej. Ali, kada je klima uključena preko nje, čak i kada klima ne radi, spoljna jedinica je pod blagim naponom. Kao u starim kućama gde nema uzemljenja pa se može osetiti iz šporeta i slično. Slučajno sam spazio, proverio uzemljenja, sve je vezano kako treba, i na kraju uključio bez prosto utičnice i nema problema. Zaobiđite.
Imaš li FID sklopku, kog je tipa i koliko je osetljiva?

Nazad
Vrh Dno