Šta je novo?

Ručni akumulatorski alati - bušilice, brusilice, trimeri, čekići...

I mene interesuje, taman sam hteo da uzmem Bosch PBH 2100 RE za poneku rupu u stanu, ništa zahtevno. Uz Parkside ne ide baterija pa i to treba imati u vidu.
Šta uzeti?

ako nemas bateriju i punjac treba ti jos oko 5k za to. Mozda ti je najbolje da kupis zelenu buslicu za 4500 uz koji dobijas bateriju i punjac. A onda kupis i taj udarni cekic. Izadje te isto ko i taj Bosh.
E sad da li je bolji Bosh nemam pojma. Verovatno jeste. Ali za hobi majstora mozda je bolje imati srafilicu-busilicu + cekic. Sve zavisi od licnih potreba.
Ja sam pre mesec dana kupio crnu busilicu za 6600 rsd sa punjacem i baterijom i sad bi uzeo taj cekic i eventalno jos nesto od Parkside alata.
Imam jednu bateriju za sve njihove alate. Garancija 3 godine, ako mi crkne od stajanja u garantnom roku zamenice mi ili dati drugu. Isto vazi i za alat.

@virke
Da, trebalo bi.

Pre su na 20V imali samo dva crna modela ovaj od 3J i onaj veliki crni od 5.8J

Onda su uveli pometnju sa još jednim manjim od 1.9J, a koristili oznaku ovog od 3J, tj oznsku PKHAP 20-Li i dodali nešto sa crticom.

A PKHAP modeli su svi do tada imali 3J i dve brzine.

Ovaj zlatni sa slike bi trebalo da bude identičan iznutra modelima PKHAP C4(Kompernass)ili D4(Grizzly).

Kompernas ima bolju obradu zupčanika unutra, dok Grizzly je imao neznatno jači motor, a lošije zupčanike.

Na svakom malčice promene nešto u odlivku plastičnog kućišta da ne bude isto, ali metalni/radni deo napred gde čekića na modelima od 3J im je 100% identičan kao na ovom zlatnom(izuzetak su bili davni B modeli koji su imali drugačije kućište i unutrašnji mehanizam čekića).

Evo ti slika d4 modela
IMG_20260902_134622.webp

Poranio jutros u Lidl. Ocekivao sam guzvu i da će biti grabež za alate ali sve ok. Izgleda da su se ljudi zasitili lidl alata.
Ima po 10ak komada od svakog crnog alata. Jedino nisam video onu,, Arnold Švarceneger bušilicu".

Prilozi

• 20260903_074507.webp
    20260903_074507.webp
    90.7 KB · Pregleda: 82
  • 20260903_074535.webp
    20260903_074535.webp
    83.8 KB · Pregleda: 60
Screenshot-20260903-173419-Lidl-Plus.jpg

Od danas u Lidlu stariji G8 model

i ovo u ponudi:

Poslednja izmena:
Ti produzeni bitovi sa gornje slike su mnogo dobra stvar, posebno ko ima kompaktne srafilice. Ja vise "normalne" i ne kupujem, vec samo 50mm plus....

IMG_0344.webp

Jel pratio neko koliko inace kosta ova crna aku busilica odvijac bez Svarcijevog potpisa? Bas velika razlika izmedju cene u Nemackoj i kod nas.

Imam ovu PABS 20 linkovanu gore, za kucu je ok, medjutim za dvoriste i radove napolju se primeti da joj fali snage, cak i sa odgovarajucim bitovima cesto proklizava na glavi srafa, pa pravi opiljke.

Ta crna je kostala oko 4900 RSD ako se ne varam, ali nije ista kao Svarci. Svarci ima Kickback zastitu, Röhm futer i kompaktnija je.

Inace je u DE 60 EUR redovna cena - znaci isto kao i u Srb, ali je u Kauflandu akcija sa njihovom kartom za 42.

Prilozi

• IMG_0345.webp
    IMG_0345.webp
    143.2 KB · Pregleda: 50
Koje od tih Lidl šrafilica imaju/nemaju kontrolu broja obrtaja? Pre neki dan nam na brzinu uvale da sklopimo neki nameštaj (na brzinu uvale, sklapanje nekoliko sati) i ja nisam poneo alat, već koristili drugarovu Lidl šrafilicu, zelena, menja se footer, ne znam koliko je stara, nema kontrolu obrtaja. Pola šrafova smo uvrtali ručno, jer razvali sve rupe.

Da li je samo jako star model ili i sada imaju modele bez kontrole broja obrtaja?

Da smo odmah shvatili koliko šrafova mora ručno, otišao bih do Zemuna po moju šrafilicu

Vidi, ja sam imao malu zelenu na 12 V, neka prva serija.
Ne znam oznaku, poklonio sam je, baš iz razloga što nema kontrolu obrtaja - što će reći, ili vrti ili ne vrti!
Pride, pošto se ovde već potezalo to pitanje, ubediše me da mi je zapao feleričan model, tj da nemam pojmeta.

• Like
Reagovanja: PJ
Ti produzeni bitovi sa gornje slike su mnogo dobra stvar, posebno ko ima kompaktne srafilice. Ja vise "normalne" i ne kupujem, vec samo 50mm plus....

Pogledajte prilog 552086
Da, ti produženi bitovi ima ih raznih dužina,
Oni baš dugački imaju svoju primenu naravno, ali oni što se mogu naći u Lidlu u pakovanju od 15 komada istih,samo su malo duži od ovih maleckih bitova što se stavljaju u držač, ti su zapravo najkorisniji, zašto?

Za skučene prostore. Njih ne stavljate u držač bitova, već gurnete do kraja u futer bušilice, i viri taman toliko da bude neverovatno koristan da zavučete bušilicu u skučen prostor. Mislim da je to standardizovana neka dužina za sve futere prihvata do 13mm, svi do jednog imaju istu dubinu po nekom standardu.

O ovome pričam:
IMG_20260903_190916.webp
Levo je normalni bit koji ide u držač bitova, desno je taj (po meni) najkorisniji bit, pored je i pakovanje tih bitova.

Ti bitovi su po meni ubedljivo najbolji(ne mislim na Parkside, već generalno na tip bitova), iz mnogo razloga.

Prvo, ti bitovi kada ih gurnete do kraja u futer i stegnete, futer je tačno u ravni sa tom obojenom linijom na bitu, i samo taj deo štrči, i dobije se kompaktnost i mogućnost zavlačenja gde treba, evo uporedni primer na istoj šrafilici:
IMG_20260903_190951.webp
IMG_20260903_191017.webp
IMG_20260903_191052.webp

To je što se kompaktnosti tiče,

Druga jako bitna stvar: Retko koji držač bitova ne baca, skoro svi bacaju, imam možda jedan u celoj gomili koji ne baca, dok kada se ubode do kraja ovaj produženi bit bez držača bitova, on je uvek prav kao strela, nema nikakvog bacanja, prav ko burgija svaki...

Crnu busilicu odvijač sam kupio početkom Avgusta za 6600 rsd. Baterija 4ah i punjac u koferu sa busilicom.
Metalni futer. Kontrola broja obrtaja je na prekidaču. Ima kickback zastitu.

Inace uporedjivao sam ove produzene iz Lidla, sa Wera bitovima koje sam u medjuvremenu uzeo, i Lidlovi imaju „luft“ u srafu, ovi Wera kidaju.

Sto se produzetaka tice, imam 4 Wera Rapidaptora

Crnu busilicu odvijač sam kupio početkom Avgusta za 6600 rsd. Baterija 4ah i punjac u koferu sa busilicom.
Metalni futer. Kontrola broja obrtaja je na prekidaču. Ima kickback zastitu.
Proveri za Kicback, jer mislim da samo Svarci ima to.

Što se tiče ove Švarci bušilice, to je samo marketing, i jedne zahebancije od obeležavanja.

Owim je pravio bušilicu kao sa moje slike,
Oznaka je PABSP C4, to je model sa moje slike. Ima potpisani Rohm futer i bluetooth, bez KickBack-a.

Onda je izbacio isti taj Owim model identične oznake PABSP C4, to je sada aktuelni model, bez bluetooth-a, Sa KickBack funkcijom...znači ludilo, ništa u oznaci nisu promenili, dve različite bušilice, a skroz ista oznaka. Bušilicu sa kick back funkcijom, prepoznajete po tome što nema bluetooth oznsku na dršci 😞

Ova Švarci model, to je zapravo ta druga, bez bluetooth-a, sa KickBack funkcijom, samo malo promenjeno kućište(sada uopšte nema dodatni magnetni držač rezervnog bita, ali zato ima Švarcijev potpis), i samo kućište je nekoliko milimetara kompaktnije. I to je sve.

Inace uporedjivao sam ove produzene iz Lidla, sa Wera bitovima koje sam u medjuvremenu uzeo, i Lidlovi imaju „luft“ u srafu, ovi Wera kidaju.

Sto se produzetaka tice, imam 4 Wera Rapidaptora

Proveri za Kicback, jer mislim da samo Svarci ima to.
Vidi... Nisam ni znao da to postoji. Video na youtubu. Kada je zaokrenem u vazduhu ima tu zaštitu zaista ali nisam imao prilike da zavijam - odvijam nesto pa da zaista proverim.
Inace ova moja nema bluetoth na sebi.

Hvala za info, nisam znao to za C4 i kickback.

Inace Svarci je bas kompaktna, to mi se svidja.

Evo slika bušilice.

Prilozi

• 20260903_215753.webp
    20260903_215753.webp
    94.6 KB · Pregleda: 46
  • 20260903_215743.webp
    20260903_215743.webp
    158.9 KB · Pregleda: 49
Znači da čekam da se rasproda ova Švarcijeva, pa će valjda ponovo biti ta povoljnija varijanta.

Kod nas nema "Švarcijeva". Po čemu bih je prepoznao ako se pojavi? Čisto da imam i to kao kolekcionarski primerak 🙂 (ubiće me žena 😀)

Nema u radnji. Narucuje se iz Lidl plus aplikacije. Ceka te u izabanom Lidlu. Opcija Click & Collect

Znači da čekam da se rasproda ova Švarcijeva, pa će valjda ponovo biti ta povoljnija varijanta.
Ne znam koliko je pametno čekati, jer se možeš načekati dobrano dok opet bude u paketu sa baterijom i punjačem. Redovna cena solo bušilice C4 je oko ~4500, a te paket varijante ne budu baš tako često, i to da bude baš ono šta tebi treba u paket varijanti(sa baterijom i punjačem)...

Kod nas nema "Švarcijeva". Po čemu bih je prepoznao ako se pojavi? Čisto da imam i to kao kolekcionarski primerak 🙂 (ubiće me žena 😀)
Nije losa, igrao sam se malo sa njom, bas je malo "classy" u odnosu na "obicne" crne plus je malo kompaktnija, ne samo zbog potpisa 🙂 Inace je potpis i na punjacu, i na bateriji 😛.

Ja cisto sumnjam da cu da je upotrebljavam, jer imam plave Bosch bisere, ali neka se nadje, za te novce je bila ok.

Nazad
Vrh Dno